Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης: Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων
  • [02] Τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό στην ΕΕ εμφανίζει η Ελλάδα
  • [03] ΟΔΔΗΧ: Άντληση 1,3 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων
  • [04] Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα
  • [05] Αυξημένα έσοδα και κέρδη αναμένει ο ΟΛΠ
  • [06] Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 προβλέπει η ΤτΕ
  • [07] Με 462 από τις 621 ψήφους εξελέγη καγκελάριος η Άγγελα Μέρκελ
  • [08] Οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία, στην Τουρκία
  • [09] Παρατείνεται η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ως τα τέλη Ιουνίου 2014
  • [10] Οι πάγοι της Αρκτικής αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά των Άλπεων λιώνουν με ταχύ ρυθμό

  • [01] Κ. Χατζηδάκης: Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

    Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή, διάταξη που θα απαντά στο ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων δανειοληπτών, ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

    Προηγουμένως, ο κ. Χατζηδάκης, σε εμφάνισή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, υπερασπίστηκε διάταξη που εισήγαγε στο νομοσχέδιο, με την οποία επιβάλλεται νέο σύστημα διαπίστευσης στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

    [02] Τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό στην ΕΕ εμφανίζει η Ελλάδα

    Αποπληθωρισμό -2,9% εμφάνισε η Ελλάδα τον Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και σημειώνοντας νέα μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο (-1,9%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,9% τον Νοέμβριο από 0,7% το Μάιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,2%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1% από 0,9% την ίδια περίοδο , ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,4%. Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Βουλγαρία (-1%) και η Κύπρος (-0,8%).

    [03] ΟΔΔΗΧ: Άντληση 1,3 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων

    Στην άντληση ποσού ύψους 1,3 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

    Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στο επίπεδο του 3,90%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,92 φορές, καθώς υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 1,924 δισ. ευρώ.

    Πέραν του δημοπρατούμενου ποσού ύψους ενός δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ έκανε δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    [04] Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα

    Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα στο νέο τεύχος της εξαμηνιαίας έρευνας συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), που βασίζεται σε δείγμα περίπου 1.000 εταιρειών.

    Συγκεκριμένα, η μελέτη αποκαλύπτει δύο βασικές δυνάμεις που λειτουργούν το τελευταίο διάστημα στον τομέα των ΜμΕ: πρώτον, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται συνεχώς, όπως αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία του Δείκτη Εμπιστοσύνης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ (κατά 20 μονάδες τους τελευταίους 12 μήνες) και δεύτερον, σε ένα πλαίσιο δύσκολων - συγκυριακών και διαρθρωτικών - συνθηκών, οι ΜμΕ καταφέρνουν να στρέφονται στην καινοτομία ως μια υγιή διέξοδο από την κρίση.

    Συγκεκριμένα, το ποσοστό των καινοτόμων ΜμΕ έχει φθάσει πλέον στο 30% του τομέα ΜμΕ, από 20% πριν το 2008 και ως συνέπεια τα καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες καλύπτουν το 11% του κύκλου εργασιών του τομέα των ΜμΕ, από 7% πριν το 2008.

    Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη - με το 31% του τομέα των ΜμΕ να αναζητά χρηματοδότηση και το 70% να επιτυγχάνει έγκριση της αίτησής του. Αν και το κομμάτι των ΜμΕ που έχει ακάλυπτες ανάγκες χρηματοδότησης (κυρίως γιατί δεν έκαναν αίτηση και δευτερευόντως λόγω απόρριψης της αίτησής τους) δείχνει να αυξάνεται (42% έναντι 33% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013), η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε μια γενικότερη στάση αποφυγής του δανεισμού που αρχίζει να υιοθετείται από ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο των ΜμΕ. Η αλλαγή αυτή στην κουλτούρα των ΜμΕ ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την από πολλές πλευρές υγιή στροφή τους σε χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων (το 50% των ΜμΕ προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές του επενδύσεις μέσω ιδίων κεφαλαίων έναντι ποσοστού 40% ένα χρόνο πριν). Μόλις το 5% του τομέα των ΜμΕδήλωσε ότι οι δυσμενείς όροι δανεισμού το εμπόδισαν από το να αναζητήσει χρηματοδότηση.

