Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση "συστράτευσης" με την κυβέρνηση από τον Δ. Σταμάτη
  • [02] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα
  • [03] Κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές προβλέπει ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για τα φάρμακα
  • [05] Ομόφωνα αθώος ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης
  • [06] Στον αγνοούμενο εκπαιδευτικό ανήκει η σορός που εκβράστηκε στην Τουρκία
  • [07] Προς άρση του αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • [08] Ισχυρότερες οι ελληνικές τράπεζες από τις φινλανδικές, σύμφωνα με την «Taloussanomat»
  • [09] Αντιπαράθεση επί του προϋπολογισμού του 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών
  • [10] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Λετονίας

  • [01] Δήλωση "συστράτευσης" με την κυβέρνηση από τον Δ. Σταμάτη

    Τη συστράτευση του με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης.

    Σε δήλωση του αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται σε καθοριστική καμπή του δρόμου για ένα καλύτερο αύριο.

    [02] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα

    Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τις επίμαχες διατάξεις για την τιμολόγηση φαρμάκων. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 246 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 164, κατά, ψήφισαν 72 βουλευτές και 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι ψηφίζουν «ναι» στα άρθρα 1, 2, 3, 4 της τροπολογίας και «όχι» στο άρθρο 5 που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων.

    Η ψήφος τους όμως, λογίζεται ως «όχι» επί του συνόλου της τροπολογίας, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Παρών», στην τροπολογία δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

    Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

    Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέγνωσε δήλωση της ΚΟ (σ.σ. υπογράφεται από τον γραμματέα της ΚΟ, Νίκο Βούτση και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παναγιώτη Λαφαζάνη) σύμφωνα με την οποία, η ψηφοφορία έγινε με τρόπο αυθαίρετο, καθώς στην τροπολογία περιλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράφηκαν οι διαφορετικές ψήφοι των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές προβλέπει ο Αλ. Τσίπρας

    Τη βεβαιότητα ότι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου θα αποτελέσουν ορόσημο και θα σηματοδοτήσουν μια ελπιδοφόρα αλλαγή και στην Ελλάδα και ενδεχομένως για την Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την κ. Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Με την τοποθέτηση αυτή, αλλά και με τις γενικότερες τοποθετήσεις του για την ελληνική προεδρία και τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε την άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ελληνική προεδρία, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι λίγο πριν η χώρα μας αναλάβει αυτή την αποστολή δεν έχει δώσει ακόμη το πολιτικό της στίγμα, ούτε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για μείζονα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως η κρίση, ειδικότερα η ανεργία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έρχονται οι ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών και υπογράμμισε ότι θα καταγράψουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στον λαό. Αυτός, πρόσθεσε είναι ο λόγος που επικρατεί νευρικότητα και αμηχανία στην κυβέρνηση «γιατί τον Μάη τα φώτα σβήνουν για τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου».

    [04] Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για τα φάρμακα

    Ξεκίνησε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων.

    Ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού δεν θα προηγηθεί συζήτηση ουσίας, καθώς η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έχει γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

    Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.

    [05] Ομόφωνα αθώος ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης

    Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για τη δημοσιοποίηση, πριν έναν χρόνο, στο περιοδικό Ηot Doc της «λίστας Λαγκάρντ».

    Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των προσώπων-καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

    Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο κηρύσσει αθώο τον δημοσιογράφο, παρά την εισαγγελική πρόταση ενοχής.

    Είχε προηγηθεί η αθώωση του δημοσιογράφου, εκδότη του περιοδικού, από το Μονομελές Αυτόφωρο, απόφαση κατά της οποίας στράφηκε η Εισαγγελία, ασκώντας έφεση υπέρ του νόμου.

    [06] Στον αγνοούμενο εκπαιδευτικό ανήκει η σορός που εκβράστηκε στην Τουρκία

    Στον εκπαιδευτικό Κώστα Αργυρόπουλο που χάθηκε στα νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής την περασμένη Παρασκευή, ανήκει η σορός που εκβράστηκε στην παραλία της Ντάτσας στη Τουρκία.

    Πριν λίγη ώρα οι συγγενείς του εκπαιδευτικού που είχαν μεταβεί στη Τουρκία αναγνώρισαν τον άτυχο εκπαιδευτικό και απομένει να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του 50χρονου στην Ελλάδα.

    [07] Προς άρση του αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

    Αν και τον τελευταίο λόγο έχει η γενική συνέλευση των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, όλα δείχνουν ότι το ίδρυμα θα ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες. Κι αυτό γιατί η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών που συναντήθηκε με τον υπουργό, έλαβε τη δέσμευση ότι δεν απολυθεί κανένας υπάλληλος.

