Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου
  • [02] Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ για την παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Κώστα Σακκά
  • [03] Δίωξη στους τέσσερις Τούρκους της γιάφκας του Γκύζη
  • [04] «Κάθε τέλος ίσον μία καινούργια αρχή»
  • [05] Εντός τροχιάς το πρόγραμμα της Κύπρου
  • [06] Η «λίστα Λαγκάρντ» στο στόχαστρο του εισαγγελέα
  • [07] Το κόμμα Επιλογή Πολιτών ζητεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί
  • [08] Χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο ο Γκι-μουν
  • [09] Μπαρόζο και Ρομπάι χαιρετίζουν τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου
  • [10] «Το μικρό ψάρι» του Ι. Οικονομίδη διεκδικεί βραβείο στην Μπερλινάλε

  • [01] Πρώτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου

    H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της ΕΕ με την Ελβετία, καθώς και το θέμα της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου στην ΕΕ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής Προεδρίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα της Ελβετίας επεσήμανε, ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστά από την ΕΕ, ωστόσο αυτό που καθορίζει τις διμερείς θέσεις είναι ο σεβασμός του νομικού πλαισίου και των διεθνών συμφωνιών που διέπουν τη σχέση των δύο πλευρών. Ο Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε, ότι η ΕΕ αναμένει πως η Ελβετία θα σεβαστεί τις νομικές δεσμεύσεις της, αρχής γενομένης από τον σεβασμό των βασικών ελευθεριών που διέπουν την ΕΕ, δηλαδή των ελευθεριών διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Οι τέσσερις αυτές ελευθερίες είναι εξίσου σεβαστές και αδιαίρετες, υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

    Ως προς το ζήτημα της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου, μετά την αδυναμία του σημερινού Συμβουλίου να συγκροτήσει την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της ως προς την άδεια καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στην επικράτειά της. Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε την αντίθεση της Ελλάδας στη χορήγηση άδειας και στη δυνατότητα καλλιέργειας ΓΤΟ στο έδαφός της.

    [02] Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ για την παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Κώστα Σακκά

    Φόβους για πιθανή δραστηριοποίηση του 30χρονου Κώστα Σακκά, με συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, εξέφρασε σήμερα ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον 30χρονο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός δήλωσε στεναχωρημένος πάρα πολύ για την εξέλιξη της υπόθεσης του Σακκά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς, από τη μία τους πιάνουμε και από την άλλη, τους αφήνουν ελεύθερους».

    Στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Σακκάς αποφάσισε να βγει στην παρανομία και γιατί σήμερα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 15.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί μεταξύ των άλλων περιοριστικών όρων, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μετά και την τελευταία σύλληψή του.

    [03] Δίωξη στους τέσσερις Τούρκους της γιάφκας του Γκύζη

    Κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες, απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των τεσσάρων Τούρκων κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες μετά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε σπίτι, στην περιοχή στου Γκύζη.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, στο επίμαχο διαμέρισμα εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και υλικά κατασκευής βομβών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, οι τέσσερις έχουν τουρκική υπηκοότητα και ανήκουν σε κουρδική τρομοκρατική οργάνωση.

    [04] «Κάθε τέλος ίσον μία καινούργια αρχή»

    «Κάθε τέλος ίσον μία καινούργια αρχή» είναι ο τελευταίος στίχος στο τραγούδι που εμπνεύστηκε ο Οδυσσέας Σκουτέλης, ένας 17χρονος μαθητής της Γ' Λυκείου από το χωριό Λουκεράτα (απέχει 4,5 χιλιόμετρα από το Ληξούρι), ο οποίος έζησε τη μανία του εγκέλαδου.

    «Έγραψα αυτό τον στίχο στο τέλος του τραγουδιού μου, γιατί μέσα μου έχω αισιοδοξία. Το Ληξούρι θα ξαναγεννηθεί. Όπως ακούω, η πολιτεία ενδιαφέρεται, θα έρθουν χρήματα, θα ξαναχτιστεί ο τόπος μου καλύτερα».

    Ο Οδυσσέας έγραψε τους στίχους το βράδυ μετά τον δεύτερο σεισμό. «Πήρα έμπνευση από τα γεγονότα» αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το σπίτι του, δεν έχει προβλήματα, παρέμεινε κατοικήσιμο μετά τον σεισμό. Έτσι, είχε την ευκαιρία να μείνει στο δωμάτιό του, να σκεφτεί και να αποτυπώσει όσα βίωσε σε στίχους. Στο ρεφρέν ο Οδυσσέας έγραψε: «Πόλη σεισμών, ξεσπιτωμένων οικογενειών, κατεστραμμένων σπιτιών, ανήσυχων γονιών, συντετριμμένων ζώων, φοβισμένων παιδιών, τρομαγμένων πολιτών, πόλη βουητών».

