Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του μνημονίου
  • [03] Νέα σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά
  • [04] Αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους
  • [05] Νέες επιδρομές του συριακού καθεστώτος με 51 νεκρούς
  • [06] Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
  • [07] Οι μεταπολιτευτικοί συγγραφείς και η ελληνική κοινωνία
  • [08] Δ. Τσακνής: Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε απέναντι στον «κακό λευκό» των ημερών μας
  • [09] Το κόψιμο του τσιγάρου κάνει καλό και στο μυαλό, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία περισσότερο και από τα αντικαταθλιπτικά
  • [10] Ο Όσκαρ Πιστόριους σπάει τη σιωπή του ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Κατά τη συνεδρίαση, πρόκειται να συζητηθούν «οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνικές παρεμβάσεις σε σχέση με την εφαρμογή των Aποφάσεων του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του μνημονίου

    «Τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων στον κοινό αγώνα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση της ενημερωτικής ιστοσελίδας «tvxs» με θέμα: «Παραγωγική ανασυγκρότηση, η πρόκληση της επόμενης μέρας».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το ίδιο το Μνημόνιο απέδειξε ότι η συνολική εκκαθάριση στην αγορά εργασίας δεν βελτίωσε ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα της παραγωγής, αλλά ούτε και την κερδοφορία των παραγωγικών μονάδων» και συνεπώς αποτελεί «επιλογή επιβίωσης για τον παραγωγικό κόσμο της χώρας να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορύθμιση δεν είναι η λύση - είναι η ίδια η κρίση».

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο εισόδου και επανεισόδου της χώρας από μνημόνιο σε μνημόνιο, ή όπως αλλιώς το ονομάσουν στο μέλλον». Όπως τόνισε «η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας», και παράλληλα θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιό του για την επόμενη μέρα, καθώς, όπως ανέφερε «δεν αρκεί να σταματήσει η καταστροφή, αλλά να σχεδιαστεί και το μέλλον».

    [03] Νέα σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά

    Νέα σεισμική δόνηση αναστάτωσε τα ξημερώματα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Η δόνηση, η οποία εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία, ήταν μεγέθους 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σημειώθηκε στις 5:38 π.μ. στον ίδιο εστιακό χώρο με τους προηγούμενους σεισμούς.

    [04] Αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

    Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορες περιοχέςτης Βόρειας Ελλάδαςθα πραγματοποιήσουν σήμεραοι αγρότες, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά τις χθεσινές άκαρπες συναντήσεις τουςμε τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

    Το απόγευμα θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν.

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες της Μαυροθάλασσας Σερρών, στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώδεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά το δρόμο.

    [05] Νέες επιδρομές του συριακού καθεστώτος με 51 νεκρούς

    Το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε επιδρομές με ελικόπτερα σε περιοχές τις οποίες είχαν καταλάβει αντάρτες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 51 ανθρώπους, καθώς η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία στην πολιορκημένη πόλη Χομς, παρατάθηκε για 3 ημέρες.

    Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι 38 πολίτες - συμπεριλαμβανομένης μιας 7μελούς οικογένειας- καθώς και 13 αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο βόρειο Χαλέπι. Περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στις 22 Ιανουαρίου στ η Γενεύη δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ-Ραχμάν. Από τον περασμένο μήνα, οπότε και άρχισαν οι συνομιλίες, έχουν σκοτωθεί 4.989 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανέφερε ότι η περίοδος αυτή σημάδεψε την πιο βίαιη φάση των συγκρούσεων των τελευταίων τριών ετών.

    [06] Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

    Οι δυο Κορέες επανέλαβαν σήμερα τις συνομιλίες τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει την επανένωση οικογενειών, τις οποίες χώρισε ο πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, παρά τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ. Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες διεξάγονται στο χωριό Πανμουντζόμ στην περιοχή των συνόρων, δεν έχουν συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, ωστόσο κατά τον πρώτο γύρο, ο οποίος έληξε την Τετάρτη χωρίς αποτέλεσμα, αποκαλύφθηκαν τα σημεία διαφωνίας. Η Νότια Κορέα ζητεί από τη Βόρεια να εγγυηθεί τις προσεχείς συναντήσεις των οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος (1950-53), οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από τις 20 ως τις 25 Φεβρουαρίου στο βορειοκορεατικό έδαφος. Η Βόρεια Κορέα επιμένει από την πλευρά της στην αναβολή της έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου. Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τις ασκήσεις αυτές σαν δοκιμή για μια εισβολή στο έδαφός της.

