Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας
  • [02] Συλλαλητήριο κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική
  • [03] Με την τρόικα συναντάται αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας
  • [04] Εκατόμβη θυμάτων από το πέρασμα του τυφώνα στις Φιλιππίνες
  • [05] «Πώς γεννιέται η ποίηση; Με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε και εμείς: εν αγνοία μας»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

    «Το πρόγραμμα του μνημονίου μας φορτώνει χρέος και μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθεςστο συνέδριο που πραγματοποιεί - στην Αθήνα - το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ford.

    Για τον τραπεζικό τομέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι πρέπει να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες, των οποίων η αναχρηματοδότηση γίνεται με δημόσιο δανεικό χρήμα.

    Επίσης, τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν δάνεια με περίεργα κριτήρια (έκανε αναφορά στις μιντιακές επιχειρήσεις) αντί να τονώνουν την ρευστότητα.

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θα σταματήσουμε την ελεύθερη πτώση των μισθών και θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας».

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μόνο αυτό τάξαμε», για να συμπληρώσει ότι, όπως έχει δείξει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από μόνη της αυτή η ενέργεια θα έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

    Τέλος, σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης, ανέφερε πως «αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση» και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σπάσει το φαύλο κύκλο.

    [02] Συλλαλητήριο κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

    Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν κάτοικοι από τη βόρεια Χαλκιδική και τις γύρω περιοχές, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

    Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων από τη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 9η Νοεμβρίου έχει οριστεί παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

    Οι διαδηλωτές έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητα και λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φώναζαν συνθήματα, κατά της κυβέρνησης και της εταιρείας που πραγματοποιεί την επένδυση εξόρυξης χρυσού, συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Η πορεία, μέσω την οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία, κατέληξε έξω από το κτίριο της ΕΤ-3, σε ένδειξη συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς της κρατικής ραδιοφωνίας, οι οποίοι παραμένουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία. Η διαμαρτυρία έληξε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

    [03] Με την τρόικα συναντάται αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη ναγίνει την περασμένη Παρασκευή.

    Η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και επιπλέον χρόνο για να τα επεξεργαστεί.

    Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση καιμε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στη συνάντηση που είχαν χθές οι δύο πλευρές, επισημάνθηκε στην τρόικα οτι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

    Τη Δευτέρα επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

    Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.

    [04] Εκατόμβη θυμάτων από το πέρασμα του τυφώνα στις Φιλιππίνες

    Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παράκτια πόλη Τακλομπάν και τουλάχιστον 200 στην επαρχία Σαμάρ εξαιτίας του τυφώνα Χαϊγιάν, ενός από τους χειρότερους τυφώνες, ο οποίος έπληξε τη χώρα, δήλωσε σήμερα η Γκουεντολίν Πανγκ, γενική γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων επικαλούμενη τις πρώτες πληροφορίες από τις ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στις δυο αυτές περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το χθεσινό πέρασμα του τυφώνα.

    Οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείωνδιεξάγονται με "μεγάλη δυσκολία" καθώς οι δρόμοι μεταξύ του αεροδρομίου και των πόλεων που χρειάζονται βοήθεια είναι απροσπέλαστοι.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές παρομοίασε σήμερα την καταστροφή από τον τυφώνα Χαϊγάν στις Φιλιππίνες με το τσουνάμι που σάρωσε την Ασία το 2004 και το οποίο στοίχισε τη ζωή 220.000 ανθρώπων.

    [05] «Πώς γεννιέται η ποίηση; Με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε και εμείς: εν αγνοία μας»

    «Καλούμαι, κύριε διοικητά, σε μια εποχή που η ευφρόσυνη έννοια των αναδρομικών έχει εκλείψει, να παραβώ αυτή την έλλειψη και να εισπράξω αναδρομικά την πολύ ακριβή διάκριση, που μου προσφέρετε, σε μια στιγμή μάλιστα που η λιτότητα είναι επιβεβλημένη. Μια διάκριση που δεν τη δικαιούμαι εγώ, αλλά η διάχυτη έννοια της ποίησης γενικά, για όσα εκείνη πράγματι θεραπεύει ή έστω καταπραΰνει. Εγώ σχεδόν τυχαία ανέλαβα να συσκεύασω το όποιο νόημα αποστέλλει η ποίηση, τυλιγμένο μέσα σε λέξεις ανθεκτικές, που να μη σκίζονται και να χάνεται η θεραπευτική πρόθεση του νοήματος, κατά τη διανομή του στους παραλήπτες. Τιμάτε, λοιπόν, απόψε έναν από τους αμέτρητους διανομείς της ποίησης που είμαι, με ανεξακρίβωτη την αποτελεσματικότητά του» τόνισε η Κική Δημουλά, στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της, η Τράπεζα Ελλάδος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Για είκοσι πέντε χρόνια, από το 1949 έως το 1974, η Κική Δημουλά συνδύαζε την εργασία στην Τράπεζα Ελλάδος με τον μαγικό κόσμο των λέξεων και της ποίησης, ενώ για περίπου οκτώ χρόνια είχε αποσπαστεί στη σύνταξη του περιοδικού «Κύκλος», που εξέδιδε η Τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο και στο οποίο αρθρογραφούσε με το πατρικό της όνομα, ως Βασιλική Ράδου.

    Η μεγάλη ποιήτρια και ακαδημαϊκός που επέστρεψε έπειτα από χρόνια στην Τράπεζα Ελλάδος, ως τιμώμενο πρόσωπο, αφού έκανε μία νοσταλγική και με χιούμορ αναδρομή στην πορεία της στην Τράπεζα, από την καταμέτρηση των φθαρμένων χαρτονομισμάτων ως τη σύνταξη του περιοδικού «ΚΥΚΛΟΣ», έκλεισε την ομιλία της απαντώντας στο ερώτημα: «πώς γεννιέται η ποίηση;» «Με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε και εμείς: εν αγνοία μας», ανέφερε. «Και όταν εγώ η ίδια αναρωτιέμαι συχνά ποιος άραγε να έγραψε το πρώτο ποίημα, προεξοφλώ ότι το έγραψε η ανυπαρξία θέλοντας να υπάρξει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 November 2013 - 13:30:21 UTC