Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, αν επιμείνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
  • [02] Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τρεις ορειβάτες στον Όλυμπο
  • [03] Προβλήματα στην κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου
  • [04] Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
  • [05] Πρόοδο στους δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης σημειώνει σταδιακά και σταθερά η Ελλάδα
  • [06] Μήνυμα αισιοδοξίας για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Ι. Βρούτσης
  • [07] Θα τηρηθεί η δέσμευση για προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο Θ. Σκορδάς
  • [08] FT: Στην επόμενη τετραετία, η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από το ευρώ
  • [09] Πλοίο με εκατό πρόσφυγες πλέει ακυβέρνητο ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας
  • [10] Σαράντα χιλιάδες άτομα στην Γένοβα με τον Μπέπε Γκρίλο σε διαδήλωση κατά της λιτότητας
  • [11] Η Αφρική μπορεί να χάσει το 20% των ελεφάντων της σε δέκα χρόνια
  • [12] Η Βραζιλία βγάζει στην αγορά γρήγορο και φθηνό τεστ για την ανίχνευση του AIDS
  • [13] Οι φοβίες μπορεί να περνάνε από γενιά σε γενιά

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, αν επιμείνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

    Τον κώδωνα του κινδύνου να προκληθεί κοινωνική αναταραχή, αν επιμείνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κρούει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και εθνικό. Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης» σημειώνει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: «Δεν μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε μια γενική αναταραχή στη χώρα, επειδή υπάρχουν κάποιοι πονηροί. Αλλά αυτούς μπορούν να τους βρουν χωρίς μεγάλη φασαρία και να τους βάλουν να πληρώσουν. Έχουν αυτά τα συστήματα».

    Αναφερόμενη στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει: «Το πρόβλημα της κατοικίας, του ακινήτου, είναι η υπερφορολόγησή του. Είναι αυτό ακριβώς. Η αγορά έχει καταρρεύσει λόγω της υπερφορολόγησής του ακινήτου». Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τους «Landlords της Εκάλης», η κ. Βούλτεψη σημειώνει ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν και να φορολογηθούν», όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και έχουν αγοράσει ακίνητα έξω ή τα έχουν σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, για να πας να φορολογήσεις αυτούς που παραμένουν στη χώρα τους πρέπει προηγουμένως να έχεις φέρει τα λεφτά απέξω».

    [02] Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τρεις ορειβάτες στον Όλυμπο

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τρεις ορειβάτες στον Όλυμπο, για τον εντοπισμό των οποίων υπήρξε κινητοποίηση από πυροσβέστες και εθελοντές. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες το βράδυ όταν οι οικείοι τους ανησύχησαν διότι δεν απαντούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Η αγωνία τους επιτάθηκε -επιπλέον- λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι ορειβάτες κινούνταν στο οροπέδιο των Μουσών, σε περιοχή που βρισκόταν εκτός δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

    Τελικά το πρωί, οι τρεις άνδρες κατάφεραν να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους τους, τούς οποίους ενημέρωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους κι ότι βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής. Όπως έγινε γνωστό, διανυκτέρευσαν σε καταφύγιο.

    [03] Προβλήματα στην κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

    Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, από κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα.

    Στην Κορινθία, έχει διακοπεί, λόγω κατολισθήσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει το Ξυλόκαστρο με τα Καρυώτικα και οι οδηγοί κινούνται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

    Κλειστός είναι και ο δρόμος από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Τρίπολης προς τη Νεμέα, λόγω καθίζησης και η κυκλοφορία, από και προς τη Νεμέα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας.

    Στην Αργολίδα, λόγω κατολισθήσεων στο 15ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Άργους- Τρίπολης, στο ύψος του Αχλαδόκαμπου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω κατολίσθησης, στο 1,5 χλμ του δρόμου Στέρνας- Γυμνού και λόγω καθίζησης, στο 5,8 χλμ του επαρχιακού δρόμου Καπαρελίου- Λυρκείας. Η επικοινωνία με τα χωριά αυτά της ορεινής Αργολίδας διεξάγεται μέσω άλλων δευτερευόντων οδών.

    Στη Λακωνία, πρόβλημα υπάρχει στο 15ο χλμ της εθνικής οδού Αρεόπολης- Καλαμάτας, όπου λόγω κατολισθήσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Τέλος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολισθήσεων, στο 1,5 χλμ της επαρχιακής οδού Άρνας- Πετρίνας και διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων oδών.

