Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014, μειωμένος κατά 4,61%
  • [02] Στη δικαιοσύνη προσφεύγει εκ νέου το υπουργείο Παιδείας
  • [03] Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου
  • [04] Η ¶γκυρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήσει γενική αμνηστία στα μέλη του PKK
  • [05] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Νταβούτογλου
  • [06] Μπαν Κι Μουν: «Ο κόσμος οφείλει να μην ξεχνά ποτέ»
  • [07] Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές καταιγίδες στη Σαρδηνία
  • [08] Η Κριστίνα Φερνάντεζ όρισε ως νέο υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής τον Αξλ Κίσιλοφ
  • [09] Η Κύπρος αποχαιρετά τον Γλαύκο Κληρίδη
  • [10] Εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Maven που θα ερευνήσει την ατμόσφαιρα του ¶ρη
  • [11] Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος

  • [01] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014, μειωμένος κατά 4,61%

    Να ανοίξει σήμερα,Τρίτη συζήτηση για το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης εφόσον ομοφωνήσει η Ολομέλεια, κάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι πρέπει επίσης να εξετασθεί πώς θα συντονιστεί με τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξουν όλα τα κόμματα και για την αναθεώρηση του Συντάγματος για το πολιτικό χρήμα. Από του βήματος της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού δαπανών της Βουλής για το 2014, αφού ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως επιθυμεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απηύθυνε προτροπή στους βουλευτές που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και αρνούνται τα εργαλεία που παρέχει η Βουλή για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να ζητήσουν να μην τους παρέχονται.

    Ο εισηγητής της ΝΔ για τον προϋπολογισμό της Βουλής, Μάξιμος Σενετάκης, ανέφερε ότι το 2014 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 141.898 εκατ. ευρώ, έναντι των 221.919.100 ευρώ πιστώσεις το 2009. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 2014 ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 4,61% σε σχέση με το 2013.

    [02] Στη δικαιοσύνη προσφεύγει εκ νέου το υπουργείο Παιδείας

    Στα δικαστήρια θα προσφύγει ξανά το υπουργείο Παιδείας με αίτημα να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    «Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

    «Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

    Στο μεταξύ,σε αποκλεισμό των εισόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχουν προβεί διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων μαζί με φοιτητές.

    Ύστερα από χθεσινή προτροπή των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι απεργοί έχουν κλείσει από τις 7 το πρωί τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), της Πολυτεχνειούπολης (στην οδό Κατεχάκη), της Νομικής (στην οδό Μασσαλίας) και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στην οδό Μικράς Ασίας).

    [03] Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

    Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup. «Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη χθεσινήσυνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

    «Προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως είπε, «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση».

    [04] Η ¶γκυρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήσει γενική αμνηστία στα μέλη του PKK

    Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τη Δευτέρα κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να δοθεί γενική αμνηστία στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, που έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα.

    "Η δήλωση του πρωθυπουργού (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ήταν σαφέστατη. Η γενική αμνηστία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν έχει απορρίψει κατ' επανάληψη την ιδέα να χορηγηθεί γενική αμνηστία. "Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε χάρη σε δολοφόνους", είχε τονίσει τον περασμένο Μάρτιο.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [05] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Νταβούτογλου

    Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές, έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), καλώντας όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «εδώ και μήνες, συνομιλούμε για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και σιωπηρά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης. Οι πρέσβεις μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών, συνεχίζουν τη διαδικασία. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές, σημειώνουν σημαντική πρόοδο». Ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, ενώ οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων που απασχόλησαν τη συνάντησή τους, όπως Συρία, Ιράν, Ιράκ, Μέση Ανατολή και τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

    [06] Μπαν Κι Μουν: «Ο κόσμος οφείλει να μην ξεχνά ποτέ»

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ΜπανΚι Μουν απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιώντας μια επίσκεψη στο στρατόπεδο εξόντωσης ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου.Ο Μπαν κατέθεσε ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια και τήρησε ενός λεπτού σιγή σε έναν τοίχο στο στρατόπεδο όπου είχαν τυφεκιστεί χιλιάδες κρατούμενου.

