Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακόπηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία για το ελληνικό σήμα, καθώς εντοπίστηκε προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος
  • [02] Νέες κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ
  • [03] S&P: Επαναβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στο επίπεδο «B-/B»
  • [04] Διευκρινίσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα
  • [05] Ο οίκος Fitch επιβεβαιώνει το «ΑΑΑ» για την αμερικανική οικονομία
  • [06] Το Twitter στην Τουρκία αποκλείσθηκε «στο πλαίσιο εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων»
  • [07] Το Twitter ερευνά τις αναφορές της απαγόρευσης της υπηρεσίας στην Τουρκία
  • [08] «Τάσος Λειβαδίτης- Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι», ένα βιβλίο μνήμης για τον ποιητή του στίχου
  • [09] Ντίνος Χριστιανόπουλος: Άλυτο το μυστήριο της ποίησης
  • [10] Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να διακρίνει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές

  • [01] Διακόπηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία για το ελληνικό σήμα, καθώς εντοπίστηκε προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος

    Διακόπηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία για το ελληνικό σήμα που ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς -παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί- ανακαλύφθηκε προσπάθεια για την αλλοίωση του αποτελέσματος, προερχόμενη από ηλεκτρονικές διευθύνσεις του εξωτερικού. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου διαπιστώθηκε μια ασυνήθιστα υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία και όταν έγινε ο σχετικός έλεγχος διαπιστώθηκε ότι κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις κυρίως από χώρες του εξωτερικού καταχώρησαν πολλές εκατοντάδες ψήφους στο σύστημα.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς έδωσε εντολή για την άμεση ακύρωση και επανάληψη της σχετικής ψηφοφορίας.Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο που ασχολούνται με το θέμα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εργάζονται ήδη εντατικά για να επιλυθεί το θέμα και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014 με αυστηρότερους τεχνικούς περιορισμούς συμμετοχής και επιπλέον προδιαγραφές ασφαλείας.

    [02] Νέες κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ

    Συνεχίζουν σήμερα, για τρίτη ημέρα, τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί, καθώς αύριο, Σάββατο, λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας. Στις 11:00, η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 15:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει «την αναλγησία των υπουργών Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου και Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, οι οποίοι οδηγούν στην απόλυση - σφαγή εκατοντάδες εκπαιδευτικούς της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης στις 22 Μάρτη».

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, από εκπαιδευτικούς που είναι σε διαθεσιμότητα, για την κάλυψη κενών θέσεων των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

    [03] S&P: Επαναβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στο επίπεδο «B-/B»

    O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's επαναβεβαίωσε σήμερα το αξιόχρεο του ελληνικού κρατικού στο επίπεδο «B-/B», με σταθερές προοπτικές, (stable outlook), εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας σταδιακά εξισορροπείται. «Κατά την εκτίμησή μας, τα βήματα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής (της) έχουν ενισχύσει την εξωτερική (εξαγωγές) και τη δημοσιονομική απόδοση» επισημαίνει ο οίκος με ανακοίνωσή του.

    «Ειδικότερα, η κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και σχεδιάζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο». Σύμφωνα με τον οίκο S&P, η σταθερή προοπτική που απένειμε στη χώρα αντικατοπτρίζει το ισοζύγιο μεταξύ προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων στην εφαρμογή τους.

    [04] Διευκρινίσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα

    Ποσό 500 ευρώ ανά άτομο, και χωρίς κλιμάκωση με βάση την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί άπαξ στους περίπου 64.000 ένστολους από το «κοινωνικό μέρισμα», ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες των αδυνάμων, το επίδομα δύναται να υπερβαίνει τα 500 ευρώ (χωρίς επ' ουδενί να είναι άνω των 1.000 ευρώ), καθώς θα λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση.

    Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

    Τις συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβε η ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, χθες Πέμπτη, στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνου Τσακλόγου, του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη.