    [04] Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

    Οι ενισχυμένοι βοριάδες, η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και η χιονόπτωση στα ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες.

    Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εξασθενούν, θα κάνουν από αύριο την εμφάνισή τους ενισχυμένοι βοριάδες εντάσεως μέχρι δέκα μποφόρ, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και την Αττική. Οι βοριάδες θα προκαλέσουν κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, που θα φτάσει και κάτω από το μηδέν όχι μόνο στα βόρεια της χώρας, αλλά και στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Αύριο θα κάνουν την εμφάνισή τους και χιόνια στα ορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Αττικής (σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα), ακόμα και της Κρήτης.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, οπότε οι νοτιάδες που αναμένεται να επικρατήσουν θα ανεβάσουν και πάλι τις θερμοκρασίες.

    [05] Πρόοδο στους δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης σημειώνει σταδιακά και σταθερά η Ελλάδα

    Πρόοδο στους δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης σημειώνει σταδιακά και σταθερά η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια διεθνή μελέτη Paying Taxes 2014, η οποία εκπονήθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC).

    Ειδικότερα, εφέτος (2013-2014) η Ελλάδα βρίσκεται 53η στην παγκόσμια κατάταξη, από 56η πέρυσι (2012-2013).

    Η μελέτη Paying Taxes εξετάζει όλους τους υποχρεωτικούς φόρους και εισφορές που καταβάλλει μία μεσαία επιχείρηση μέσα σ' έναν χρόνο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται σε 44% (από 44,6% πέρυσι), ο απαιτούμενος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση ανέρχεται στις 193 ώρες το χρόνο (έναντι των 202 πέρυσι) και ο χρόνος συμμόρφωσηε στους φόρους κατανάλωσης σε 69 ώρες (από 78 ώρες πέρυσι).

    [06] Μήνυμα αισιοδοξίας για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Ι. Βρούτσης

    Μήνυμα αισιοδοξίας για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της εκδήλωσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε έναν άθλο. Απευθυνόμενος στους φορείς του εμπορίου ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η Ελλάδα σήκωσε το βάρος της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής, πιθανόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είπε, και πέτυχε να εκπέμψει θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

    Εστιάζοντας στα πεπραγμένα του υπουργείου του, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι πλέον το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας έχει καταστεί περισσότερο λειτουργικό και ευέλικτο. Νέες ρυθμίσεις προάγουν την αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας περιορίζοντας τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς την επιθεώρηση εργασίας και τον ΟΑΕΔ.

    [07] Θα τηρηθεί η δέσμευση για προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο Θ. Σκορδάς

    «Έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει δώσει ότι θα προστατεύσει κατά τρόπο απόλυτο την πρώτη κατοικία κάθε αδύναμου συμπολίτη μας» δήλωσε στον ραδιοσταθμό "Βήμα" για τους πλειστηριασμούς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς. Εξήγησε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας «θεωρούν ότι υπάρχει ένα σοβαρό κομμάτι δανειοληπτών που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται κατά τρόπο καλύτερο στις υποχρεώσεις του και δεν το κάνει».

    Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «εκτός από την έννοια του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, προχωρά και στον προσδιορισμό του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, το οποίο θα είναι ένα εισόδημα κάτω από το οποίο μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Και υπάρχει και η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιλέξει πάνω από 450 δικηγόρους γι' αυτό το θέμα και προχωρά ακόμη πιο γρήγορα το συγκεκριμένο ζήτημα».

    [08] FT: Στην επόμενη τετραετία, η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από το ευρώ

    Η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία και τη νέα κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού την επόμενη τετραετία θα προέλθει από την εξελισσόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αναφέρει ο σχολιαστής της εφημερίδας Financial Times Βόλφγκανγ Μίνχαου σε άρθρο του με τίτλο: «Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θα χρειαστεί να αθετήσει υποσχέσεις της».

    Ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο αντιμετώπισης επικρατήσει, σημειώνει ο αρθρογράφος, «κάποιες υποσχέσεις που δόθηκαν στον εκλογικό σώμα θα παραβιασθούν».

    Ο κ. Μίνχαου αναφέρει παραδείγματα από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, με πρώτο την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλη την αριθμητική τους για το ελληνικό πρόγραμμα σε ένα στόχο για χρέος 124% του ΑΕΠ. «Στην επόμενη τετραετία, η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από το ευρώ - ή και τα δύο», αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική της ΕΕ να επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων και να μειώνει τα επιτόκιά τους πλησιάζει στο φυσικό της όριο».

