Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, η θαλάσσια ασφάλεια
  • [02] Η Standard and Poor's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας
  • [03] Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Τουρτσίνοφ
  • [04] Η Κίνα στέλνει ειδικό απεσταλμένο στην Κουάλα Λουμπούρ για διαβουλεύσεις σχετικά με το αγνοούμενο Boeing
  • [05] «Καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει με την Μαρίν Λεπέν», έγραψε ο Μπέπε Γκρίλο
  • [06] Ακόμη 700 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου
  • [07] Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε εκλογικό κέντρο στο Αφγανιστάν
  • [08] Νεκρός, τοπικός επικεφαλής του Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας - Προειδοποιεί εκ νέου το Κρεμλίνο για την αναστολή της G8
  • [09] «Αν υπάρχει κάπου κάποια ελπίδα, αυτή κρύβεται στις παιδικές ψυχές»
  • [10] «Ζωντανά υλικά» από κύτταρα και νανοσωματίδια χρυσού
  • [11] Ένας στους 8 θανάτους το 2012, συνδέθηκε με την ατμοσφαιρική ρύπανση

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, η θαλάσσια ασφάλεια

    «Η ανάπτυξη της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) της ΕΕ απαιτεί, εκτός της πολιτικής, θεσμικής και νομικής της στήριξης, την παράλληλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται η δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς, η οποία θα διασφαλίζει και θα προωθεί την επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, χωρίς αποκλεισμούς και διακριτική μεταχείριση». Αυτό υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του προς το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, Europe.

    Ερωτηθείς για τα συμπεράσματά του όσον αφορά το Άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε σχέση με την εφαρμογή των κατευθύνσεων που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Υπουργός τονίζει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας, θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και της Ελληνικής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτό και υπογράμμισαν τα βήματα που έχουν γίνει στο θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια στη θάλασσα, την έγκαιρη αντίδραση, την ενίσχυση των δυνατοτήτων των περιφερειακών εταίρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός πλαισίου δράσης για την εδραίωση μιας πιο συστηματικής και μακροπρόθεσμης συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [02] Η Standard and Poor's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας κατά μία βαθμίδα, από BBB σε BBB-, επικαλούμενος τον αδύναμο ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» της κυβέρνησης. Ο Οίκος πάντως χαρακτήρισε «σταθερή» την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του βραζιλιάνικου δημοσίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμισή του, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

    [03] Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Τουρτσίνοφ

    Ο Σεργκέι Κουνίτσιν, εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, παραιτήθηκε από τη θέση του για να διαμαρτυρηθεί για την απραξία, όπως την χαρακτήρισε, των Αρχών του Κιέβου στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [04] Η Κίνα στέλνει ειδικό απεσταλμένο στην Κουάλα Λουμπούρ για διαβουλεύσεις σχετικά με το αγνοούμενο Boeing

    Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο στην Κουάλα Λουμπούρ για διαβουλεύσεις με την μαλαισιανή κυβέρνηση σχετικά με το αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia Airlines, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο Λι σημείωσε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστούν οι έρευνες για το Μπόινγκ, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα μέλη των οικογενειών των 239 επιβαινόντων. Εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει η Βρετανία να του παράσχει τα δορυφορικά δεδομένα σχετικά με την πτήση MH370, τα οποία έχει συγκεντρώσει η βρετανική εταιρεία Inmarsat. Επικαλούμενος στοιχεία από την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που έκανε η Inmarsat, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε χθες ότι το Μπόινγκ της Malaysia Airlines, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο, κατέπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

    [05] «Καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει με την Μαρίν Λεπέν», έγραψε ο Μπέπε Γκρίλο

    Ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πολιτικής συστράτευσης με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν. «Δεν μισεί κανείς την Μαρίν Λεπέν. Έχει όμως πολιτική ταυτότητα διαφορετική από εκείνη του Κινήματος Πέντε Αστέρων και για τον λόγο αυτό δεν είναι εφικτές συμφωνίες. Αυτό και τίποτ' άλλο. Αντίο», έγραψε ο Γκρίλο στο προσωπικό του ιστολόγιο. Νωρίτερα, η Λεπέν είχε υποστηρίξει ότι «ο Μπέπε Γκρίλο την μισεί αλλά τα προγράμματα (των κομμάτων) τους είναι παρεμφερή, ξεκινώντας από την μάχη κατά του ευρώ», για να προσθέσει ότι «το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

    Στην έκκληση της αρχηγού του γαλλικού Εθνικού Μετώπου για συστράτευση των αντιευρωπαϊστών απάντησε πάντως θετικά η Λέγκα του Βορρά. Η Λέγκα ανήρτησε στο Facebook μια φωτογραφία του γραμματέα της, Ματέο Σαλβίνι, με την Μαρίν Λεπέν. Αλλά και το μικρό δεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα από το Παρίσι.