    [05] Ο οίκος Fitch επιβεβαιώνει το «ΑΑΑ» για την αμερικανική οικονομία

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώνει την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ σε «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική, αίροντας το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης στο οποίο είχε θέσει τη χώρα ο Fitch τον Οκτώβριο του 2013. Η Fitch σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερη ανοχή χρέους από ό,τι άλλες χώρες που διαθέτουν τριπλό Α, λόγω της απαράμιλλης ευελιξίας χρηματοδότησης που τους παρέχεται καθώς είναι ο εκδότης του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και χώρα αναφοράς για τίτλους σταθερού εισοδήματος.

    «Ως εκ τούτου, η Fitch δεν πιστεύει ότι ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου ως κυρίαρχου παγκόσμιου αποθεματικού ή ανοχής του χρέους έχει ουσιαστικά ζημιωθεί» τονίζει. «Η ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί» προσθέτει ο οίκος Fitch.

    [06] Το Twitter στην Τουρκία αποκλείσθηκε «στο πλαίσιο εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων»

    Το όργανο εποπτείας των τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας BTK ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρόσβαση στο Twitter αποκλείσθηκε με δικαστικές αποφάσεις έπειτα από αγωγές πολιτών για παραβίαση της ιδιωτικότητας από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Προηγουμένως, το BTK είχε ζητήσει από το Twitter να αποσύρει μέρος του περιεχομένου του, χωρίς ανταπόκριση, αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του τουρκικού οργάνου εποπτείας.

    «Επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή, η πρόσβαση στο Twitter αποκλείσθηκε, κατ΄εφαρμογήν δικαστικών αποφάσεων για να αποφευχθεί περαιτέρω θυματοποίηση πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν σχεδιάζουν να αποκλείσουν την πρόσβαση και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Το μέτρο (για το Twitter) ελήφθη εντός του πλαισίου της εφαρμογής δικαστικής απόφασης, αφού δεν έγινε δυνατό το ξεπέρασμα του προβλήματος με τη διεύθυνση του Twittrer. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιου είδους απόφαση για άλλα μέσα, όπως το Facebook» πρόσθεσε.

    [07] Το Twitter ερευνά τις αναφορές της απαγόρευσης της υπηρεσίας στην Τουρκία

    Η εταιρεία διαχείρισης, του διαδικτυακού μέσου Twitter Inc, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει τις αναφορές ότι η υπηρεσία αυτή έχει απαγορευτεί στην Τουρκία. Η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας τους χρήστες του Twitter στην Τουρκία ότι είναι δυνατό να στέλνουν τα Tweets που θέλουν χρησιμοποιώντας τα γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου της.

    Οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία ανέφεραν εκτεταμένες διακοπές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, λίγες ώρες αφότου ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει αυτή την γνωστή πλατφόρμα των social media. Ορισμένοι χρήστες προσπαθούν να ανοίξουν την ιστοσελίδα Twitter.com αλλά βλέπουν μια ανακοίνωση προφανώς από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ( TIB). Η δήλωση ανέφερε τέσσερις δικαστικές αποφάσεις ως βάση για τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας , από όπου κάποιοι χρήστες κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

    [08] «Τάσος Λειβαδίτης- Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι», ένα βιβλίο μνήμης για τον ποιητή του στίχου

    Για τον ποιητή του στίχου, τον δημιουργό του αθάνατου τραγουδιού «Δραπετσώνα», τον μεγάλο σεμνό του έντεχνου, οι εκδόσεις Μετρονόμος κυκλοφόρησαν μία βιο- εργογραφία 174 σελίδων με τίτλο: «Τάσος Λειβαδίτης-Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι». Πρόκειται για μια μελέτη με επίκεντρο τους μελοποιημένους στίχους του, διανθισμένες με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, καθώς και παράθεση των τραγουδιών του από τη δεκαετία του '60 μέχρι το 2007.

    «Ο μόνος αληθινός κριτής των δημιουργών είναι ο χρόνος. Αυτός αποδίδει τη δικαιοσύνη. Και στον Τάσο Λειβαδίτη ο χρόνος έδωσε όχι μόνο την αναγνώριση, αλλά και την αγάπη» σημειώνει ο εκδότης Θανάσης Συλιβός στον πρόλογο με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από το θάνατό του ανθρώπου που έγραψε εκατοντάδες ποιήματα αλλά και δεκάδες τραγούδια. «Στο βάθος η μουσική δεν είναι πάθος ή όνειρο, νοσταλγία ή ρεμβασμός, αλλά μια δικαιοσύνη», έλεγε.

