Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Xωρίς προβλήματα η ηλεκτροδότηση
  • [02] Ευθύμιος Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»
  • [03] Ι. Μιχελάκης: 'Αμεσα το πακέτο στήριξης προς την Κεφαλονιά
  • [04] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας
  • [05] Η πολιτική μετάβαση στη Συρία και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Γενεύης
  • [06] Πέθανε ο θρύλος της αμερικανικής φολκ Πιτ Σίγκερ
  • [07] Νέες ανακαλύψεις για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

  • [01] Xωρίς προβλήματα η ηλεκτροδότηση

    Χωρίς προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ξεκίνησαν, από τα μεσάνυχτα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ. Το πρωί, απεργοί απέκλεισαν την είσοδο των εγκαταστάσεων του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στον 'Αγιο Στέφανο με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, να υπάρξουν επιπτώσεις στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τροπολογία για το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ που είχε κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή πρόκειται να αποσυρθεί ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που θα προχωρήσει κανονικά. Τα πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ, έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα ενώ για αύριο Τετάρτη το μεσημέρι έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Υποστηρίζουν ότι, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας.

    [02] Ευθύμιος Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»

    «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

    «Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

    [03] Ι. Μιχελάκης: 'Αμεσα το πακέτο στήριξης προς την Κεφαλονιά

    Άμεσα θα διατεθεί το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες του προχθεσινού σεισμού, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα με τους πληγέντες από τις πλημμύρες στα Δωδεκάνησα, δηλαδή θα χρειάζεται μόνο υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων, και κατόπιν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το αληθές των στοιχείων.

    Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Εργασίας παρέχει οικονομική ενίσχυση 100 χιλιάδων ευρώ στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. Επίσης, αναστέλλεται για 3 μήνες η υποχρέωση καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για Κεφαλονιά και Ιθάκη. Παράταση σε όλες τις βεβαιωμένες οφειλές και τις φορολογικές δηλώσεις για ένα τρίμηνο έδωσε και το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, χθες η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, εντός της ημέρας συνεδριάζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά

    Ευθύμιος Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»

    [04] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης, την ώρα της έναρξης της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

    «Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρίσιμη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου

    [05] Η πολιτική μετάβαση στη Συρία και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Γενεύης

    Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι θα θέσει και πάλι σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Γενεύης το κρίσιμο θέμα της πολιτικής μετάβασης, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις αντιπροσωπείες του καθεστώτος της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης, έπειτα από μία πρώτη αποτυχία της Δευτέρας που οδήγησε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

    Τη Δευτέρα, οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, όταν η αντιπολίτευση αντέδρασε κατηγορηματικά στην υποβολή από την αντιπροσωπεία της Δαμασκού πλάνου εργασίας από πέντε σημεία, στα οποία περιλαμβανόταν έκκληση προς τις χώρες που υποστηρίζουν τις «τρομοκρατικές» ομάδες για σταματήσουν τη στήριξή τους, σε μία αναφορά στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Ως προς τη θέμα της πόλης Χομς, ο Λαχντάρ Μπραχίμι παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπήρξε πρόοδος των συνομιλιών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη που τελεί υπό πολιορκία εδώ και 600 ημέρες.

    [06] Πέθανε ο θρύλος της αμερικανικής φολκ Πιτ Σίγκερ

    Ο Πιτ Σίγκερ, ο θρύλος της αμερικανικής φολκ μουσικής, ο δημιουργός του «If I had a Hammer», του «Where Have All the Flowers gone», του «Turn! Turn! Turn!, πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών από φυσικά αίτια, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την ανακοίνωση του εγγονού του Κιτάμα Τζάκσον στους New York Times.

    Ο Πιτ Σίγκερ, που επηρέασε πολλές γενιές μουσικών όπως η Τζόαν Μπαέζ και το συγκρότημα Peter, Paul and Mary, θεωρείται πιονιέρος της αμερικανικής φολκ μουσικής μαζί με τον Γούντι Γκάθρι. Γνωστός για τις φιλελεύθερες ιδέες του, από τους πρωτοστάτες αμερικανούς μουσικούς του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της υπό τον ΜακΚάρθι επιτροπής του Κονγκρέσου για την περίοδο της στράτευσής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Η ερμηνεία του στο "This Land is Your Land" του Γούντι Γκάθρι ήταν η κορυφαία στιγμή της συναυλίας που ακολούθησε την τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

    [07] Νέες ανακαλύψεις για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

    Αν και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς - κληρονομικούς παράγοντες, ο κίνδυνος των συγγενών του ασθενούς να εμφανίσουν και αυτοί την ασθένεια, είναι μεν υπαρκτός, αλλά πάντως μικρότερος από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα σουηδική έρευνα.

    Η έρευνα έδειξε ότι η πιθανότητα ένας αδελφός ασθενούς να νοσήσει και αυτός, είναι κατά μέσο όρο επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ η πιθανότητα να εμφανίσει σκλήρυνση το παιδί ενός ασθενούς, είναι πέντε φορές μεγαλύτερη. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τα εγγόνια και τα ανίψια των ασθενών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 January 2014 - 9:30:25 UTC