Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος πρόεδρος του ΟΠΑΔ ο πρώην βουλευτής Κων. Ζαχαράκης
  • [02] Απέσυρε ο Λ. Γρηγοράκος διάταξη για απέλαση μεταναστών
  • [03] Μ. Βέμπερ: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα
  • [04] Ένας Έλληνας Βιετκόνγκ σε ... ντοκιμαντέρ
  • [05] Χ. Θεοχάρης: Θα συνεκτιμάται κατά τις συναλλαγές με τις εφορίες και το «προφίλ» του φορολογούμενου
  • [06] Μειώθηκαν κατά 6,7% οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία το 2013
  • [07] Με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, το Κίεβο στέλνει δύο υπουργούς στην Κριμαία
  • [08] Απολυμένος σκοτώνει έξι πρώην συναδέλφους του σε κρατική υπηρεσία πριν αυτοκτονήσει
  • [09] Οι έρευνες για το Boeing κλίνουν προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό
  • [10] Ρωσικές σημαίες υψώθηκαν στον ουκρανικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη

  • [01] Νέος πρόεδρος του ΟΠΑΔ ο πρώην βουλευτής Κων. Ζαχαράκης

    Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζαχαράκη, στη θέση του προέδρου του ΟΠΑΔ. Ο κ. Ζαχαράκης ανέφερε ότι ο ΟΠΑΔ είναι σήμερα ο βασικότερος χρηματοδότης του ΕΟΠΥΥ καθώς του αποδίδει περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις εισφορές των ασφαλισμένων του και των εργοδοτών. Ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΔ σημείωσε, επίσης, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού των δαπανών αλλά μένουν ακόμη να γίνουν και άλλα σε αυτή την κατεύθυνση και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν ήδη 30.000 κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας του ΟΠΑΔ που δεν δικαιούνταν να τα έχουν.

    Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του κ. Ζαχαράκη στη θέση του προέδρου του ΟΠΑΔ βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης δεν έθεσε θέμα με την ηλικία του νέου προέδρου του ΟΠΑΔ, του ζήτησε όμως να εξηγήσει πως θα επιλύσει προβλήματα όπως το περιορισμένο προσωπικό και την έλλειψη παραρτημάτων ιδίως για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην Αττική. Ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΔ είπε ότι θα προσπαθήσει λύση στο πρόβλημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η κινητικότητα. Ανέφερε, επίσης, ότι έχοντας υπηρετήσει στο παρελθόν στον ΟΓΑ έθεσε πρώτος τις βάσεις περιορισμού των δαπανών στα ταμεία.

    [02] Απέσυρε ο Λ. Γρηγοράκος διάταξη για απέλαση μεταναστών

    Στην απόσυρση νομοτεχνικής βελτίωσης που προέβλεπε απέλαση μεταναστών σε περίπτωση που είχαν προβεί σε ψευδή καταγγελία, προχώρησε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων, του μεταναστευτικού κώδικα.

    Η ρύθμιση είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την εισηγήτρια του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου να την χαρακτηρίζει» ρατσιστική τρομοκρατική και επικίνδυνη». Ειδικότερα, η διάταξη όριζε ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

    [03] Μ. Βέμπερ: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα

    «Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, και άλλους βέβαια, την Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτής της γερμανικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Όποιος βλέπει την Ελλάδα καταλαβαίνει πως υπάρχει μία μεγάλη κρίση κι όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν πως αυτή είναι μία από τις επερχόμενες προκλήσεις όχι μόνον για την Ελλάδα» λέει και προσθέτει: «Υπάρχει μία μεγάλη ευθύνη όσον αφορά την Αθήνα, όλοι το γνωρίζουν, αλλά πιστεύω πως η παρούσα κυβέρνηση κάνει μία πολύ καλή δουλειά. Όμως τώρα υπάρχει μία συνολική ευρωπαϊκή ευθύνη για να επιλυθεί η κρίση και να ληφθούν αποφάσεις για την κρίση».

    Ο Γερμανός ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ τονίζει: «Η επόμενη 5ετία η μεγαλύτερη πρόκληση κι η προμετωπίδα των προτάσεων του Λαϊκού Κόμματος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην ΕΕ και υπάρχει μια ευθύνη 100% στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα αναγκαία βήματα, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, να άρουν τα εμπόδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία κ.λπ. και να ενεργοποιήσουμε την οικονομία».

    [04] Ένας Έλληνας Βιετκόνγκ σε ... ντοκιμαντέρ

    «Εγκαταστάθηκα στο Ανόι το 2007 και μια μέρα ήρθε η γραμματέας μου και μου είπε ότι θέλει να με δει ο Νγκιέν Βαν Λαπ. Πριν καταλάβω περί τίνος πρόκειται μπήκε μέσα ένας ηλικιωμένος κύριος και μου λέει: «Γειά σου πρέσβη μου, εγώ είμαι ο Νγκιεν Βαν Λαπ, ο Κώστας Σαραντίδης. Και μου δείχνει κάποιες κιτρινισμένες φωτογραφίες δικές του σε νεαρή ηλικία με τον Χο Τσι Μινχ, με το στρατηγό Γκιάπ. Κατάλαβα, αμέσως, ότι ήμουν μπροστά στο μοναδικό εν ζωή σύνδεσμο της Ελλάδας με το παρελθόν της χώρας».

