Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας
  • [02] «Παρών» θα ψηφίσουν στην πρόταση μομφής οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
  • [03] Σφοδρή επίθεση Ευ. Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την τρόικα
  • [05] Αποπληθωρισμός 2% τον Οκτώβριο
  • [06] Βάιντμαν και Άσμουσεν αντιτάχθηκαν στην απόφαση για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
  • [07] Την περαιτέρω μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων του Δημοσίου προαναγγέλλει ο Χρήστος Σταϊκούρας
  • [08] Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ
  • [09] Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο Γιάσετ Αραφάτ πέθανε συνεπεία δηλητηρίασης με πολώνιο, λένε Ρώσοι ειδικοί
  • [10] Ο Ολάντ προτίθεται να επιβεβαιώσει την οικονομική του «στρατηγική» μετά την υποβάθμιση από τον Standard & Poor's

  • [01] Τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

    Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

    Τον κ. Δραγασάκη διαδέχθηκε στο βήμα και ο δεύτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει δύο εισηγητές από το κόμμα που καταθέτει το σχετικό αίτημα.

    Η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με απόφαση του Σώματος, θα διακοπεί στις 4 το απόγευμα για να συνεχιστεί στις 6μμ και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 11 το βράδυ.

    Αύριο και την Κυριακή αναμένεται να οριστούν εμβόλιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τον λόγο, όλοι οι βουλευτές που θα το ζητήσουν.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία δόθηκε δυνατότητα εγγραφής ομιλητών μέχρι σήμερα στις 10 το βράδυ.

    Στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δε μερίμνησε, ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι στον Κορυδαλλό. «Είναι εκλεγμένοι του ελληνικού λαού και οφείλουν να παραβρίσκονται στη διαδικασία. Έχετε αναγάγει τον εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού, σε ρυθμιστή του πολιτεύματος» είπε.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία.

    Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το ζήτημα των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής απασχόλησε το προεδρείο, το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό σε προτάσεις των κομμάτων για να δοθεί ή όχι δυνατότητα επιστολικής ψήφου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

    [02] «Παρών» θα ψηφίσουν στην πρόταση μομφής οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

    «Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    [03] Σφοδρή επίθεση Ευ. Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Βαριές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας» την πρόταση μομφής, που «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα επιχειρεί να στείλει, όπως δικαιούται, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας και όταν υπάρχει ανοιχτή η προοπτική εξόδου από την κρίση.

    [04] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την τρόικα

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Η συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες διεξήχθη σε καλό κλίμα, ήταν εποικοδομητική και σημειώθηκε πρόοδος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών την ερχόμενη Δευτέρα.

    [05] Αποπληθωρισμός 2% τον Οκτώβριο

    Μείωση 2% σημείωσε ο πληθωρισμός (γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή) τον Οκτώβριο εφέτος, από πτώση 1,1% τον Σεπτέμβριο. Η επιτάχυνση στον ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το πετρέλαιο θέρμανσης «μπήκε» εκ νέου στα νοικοκυριά με τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και στο ότι περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις σε προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

    Εν προκειμένω, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσια βάση οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά 4,2% («ελαφρύνοντας» τον πληθωρισμό κατά 0,19 μονάδες), ενώ- λόγω επίσης των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου- η βενζίνη πωλείται φθηνότερα κατά 4,9% («ελαφρύνοντας» τον πληθωρισμό κατά 0,32 μονάδες).

    Στον αντίποδα, ακριβότερα κατά 18,7% είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ ανατιμήσεις καταγράφηκαν και σε γαλακτοκομικά και αυγά (1,7%), νωπά φρούτα (4,1%), νωπές πατάτες (11,2%) και καπνό (4,7%).

    Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 17,6% σε μηνιαία βάση και κατά 12,6% σε ετήσια βάση.

    [06] Βάιντμαν και Άσμουσεν αντιτάχθηκαν στην απόφαση για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι προώθησε τη χθεσινή απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων, παρά την αντίθετη άποψη του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν και τουλάχιστον δύο ακόμη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ως πηγές τέσσερις αξιωματούχους της ΕΚΤ.

