Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Λιλήκας: Οικονομικά, η Κύπρος είναι στην κατάσταση που βρίσκεται και η Ελλάδα
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Το ΔΝΤ, και όχι γενικά η τρόικα, βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του ψυχρού πολέμου
  • [04] Μαθητές δημοτικού σχολείου της Πυλαίας γεμίζουν τις τσάντες τους με... αγάπη για τους άπορους
  • [05] Ομαδικές απολύσεις και εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ παραμένουν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις
  • [06] Διαφωνίες για υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
  • [07] Ρωσικό αναγνωριστικό πέταξε παράλληλα με τις τουρκικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα

  • [01] Γ. Λιλήκας: Οικονομικά, η Κύπρος είναι στην κατάσταση που βρίσκεται και η Ελλάδα

    «Έχετε περάσει πολλές φάσεις και νομίζω ότι είστε πλέον σοφοί για να αντιμετωπίσετε τα όποια ενδεχόμενα. Αλλά ο ελληνισμός αντιστέκεται, είμαστε εδώ, μαζί θα περάσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία».Με αυτή την παραίνεση υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τον επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου, Γ. Λιλήκα, το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Λιλήκας επισήμανε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ξεκινούν σε μια εποχή που είναι και η Κύπρος και η Ελλάδα ευάλωτες σε πιέσεις και εξήγησε: «Οικονομικά, η Κύπρος είναι στην κατάσταση που βρίσκεται και η Ελλάδα, σε βαθιά ύφεση, με μεγάλο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος και -κατά την εκτίμησή μας - ξεκινούν οι συνομιλίες του Κυπριακού με ένα ανακοινωθέν, που δεν μας διασφαλίζει, αλλά και σε συνθήκες που εμείς κρίνουμε ότι δεν είναι ευνοϊκές».

    [02] Σ. Βούλτεψη: Το ΔΝΤ, και όχι γενικά η τρόικα, βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,και όχι γενικά η τρόικα, βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, εκτιμά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Πιστεύω ότι δεν μιλάμε για την τρόικα γενικά, μιλάμε για το ΔΝΤ, το οποίο κακή τη μοίρα βρέθηκε στην τρόικα, με τον τρόπο που βρέθηκε, με ευθύνη και των Ευρωπαίων και των Ελλήνων.Σε αυτή τη φάση αυτό το οποίο γίνεται είναι ένας εκβιασμός για να σταθεί δυνατόν η Ελλάδα να πάρει και άλλο πακέτο βοήθειας, για να παραμείνει υπό έλεγχο, δεν λέω δημοσιονομική προσαρμογή γιατί αυτή αναγκαστικά υπάρχει και στις χώρες που δεν είναι στο μνημόνιο υπάρχει λιτότητα, να βρεθεί για ακόμη μία 5ετία η χώρα υπό έλεγχο» τονίζει η κ. Βούλτεψη.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ σημειώνει μάλιστα ότι στόχος των πιέσεων είναι ένα νέο μνημόνιο. «Δεν εξηγείται αλλιώς, δηλαδή ξαφνικά πώς ο ΟΟΣΑ έγινε Βίβλος... Θυμάμαι ότι στο πρώτο μνημόνιο δεν υπήρχε αυτό το θέμα, υπήρχαν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Όμως, ο ΟΟΣΑ μπήκε στο β΄μνημόνιο αφού, δυστυχώς, τον έφερε στην Αθήνα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου... Θεωρώ πολύ μεγάλη υπερβολή να μην προχωράει η διαπραγμάτευση, γιατί το ψωμί να λέμε ότι ψήνεται, ενώ δεν ψήνεται σε καταστήματα που δεν είναι φούρνοι και γιατί το γάλα, ας πούμε, πρέπει να κοστίζει τόσο και γιατί τα βιβλία...».