    Με την αφήγηση του τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Ανόι Αλέξη Χατζημιχάλη ξεκινά το ντοκιμαντέρ για τη πολυτάραχη ζωή του Έλληνα «λαϊκού ήρωα» του αντιαποικιακού αγώνα του Βιετνάμ, Κώστα Σαραντίδη, ενός ανθρώπου που πέρασε μια ζωή «δια πυρός και σιδήρου». Το ντοκιμαντέρ, «Βιετ Κώστας, Υπηκοότης : Ακαθόριστος» διάρκειας 88 λεπτών, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τριτσιμπίδα, προβάλλεται στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την προβολή το ΑΠΕ - ΜΠΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Σαραντίδη, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί στο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Προετοιμάζεται να επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 7 Μαΐου, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ιστορική μάχη του Ντεν Μπιεν Φου, όπου είναι προσκεκλημένος σε τιμητικές εκδηλώσεις.

    [05] Χ. Θεοχάρης: Θα συνεκτιμάται κατά τις συναλλαγές με τις εφορίες και το «προφίλ» του φορολογούμενου

    Στο μέλλον θα λαμβάνεται υπόψη το προφίλ του φορολογούμενου ανεξαρτήτως του ύψους της συναλλαγής με τις εφορίες, για να κρίνεται βάσει και αυτού του κριτηρίου, πως θα συμπεριφέρονται κατά περίπτωση οι εφορίες. Δηλαδή, για παράδειγμα, να μπορεί να επιστρέφεται, χωρίς έλεγχο, ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις στις οποίες «όλα είναι εντάξει».

    Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στο συνέδριο των εξαγωγέων απαντώντας στην έκκληση της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη να επιστρέφεται ο ΦΠΑ των εξαγωγέων με μεγαλύτερες ταχύτητες. Ο κ. Θεοχάρης συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ότι λαμβάνει η γραμματεία πολλά μηνύματα -και από εφοριακούς- ότι δίνουν λεφτά χωρίς να γίνεται σωστός έλεγχος «και μετά από πρόσφατο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολο να πείσουμε τους εφοριακούς να δώσουν λεφτά με γρήγορες διαδικασίες. Επιμένουν να γίνεται πλήρης και λεπτομερής έλεγχος» όπως εξήγησε ο ίδιος. Ο κ. Θεοχάρης συνέχισε ότι το θεσμικό μας πλαίσιο δεν είναι το πιο ευέλικτο «αλλά καλώς ή κακώς πρέπει να υπάρχουν μερικοί σταθεροί κανόνες, έστω κι αν είναι λίγο λάθος αλλά να είναι σταθεροί και σταδιακά θα βελτιώνεται το πλαίσιο». Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων για τους ελέγχους και η ανάγκη για εκ των υστέρων ελέγχους δημιουργεί ένα προβληματισμό στο υπουργείο και γνωστοποίησε ότι παραλαμβάνει σήμερα κατάλογο με 250 αλλαγές σε προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λειτουργία του ηλεκτρονικού τελωνείου, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    [06] Μειώθηκαν κατά 6,7% οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία το 2013

    Κατά 6,7% μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμα ή παροδικά απασχολουμένων στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία το 2013. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα το περασμένο έτος μειώθηκαν κατά 24.100 περίπου, καθώς χάνονταν ημερησίως, κατά μέσον όρο, 66 θέσεις. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στη μεταποιητική βιομηχανία εκτιμάται ότι περιορίστηκαν σε περίπου 336.350, έναντι περίπου 360.450 που ήταν το 2012. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη του αριθμού των θέσεων εργασίας στον τομέα ανά τρίμηνο στη διάρκεια του 2013 έχει ως εξής: - Το πρώτο τρίμηνο ήταν 339.400, έναντι 375.600 το ίδιο τρίμηνο του 2012. - Το δεύτερο τρίμηνο ήταν 338.000, έναντι 359.500 το ίδιο τρίμηνο του 2012. - Το τρίτο τρίμηνο ήταν 336.100, έναντι 356.900 το ίδιο τρίμηνο του 2012. - Το τέταρτο τρίμηνο ήταν 331.900, έναντι 349.800 το ίδιο τρίμηνο του 2012. Υπενθυμίζεται ότι οι απασχολούμενοι στη μεταποίηση ήταν, κατά μέσον όρο, 416.200 άτομα το 2011, 469.750 άτομα το 2010, 513.375 άτομα το 2009, 538.925 άτομα το 2008, ενώ το 2007 είχαν ανέλθει σε 560.550 άτομα. Σε σύγκριση με το 2007 οι θέσεις εργασίας στον τομέα μειώθηκαν κατά 224.200 ή κατά 40%.