    Συνοδευόμενος από έναν πρώην κρατούμενο στο ¶ουσβιτς, τον Μάριαν Τούρσκι, 87 ετών σήμερα, ο γγ του ΟΗΕ επισκέφθηκε επίσης μια έκθεση του σημερινού μουσείου όπου καταγράφονται στοιχεία για τα υποδήματα, τις αποσκευές και άλλα προσωπικά είδη που άφησαν πίσω τους τα θύματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και μαζικής εξόντωσης και εκτίθενται στοιχεία για τα τέσσερα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων. «Ο κόσμος οφείλει να μην ξεχνά ποτέ, οφείλει να μην αρνείται και να μην υποβαθμίσει το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο Μπαν. «Πρέπει να παραμένουμε πάντοτε σε επαγρύπνηση. Και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα, για να προωθήσουμε την ισότητα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [07] Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές καταιγίδες στη Σαρδηνία

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τη Σαρδηνία το βράδυ της Δευτέρας, παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και προκαλώντας την κατάρρευση μιας γέφυρας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται σφοδρές βροχοπτώσεις, οι δρόμοι να έχουν χαθεί κάτω από λασπώδη νερά και τα ποτάμια να έχουν πλημμυρίσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και 3 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση μίας γέφυρας. Σε ένα άλλο περιστατικό, μία γυναίκα και η κόρη της πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [08] Η Κριστίνα Φερνάντεζ όρισε ως νέο υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής τον Αξλ Κίσιλοφ

    Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ, εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση, μετά από πέντε εβδομάδες απουσίας εξαιτίας χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε, ορίζοντας ως νέο υπουργό Οικονομικών τον υφυπουργό Αξλ Κίσιλοφ.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης.Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η κίνηση αυτή εξόργισε τους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έγινε αποδεκτή από τον λαό της χώρας ως μια πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων.

    Ο Κίσιλοφ αντικατέστησε τον Χερμάν Λορενζίνο, ο οποίος ορίστηκε πρεσβευτής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Η Κύπρος αποχαιρετά τον Γλαύκο Κληρίδη

    Πάνδημα και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία κηδεύεται στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο πρώην πρόεδρος τηςΚύπρου,Γλαύκος Κληρίδης, ο μεγάλος και αγαπητός ηγέτης της Κύπρου. Ο Γλαύκος Κληρίδης ανάλωσε την ζωή του στους αγώνες του κυπριακού λαού. Έζησε και διαχειρίστηκε, τις πιο κρίσιμες στιγμές της Κύπρου. Από το 1993-2003 διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Σίμος Κεδίκογλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Επίσης θα παραστούν ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μάρκιτς, ο υπουργός Τουρισμού, Ούζι Λαντάου. Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εκπροσωπήσει ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Σασματζόγλου.

    Πριν την κηδεία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων. Η σημερινή μέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία για το Δημόσιο και τα σχολεία.

    [10] Εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Maven που θα ερευνήσει την ατμόσφαιρα του ¶ρη

    Το διαστημικό σκάφος Maven εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας με προορισμό τον ¶ρη και με στόχο να βρει απαντήσεις στα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτηματικά για την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

    Ο πύραυλος ¶τλας 5 που μεταφέρει το Maven (Mars Atmosphere & Volatile Evolution) ξεκίνησε στις 20:28 (ώρα Ελλάδας) ένα ταξίδι διάρκειας 10 μηνών μέχρι τον ¶ρη. Αναμένεται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2014 και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να λύσουν τις απορίες τους για την ιστορία της ατμόσφαιρας του ¶ρη.

    Οι ερευνητές της NASA πιστεύουν ότι ο ¶ρης κάποτε είχε πιο πυκνή ατμόσφαιρα και νερό στην επιφάνειά του και ελπίζουν ότι το Maven θα ρίξει κάποιο φως στο γιατί άλλαξε το κλίμα του σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να συντηρήσει ζωή.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [11] Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος

    Οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για διάστημα άνω των τριών ετών διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν παίρνουν το χάπι, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.Ανεξάρτητα με το είδος του χαπιού που χρησιμοποιούν οι γυναίκες, ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος, υποστήριξε ο Δρ. Σαν Λι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ήταν ο βασικός συγγραφέας της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2005-09 σε δείγμα 3.406 γυναικών άνω των 40 ετών.

    Το γλαύκωμα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην τύφλωση και πλήττει περίπου το 1% των ανθρώπων άνω των 40 ετών. Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που σταδιακά προκαλεί βλάβες στο οπτικό νεύρο.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 November 2013 - 7:30:23 UTC