Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ανάγκη να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας
  • [02] Αλλοδαπός βρέθηκε αιμόφυρτος στο κέντρο των Χανίων
  • [03] Η ΔΕΘ - HELEXPO βάζει στα σκαριά το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας
  • [04] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
  • [05] Πέντε συλλήψεις για απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων σε οικόπεδο στον Βοτανικό
  • [06] Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2014 το πρόγραμμα εγγυήσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για τους μικρομεσαίους
  • [07] Ο Ντάισελμπλουμ αντιτίθεται στην υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης
  • [08] Αντίθετο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας στην πλήρη άρση των πλειστηριασμών
  • [09] Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση της οροφής ενός σούπερ μάρκετ στη Λετονία
  • [10] Στους 21 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση της στέγης ενός σουπερμάρκετ στη Λετονία
  • [11] «Φοβάμαι, σημαίνει αμύνομαι» λέει ο Μηνάς Βιντιάδης
  • [12] Το χρωμόσωμα Υ, το υπέρτατο βιολογικό σύμβολο των αρσενικών, δέχθηκε καίριο πλήγμα
  • [13] Επίθεση σε σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Την ανάγκη να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας

    «Δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για κινητικότητα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας λίγο πριν τη συνάντηση που αναμένεται να έχει το μεσημέρι με πρυτάνεις των ΑΕΙ.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι ο διάλογος που έχει προτείνει δεν έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα, αλλά με το να βοηθηθούν τα Ιδρύματα στη διοικητική αναδιάρθρωση που πρέπει να ακολουθήσουν.

    Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα, τόνισε ότι ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να κάνουν την αξιολόγηση και όλα είπαν ότι έχουν έλλειψη προσωπικού. Υποστήριξε πως, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ανορθολογισμός στα πανεπιστήμια και έκανε λόγο για αναξιοκρατία και πελατειακές σχέσεις.

    Όπως είπε ο υπουργός, οι 650 διοικητικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλα Ιδρύματα και σημείωσε ότι ο διάλογος στον οποίο κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους γίνεται ώστε να βοηθηθούν προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε φορείς του Δημοσίου.

    [02] Αλλοδαπός βρέθηκε αιμόφυρτος στο κέντρο των Χανίων

    Αναστάτωση επικράτησε σήμερα το πρωί στο κέντρο της πόλης των Χανίων, καθώς σε παγκάκι κοντά στη δημοτική αγορά της πόλης εντοπίστηκε, λίγο πριν τις 9 το πρωί, ένας αιμόφυρτος άνδρας, τραυματισμένος από αιχμηρό αντικείμενο.

    Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

    Πρόκειται για ένα υπήκοο Βουλγαρίας 55 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πήγες της αστυνομίας αυτοτραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο στο χέρι.

    Για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος διενεργείται προανάκριση, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο 55χρονος είχε περιέλθει σε απελπισία, καθώς ήταν άνεργος και προσπαθούσε να ζήσει μέσω της επαιτείας.

    [03] Η ΔΕΘ - HELEXPO βάζει στα σκαριά το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας

    Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, στο οποίο οι καμήλες των τριών Μάγων αντικαθίστανται από ...ελέφαντες, τα διαδραστικά ακροβατικά κόβουν την ανάσα και ο Καραγκιόζης «ντύνεται» στο πνεύμα των ημερών, πρόκειται να στήσει η ΔΕΘ-HELEXPO, εντός του εκθεσιακού της κέντρου.

    Παράλληλα, ένα φαντασμαγορικό σόου φωτός θα φωτίζει τις διαδρομές του τρένου του Άι Βασίλη, ενώ ξωτικά θα κάνουν τις βόλτες τους ανάμεσα στα περίπτερα της ΔΕΘ, στα οποία θα λειτουργήσουν -πέραν όλων των άλλων- και δύο παγοδρόμια. Το ιδιαίτερο αυτό «χωριό» αναμένεται να ανοίξει στο κοινό το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.

    Διαφήμιση στα σύνορα

    Στόχος; Η διασκέδαση για όλες τις ηλικίες επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς στο επόμενο διάστημα η ΔΕΘ-HELEXPO θα διαφημίσει το όλο εγχείρημα στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, διανέμοντας σχετικό υλικό στα σύνορα με τα γειτονικά κράτη.

    Διασκέδαση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, στόχος είναι τα φετινά Χριστούγεννα να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία της 78ης ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, η οποία κατόρθωσε να «πείσει» τους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) να ξαναγυρίσουν σε αυτή.