    «Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. Τόνισε επίσης ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του και επανέλαβε ότι βούληση της Συγκλήτου είναι να λειτουργήσει άμεσα.

    Εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων, η πρόεδρος του συλλόγου Νάνσυ Μιχοπούλου, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα της συνάντησης, ενώ ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης σημείωσε ότι εξειδικεύτηκε η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε προχθές ο υπουργός στον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

    Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της μοριοδότησης των υπαλλήλων. Όπως τονίστηκε, οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, θα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στη μοριοδότησή τους έναντι εκείνων που απογράφηκαν.

    Στις 15:00 ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    [08] Ισχυρότερες οι ελληνικές τράπεζες από τις φινλανδικές, σύμφωνα με την «Taloussanomat»

    Σε ανάλυσή της με τίτλο «Ισχυρισμός-σοκ: Στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι ισχυρότερες απ' ό,τι εδώ» του δημοσιογράφου Jan Hurri, η φινλανδική ηλεκτρονική, οικονομική εφημερίδα «Taloussanomat» αναφέρεται στην έκθεση του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Paul De Grauwe και του ερευνητή Yuemei Ji, η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, από το βελγικό ερευνητικό κέντρο CEPS (Centre for European Policy Studies).

    Η έκθεση με τίτλο «Strong Governments, Weak Banks» (http://www.ceps.be/book/strong-governments-weak-banks) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ισχυρή είναι η θέση ενός κράτους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι τράπεζές του.

    [09] Αντιπαράθεση επί του προϋπολογισμού του 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών

    Την αμφιβολία της για το κατά πόσον ο Προϋπολογισμός του 2014 εξυπηρετεί τους αναπτυξιακούς του στόχους, εξέφρασε στην ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σχολιάζοντας την προχθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως υφίσταται υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Απευθυνόμενη στον Ι. Στουρνάρα, η βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε πως «αν η υπερφορολόγηση συνιστά πρόσθετο μέτρο για έκτακτες ανάγκες του κράτους, αυτό είναι μια αντίληψη. Αν όμως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης όπως λέτε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Ο ΦΑΠ έχει οκταπλασιαστεί. Η μεσαία τάξη καταρρέει. Χιλιάδες νοικοκύρηδες και νομοταγείς πολίτες πασχίζουν να πουλήσουν πάση θυσία ακίνητα για να πληρώσουν το ΦΑΠ. Φτάνουμε στα όρια της αντοχής των επιχειρήσεων. Εξαντλούνται οι ελάχιστες αποταμιεύσεις και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί».

    Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης του ποσού αυτού μέσω πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ελέγχου της φοροδιαφυγής με προσλήψεις «μάχιμων ελεγκτών» και μέσω επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο δημόσιο τομέα: «Δεν έχω μούτρα να εμφανιστώ στις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών, όταν λέμε πως φεύγουν 500 απ' το υπουργείο Παιδείας και φεύγουν 100» ανέφερε.

    Αποστάσεις από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κράτησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος εκτίμησε πως «δεν πάνε καλά οι αποκρατικοποιήσεις και οι εκτιμήσεις είναι υπεραισιόδοξες (...) Άκουσα για μετάβαση στο λιγότερο κράτος αλλά η προσέγγιση, μου φάνηκε πολύ ήπια. Γιατί ο κ. Στουρνάρας ήταν ένας απ' αυτούς που κατηγορούσαν την ήπια προσαρμογή της ΝΔ» σχολίασε ο κ. Λυκουρέντζος.

    Άδικο θεώρησε τον φόρο ακινήτων και ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος.

    Σχολιάζοντας την «ενδοοικογενειακή διένεξη των μνημονιακών», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως αυτή έχει ως στόχο μονάχα την αντιπολίτευση, γιατί «για πρώτη φορά η χώρα έχει εναλλακτική πρόταση που στοχεύει στη δομική αλλαγή της πορείας της χώρας. Αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε, και το ονομάζετε "μη πρόταση". Ως πρόταση θεωρείτε την ανιαρή, κουραστική ομιλία του υπουργού Οικονομικών, που περισσότερο απευθυνόταν στους δανειστές και κηδεμόνες μας και λιγότερο στο λαό».

    [10] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Λετονίας

    Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις παραιτήθηκε μετά την κατάρρευση, την περασμένη Πέμπτη, της οροφής ενός σούπερ-μάρκετ στην πρωτεύουσα Ρίγα εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

    Η παραίτηση βυθίζει στην πολιτική αναταραχή το κράτος αυτό της Βαλτικής που πρόκειται να ενταχθεί τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη και θεωρείται υπόδειγμα δημοσιονομικής σύνεσης και οικονομικής ανάκαμψης μετά τη βαθιά οικονομική κρίση του 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 November 2013 - 13:30:25 UTC