Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Αθήνας, η Ελένη Αυλωνίτου
  • [02] Συνεδριάζει το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης
  • [03] Ελέγχους από την ΠΝΟ σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα
  • [04] Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των πολυιατρείων στην Αττική
  • [05] Προτεινόμενο εορταστικό ωράριο καταστημάτων κατά την περίοδο του Πάσχα
  • [06] Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 962 εκατ. ευρώ
  • [07] Η Levi Strauss καταργεί 800 θέσεις εργασίας
  • [08] Στον πρωτοπόρο της «θεωρίας του χάους» Γιάκοβ Σινάι, το «Νόμπελ» Μαθηματικών

  • [01] Ορκίστηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Αθήνας, η Ελένη Αυλωνίτου

    Τον νενομισμένο όρκο έδωσε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Ελένη Αυλωνίτου, η οποία καταλαμβάνει τη θέση της Ειρήνης Δούρου στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Η κ. Δούρου υπέβαλε την παραίτησή της λόγω της υποψηφιότητάς της για την Περιφέρεια Αττικής. Η κ. Αυλωνίτου ήταν πρωταθλήτρια Κολύμβησης με διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Εργοφυσιολογία. Είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και έχει διατελέσει λέκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    [02] Συνεδριάζει το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου και υπουργών, συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή, αύριο, Παρασκευή.

    Μια ώρα νωρίτερα, στις 11:00, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

    [03] Ελέγχους από την ΠΝΟ σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα

    Εξονυχιστικούς ελέγχους σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα, πραγματοποιεί από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), χωρίς να έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής προβλήματα, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αρχικά ελέγχθηκαν τα πλοία των εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό χωρίς να διαπιστωθούν κάποιες οφειλές σε πληρώματα. Τα πλοία αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους. Το συνδικαλιστικό κλιμάκιο της ΠΝΟ θα συνεχίσει τους ελέγχους και τις απογευματινές ώρες σε πλοία εταιρειών που αναχωρούν για τα νησιά του Αιγαίου.

    Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με επιστολή της που έδωσε στη δημοσιότητα από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δώσει προθεσμία έως την Πέμπτη 20/03 προς τις ναυτιλιακές εταιρείες NEL Lines, ΑΝΕΚ, Hellenic Seaways, Ventouris Sea Lines, ANMEZ και LANE Lines για την εξόφληση δεδουλευμένων στα πληρώματα. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι πολλές εταιρείες κατέβαλαν ήδη ένα ποσοστό των χρημάτων και ζήτησαν μια μικρή πίστωση χρόνου από την ΠΝΟ.

    [04] Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των πολυιατρείων στην Αττική

    Ξεκινά σήμερα η λειτουργία των μονάδων υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στην Αττική. Αρχικά θα είναι δυνατή μόνο η συνταγογράφηση φαρμάκων και η κλινική εξέταση των ασθενών, μέχρι τα ιατρεία να στελεχωθούν με περισσότερο ιατρικό προσωπικό.

    Προοδευτικά μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Πρόσθεσε ότι τα όποια προβλήματα που πιθανόν προκύψουν, θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ενώ σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι πενταψήφιες γραμμές, για να κλείνουν οι ασφαλισμένοι ραντεβού.

    [05] Προτεινόμενο εορταστικό ωράριο καταστημάτων κατά την περίοδο του Πάσχα

    Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο καταστημάτων κατά την περίοδο του Πάσχα 2014 ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Σύμφωνα με την πρόταση του συλλόγου, από την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργούν σε εορταστικούς ρυθμούς και θα παραμείνουν ανοικτά και την Κυριακή 13 Απριλίου 2014. Δηλαδή κάθε μέρα - και τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη - τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά 9 το πρωί με 9 το βράδυ, το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Την Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τη Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από Τρίτη 22 του μήνα, επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

    [06] Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 962 εκατ. ευρώ

    Κατά 962 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έτσι, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τον μήνα αυτόν, ανήλθαν στα 63,26 δισ. ευρώ, από 62,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013. Τον Ιανουάριο, οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (είχαν δημιουργηθεί έως 31.12.2012) και τις νέες οφειλές (μετά την 1.1.2013) ανήλθαν σε 266 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 61 εκατ. ευρώ αφορούν σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Σε ότι αφορά τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει ότι θα επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,73%. Επίσης, επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την παρέλευση διμήνου από τότε που το χρέος έγινε ληξιπρόθεσμο.

    [07] Η Levi Strauss καταργεί 800 θέσεις εργασίας

    Η εταιρεία Levi Strauss, η εταιρεία η οποία πρωτοπόρησε στην παραγωγή παντελονιών τζιν και ειδών ρουχισμού, πρόκειται να καταργήσει περίπου 800 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο μέσα στους προσεχείς 18 μήνες, σε μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού της κόστους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο.Οι περικοπές θέσεων εργασίας υπολογίζεται ότι αφορούν στο 20% των εργαζομένων της εταιρείας, εξαιρουμένων των τομέων της υφαντουργίας και των λιανικών πωλήσεων. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει την εξοικονόμηση 75 έως 100 εκατ. δολαρίων.

    Η ιδιωτική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και διέθετε τα ανθεκτικά ρούχα της ιδίως στους χρυσοθήρες της Καλιφόρνιας την εποχή του πυρετού του χρυσού, έγινε ένας πολυεθνικός κολοσσός και σήμερα πωλεί τα είδη ένδυσης που παράγει σε περίπου 110 χώρες.

    [08] Στον πρωτοπόρο της «θεωρίας του χάους» Γιάκοβ Σινάι, το «Νόμπελ» Μαθηματικών

    Ο ρωσικής καταγωγής καθηγητής μαθηματικών του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον, Γιάκοβ Σινάι, τιμήθηκε από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών με το Βραβείο Άμπελ 2014, που θεωρείται το «Νόμπελ» Μαθηματικών. Ο Ρωσοαμερικανός μαθηματικός, που συνεργάζεται επίσης με το ρωσικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Λαντάου, υπήρξε πρωτοπόρος της «θεωρίας του χάους» και καινοτόμος στο πεδίο της μαθηματικής φυσικής. Το βραβείο συνοδεύεται με το ποσό των 6 εκατ. νορβηγικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. δολ.), σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist».

    O 78χρονος Γιάκοβ Σινάι με το έργο του, κατέρριψε τη διάκριση ανάμεσα στην αιτιοκρατική και την τυχαία συμπεριφορά των πολύπλοκων δυναμικών συστημάτων, τα οποία υπάρχουν παντού γύρω μας, από τη διαμόρφωση του καιρού, έως την οικονομία. Πολλά από τα μαθηματικά «εργαλεία» που ανέπτυξε ο Ρωσοαμερικανός καθηγητής για την μελέτη της χαοτικής συμπεριφοράς των συστημάτων, έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθιερωμένη «εργαλειοθήκη» των φυσικομαθηματικών. Με τον τρόπο του, κατέστησε φανερό ότι συστήματα που επιφανειακά δείχνουν διαφορετικά, έχουν βαθιές ομοιότητες, όπως ο Νεύτων είχε δείξει ότι η πτώση ενός μήλου και οι κινήσεις των πλανητών διέπονται από τον ίδιο νόμο της βαρύτητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2014 - 8:30:27 UTC