    [09] Ντίνος Χριστιανόπουλος: Άλυτο το μυστήριο της ποίησης

    Ανήμερα της παγκόσμιας μέρας της ποίησης, της πρώτης μέρας της Άνοιξης, ανήμερα και των 83ων γενεθλίων του, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, δηλώνει και πάλι... «Εναντίον» και των γιορτών. «Ακανθώδες το ερώτημα και δεν νομίζω να δύναται κανείς να δώσει τη σωστή απάντηση. Ίσως, θα μπορούσα να πω ότι δίνει έκφραση στην ψυχική ανάγκη μιας μερίδας ανθρώπων που λέγονται ποιητές. Ίσως και σε ορισμένους από τους αναγνώστες τους. Είναι απίθανο μυστήριο αυτό της ποίησης... Εμένα, πάντα μου άρεσαν, μου αρέσουν πολύ οι λέξεις... Δεν μπορώ όμως να διεισδύσω σ' αυτό το μυστήριο που λέγεται ποίηση... Μπορεί όμως η ποίηση ('δεν ξέρω εγώ από καθεστώτα- που λέει ο Αναγνωστάκης') να αναστείλει πολέμους, να δώσει λύση σ΄ αυτή την κρίση που βιώνουμε; Δεν νομίζω...» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Καταβεβλημένος από την πρόσφατη, νέα περιπέτεια της υγείας του, παραμένει πάντα στο ισόγειο διαμέρισμά του στις Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης, περιβεβλημένος από... ποιητές. Ο Καβάφης κι ο Τσισάνης σε κάδρα στον τοίχο πάνω από το γραφείο του. Λίγα μέτρα πιο κάτω, η οδός Κωνσταντίνου Καβάφη, νοτιότερα η οδός Γεωργίου Βιζυηνού... «Ανοησίες..., για τους εκδότες. Ίσως και για κάποιους ποιητές...» σχολιάζει για τη μέρα της ποίησης. Όσο για τη χθεσινή ημέρα των γενεθλίων του; (γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1930): «Η μητέρα μου δεν ήθελε να μού γιορτάζει τα γενέθλια όταν ήμουν παιδί... Πίστευε πως τα γενέθλια μας φέρνουν πιο κοντά στον θάνατο. Μας χτυπούν το καμπανάκι... Ε, έτσι έμαθα κι εγώ να μην τα γιορτάζω».

    [10] Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να διακρίνει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές

    Μπορεί να μην είμαστε σκύλοι στην όσφρηση, όμως η ανθρώπινη μύτη δεν τα πάει και άσχημα, αφού μπορεί να μυρίσει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αμερικανών επιστημόνων. Συγκριτικά, ένας άνθρωπος μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε 2,3 έως 7,5 εκατ. διαφορετικές αποχρώσεις χρώματος και να ακούσει περίπου 340.000 ήχους διαφορετικής τονικότητας.

    Η νέα έρευνα ανατρέπει τη μέχρι σήμερα απαισιόδοξη εικόνα για τις δυνατότητες αυτής της ανθρώπινης αίσθησης, δείχνοντας ότι τελικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις περίπου 10.000 μυρωδιές που θεωρείτο, από τη δεκαετία του 1920, ως το εφικτό εύρος της όσφρησής μας - αριθμός που ανέκαθεν θεωρείτο υπερβολικά μικρός, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, αλλά ποτέ δεν είχε ελεγχθεί επιστημονικά. Για «ένα αστικό μύθο που κατέπεσε μετά το πρώτο πραγματικό τεστ των ανθρωπίνων δυνατοτήτων όσφρησης», έκανε λόγο η καθηγήτρια νευροβιολογίας Λέσλι Βόσαλ του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ. «Οι άνθρωποι, εδώ και τόσο καιρό, υποστηρίζουν πως είναι κακοί στην όσφρηση. Όμως τα ευρήματά μας έρχονται να τονώσουν την αυτοπεποίθηση της ανθρώπινης φυλής», πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2014 - 8:30:24 UTC