    [05] Αυξημένα έσοδα και κέρδη αναμένει ο ΟΛΠ

    Συνολικά έσοδα 119,5 εκατ. ευρώ (+2,9%) αναμένει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ AE για τη χρήση του 2014. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ του ΟΛΠ ενέκρινε τον προϋπολογισμό αποτελεσμάτων χρήσης 2014 κατά την τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2014, τα οποία παρουσίασε μαζί με το επενδυτικό πρόγραμμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης, ο Οργανισμός αναμένει συνολικές δαπάνες 104,6 εκατ. ευρώ (-2,3%) ενώ οι δαπάνες προσωπικού θα ανέλθουν σε 53,8 εκατ. ευρώ (-4,5%). Το λειτουργικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 14,4 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα προ φόρων (κέρδη) σε 14,9 εκατ. ευρώ, έναντι 9,06 εκατ. ευρώ το 2013 και 6,32 εκατ. ευρώ το 2012.

    [06] Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 προβλέπει η ΤτΕ

    Στην ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, προβλέπεται ότι το 2014 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5%, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

    Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για κινδύνους και αβεβαιότητες που ενυπάρχουν στην πορεία εξαιτίας της πόλωσης που παρουσιάζει το πολιτικό κλίμα. Ο κ. Προβόπουλος εκφράζει την ανησυχία του, καθώς εντός της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και συνιστά η οικονομική πολιτική να παραμείνει προσηλωμένη στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον στην αύξηση των φόρων. Υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. Και τούτο διότι η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υποστηρίζει η ΤτΕ, βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα έπρεπε στην αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων και σε μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος.

    Επιπρόσθετα, συνιστά να ενταθεί η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του Δημόσιου Τομέα με καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του και των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τέλος τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής αλλά και την εδραίωση ενός κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [07] Με 462 από τις 621 ψήφους εξελέγη καγκελάριος η Άγγελα Μέρκελ

    Καγκελάριος της Γερμανίας για τρίτη φορά εξελέγη η 'Αγγελα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας 462 ψήφους από τους 621 βουλευτές που ψήφισαν. Εναντίον της εκλογής της κυρίας Μέρκελ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ εννέα απείχαν. Επιπλέον, 42 βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έδωσαν αρνητική ψήφο.

    Η καγκελάριος θα μεταβεί στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ προκειμένου να λάβει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ακολούθως θα επιστρέψει στην Βουλή για να ορκιστεί ενώπιον του Σώματος. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ορκιστούν αμέσως μετά και για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση, με κεντρικό θέμα την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    [08] Οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία, στην Τουρκία

    Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση εκτυλίσσεται από το πρωί στην Τουρκία, όπου έχουν προσαχθεί για σκάνδαλο δωροδοκίας και άλλων ατασθαλιών 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

    Προσήχθησαν οι γιοι των υπουργών εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και ο σύμβουλος και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Προσήχθη ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.

    Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος. Το τάγμα ήταν ο κύριος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια.

    [09] Παρατείνεται η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ως τα τέλη Ιουνίου 2014

    Παράταση ως τις 29 Ιουνίου 2014 παίρνει η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» ενόψει της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, που θα διαρκέσει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2014.

    «Η έκθεση έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα τη θαυμάσει και ο κόσμος που θα έρθει στη χώρα μας λόγω της προεδρίας. Αυτό είναι το τερπνόν. Το ωφέλιμο είναι ότι με την έκθεση αυτή έχουμε αύξηση των εσόδων του μουσείου από 45% ως 81% ανά μήνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς.

    [10] Οι πάγοι της Αρκτικής αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά των Άλπεων λιώνουν με ταχύ ρυθμό

    Οι Άλπεις θερμαίνονται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα οι παγετώνες τους να συρρικνώνονται συνεχώς, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων.

    Από την άλλη, μια θετική εξέλιξη είναι η ανακοίνωση των επιστημόνων πως παρατητείται σημαντική και μάλλον αναπάντεχη αύξηση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα, αν και η έκταση της παγοκάλυψης των βορείων υδάτων παραμένει ακόμα σχεδόν η μισή από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ?80.

    Τα στοιχεία του δορυφόρου Cryosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που παρακολουθεί την κατάσταση των πάγων στη Γη, δείχνουν ότι φέτος τον Οκτώβριο ο όγκος του επιπλέοντος πάγου στα αρκτικά νερά αυξήθηκε κατά 50% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Τον Οκτώβριο του 2013 οι πάγοι του Αρκτικού ωκεανού κάλυπταν μια έκταση περίπου 9.000 κυβικών χιλιομέτρων, έναντι 6.000 κυβικών χιλομέτρων τον περυσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Οι αρκτικοί πάγοι, εκτός από την μεγαλύτερη έκτασή τους, είναι φέτος επίσης κατά 20% (περίπου 30 εκατοστά) παχύτεροι σε σχέση με πέρυσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 December 2013 - 11:30:28 UTC