    [07] Οι μεταπολιτευτικοί συγγραφείς και η ελληνική κοινωνία

    Ποια είναι τα δημόσια ζητήματα θέματα που έχουν απασχολήσει την ελληνική πεζογραφία από το 1974 μέχρι τις ημέρες μας; Πώς αντιμετώπισαν οι συγγραφείς την κοινωνία που άρχισε να διαμορφώνεται μετά την πτώση της χούντας και με ποιον τρόπο αποτύπωσαν τα χαρακτηριστικά της στα βιβλία τους; Συναισθάνθηκαν οι συγγραφείς την κοινωνική παθολογία η οποία οδήγησε στην κρίση κι αν ναι, ποιες ακριβώς πλευρές της εντόπισαν; Μήπως πάλι οι συγγραφείς παγιδεύτηκαν στις απατηλές παραστάσεις της εξαρχής υπονομευμένης ευμάρειας κι αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της παγίδευσής τους; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία προσπάθησε να δώσει απαντήσεις το διήμερο «Ελληνική πεζογραφία και δημόσια σφαίρα 1974-2013», που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το διήμερο διοργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και κριτικών λογοτεχνίας οι οποίοι κάλυψαν ποικίλες όψεις της μεταπολιτευτικής λογοτεχνίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας οι εισηγητές (Τιτίκα Δημητρούλια, Βενετία Αποστολίδου, Λίζυ Τσιριμώκου, Δημήτρης Αγγελάτος, Γιάννης Δημητρακάκης και Σπύρος Μακρής) εξέτασαν τους δεσμούς που ανέπτυξαν με το κοινωνικοπολιτικό τους περιβάλλον συγγραφείς όπως ο Δημήτρης Νόλλας, ο Αλέξης Πανσέληνος, η Μάρω Δούκα και ο Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας εκ παραλλήλου για το έργο των νεώτερων ή για το νομίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες για τα βιβλία των νεώτερων και των παλαιότερων οι φοιτητές των φιλολογικών και των παιδαγωγικών τμημάτων.

    [08] Δ. Τσακνής: Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε απέναντι στον «κακό λευκό» των ημερών μας

    Σε ρόλο συνθέτη τον έχουμε θαυμάσει, σε ρόλο στιχουργού τον έχουμε τραγουδήσει, σε ρόλο ερμηνευτή τον έχουμε απολαύσει, όμως για πρώτη φορά συναντά κανείς τον Διονύση Τσακνή σε ρόλο μαέστρου, στην παιδική παράσταση «Ζέβρα Πυτζάμα» που παρουσιάζεται στο θέατρο Μπάντμιντον (από 25 Ιανουαρίου). Ο Διονύσης Τσακνής που ανέλαβε τη σύνθεση των τραγουδιών, στην παράσταση που συνυπογράφουν η Μαριανίνα Κριεζή (κείμενα- στίχοι) και η 'Αννα Παναγιωτοπούλου (σκηνοθεσία), 30 σχεδόν χρόνια μετά από τη θρυλική Λιλιπούπολη, υποδύεται τον «Ντιλιβερά της Χαράς» αλλά και τον Μαέστρο της (ζωντανής) ορχήστρας, που έρχεται ως αντίποδας του Κακού Λευκού (Αντώνης Λουδάρος). Ενός Κακού Λευκού που θέλει μέσα στο όνειρο ενός παιδιού, να καταπατήσει τα μαγευτικά τοπία που υπάρχουν στη φαντασία του.

    Το ΑΠΕ- ΜΠΕ μίλησε με τον δημοφιλή μουσικό αμέσως μετά την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα συναισθήματα που νιώθει συμμετέχοντας σε αυτή: «Στο έργο υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές αιχμές αλλά όχι με τη μορφή της καταγγελίας αλλά του προβληματισμού, μέσα από το μυαλό ενός μικρού παιδιού. Παραστάσεις τέτοιες που απευθύνονται στα παιδιά, όπως ήταν και η Λιλιπούπολη, με αιχμές που αγγίζουν τις ευθύνες των μεγάλων είναι και διαχρονικές.»

    [09] Το κόψιμο του τσιγάρου κάνει καλό και στο μυαλό, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία περισσότερο και από τα αντικαταθλιπτικά

    Το κόψιμο του καπνίσματος δεν ωφελεί μόνο τη σωματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους, αλλά επίσης κάνει καλό και στην ψυχική-νοητική υγεία, σε μερικές περιπτώσεις το ίδιο ή και περισσότερο από ό,τι βοηθούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μία αμερικανική.

    Οι νέες έρευνες καταρρίπτουν τον ευρέως διαδεδομένο μύθο (ιδίως μεταξύ των ίδιων των καπνιστών) ότι το κάπνισμα κάνει καλό στο μυαλό και την ψυχική διάθεσή τους, ηρεμώντας τους και βοηθώντας τους να χαλαρώσουν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις νέες μελέτες, οι καπνιστές, είτε έχουν προϋπάρχοντα διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, είτε όχι, θα έχουν ακόμα καλύτερη ψυχική διάθεση σε βάθος χρόνου, αν κόψουν το τσιγάρο.

    [10] Ο Όσκαρ Πιστόριους σπάει τη σιωπή του ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

    Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος θα δικαστεί τον Μάρτιο, έσπασε σήμερα τη σιωπή του, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, εκφράζοντας τη «θλίψη» του για το τραγικό συμβάν. «Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά μου για το τραγικό συμβάν που προκάλεσε θλίψη σε όλο τον κόσμο που αγαπούσε πραγματικά και εξακολουθεί να αγαπά τη Ρίβα», έγραψε ο 27χρονος Πιστόριους σε σύντομο μήνυμά του στο λογαριασμό του στο Twitter. «Ο πόνος και η λύπη, κυρίως για τους γονείς, την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα, με πνίγουν. Θα κουβαλάω για την υπόλοιπη ζωή μου την απώλεια της Ρίβα και τις πληγές από την ημέρα εκείνη», τονίζει στο μήνυμά του ο Όσκαρ Πιστόριους, το οποίο αρχίζει με τη φράση: «Λίγες λέξεις από τα βάθη της καρδιάς μου».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 February 2014 - 7:30:24 UTC