Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης: Το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά περισσότερο κοινωνικά προγράμματα και όχι υποδομές
  • [02] Στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την αγορά του ψωμιού, επιμένει ο Κ. Χατζηδάκης
  • [03] Στο 28% «σκαρφάλωσε» η ανεργία
  • [04] Κεφαλονιά: Μόνος του, πάνω στο ρήγμα της Παλλικής, ο μοναχός Ευσέβιος ζει «παρέα» με έναν σεισμογράφο
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των βρεφονηπιαγωγών
  • [06] Μια νέα εκδοχή για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Π. Σαξώνης
  • [07] Χρ. Σταϊκούρας: Δεν χρησιμοποιήθηκαν πιστώσεις για αποζημιώσεις ιατρικών εφημεριών, υπέρ ΝΕΡΙΤ
  • [08] Η ιταλική κυβέρνηση σε κρίση εξαιτίας της αντιπαράθεσης στους κόλπους της Aριστεράς
  • [09] «Αν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη στερλίνα», προειδοποίησε ο Τζ. Όζμπορν
  • [10] ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι επιμένουν ότι το κοινό ανακοινωθέν για τις συνομιλίες είναι αρνητική εξέλιξη
  • [11] Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στη Βρετανία

  • [01] Κ. Χατζηδάκης: Το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά περισσότερο κοινωνικά προγράμματα και όχι υποδομές

    Με τρεις βασικές παρεμβάσεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση την ποιοτική μετεξέλιξη του νέου ΕΣΠΑ. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι: - Το υπουργείο θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή με κεντρικό άξονα τον περαιτέρω περιορισμό της γραφειοκρατίας. - Το βάρος του σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά πλέον όχι τόσο τις υποδομές όσο τα προγράμματα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και τα κοινωνικά προγράμματα. - Αυξημένο θα είναι το μερίδιο που θα διαχειριστούν οι δεκατρείς Περιφέρειες καθώς αυτό θα ανέλθει στο 35% από 22% που είναι σήμερα.

    [02] Στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την αγορά του ψωμιού, επιμένει ο Κ. Χατζηδάκης

    Στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία της αγοράς με την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κληθείς σήμερα στη Βουλή να απαντήσει για τις αλλαγές που προωθούνται στην πώληση του άρτου. Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, με επίκαιρη ερώτηση του, επισημαίνοντας ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ δημιουργεί ζητήματα για την επιβίωση των αρτοποιείων και για την εξίσωση του φρέσκου ψωμιού με το κατεψυγμένο.

    «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τον αδύναμο καταναλωτή και είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας να γίνει αυτό μέσω τέτοιων παρεμβάσεων. Πρόκειται για κοινωνική πολιτική», είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για το κατεψυγμένο ψωμί δεν τροποποιείται αλλά πλέον ο καταναλωτής δεν θα αγοράζει ψωμί κατ? εκτίμηση αλλά θα αγοράζει ψωμί με το ζύγι και αυτή θα είναι βασική αλλαγή που θα γίνει στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Η απάντηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ερωτώντος βουλευτή. «Σας ρώτησα εγώ για το ζύγι κύριε υπουργέ; Πρέπει να ντρέπεστε να απαντάτε με αυτόν τον τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση», σχολίασε ο κ. Κουρουμπλής.

    [03] Στο 28% «σκαρφάλωσε» η ανεργία

    Νέο ρεκόρ- και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (η Ισπανία είναι στη 2η θέση με ποσοστό 26,1%)- κατέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο η ανεργία στη χώρα, καθώς ανήλθε στο 28%, έναντι 26,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο 2013. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.382.062 άτομα, ενώ ειδικά στους νέους 15- 24 ετών, πλέον περισσότεροι από έξι στους δέκα αναζητούν εργασία (ποσοστό ανεργίας 61,4%). Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε σε ένα έτος κατά περίπου 7 μονάδες και στο Αιγαίο κατά 6 και πλέον μονάδες. Συγκεκριμένα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής: Ο αριθμός των ανέργων (1.382.062 άτομα), αυξήθηκε κατά 78.041 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2012 (αύξηση 6%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2013 (αύξηση 0,4%).

