Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμαρτυρίες στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Παίδων Πεντέλης»
  • [02] Η οικονομία της Κύπρου ένα χρόνο μετά το μνημόνιο
  • [03] Η Μόσχα μπορεί να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κριμαία
  • [04] Αισιοδοξία για συμφωνία σήμερα με την τρόικα, παρά τα ανοιχτά μέτωπα
  • [05] Με άνοδο 2% άνοιξε το Χρηματιστήριο της Μόσχας, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία
  • [06] Το 96,6% στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
  • [07] Οι νέοι «κολλάνε» πιο εύκολα το χασμουρητό από τους ηλικιωμένους

  • [01] Διαμαρτυρίες στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Παίδων Πεντέλης»

    Συγκέντρωση και παράσταση στη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» διοργανώνουν σήμερα, γιατροί και εργαζόμενοι στο ίδρυμα μαζί με ασθενείς και φορείς της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού και υγειονομικού υλικού καθώς και την «απαξίωση», όπως αναφέρουν «των ασθενών στα ράντζα».

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι γιατροί στο Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών. «Οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους για 22 μήνες» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ιατρών.

    [02] Η οικονομία της Κύπρου ένα χρόνο μετά το μνημόνιο

    Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος, αφότου ήρθαν τα «πάνω - κάτω» στην κυπριακή οικονομία. Πέρυσι τέτοια μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ένα σκληρό μνημόνιο και «κούρεμα» των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι έναν χρόνο μετά τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup «η κυπριακή οικονομία είναι αποδυναμωμένη, η ύφεση συνεχίζεται και η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα». Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και η Κύπρος έχει εισέλθει στον δρόμο της διόρθωσης.

    Υπάρχουν ενδείξεις, είπε, ότι «κατευθυνόμαστε στη θέση που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την οικονομία χωρίς εξαρτήσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί, αν συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια και την εφαρμογή του προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης και στη βάση του οδικού χάρτη που έχει τεθεί, θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί για τις συναλλαγές στο εσωτερικό. Ανέφερε ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις και στο τέλος του μήνα αναμένονται κάποιες πρόσθετες χαλαρώσεις. Τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα, εκτίμησε, θα αρθούν πλήρως στο τέλος της 'Άνοιξης, γεγονός που αποδεικνύει ότι άρχισε να αποκαθίσταται η αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα.

    Πάντως, η μεγάλη αβεβαιότητα των μηνών πριν και μετά το κούρεμα έχει περιοριστεί και οι οικονομικές προσδοκίες δείχνουν σταθερή βελτίωση. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει βελτίωση κάθε μήνα και βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011.

    [03] Η Μόσχα μπορεί να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κριμαία

    Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην περιφέρεια της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία, η οποία ψήφισε στη συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες.

    «Αναμφίβολα, η πιθανή ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα έχει μια πολύ σοβαρή επίδραση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ σε τοπικό επιχειρηματικό συνέδριο. «Δεν αποκλείω ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς (κατά την μεταβατική περίοδο της Κριμαίας)» πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

    [04] Αισιοδοξία για συμφωνία σήμερα με την τρόικα, παρά τα ανοιχτά μέτωπα

    Με βασικά ανοικτά μέτωπα σε τέσσερα υπουργεία, ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα- και ύστερα από συζητήσεις 14 ωρών- ένας ακόμη μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο σήμερα το βράδυ (σ.σ. θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών, μετά το μεσημέρι σήμερα, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα έως το βράδυ της Τρίτης). Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω». Πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «εάν δεν κλείσει σήμερα, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες». Στο ίδιο μήκος κύματος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπήρχε βούληση και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ούτε θα καθόμασταν έως τώρα, ούτε θα κάναμε νέα συνάντηση σήμερα». Χαρακτήρισε δε, τη σημερινή ημέρα ως την «κρίσιμη» για να υπάρξει συμφωνία.

    Τα «αγκάθια» που έχουν μείνει στις διαπραγματεύσεις, είναι:

  • Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση», επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας. *Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται. *Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραμένει το ζητούμενο για την τρόικα. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). *Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος είχε αναφέρει νωρίς το απόγευμα χθες, ότι για τη διανομή του μερίσματος «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση» Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοικτών θεμάτων, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και επέλθει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα κινηθούν οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας (1- 2 Απριλίου) να εγκριθούν οι δόσεις που αναμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, αλλά και έτερο κυβερνητικό στέλεχος, «το μέγεθος των αναγκών της χώρας συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση», για να συμπληρώσουν πως «θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου (σ.σ. περίπου 10 δισ. ευρώ».

    [05] Με άνοδο 2% άνοιξε το Χρηματιστήριο της Μόσχας, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

    Το Χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με άνοδο περίου 2% σήμερα, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που είχε αποτέλεσμα, όπως αναμενόταν, τη μαζική υπερψήφιση της ένωσης της ουκρανικής αυτής χερσονήσου με τη Ρωσία. Αφού σημείωσε της προηγούμενες ημέρες πτώση σε επίπεδα πρωτοφανή από την κρίση του 2009 λόγω του κινδύνου να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ο δείκτης Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) του Χρηματιστηρίου της Μόσχας σημείωνε κατά την έναρξη των συναλλαγών άνοδο κατά 1,93% και ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) κατά 2,11%.

    Αναλυτές δήλωσαν ότι περίμεναν πως οι ρωσικές μετοχές θα υποχωρούσαν εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικα με την κλίμακα των μέτρων που θα επιβληθούν από τη Δύση. Η ισοτιμία του ρουβλιού σημείωσε πτώση κατά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, κατά 0,3% έναντι του δολαρίου και κατά 0,2% έναντι του ευρώ.

    [06] Το 96,6% στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

    Η ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία εγκρίθηκε από το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

    «Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!», έγραψε ο Αξιόνοφ. Το κονοβούλιο της Κριμαίας πρόκειται να συνδριάσει το πρωί για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος αυτού το οποίο θεωρείται παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Μόσχα μπορεί να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κριμαία

    [07] Οι νέοι «κολλάνε» πιο εύκολα το χασμουρητό από τους ηλικιωμένους

    Η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα πάνω στο μυστήριο του κολλητικού χασμουρητού (να χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε κάποιον άλλο να χασμουριέται), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γενικά αυτή η συνήθεια παραμένει ένα μυστήριο, αν και τείνει να μειώνεται όσο κανείς γερνάει. Αντίθετα, η νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε εκτιμήσεις προηγούμενων μελετών ότι το κολλητικο χασμουρητό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ενσυναίσθησης (της αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων), κόπωσης ή «πεσμένης» ενέργειας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Σιρούλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας που εμπλέκεται στο κολλητικό χασμουρητό, μπορεί τελικά να ρίξει περισσότερο φως σε νευροψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός. Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις, που τείνουν σε συναισθηματική αποστασιοποίηση και κοινωνική απομόνωση, ενώ χασμουριούνται συχνά αυθόρμητα, εκδηλώνουν πολύ λιγότερο κολλητικό χασμουρητό.

    Ενώ το αυθόρμητο χασμουρητό συμβαίνει ήδη στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, το κολλητικό χασμουρητό αρχίζει να εμφανίζεται στην αρχή της παιδικής ηλικίας. Άγνωστο παραμένει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο σε σχέση με άλλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2014 - 8:30:23 UTC