    [07] Με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, το Κίεβο στέλνει δύο υπουργούς στην Κριμαία

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έδωσε σήμερα εντολή να μεταβούν αεροπορικώς στην Κριμαία ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βιτάλι Γιαρέμα και ο προσωρινός υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Τενιούχ για να «βάλουν τέλος στην κλιμάκωση της σύγκρουσης» στην περιοχή αυτή που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις, αλλά ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Κριμαία. Ο υπουργός άνευ χαρτοφυοακίου Οστάπ Σεμεράκ δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Γιαρέμα και ο Τενιούχ θα αναλάβουν «να εξασφαλίσουν πως η σύγκρουση δεν θα γίνει στρατιωτικής φύσης». Πρόσθεσε πως οι δύο επίσημοι «αναχωρούν» για την Κριμαία, όπου ένας Ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε χθες.

    [08] Απολυμένος σκοτώνει έξι πρώην συναδέλφους του σε κρατική υπηρεσία πριν αυτοκτονήσει

    Ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ και σκότωσε έξι εργαζόμενους του Ινστιτούτου Στατιστικής της Τουρκίας (TUIK) στην πόλη Καρς της ομώνυμης επαρχίας στη βορειο-ανατολική Τουρκία πριν αυτοκτονήσει, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. Ο δράστης των πυροβολισμών ήταν πρώην εργαζόμενος της τοπικής υπηρεσίας του κρατικού TUIK ο οποίος είχε απολυθεί πρόσφατα. Άνοιξε πυρ εναντίον πρώην συναδέλφων του πριν στρέψει το όπλο εναντίον του, σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο NTV. Ο κυβερνήτης της Καρς Εγιούπ Τεπέ δήλωσε ότι ο δράστης προέβη στους πυροβολισμούς μετά την απόλυσή του. "Το περιστατικό δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση. Το όνομα του δράστη είναι Βεϊσί Ερίν. Εργαζόταν ως ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Στατιστικής", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet.

    [09] Οι έρευνες για το Boeing κλίνουν προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό

    Οι έρευνες για την εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines κλίνουν προς την πιθανότητα να κατευθύνθηκε προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε πηγή της έρευνας. «Η υπόθεση εργασίας είναι ότι κατευθύνθηκε προς νότον και ακόμη περισσότερο ότι έφθασε μέχρι το τέλος αυτού του αεροδιαδρόμου» δήλωσε πηγή των ερευνών που δεν κατονομάζεται. Το συμπέρασμα ότι κατευθύνθηκε προς νότον βασίζεται στην έλλειψη στοιχείων από χώρες που βρίσκονται στον βόρειο αεροδιάδρομο ότι το αεροπλάνο διέσχισε τον εναέριο χώρο τους και στη μη ανεύρεση οποιουδήποτε ίχνους από συντρίμμια στο βόρειο τμήμα του νοτίου αεροδιαδρόμου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα αμερικανική πηγή είχε δηλώσει ότι το πιθανότερο είναι ότι το αεροπλάνο πέταξε προς νότον, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα και έπεσε στη θάλασσα.

    Στις Μαλδίβες, η αστυνομία εξετάζει τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν σε ενημερωτικό site σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι ενός απομακρυσμένου νησιού του αρχιπελάγους, του Κούντα Χουβάντου, είδαν «ένα μεγάλο αεροσκάφος να πετά σε ασυνήθιστα χαμηλό ύψος» την ημέρα της μυστηριώδους εξαφάνισης της πτήσης MH370. Οι αυτόπτες μάρτυρες διηγούνται ότι είδαν στις 8 Μαρτίου ένα μεγάλο λευκό αεροσκάφος με κόκκινες ρίγες να πετάει σε πολύ χαμηλό ύψος κατευθυνόμενο προς το νότιο άκρο του αρχιπελάγους.

    [10] Ρωσικές σημαίες υψώθηκαν στον ουκρανικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη

    Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη. «Είναι περίπου 200, ορισμένοι φορούν κουκούλες. Δεν είναι οπλισμένοι και δεν έχει πέσει πυροβολισμός από την πλευρά μας. Έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου» είπε.

    Πηγή του Ρόιτερς μετέδωσε ότι τρεις ρωσικές σημαίες υψώθηκαν σε μία από τις πύλες του ουκρανικού ναυστάθμου στη Σεβαστούπολη. Τρεις ένοπλοι, πιθανότατα Ρώσοι στρατιώτες με στολές χωρίς διακριτικά, έχουν τοποθετηθεί στην πύλη, ενώ μονάδες «αυτοάμυνας», έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 March 2014 - 10:30:30 UTC