    Η Μπάρμπαρα Σπινέλι, από τους εμπνευστές του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», δήλωσε από την δική της πλευρά ότι «το FN θέλει λιγότερη Ευρώπη, ενώ αντιθέτως το δικό της ψηφοδέλτιο ζητεί περισσότερη Ευρώπη. Κατά συνέπεια, πρόκειται για προτάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες». Αναφερόμενη σε τυχόν μελλοντικές συμμαχίες, η Σπινέλι επισήμανε πως θεωρεί ότι το ψηφοδέλτιό της θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο με τον Γκρίλο, αφού «το M5S μπορεί να αποδειχθεί πολύ λιγότερο αντιευρωπαϊκό από ό,τι μοιάζει να είναι σήμερα».

    [06] Ακόμη 700 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου

    Περίπου 700 υποστηρικτές του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο ήδη χθες Δευτέρα καταδίκασε σε θάνατο 529 οπαδούς του ισλαμιστή προέδρου. Μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης 1.200 ισλαμιστών και άλλων διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι, χθες Δευτέρα δικαστήριο της Μίνια στη νότια Αίγυπτο ανακοίνωσε την ενοχή και την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών 529 κατηγορούμενων για συμμετοχή σε ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της πόλης τον περασμένο Αύγουστο. Ειδικοί σε νομικά θέματα αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν είναι οριστική ούτε καν σε πρώτο βαθμό και εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί ή να μειωθούν οι ποινές καθώς το δικαστήριο δεν σεβάστηκε ούτε τη διαδικασία ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα της υπεράσπισης.

    [07] Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε εκλογικό κέντρο στο Αφγανιστάν

    Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζεται ένα εκλογικό κέντρο, κοντά στην οικία του προεδρικού υποψήφιου Άσραφ Γάνι στην Καμπούλ και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους φρουρούς που φυλούσαν την κατοικία του, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Περισσότερο από μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, εξακολουθούσαν να ακούγονται πυροβολισμοί από την περιοχή, η οποία έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Η αφγανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε συναγερμό ενόψει της διεξαγωγής στις 5 Απριλίου των προεδρικών εκλογών, τις οποίες οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να εμποδίσουν με μια εκστρατεία βομβαρδισμών και δολοφονιών.

    [08] Νεκρός, τοπικός επικεφαλής του Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας - Προειδοποιεί εκ νέου το Κρεμλίνο για την αναστολή της G8

    Ένας τοπικός επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος Δεξιός Τομέας σκοτώθηκε χθες, στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς οι οποίοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην πόλη Ρόβνο, στα δυτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο, γνωστός και ως Σάσκο Λε Μπλαν, επικεφαλής του Δεξιού Τομέα στη δυτική Ουκρανία, είχε γίνει γνωστός αφού ανέβασε στον ιστότοπο YouTube δύο βίντεο στα οποία φαινόταν να εξυβρίζει το δημοτικό συμβούλιο της Ρόβνο και να χαστουκίζει έναν εισαγγελέα.