    Δύο από τους αξιωματούχους αυτούς, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, δήλωσαν ότι ο Βάιντμαν και εκπρόσωποι χωρών που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένοι με τη Μπούντεσμπανκ ήθελαν να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο, όταν θα υπήρχαν νέες προβλέψεις και περισσότερα στοιχεία για τη λήψη απόφασης.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ πρότεινε τη μείωση των επιτοκίων, την οποία υποστήριξαν τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, περιλαμβανομένου του Γάλλου Κριστιάν Νουαγιέ, σύμφωνα με μία πηγή.

    Δύο αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Γεργκ 'Ασμουσεν, που είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ήταν επίσης αντίθετος στη μείωση των επιτοκίων.

    [07] Την περαιτέρω μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων του Δημοσίου προαναγγέλλει ο Χρήστος Σταϊκούρας

    Την περαιτέρω μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων του Δημοσίου στους δικαιούχους, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, ότι η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, στους 4- 5 μήνες από 11- 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 και πως ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί περαιτέρω.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «στο κοινωνικά ευαίσθητο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το καλοκαίρι του 2012, τέθηκε στόχος η προώθηση της εξυγίανσης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διοικητικές πράξεις, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, έχει επιτευχθεί καλή προσέγγιση του στόχου. Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, απτά και αντανακλούν στην καθημερινότητα των πολιτών».

    [08] Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ

    Την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος αναστολής πλειστηριασμών, δηλώνει η 'Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και ζητάει αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για 3 έτη.

    Δικαιολογεί την άποψή της αυτή διότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί».

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι το πρόβλημα των πλειστηριασμών είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία και για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει την καμπάνια: ΟΧΙ στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με συγκέντρωση υπογραφών διαδικτυακά, χειρόγραφα και sms, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

    Η ένωση καλεί όλους τους πολίτες να δηλώσουν την αντίθεση τους στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα στο www.ekpizo.gr

    [09] Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο Γιάσετ Αραφάτ πέθανε συνεπεία δηλητηρίασης με πολώνιο, λένε Ρώσοι ειδικοί

    Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη στήριξη της υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε το 2004 συνεπεία δηλητηρίασης με πολώνιο - 210, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης των Ρώσων ειδικών που διερεύνησαν τα αίτια του θανάτου του παλαιστίνιου ηγέτη.

    "Το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έκθεσης σχετικά με τα επίπεδα του πολώνιου -210 και την εξέλιξη της ασθένειας δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για να στηριχθεί το συμπέρασμα ότι το πολώνιο-210 προκάλεσε οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας που οδήγησε στον θάνατο", δήλωσε ο δρ. Αμπντάλα Μπασίρ παρουσιάζοντας τα ευρήματα της ρωσικής έρευνας και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τόσο η ελβετική όσο και η ρωσική έρευνα έδειξαν την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης πολώνιου στα λείψανα του Γιάσερ Αραφάτ.

    [10] Ο Ολάντ προτίθεται να επιβεβαιώσει την οικονομική του «στρατηγική» μετά την υποβάθμιση από τον Standard & Poor's

    Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «θα επιβεβαιώσει την (οικονομική) στρατηγική» της Γαλλίας και το δικό του «προσανατολισμό» σε μια συνάντηση με τους μεγάλους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, αντιδρώντας έμμεσα στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε νωρίς το πρωί κατά ένα βαθμό, σε "ΑΑ", το αξιόχρεο της Γαλλίας εκτιμώντας πως η χώρα έχει χάσει τα περιθώριά της για χρηματοπιστωτικούς ελιγμούς.

    Αναφερόμενος στην «κατάσταση της Γαλλίας», ο αρχηγός του κράτους δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι: «Θα επιβεβαιώσω τη στρατηγική που έχουμε, τον προσανατολισμό που ακολουθώ».

    Για το Γάλλο πρόεδρο, «αυτή η πολιτική, η οποία βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει, που θα συνεχισθούν, είναι η μόνη που επιτρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία» της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να «μετρηθεί μέσω του χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων στις αγορές».

    Είναι επίσης, υποστήριξε, η μοναδική που μπορεί «να εξασφαλίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή» της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 November 2013 - 11:30:22 UTC