    [05] Εντός τροχιάς το πρόγραμμα της Κύπρου

    Εντός τροχιάς παραμένει το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, εκτίμησε σε ανακοίνωσή της η τρόικα, ενώ τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα του αναμενόμενου.

    Στην ανακοίνωση, με αφορμή την Τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επισημαίνει ωστόσο ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν.

    Επίσης θεωρεί την ψήφιση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις ως σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

    Σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 έχουν επιτευχθεί με μεγάλη άνεση, χάρη στη συνεχιζόμενη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και σε μια λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο ύφεση.

    [06] Η «λίστα Λαγκάρντ» στο στόχαστρο του εισαγγελέα

    Μορφή «κατεπείγουσας έρευνας» για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παίρνουν οι έλεγχοι σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ», βάσει εντολής προς το ΣΔΟΕ, του εισαγγελέα κατά Οικονομικών Εγκλημάτων Π. Αθανασίου, ο οποίος ζητά να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου εντός δύο μηνών.

    Ο Παν. Αθανασίου ζητά με έγγραφό του προς τους προανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να οριστούν από τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υπάλληλοι με ελεγκτικά καθήκοντα για να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία.

    Βάσει της εισαγγελικής εντολής, οι εν λόγω υπάλληλοι καλούνται εντός διμήνου να έχουν ολοκληρώσει τους προσωρινούς και ακολούθως τους πλήρεις ελέγχους των στοιχείων προσώπων, που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC Ελβετίας.

    Στο ίδιο πλαίσιο, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προβαίνουν σε συγκεκριμένους ελέγχους, με στόχο την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, σε όλες τις εφορίες του νομού Αττικής προς διακρίβωση της πορείας ερευνών που τους έχουν αναθέσει, με άμεση προτεραιότητά τους την επίσπευση και ολοκλήρωση των ελέγχων, τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ, όσο και για άλλους καταλόγους με φορολογικές παραβάσεις.

    [07] Το κόμμα Επιλογή Πολιτών ζητεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί

    Το κεντρώο κόμμα Επιλογή Πολιτών (SC) που έχει ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι κάλεσε πριν από λίγο τον νυν πρωθυπουργό της χώρας αυτής, τον Ενρίκο Λέτα, να παραιτηθεί.

    «Ο Λέτα είναι ένας άνδρας με μεγάλη πείρα και ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί και ο ίδιος την ανάγκη να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα, ξεκινώντας μια νέα φάση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας , με μια νέα κυβέρνηση και με διαφορετικό πρωθυπουργό» δήλωσε ο Αντρέα Ρομάνο, εκπρόσωπος της SC στην βουλή.

    Ο Λέτα φέρεται, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, να επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο -όπου είχε μεταβεί νωρίτερα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο σχετικά με έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης- για μια κατεπείγουσα συνάντηση.

    Αναλυτές τονίζουν ότι η ανακοίνωση της SC είναι σαφές ότι αποσκοπεί στην αντικατάσταση του Λέτα με τον νέο γραμματέα των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι, με την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

    [08] Χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο ο Γκι-μουν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «συνολικής λύσης» του Κυπριακού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι χαιρετίζει θερμά την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και την επίσημη επανέναρξη, από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, «των πλήρων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

    [09] Μπαρόζο και Ρομπάι χαιρετίζουν τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου

    Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες.

    Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    [10] «Το μικρό ψάρι» του Ι. Οικονομίδη διεκδικεί βραβείο στην Μπερλινάλε

    Με την ταινία «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, που προβλήθηκε σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, η Ελλάδα έδειξε πως έχει να παρουσιάσει ταινίες αντάξιες των καλύτερων της φετινής Μπερλινάλε. «Το μικρό ψάρι» έχει πιθανότητες να πάρει ένα από τα βραβεία του Φεστιβάλ χάρη, τόσο στην εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Ι. Οικονομίδη όσο και την εκπληκτική ερμηνεία του πρωταγωνιστή, Βαγγέλη Μουρίκη.

    Η ταινία παρουσιάζει την πορεία ενός άνδρα, του Στράτου, που κάνει δύο διαφορετικές δουλειές (την ημέρα εργάτης σε βιοτεχνία ψωμιού και τη νύχτα επαγγελματίας εκτελεστής) προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για βοηθήσει να δραπετεύσει ένας φυλακισμένος φίλος του, στον οποίο χρωστά τη ζωή.

    Ελληνική παρουσία υπήρξε και στο τμήμα του «Φόρουμ του Ανεξάρτητου κινηματογράφου» με την ταινία «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

    Στο διαγωνιστικό τμήμα προβλήθηκε και η κινεζική ταινία «Τυφλό μασάζ» του γνώριμου από διάφορα φεστιβάλ Λου Γε («Το ποτάμι Σούζου»).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 February 2014 - 17:30:23 UTC