Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας
  • [02] Δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά «έξυπνα εισιτήρια»
  • [03] Ξεκίνησε ο έλεγχος του πλοίου «nour-m» στη Ρόδο, που φέρεται να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά
  • [04] Στον εισαγγελέα οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στον χθεσινό αγώνα μπάσκετ στο Περιστέρι
  • [05] Χωρίς την έγκριση της τρόικας θα κατατεθεί το νέο φορολογικό και ο προϋπολογισμός
  • [06] Εντός στόχων οι συνολικές δαπάνες υπουργείων και φορέων
  • [07] Χρηματοδότηση 550 εκατ. ευρώ από την ΕτΕπ για την προώθηση έργων υποδομών

  • [01] Ν. Βούτσης: Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας

    «Πολιτική τομή» που θα φανεί άμεσα χαρακτήρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, την πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «γονιμοποιούνται διεργασίες» που θα φανούν «βραχυπρόθεσμα, τον επόμενο ένα-ενάμισι μήνα».

    «Περιμένετε και θα δούμε. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, δεν θα μπορούσαν να ήταν κατακλυσμιαίες χθες, το καταλαβαίνουμε. Θα είμαστε μάρτυρες σε αυτό, καθώς έρχονται κι άλλες ψηφοφορίες όχι μόνο για τον προυπολογισμό, αλλά και για τα μέτρα, τον ειδικό φόρο για τα ακίνητα και άλλες. Εκεί θα γονιμοποιηθούν και επιπλέον αρκετές αντιρρήσεις, αντιστάσεις, αμφισβητήσεις και μέσα στη βουλή» εκτιμά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Στη μεν βουλή θα έρθουν πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες μέσα σε έναν μήνα από τώρα. Μπορεί να είναι δύο και τρεις αυτές οι ψηφοφορίες πριν την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας έτσι έστω να δοθεί ευκαιρία -αν πρόκειται να έχουμε πολιτικές ανατροπές σε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος του 2013- να γίνουν με τον πιο επίσημο τρόπο πάνω σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Βούτσης και προσθέτει: «Αλλά η γονιμοποίηση -και αυτό ενόχλησε πάρα πολύ τους νεοδημοκράτες βουλευτές- των πολιτικών διεργασιών, προέρχεται κυρίως από την παρουσία και την ενεργοποίηση του κόσμου σε μαζικούς, δημοκρατικούς αγώνες. Ο κόσμος θα βάλει γι άλλη μια φορά τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις».

    Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε επίσης «πολιτική ανοησία» τη στάση της κυβέρνησης «να μην αξιοποιεί, τουλάχιστον, διαπραγματευτικά τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε: «Αν δεν μπορούν ούτε αυτό να καταλάβουν, είναι όμηροι απολύτως των διαθέσεων των τροικανών».

    Αναφερόμενος στη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Δημοκρατικής Αριοστεράς στο σύνολό της, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

    «Προσέξατε πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν προθεσμίες και ενστάσεις; Γι αυτό σας είπα ότι γονιμοποιούνται διεργασίες και κρατήστε το αυτό. Επίσης, για τη ΔΗΜΑΡ από ό,τι φαίνεται ήταν μια αναγκαστική συμβίωση απόψεων, διότι άλλοι ήταν υπέρ και άλλοι κατά, έτσι ώστε να συντηρηθεί η ενότητα του κόμματος».

    [02] Δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά «έξυπνα εισιτήρια»

    Την επένδυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Με αυτή τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΑ και θα περιλαμβάνει μετρό, τραμ και λεωφορεία.

    Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών «έξυπνων εισιτηρίων» που θα αντικαταστήσουν τα εισιτήρια αλλά και νέο σύγχρονο εξοπλισμό για τη θεώρηση των εισιτηρίων και τη διέλευση των επιβατών.

    [03] Ξεκίνησε ο έλεγχος του πλοίου «nour-m» στη Ρόδο, που φέρεται να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την εποπτεία των λιμενικών και τελωνειακών Αρχών και μετά από εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ξεκίνησε το πρωί στο λιμάνι της Ρόδου, ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων του φορτηγού πλοίου «nour-m», με σημαία Σιέρα Λεόνε, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά.

    Σύμφωνα με τα παραστατικά της φορτωτικής του πλοίου, το «nour-m» με οκταμελές πλήρωμα, στα 56 από τα συνολικά 59 εμπορευματοκιβώτιά του, φέρεται να μεταφέρει 20.000 Καλάσνικοφ και σφαίρες. Για την πορεία των ερευνών ενημερώνονται, συνεχώς, τα υπουργεία Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης.

    [04] Στον εισαγγελέα οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στον χθεσινό αγώνα μπάσκετ στο Περιστέρι

    Με βαρύτατες κατηγορίες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών εννέα άτομα, πέντε εκ τον οποίων ανήλικα, που συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στο Περιστέρι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά τον αγώνα μπάσκετ Περιστερίου? Ιωνικού Νικαίας.

    Οι νεαροί συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα των επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της διατάραξης κοινής ειρήνης, παραβάσεων σχετικών με εκρηκτικές ύλες και παράβαση των νόμων «περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς» και «περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού».

    [05] Χωρίς την έγκριση της τρόικας θα κατατεθεί το νέο φορολογικό και ο προϋπολογισμός

    Στους επικεφαλής της τρόικας επιρρίπτουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

    Ο συγκεκριμένος προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι και χθες, παρά την 4ωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, ενώ ασαφής είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

    Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα) στελέχη δε του υπουργείου επισημαίνουν ότι «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή».

    Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

    Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

    [06] Εντός στόχων οι συνολικές δαπάνες υπουργείων και φορέων

    Καλύτερη επίδοση από τον στόχο παρουσίασαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού κατά το εννεάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι δαπάνες των υπουργείων και των φορέων του δημοσίου στο διάστημα αυτό (συμπεριλαμβανομένων των απλήρωτων υποχρεώσεών τους) ήταν χαμηλότερες κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 3,4% συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού. Ωστόσο υπερβάσεις δαπανών εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας.

    Ειδικότερα, από πέντε υπουργεία που είχαν παρουσιάσει υπερβάσεις δαπανών από τους στόχους κατά την αξιολόγηση του εξαμήνου, δύο υπουργεία και φορείς, η Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Εσωτερικών πέτυχαν τους στόχους τους στο εννεάμηνο, ενώ δύο άλλα υπουργεία, το Δικαιοσύνης και το Οικονομικών μείωσαν τις υπερβάσεις αυτές.

    Στο υπουργείο Εργασίας το σύνολο των δαπανών του εννεάμηνου ανήλθε σε 10,301 δισ. ευρώ έναντι στόχου 9,810 δισ. ευρώ.

    [07] Χρηματοδότηση 550 εκατ. ευρώ από την ΕτΕπ για την προώθηση έργων υποδομών

    Στη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤεπ) Βέρνερ Χόγιερ όσο και όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια υπογραφής συμφωνιών συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.

    Οι σχετικές συμφωνιές μεταξύ ΕΤεπ, ελληνικού δημοσίου και εμπορικών τραπεζών αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    Οι συνολικές συμφωνίες χρηματοδότησης της ΕΤεπ προς τη χώρα μας, μετα την υπογραφή και των σημερινών συμφωνιών ανέρχονται για το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 705 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 November 2013 - 13:30:21 UTC