    [04] Κεφαλονιά: Μόνος του, πάνω στο ρήγμα της Παλλικής, ο μοναχός Ευσέβιος ζει «παρέα» με έναν σεισμογράφο

    Συντροφιά με έναν σεισμογράφο ζει τις τελευταίες 20 ημέρες, μέσα στο κελί του, ο υπερήλικας γέροντας Ευσέβιος, στο μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας, πάνω στη δυτική βραχώδη ακτή της σεισμογενούς χερσονήσου της Παλλικής, στα Κηπούρια. «Το νησί μας έχει πόνο. Οι προσευχές μου στο Θεό, είναι κάθε μέρα» ψελλίζει με αδύναμη φωνή και ταπεινότατα, ο 90χρονος γέροντας. Συναντήσαμε τον μοναχό μεσημέρι. Κοντά του, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, βρίσκονταν άνθρωποι από τα γύρω χωριά, που ειδικά μετά τον σεισμό, τον επισκέπτονται καθημερινά και συζητούν μαζί του για να πάρουν δύναμη, «να καταθέσουν την ψυχή τους» όπως μας είπαν. Ο καλόγερος ζει στο μοναστήρι από το 1957 και τα τελευταία 30 χρόνια είναι ολομόναχος, και μάλιστα δική του επιλογή είναι, να μην έχει ραδιόφωνο και τηλεόραση. «Όλα ήταν κοκαλιασμένα εδώ τότε, λόγω του μεγάλου σεισμού το 1953. Είχαν πέσει πάνω στη Μονή τα βράχια, τα γκρέμισαν όλα. Με βόηθησε και ο κόσμος, αναστήσαμε το μοναστήρι. Δουλεύαμε κάθε μέρα 50 άνθρωποι» μας αφηγείται και επισημαίνει ότι το τέμπλο της εκκλησίας είναι 400 ετών, ενώ υπάρχουν εικόνες ακόμη πιο παλιές.

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των βρεφονηπιαγωγών

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, όπου συζητήθηκε η προσφυγή του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών για την αύξηση του ωραρίου εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, σε 8 ώρες από 6 που ίσχυε. Για ζήτημα μείζονος σημασίας έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευαγγελία Καλαϊτζή, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών. «Δεν σχετίζεται μόνο με την επαγγελματική εξουθένωση και υπερκόπωση των παιδαγωγών, οι οποίοι διεθνώς εργάζονται έξι ή κάτω από έξι ώρες, αλλά βασικά αυτό που διακυβεύεται είναι ο χαρακτήρας των παιδικών σταθμών. Δηλαδή, από χώροι αγωγής μεταμορφώνονται σε χώροι φύλαξης και με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται το παιδαγωγικό έργο των παιδαγωγών» υποστηρίζει η κ. Καλαϊτζή Σήμερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς.

    [06] Μια νέα εκδοχή για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Π. Σαξώνης

    Μια νέα εκδοχή για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο πρώην δημοτικός ταμίας Π. Σαξώνης, κατά την 10η μέρα της δίκης, που διεξάγεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Εξηγώντας, κατόπιν επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων του δικαστηρίου, τη «μεθοδολογία» που ακολούθησε για να κλέβει τα μετρητά, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας ήταν αυτός που αποφάσιζε το ύψος της υπεξαίρεσης σε μηνιαία βάση. «Ο Λεμούσιας αποφάσιζε για το σύνολο του μήνα, εγώ καθόριζα πόσα λεφτά θα πάρω ημερησίως» ισχυρίστηκε ο Π. Σαξώνης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι τα παραπάνω τα αποκαλύπτει για πρώτη φορά. Εξάλλου, ο πρώην διαχειριστής της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου αναφέρθηκε σε απόφαση του 2003, σύμφωνα με την οποία για κάποιους μήνες είχε δοθεί εντολή να μην πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων λόγω οικονομικής αδυναμίας του δήμου. Κατά τον Π. Σαξώνη, το διάστημα αυτό, ο ίδιος πήρε 2 εκατ. ευρώ από τα ταμεία. Τον παραπάνω ισχυρισμό αντέκρουσαν οι συνήγοροι των συγκατηγορουμένων του, που υποστήριξαν ότι η εντολή αυτή ίσχυε για συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ, ΤΑΔΚΥ κ.ά).

    Πάντως, ο Π. Σαξώνης, ερωτηθείς για τη «μεθοδολογία» που εφήρμοσε κατά τη δράση του, υπέπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με όσα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι που παρατήρησαν μέλη του δικαστηρίου. Η διαδικασία συνεχίζεται με την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας, Αναστασίας Τσεμπερά

    [07] Χρ. Σταϊκούρας: Δεν χρησιμοποιήθηκαν πιστώσεις για αποζημιώσεις ιατρικών εφημεριών, υπέρ ΝΕΡΙΤ

    Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιστώσεις για την αποζημίωση ιατρικών εφημεριών οικονομικού έτους 2013 και παρελθόντων ετών, προκειμένου να ενισχυθούν πιστώσεις που αφορούσαν στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στο πρόσφατο δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

    [08] Η ιταλική κυβέρνηση σε κρίση εξαιτίας της αντιπαράθεσης στους κόλπους της Aριστεράς

    Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του κύριου σχηματισμού της ιταλικής αριστεράς, συνεδριάζει σήμερα στη Ρώμη για να επιλέξει μεταξύ του νυν πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να ηγείται της χώρας, και του φιλόδοξου αρχηγού του κόμματός του, του Ματέο Ρέντσι, που ανυπομονεί να πάρει τη θέση του.

