Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Σεβαστή η άποψη του Π. Λαφαζάνη, αλλά μειοψηφική στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Σ. Κεδίκογλου: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις αναφορές Λαφαζάνη
  • [04] Α. Λυκουρέντζος: Η εμμονή στην φορολογική επιδρομή είναι εμμονή κρατισμού
  • [05] Δύο νέες 24ωρες απεργίες από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ
  • [06] «Iστορική κάμψη» στις χορηγήσεις δανείων προς τις ιταλικές επιχειρήσεις
  • [07] Νέα επιτελική ομάδα ΕΣΠΑ σε κάθε υπουργείο
  • [08] Σε συμφωνία για την Ενιαία Αρχή Εκκαθάρισης των τραπεζών θα επιδιώξουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών
  • [09] Αποπληθωρισμός ρεκόρ -2,9% τον Νοέμβριο
  • [10] Δύο Τούρκοι φοιτητές αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή φωτογραφήθηκαν μπροστά από το ¶ουσβιτς χαιρετώντας ναζιστικά
  • [11] Ένας πολέμιος της Δύσης επικεφαλής ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων
  • [12] Δεν γερνάμε όλοι με τον ίδιο τρόπο

  • [01] Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες

    Τροπολογία για την απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα.

    Με την τροπολογία, η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες εργατικών-λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ιδιαίτερα, στους ανέργους, στις οικογένειες που ζούνε στο όριο η κάτω από το όριο της φτώχειας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους χρόνια πάσχοντες, στους υπερήλικους, στις πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χρεοκοπήσει η βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, στους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες. Προτείνεται, επίσης, να απαγορεύεται η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών- λαϊκών οικογενειών.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Σεβαστή η άποψη του Π. Λαφαζάνη, αλλά μειοψηφική στον ΣΥΡΙΖΑ

    «O ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει, μετά από πολυετείς συζητήσεις, και με μεγάλη πλειοψηφία του Συνεδρίου του, ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή. Όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

    Ο κ. Παπαδημούλης προσέθεσε πως «αυτή την ώρα, όμως, και με τη συνδρομή του Π. Λαφαζάνη, πρέπει να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια όσα έχουμε συλλογικά αποφασίσει».

    [03] Σ. Κεδίκογλου: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις αναφορές Λαφαζάνη

    Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Σίμος Κεδικοκλου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζανη περί εξόδου απο το ευρώ, δήλωσε ότι «κάθε λεπτό που ο βουλευτής παραμένει μέλος και κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με αυτές τις θέσεις».

    «Το να πατάς σε δυο βάρκες, σε αυτή του Τέξας και σε αυτή του κ. Λαφαζάνη, δεν γίνεται. Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει επιτέλους άμεσα τη θέση του?» σημείωσε ο κ. Κεδίκοκλου.

    [04] Α. Λυκουρέντζος: Η εμμονή στην φορολογική επιδρομή είναι εμμονή κρατισμού

    «Η εμμονή στην φορολογική επιδρομή είναι εμμονή κρατισμού και όχι στρατηγική φιλελευθεροποίησης της οικονομίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Πιστεύω ειλικρινά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών διότι κατ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις αναπτυξιακές διαδικασίες στη χώρα μας» σημειώνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξει ένα όριο μέχρι το οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία -άλλωστε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί- αλλά από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει ότι όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το δάνειό του να το αρνείται, επικαλούμενος την κρίση. Αυτό είναι περιφρόνηση της δικαιοσύνης και λειτουργεί σε βάρος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη». Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτηρίζει μάλιστα «πυροτέχνημα» την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και προσθέτει: «Αυτή η λογική της πλειοδοσίας καταλήγει να είναι αστεία».

    Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο δημόσιο ο κ. Λυκουρέντζος εκτιμά ότι «η κινητικότητα είναι μια καλή, χρήσιμη και αποδοτική επιλογή που μπορεί να επιλύσει πολλά ζητήματα πριν φθάσουμε στις απολύσεις».

    [05] Δύο νέες 24ωρες απεργίες από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ

    Δύο νέες 24ωρες απεργίες, για αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, κήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη σημερινή Γενική τους Συνέλευση.

    Η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ του Συλλόγου εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη διαφωνία της με την απόφαση, καθώς τάχθηκε υπέρ της αναστολής τής κινητοποίησης και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας, όπως αποφάσισε και η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων.