    [04] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και Λοιπές Διατάξεις».

    Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από τις προωθούμενες διατάξεις αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 20.000.000 ευρώ, επί του κρατικού προϋπολογισμού, από τη διασταύρωση στοιχείων σχετικά με τα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα. Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων από την επιβολή προστίμων σε βάρος των εργοδοτών, όταν αυτοί δεν συμπεριλαμβάνουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

    [05] Πέντε συλλήψεις για απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων σε οικόπεδο στον Βοτανικό

    Κύκλωμα που αποκόμιζε μεγάλα κέρδη μετατρέποντας σε εστία μόλυνσης, με όγκους επικίνδυνων αποβλήτων, οικόπεδο στον Βοτανικό, εξαρθρώθηκε προχτές απο την Αστυνομία.

    Μετά απο καταγγελία και έρευνα, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Τροχαίας Αττικής, εντόπισαν προχτες το πρωί, τρία φορτηγά αυτοκίνητα να εισέρχονται σε οικόπεδο στην οδό Αγ. Πολυκάρπου στον Βοτανικό και να απορρίπτουν απόβλητα. Τα φορτηγά ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις οδηγοί, δύο Έλληνες ηλικίας 40 και 46 ετών και ένας ομογενής ηλικίας 33 ετών. Εκεί συνελήφθη επίσης και ένας Έλληνας ηλικίας 47 ετών, ο οποίος διαχειριζόταν τον χώρο και διέθετε το οικόπεδο για την απόθεση των αποβλήτων, έναντι συμφωνημένης αμοιβής.

    Τα απόβλητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκάλεσαν εκτεταμένη ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    [06] Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2014 το πρόγραμμα εγγυήσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για τους μικρομεσαίους

    Παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για την έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των Μεσαίων, Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, έως την 30η Ιουνίου 2014.

    Το πρόγραμμα, που έληγε στο τέλος του χρόνου, αφορά στην παροχή εγγυήσεων της ΕΤΕΑΝ για την έκδοση εγγυητικών επιστολών που εκδίδουν οι τράπεζες και απευθύνονται στους προμηθευτές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς τη χρήση κεφαλαίων.

    Συνεργαζόμενες τράπεζες του προγράμματος εγγυητικών επιστολών είναι οι Eurobank, Εμπορική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Alpha Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Probank.

    [07] Ο Ντάισελμπλουμ αντιτίθεται στην υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνει αντίθετος στην υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ειδικά για την ευρωζώνη, όπως και στην ιδέα να δημιουργηθεί μια θέση μονίμου προέδρου της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό».

    «Ξέρω πως ορισμένοι πιστεύουν ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή τους», δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

    «Για να έχει ακόμη και το παραμικρό αντικυκλικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος», υπογραμμίζει.

    Κατά τον ίδιο τρόπο απορρίπτει ανεπιφύλακτα, στη συζήτηση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων με «συμβόλαια» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη για να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με αρωγές.

    «Δεν πιστεύω καθόλου σ' αυτό. Αν μια χώρα δεν είναι πεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ' έξω», συνοψίζει.

    [08] Αντίθετο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας στην πλήρη άρση των πλειστηριασμών

    H πλήρης άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα έχει κανένα σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την εμμονή της τρόικας σ' αυτό το θέμα.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ανάμεσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που αγωνιούν για την τύχη της κατοικίας τους είναι μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, άλλοι από αυτούς άνεργοι και άλλοι υποψήφιοι άνεργοι «εξαιτίας της αμετροέπειας και αλαζονείας που επιδεικνύει η τρόικα τα τελευταία τρία χρόνια και στον βομβαρδισμό μέτρων που υφίστανται, βρίσκουν μοναδικό καταφύγιο στην οικογένεια τους και στο σπίτι τους - έστω και υπερχρεωμένο».

    [09] Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση της οροφής ενός σούπερ μάρκετ στη Λετονία

    Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν από την κατάρρευση της οροφής σούπερμάρκετ στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις πυροσβέστες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόφσκις δήλωσε ότι είναι μια "τραγική και μαύρη ημέρα" στην ιστορία της Λετονίας.

    [10] Στους 21 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση της στέγης ενός σουπερμάρκετ στη Λετονία

    Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει 21 πτώματα από τα ερείπια του σουπερμάρκετ η στέγη του οποίου κατέρρευσε χθες στη Ρίγα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι είναι θαμμένοι, καθώς το δυστύχημα συνέβη την ώρα που το κατάστημα ήταν γεμάτο πελάτες που έκαναν τα ψώνια τους κατά την επιστροφή τους από τις εργασίες τους.«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη κάτω από το κτίριο που έχει καταρρεύσει. Φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας» δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης Οσκαρ Αμπόλινς.