    Αναφερόμενη στην απελευθέρωση των απολύσεων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κάνει λόγο για «άλλη μία ιδεοληψία της τρόικας».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του ψυχρού πολέμου

    Στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το ουκρανικό ζήτημα, αναφέρθηκε σήμερα αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη συνάντηση που είχε με την διοίκηση της «ακμάζουσας» Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, προς την οποία και προς τους άλλους ομογενείς συνομιλητές του μετέφερε «την αγάπη, φροντίδα, στήριξη και αλληλεγγύη» τόσο της ελληνικής πολιτείας, όσο και του ελληνικού λαού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ελληνοουκρανικών σχέσεων, τόνισε δε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών αρχών, της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων. Υπογράμμισε ότι η Αθήνα διατηρεί παράλληλα και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος. Η Ελλάδα και άλλες χώρες, είπε ο κ. Βενιζέλος, τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής του ΟΑΣΕ για τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία, όπως και «ομάδας επαφής» για την κρίση. Πρέπει, είπε, να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του ψυχρού πολέμου. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν συνιστούν αναγνώριση της κατοχής και του ψευδοκράτους και γίνονται για την εξυπηρέτηση των πρωτοβουλιών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα μετάσχουμε ποτέ σε τετραμερή διαπραγμάτευση.

    [04] Μαθητές δημοτικού σχολείου της Πυλαίας γεμίζουν τις τσάντες τους με... αγάπη για τους άπορους

    Οι τσάντες των παιδιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη γεμίζουν με... αγάπη και αλληλεγγύη. Οι συνολικά 400 μαθητές, φεύγοντας από τις σχολικές τους αίθουσες με τη λήξη του μαθήματος δεν έβαλαν μέσα στις σάκες μόνο τα βιβλία και τα τετράδια τους, αλλά και ένα άδειο κεσεδάκι. Στόχος είναι να το γεμίσουν με φαγητό από το οικογενειακό τους τραπέζι και να το επιστρέψουν και πάλι στο σχολείο, ώστε να μοιραστεί σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

    Πρόκειται για μια δράση, που ονομάστηκε «Ένα πιάτο την εβδομάδα» και αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας. «Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να βάλουμε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία της προσφοράς και ελπίζω πως είναι η αρχή να το πράξουν και άλλα σχολεία» δήλωσε στο ΑΠΕ?ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Τάσος Κοκόγιας.

    [05] Ομαδικές απολύσεις και εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ παραμένουν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

    Η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου των Οικονομικών, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαπραγματεύσεις που πλέον έχουν εισέλθει στην κρίσιμη καμπή τους. Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup). Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τη δε Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «αγκάθια» των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων παραμένουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού) και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (ομαδικές απολύσεις). Όμως, δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Δημόσιο (διαθεσιμότητα- απολύσεις). Σημειώνεται, ότι με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει, ως προεδρεύων, τη συνεδρίαση του Ecofin (θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Eurogroup) για την τραπεζική ενοποίηση.

    [06] Διαφωνίες για υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

    Ολοκληρώθηκε η διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τη διευθέτηση των ζητημάτων που μένουν ακόμη ανοικτά, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχουν παραμείνει αυτή την ώρα στην αίθουσα σύσκεψης οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης. Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την τρόικα, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών, τόσο μεταξύ υπουργείων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σε λίγο η τρόικα με τον υπουργό Υγείας και αργότερα το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    [07] Ρωσικό αναγνωριστικό πέταξε παράλληλα με τις τουρκικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα

    Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι απογείωσε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 όταν ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πέταξε παράλληλα με τις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το συμβάν σημειώθηκε χθες Δευτέρα, όμως το ρωσικό αεροσκάφος παρέμεινε στον διεθνή εναέριο χώρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανέβηκε στον ιστότοπο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Εξάλλου δύο ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τον Βόσπορο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα πλοία που αναγνωρίστηκαν ως το Saratov και το Yamal διέσχισαν τον Βόσπορο στις 07:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το CNN T?rk. Και τα δύο είναι αποβατικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στην Κριμαία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2014 - 15:30:26 UTC