    «Θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση της Ομοσπονδίας, ζητάμε την απόσυρση της ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας» δήλωσε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και της απεργιακής επιτροπής των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ.

    «Διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των δικών μας προτάσεων» δήλωσε η Μαριλένα Λογοθέτη, μέλος της απεργιακής επιτροπής.

    Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ωρών, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη της Σχολής.

    [06] «Iστορική κάμψη» στις χορηγήσεις δανείων προς τις ιταλικές επιχειρήσεις

    Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε τον Οκτώβριο στην Ιταλία στις χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον Οκτώβριο οι χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις της χώρας μειώθηκε κατά 4,9%

    «Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιστορική κάμψη στις μέχρι τώρα μετρήσεις», αναφέρει η Τράπεζα της Ιταλίας.

    Όσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, η μείωση ήταν πιο περιορισμένη, φθάνοντας το 1,3%.

    [07] Νέα επιτελική ομάδα ΕΣΠΑ σε κάθε υπουργείο

    Κάθε διαθέσιμο ευρώ του νέου ΕΣΠΑ θα αξιοποιηθεί σε δράσεις προστιθέμενης αξίας σε κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα, περιορίζοντας τις συνέπειες της κρίσης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την απόδοση της δημόσιας διοίκησης, με τη χρηματοδότηση των δράσεων να είναι εμπροσθοβαρής.

    Αυτό σημείωσε συμπερασματικά, για τη σημερινή υποβολή της ελληνικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης. Επίσης ανέφερε ότι δημιουργείται νέα επιτελική ομάδα ΕΣΠΑ σε κάθε υπουργείο τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την ευθύνη της υλοποίησης των προγραμμάτων σε συνεργασία με τον φορέα υλοποίησης.

    Υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό και ότι η μετάβαση από το τωρινό πρόγραμμα στο νέο θα γίνει ομαλά.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τελική έγκριση από την ΕΕ αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2014 και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2014 θα γίνει και η έγκριση των προγραμμάτων.

    Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα. Το πρώτο πρόγραμμα θα απορροφήσει το 25% του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και θα διατεθούν κονδύλια μόλις 3%.

    Το τρίτο πρόγραμμα θα απορροφήσει το 24% των κονδυλίων αφορά στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με το περιβάλλον και τις μεταφορές και θα καλυφθούν οι ανάγκες εξελισσόμενων έργων και νέων είτε για υποδομές είτε σε περιβαλλοντικά έργα με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

    [08] Σε συμφωνία για την Ενιαία Αρχή Εκκαθάρισης των τραπεζών θα επιδιώξουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σήμερα και αύριο σε συμφωνία για την ενιαία Αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης, την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί κρίσιμη για την αποτροπή μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

    Η ΕΚΤ θα αρχίσει να εποπτεύει τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον επόμενο Νοέμβριο και θέλει μία «ισχυρή και ανεξάρτητη» Αρχή εκκαθάρισης με ένα κεντρικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί το κόστος της διάσωσης ή κλεισίματος τραπεζών. Η επιδίωξη αυτή της ΕΚΤ συγκρούεται με τη βούληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προτιμά ένα δίκτυο εθνικών ρυθμιστικών Αρχών και ηγείται της αντιπαράθεσης με τις προτάσεις για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης που έκανε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

    Οι χώρες της ΕΕ έχουν κάνει μικρή πρόοδο στην κατεύθυνση μίας συμβιβαστικής λύσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του κ. Μπαρνιέ τον Ιούλιο. Τώρα, βρίσκονται μπροστά στην καταληκτική προθεσμία του τέλους του έτους, την οποία είχαν ορίσει οι ηγέτες της ΕΕ για την επίτευξη μίας συμφωνίας. Τα πιο επίμαχα θέματα που αντιμετωπίζουν είναι το κοινό ταμείο, η έκταση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού και το ερώτημα ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην απόφαση για το κλείσιμο μίας τράπεζας.

    [09] Αποπληθωρισμός ρεκόρ -2,9% τον Νοέμβριο

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960, οπότε και διατηρεί στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ, βρέθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, φέτος, καθώς μειώθηκε κατά 2,9%, από μείωση 2% τον Οκτώβριο. Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού ήταν τον Φεβρουάριο 1962 (πτώση κατά 2,1%), ενώ, παράλληλα, με τη μείωση του Νοεμβρίου, ο πληθωρισμός διατηρείται σε αρνητικό επίπεδο για ένατο συνεχόμενο μήνα (το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν οι οκτώ συνεχείς μήνες).

