Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Αντ. Σαμαρά με Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [02] Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [03] Μ. Σουλτς: Η κρίση στην Κριμαία επανέφερε την απειλή πολέμου στην Ευρώπη
  • [04] «Στο 40% το "ναι" για την ανεξαρτησία της Σκωτίας»
  • [05] Oυκρανική κορβέτα κατελήφθη από ένοπλους
  • [06] Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

  • [01] Συναντήσεις Αντ. Σαμαρά με Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν το βασικό θέμα των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, όπου ο κ. Ντράγκι έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και τις επιδόσεις στην οικονομία, όσο και για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Προεδρίας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

    Από την έναρξη της προεδρίας μέχρι και χθες είχαν κλείσει 53 φάκελοι, που βρίσκονται είτε σε εκκρεμότητα είτε «παγωμένοι» λόγω διαφωνιών.

    Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτός από την ελληνική οικονομία συζητήθηκαν και οι ευρωεκλογές, όπου ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του προέδρου της Κομισιόν.

    Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ολιγόλεπτες συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό του έδωσαν συγχαρητήρια για την οικονομία και τις επιδόσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

    [02] Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις

    Άνοιξε πριν από λίγο η διαδικτυακή πύλη του TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λήγει στις 30 Ιουνίου.

    [03] Μ. Σουλτς: Η κρίση στην Κριμαία επανέφερε την απειλή πολέμου στην Ευρώπη

    Η κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία επανέφερε την απειλή και τον φόβο ενός «πολέμου» στην Ευρώπη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    «Κάτι άλλαξε», με αυτή την κρίση, δήλωσε ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ουκρανίας.

    «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος και ο κίνδυνος ενός πολέμου δεν ήταν πλέον θέμα προς συζήτηση», όμως «αυτή τη στιγμή μιλάμε για τον κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Την ώρα που στην Ευρώπη διοργανώνονται εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την έναρξη του Α? Παγκόσμιου Πολέμου, ο πόλεμος «γίνεται και πάλι μια πραγματική απειλή σε μια χώρα γειτονική της ΕΕ», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Σουλτς απευθυνόμενος στους 28 ηγέτες.

    [04] «Στο 40% το "ναι" για την ανεξαρτησία της Σκωτίας»

    Περίπου το 40% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που καταδεικνύει αύξηση 3% του ποσοστού των πολιτών της επαρχίας που τάσσονται υπέρ της πρότασης να τερματιστεί η ένωση με τη Βρετανία, που διαρκεί 307 χρόνια.

    Η δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Panelbase, κατέδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων προτίθεται να ψηφίσει κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 2% από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

    Η Σκωτία, η οποία έχει έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων και πλέον κατοίκων και στα χωρικά ύδατα της οποίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, θα ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 για να κριθεί εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία.

    Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

    [05] Oυκρανική κορβέτα κατελήφθη από ένοπλους

    Μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε σήμερα την ουκρανική κορβέτα Ternopol, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην Κριμαία Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

    Στη διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν βομβίδες κρότου, ενώ ακούστηκαν και πυρά από αυτόματα όπλα, δήλωσε ο Σελεζνιόφ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την τύχη του πληρώματος.

    Στο μεταξύ η ρωσική σημαία και η σημαία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κυμάτιζε σήμερα σε μια προκυμαία του λιμανιού της Σεβαστούπολης, ενώ υπεστάλησαν οι σημαίες σε δύο ακόμη ουκρανικές κορβέτες.

    [06] Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

    «Ο ελληνισμός της διασποράς και το Εικοσιένα: Η περίπτωση των Ελλήνων της Βενετίας», ήταν ο τίτλος της ομιλίας της ακαδημαϊκού Χρύσας Μαλτέζου, που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στην Ακαδημία Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Συνεδρίας για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στο κλίμα που κυριαρχούσε την περίοδο της Επανάστασης στην ελληνική κοινότητα της Βενετίας, τα μέλη της οποίας διατηρούσαν τον δυναμισμό τους παρά τα χτυπήματα που είχαν δεχτεί (δήμευση των περιουσιών τους από τους Γάλλους, όντας υπήκοοι μιας φιλοτουρκικής ευρωπαϊκής δύναμης μετά την προσάρτηση της Βενετίας στην Αυστρία κ.ά.). Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, ο δυναμισμός αυτός έγινε ακόμα εντονότερος και μεταφράστηκε με ποικίλους τρόπους: Φιλεπαναστατικές δράσεις που κινούσαν τις υποψίες της αστυνομίας, προκηρύξεις κρυμμένες «μυστικά σε τσέπες», πατριωτικά άσματα που τραγουδούσαν κρυφά οι Έλληνες, αλλά και προσπάθειες φοιτητών να μπαρκάρουν σε εμπορικά πλοία με προορισμό την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν και ο ρόλος πολλών λόγιων, όπως του Κερκυραίου Ανδρέα Μουστοξύδη, ο οποίος τον Ιούλιο του 1821 έγραφε προς τον φίλο του, Βενετό νομικό Querini, υποστηρικτή του ελληνικού αγώνα: «Σας αφήνω για να ντυθώ και να τρέξω στη «Θεία Πρόνοια», γιατί έτσι ονομάζεται το καφενείο των Γραικών μου. Όλοι τρέχουμε εκεί, μεγάλοι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ναυτικοί, με μουστάκια και χωρίς, με μπερέτες κόκκινες και ξεσκούφωτοι και όλοι με δάκρυα στα μάτια, ανάμεσα στις ελπίδες και στους φόβους, αφιερώνουμε την αγάπη μας και τις κουβέντες μας στη δυστυχισμένη μα ευγενικιά μας πατρίδα». Ένα γράμμα που «αποτελεί με το περιεχόμενό του αψευδή μάρτυρα του ενθουσιασμού, με τον οποίο είχαν υποδεχθεί τα νέα της επανάστασης οι Έλληνες που κατοικούσαν στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής», όπως ανέφερε η ομιλήτρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2014 - 20:30:25 UTC