    Το εμπορικό κέντρο, το οποίο εκμεταλλευόταν η εταρεία Maxima Latvia, είχε κτισθεί το 2011. Η στέγη κατέρρευσε σε έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων εξαιτίας «έκρηξης», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ρίγας Αντρις Αμερικς, ο οποίος δεν προσδιόρισε την φύση της έκρηξης αυτής. Ο υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας Ρίχαρντς Κοζλόφσκις δήλωσε στην λετονική τηλεόραση ότι «είναι σαφές ότι υπήρξε πρόβλημα με την τήρηση του οικοδομικού κανονισμού». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κτίριο είχε κερδίσει αρχιτεκτονικό βραβείο μετά την ολοκλήρωσή του το 2011.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [11] «Φοβάμαι, σημαίνει αμύνομαι» λέει ο Μηνάς Βιντιάδης

    Ο συγγραφέας του νεοκυκλοφόρητου «Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη», Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος μια ζωή και συγγραφέας την τελευταία 15ετία πηγαινοέρχεται τα τελευταία έξι χρόνια στον Άρη για να ανακαλύψει τι συμβαίνει εκεί ψηλά. Η δημοσιογραφία παραμένει για αυτόν «ένας έρωτας που με τον χρόνο έγινε αγάπη, διαρκής γνώση, αυτοέλεγχος, εκπαίδευση στον σεβασμό, φαντασία, παράπονο...».

    Όσο για τον δημοσιογράφο που γράφει βιβλία: «συγγραφέας που γράφει μεγάλα ρεπορτάζ, χωρίς το άγχος του χρόνου και του χώρου. Όμως πρέπει να ξέρει όχι μόνο τι πρέπει να γράφει, αλλά και τι πρέπει να σβήνει»! Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον Μηνά Βιντιάδη και μίλησε μαζί του για τα βιβλία, την κρίση, τις τηγανητές πατάτες, και τον πλανήτη Άρη.

    [12] Το χρωμόσωμα Υ, το υπέρτατο βιολογικό σύμβολο των αρσενικών, δέχθηκε καίριο πλήγμα

    Το χρωμόσωμα Υ είναι το υπέρτατο βιολογικό σύμβολο των αρσενικών και η κατ΄ εξοχήν συνεισφορά τους στην αναπαραγωγή. Όμως το εν λόγω σύμβολο δέχτηκε καίριο πλήγμα, καθώς αμερικανοί επιστήμονες εξαφάνισαν σε πειραματόζωα τα 12 από τα 14 γονίδια του χρωμοσώματός Υ, αφήνοντας μόνο δύο, παρ? όλα αυτά τα αρσενικά ποντίκια κατάφεραν να γίνουν πατεράδες, έστω και μέσω της τεχνικής της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον μπορεί να καταφέρουν να καταστήσουν απολύτως περιττό στην αναπαραγωγή το χρωμόσωμα Υ, εξαφανίζοντας και τα υπόλοιπα δύο γονίδιά του. Οπότε ανακύπτει το -υπαρξιακό- ερώτημα «ποιά ακριβώς θα είναι η διακριτή συνεισφορά των αρσενικών στη γονιμοποίηση;»

    Από την άλλη, οι ερευνητές προτίμησαν να αναδείξουν την αισιόδοξη για τους άνδρες πλευρά του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι μελλοντικά θα είναι πιθανώς εφικτό να γίνουν πατεράδες άνδρες με τελείως κατεστραμμένο χρωμόσωμα Υ εξαιτίας γενετικών αιτιών, οι οποίοι πάσχουν από αζωοσπερμία.

    [13] Επίθεση σε σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη

    Επίθεση στα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων του ΠΑΟΚ, στην περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν άγνωστοι χθες λίγο μετά τις 11.15 το βράδυ.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, περίπου δέκα άτομα έφτασαν έξω από τα γραφεία του συνδέσμου, που βρίσκονται στην οδό Αετοράχης, και άρχισαν να εκσφενδονίζουν διάφορα αντικείμενα, όπως πέτρες και ξύλα. Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στα γραφεία, τα οποία εκείνη την ώρα ήταν κλειστά. Οι δράστες αναζητούνται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 November 2013 - 9:30:25 UTC