    [09] Πλοίο με εκατό πρόσφυγες πλέει ακυβέρνητο ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας

    Η ιταλική ακτοφυλακή προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια σε εκατό πρόσφυγες που επιβαίνουν σε ακυβέρνητο πλοίο ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας, υπό εξαιρετικά δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες.

    Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 130 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά του Κρότονα και παρακολουθείται από αεροπορικά και ναυτικά μέσα, όμως είναι αδύνατη η προσέγγιση εξαιτίας της κακοκαιρίας και του μεγέθους των κυμάτων, που απειλούν να προκαλέσουν μοιραίο για τη ζωή των προσφύγων δυστύχημα.

    Η ένταση του ανέμου στην περιοχή είναι 8 μποφόρ, που μπορεί να δημιουργήσει κύματα ύψους 7,5 μέτρων.

    Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 100 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Σύροι, επιβαίνουν στο πλοίο.

    [10] Σαράντα χιλιάδες άτομα στην Γένοβα με τον Μπέπε Γκρίλο σε διαδήλωση κατά της λιτότητας

    Σαράντα χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στην διαδήλωση του ηθοποιού και πολιτικού Μπέπε Γκρίλο, χθες το απόγευμα, στην Γένοβα, με την οποία εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της λιτότητας.

    Ο Γκρίλο, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι «το κόμμα του πρόκειται να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου», και ότι, στην συνέχεια, «εννοεί να ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από το ευρώ».

    [11] Η Αφρική μπορεί να χάσει το 20% των ελεφάντων της σε δέκα χρόνια

    Η Αφρική θα μπορούσε να χάσει το ένα πέμπτο των ελεφάντων της μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εάν η λαθροθηρία συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στην Γκαμπορόν, πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, κατά την έναρξη υπουργικής διάσκεψης αφιερωμένης στην επιβίωση του παχύδερμου αυτού.

    «Στην κεντρική Αφρική, οι ελέφαντες υφίστανται το κύριο βάρος των επιπτώσεων της λαθροθηρίας, ωστόσο κινδυνεύουν και οι μεγάλοι πληθυσμοί των ελεφάντων στη νότια και ανατολική Αφρική εάν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Διεθνής 'Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN), η Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο προστατευομένων ειδών (Cites) και η οικολογική οργάνωση Traffic.

    [12] Η Βραζιλία βγάζει στην αγορά γρήγορο και φθηνό τεστ για την ανίχνευση του AIDS

    Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει από τον Φεβρουάριο την πώληση στα φαρμακεία ενός γρήγορου διαγνωστικού τεστ που ανιχνεύει την παρουσία του ιού HIV στον οργανισμό, η τιμή του οποίου θα είναι μικρότερη των τριών ευρώ.

    Τα πλεονεκτήματα αυτού του τεστ είναι ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί, με μικρή ποσότητα σάλιου, γρήγορα και διακριτικά να έχει τη διάγνωση. Ο ενδιαφερόμενος "δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στην κλινική, ούτε να περιμένει τον αναγκαίο χρόνο για να λάβει το αποτέλεσμα μιας κανονικής εξέτασης", δήλωσε ο Φάμπιο Μεσκίτα, ο διευθυντής του τμήματος για το AIDS του υπουργείου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Brasil.

    [13] Οι φοβίες μπορεί να περνάνε από γενιά σε γενιά

    Αυτό που φοβούνταν οι προηγούμενες γενιές, μπορεί να φοβούνται ενστικτωδώς και οι επόμενες, μέσω μιας γενετικής μνήμης που μεταφέρει στους απογόνους αυτό που φόβιζε τους προγόνους. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο φόβος είναι δυνατό να μεταφερθεί, μέσω αλλαγών στο σπέρμα, από τους γονείς στα παιδιά και στα εγγόνια - και πιθανώς ακόμα πιο βαθιά στο χρόνο.

    Η μελέτη εγείρει το ερώτημα κατά πόσο οι τραυματικές μνήμες που έζησε μια γενιά (π.χ. πόλεμος), είναι δυνατό να μεταφερθούν στις επόμενες και με βιολογικό τρόπο και όχι μόνο με πολιτισμικό ή διαπροσωπικό. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους, αυτό όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 December 2013 - 11:30:42 UTC