    «Είναι η τελική μάχη. Είμαστε στον τελευταίο γύρο του ματς ανάμεσα στον Ενρίκο Λέτα και τον Ματέο Ρέντσι. Και αν η ηγεσία του PD επιβεβαιώσει τις επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό», γράφει στο κύριο άρθρο της η αριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η οποία πρόσκειται στο PD.

    Ενώ ολόκληρος ο ιταλικός Τύπος θεωρεί πως επίκειται η αποχώρησή του, ο Λέτα ανέτρεψε χθες, Τετάρτη, το βράδυ την κατάσταση, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και αψηφώντας ανοικτά τον αντίπαλό του.«Είμαι άνθρωπος των θεσμών», δήλωσε ο Λέτα προσθέτοντας πως «δεν είναι στο DNA μου να διακόψω τη δράση μου στην υπηρεσία της χώρας. [...] Οι κυβερνήσεις γεννιούνται στο κοινοβούλιο».

    Αυτή η τοποθέτηση του Ενρίκο Λέτα φαίνεται πως εκνεύρισε πολύ τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ήλπιζε πως ο πρωθυπουργός θα παραιτούνταν αυθόρμητα για να του παραχωρήσει τη θέση.

    [09] «Αν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη στερλίνα», προειδοποίησε ο Τζ. Όζμπορν

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν προειδοποίησε τη Σκωτία ότι τίποτε δεν υποχρεώνει το Ηνωμένο Βασίλειο να μοιραστεί το νόμισμα του, τη στερλίνα, με τη Σκωτία, αν αυτή ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

    «Αν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη λίρα Αγγλίας», δήλωσε ο Όζμπορν σε ομιλία του στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η επίσημη συμβουλή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι να ταχθεί κατά της νομισματικής ένωσης.

    «Δεν μπορώ ως υπουργός Οικονομικών να στηρίξω τη δυνατότητα της διατήρησης κοινού νομίσματος με μια ανεξάρτητη Σκωτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Θα κοστίσει θέσεις εργασίας και χρήματα. Δεν θα προσφέρει οικονομική ασφάλεια ούτε στη Σκωτία ούτε στο υπόλοιπο Ηνωμένο Bασίλειο», πρόσθεσε.

    [10] ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι επιμένουν ότι το κοινό ανακοινωθέν για τις συνομιλίες είναι αρνητική εξέλιξη

    Παρά τα επιχειρήματα, που παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπέρ του κοινού ανακοινωθέντος στη βάση του οποίου θα γίνουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, διαφωνούν κάθετα και το θεωρούν ως «εξόφθαλμα αρνητική συμφωνία για την ελληνοκυπριακή πλευρά». Επισημαίνεται ότι, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως τα κόμματα, που διαφωνούν, δεν αποτελούν το 76% των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι το 2004 είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, παρά τις δημόσιες εξηγήσεις που έδωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αναστασιάδης για την εξασφάλιση των τριών singles (μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα, μια κυριαρχία) και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένει στη θέση του για ασάφειες στο κοινό ανακοινωθέν. Υποστήριξε ότι «έγιναν νέες υποχωρήσεις προς ικανοποίηση της Τουρκίας», ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά «αρκείται σε υπονοούμενα». Σε ερώτηση, αν το ΔΗΚΟ θα παραμείνει ή όχι στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία θα συνέλθουν μόλις καταρτιστούν σε σώμα.

    [11] Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στη Βρετανία

    Περίπου 80.000 σπίτια είναι σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βρετανία, μια ημέρα μετά τις νέες βροχοπτώσεις, οι οποίες επιδείνωσαν το χάος που έχουν προκαλέσει οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας, με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 160χλμ την ώρα, προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου από ηλεκτροπληξία και έγινε αιτία για σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, καθώς διακόπηκε η κίνηση σε πολλούς οδικούς άξονες και σιδηροδρομμικές γραμμές. Σύμφωνα με την ΕΝΑ, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περισσότερο την Ουαλία. Χθες το βράδυ, συνολικά 147.000 νοικοκυριά ήσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 February 2014 - 11:30:29 UTC