    Εν τω μεταξύ,ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η αναστολή των επαφών με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ομάδας των 8 (G8) θα πλήξει τη Μόσχα, αλλά και τις άλλες χώρες μέλη. «Όσον αφορά τις επαφές με τις χώρες της G8 είμαστε έτοιμοι να έχουμε τέτοιες επαφές σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του ανώτατου. Ενδιαφερόμαστε για αυτές και πιστεύουμε ότι η επιφυλακτικότητα των άλλων χωρών να συνεχίσουν τον διάλογο είναι αντιπαραγωγική για εμάς αλλά και για τους ίδιους τους εταίρους μας». Χθες Δευτέρα οι δυτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν στη Χάγη ακύρωσαν τη σύνοδο της G8 που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Σότσι, προκειμένου να τιμωρήσουν στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

    [09] «Αν υπάρχει κάπου κάποια ελπίδα, αυτή κρύβεται στις παιδικές ψυχές»

    Για τους μικρούς και μεγάλους φίλους που τους απόλαυσαν πέρυσι, ήταν αναμενόμενο, ότι η παιδική παράσταση«Μαμά, θα κάνω μπάντα»,από το συγκρότημα Burger Project, θα ανάβαινε ξανά για δεύτερη χρονιά στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Έτσι κ έγινε. Το αγαπημένο συγκρότημα μικρών και μεγάλων, οι Burger Project επέστρεψε σε μια από τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις, αυτή τη φορά με το«Μαμά, θα κάνω μπάντα. Volume 2» και έχοντας προσθέσει στις αποσκευές του, το πολυαναμενόμενο ομότιλτο cd τους, με 13 πρωτότυπα τραγούδια και μουσικές εμπνευσμένες από την παράσταση. Το«Μαμά, θα κάνω μπάντα Vol.2»είναι μια διαδραστική, μουσική, εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά κάθε ηλικίας. Με τη γνωστή ενέργεια και το χιούμορ που τους διακρίνει επί σκηνής, οι Burger Project στήνουν μια ξεχωριστή παράσταση, με στόχο«να μπολιάσουν τους μικρούς φίλους με τον ιό της μουσικής»,να τους μεταδώσουν τη μαγεία του ρυθμού και της μελωδίας και να τους διασκεδάσουν.

    Μιλώντας για την ιδέα της παράστασης που παρουσιάζεται στον Ελληνικό Κόσμο, ο Al Malapolas εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ:«Το 'Μαμά θα κάνω μπάντα' είναι μια ιδέα και παραγωγή των Burger Project. Η αφορμή δόθηκε απ' το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όταν ζήτησε από εμάς να κάνουμε ένα δημιουργικό απόγευμα για παιδιά που βρίσκονταν στην Αθήνα το κατακαλόκαιρο. Είχαμε ήδη πολύ καλή επαφή με τα πιτσιρίκια(κάποιοι από εμάς διδάσκουμε σε μικρές ηλικίες). Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της performance, με στόχο εκπαιδευτικό, παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό ταυτόχρονα.»

    [10] «Ζωντανά υλικά» από κύτταρα και νανοσωματίδια χρυσού

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία «ζωντανών υλικών», που συνδυάζουν ανόργανα και οργανικά συστατικά. Η έμπνευση προέρχεται από την ύπαρξη στη φύση υλικών όπως τα οστά, όπου συνυπάρχουν ανόργανα μέταλλα και ζωντανά κύτταρα. Οι μηχανικοί κατάφεραν να μετατρέψουν βακτηριακά κύτταρα, έτσι ώστε αυτά να παράγουν βιοφίλμ με ενσωματωμένα μη έμβια υλικά, όπως νανοσωματίδια χρυσού και κβαντικές κουκίδες.

    Αυτά τα «ζωντανά υλικά», όπως αποκαλούνται, συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των έμβιων κυττάρων (άμεση ανταπόκριση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, παραγωγή πολύπλοκων βιολογικών μορίων κ.α.) με τα οφέλη των άβιων υλικών (μεταφορά ηλεκτρισμού, εκπομπή φωτός κ.α.). Στο μέλλον, τέτοια «υβριδικά» υλικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό πιο πολύπλοκων συσκευών, όπως νέου τύπου μπαταριών, ηλιακών κυψελών, αυτο-επιδιορθούμενων υλικών ή διαγνωστικών και περιβαλλοντικών αισθητήρων.

    [11] Ένας στους 8 θανάτους το 2012, συνδέθηκε με την ατμοσφαιρική ρύπανση

    Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν το 2012 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο απολογισμός αυτός ?διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις- σημαίνει ότι ένας στους 8 θανάτους το 2012 συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και δείχνει πως μειώνοντας τη ρύπανση μέσα και έξω από τις κατοικίες μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές, αναφέρει σε έκθεσή του ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ. Οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 March 2014 - 10:30:24 UTC