    Πάντως, «μελανό» σημείο παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά 18,7% σε ετήσια βάση, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι ανατιμήσεις στα φάρμακα (κατά 25,3%, σε ετήσια βάση). Ανατιμήσεις καταγράφηκαν, επίσης, στα καπνικά προϊόντα (4,7%), στις νωπές πατάτες (4,5%), στο νωπό μοσχάρι (2,1%) και στα γαλακτοκομικά- αυγά (1,7%). Στον αντίποδα, λόγω των μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλήθηκε φθηνότερα κατά 3,4%, σε σχέση με τον Νοέμβριο πέρυσι.

    [10] Δύο Τούρκοι φοιτητές αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή φωτογραφήθηκαν μπροστά από το ¶ουσβιτς χαιρετώντας ναζιστικά

    Κατηγορίες για διάδοση του φασισμού αντιμετωπίζουν δύο τούρκοι φοιτητές, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μπροστά από το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου χαιρετώντας ναζιστικά. Συνελήφθησαν αμφότεροι και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάδοση του φασισμού. Η χρήση ναζιστικών συμβόλων τιμωρείται, με βάση τον πολωνικό νόμο.

    [11] Ένας πολέμιος της Δύσης επικεφαλής ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε σήμερα ένα σκληροπυρηνικό παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης επικεφαλής ενός καινούριου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο Ντμίτρι Κισελιόφ θα ηγηθεί του «Ροσία Σεγκόντνια» το οποίο θα αντικαταστήσει το RIA Νόβοστι, τη μεγαλύτερη ειδησεογραφική υπηρεσία της Ρωσίας, όπως αναφέρεται σε μια διαταγή που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

    Αναπληρωτής διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού ομίλου της Ρωσίας VGTRK, ο Κισελιόφ έγινε διάσημος ως παρουσιαστής της κυριακάτικης εβδομαδιαίας ειδησεογραφικής εκπομπής του καναλιού Rossia 1, στην οποία επικρίνει δριμύτατα τη Δύση.

    [12] Δεν γερνάμε όλοι με τον ίδιο τρόπο

    Οι άνθρωποι, επειδή όλοι ανεξαίρετα γερνάνε και γίνονται όλο και πιο αδύναμοι, ώσπου τελικά να πεθάνουν, νομίζουν ότι αυτό είναι ένας καθολικός νόμος στη φύση και ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει γύρω τους με όλα τα άλλα είδη του πλανήτη. Όμως μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα έρχεται να καταρρίψει αυτήν τη λανθασμένη εντύπωση, δείχνοντας ότι το φαινόμενο της γήρανσης εμφανίζει μια αναπάντεχα μεγάλη ποικιλία.

    Το βασικό -και μάλλον απρόσμενο- συμπέρασμα είναι ότι δεν εξασθενούν όλα τα ζώα καθώς γερνάνε (όπως συμβαίνει στον άνθρωπο, σε αρκετά άλλα θηλαστικά και στα πουλιά), ούτε αυξάνεται σε όλα η πιθανότητά τους να πεθάνουν από γηρατειά (θα πεθάνουν μεν, αλλά από άλλη αιτία, πχ θα γίνουν τροφή άλλου ζώου, θα καταστραφούν από μια φυσική καταστροφή κ.α.). Μάλιστα, σε μερικά είδη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή δυναμώνουν καθώς γερνάνε (για παράδειγμα, οι χελώνες και ορισμένα δένδρα), ενώ σε κάποια άλλα (όπως η ύδρα του γλυκού νερού) ο χρόνος περνάει χωρίς να τα «ακουμπά», δηλαδή δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε αρνητικά, ούτε θετικά από τη γήρανσή τους. Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι ενώ η γήρανση έχει μελετηθεί αρκετά στα θηλαστικά και στα πουλιά, αντίθετα στα υπόλοιπα είδη (λοιπά σπονδυλωτά, ασπόνδυλα, φυτά, φύκη, μύκητες κ.α.) οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει το ζήτημα πολύ περιστασιακά και όχι σε βάθος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 December 2013 - 13:30:29 UTC