Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Ακαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του πλοιάρχου του μότορσιπ που βυθίστηκε δυτικά της Καρπάθου
  • [03] Βίντεο και ευρήματα στο "μικροσκόπιο" της Αντιτρομοκρατικής
  • [04] Ιω. Στουρνάρας: Ανάγκη «ρεαλιστικής και ψύχραιμης» διαπραγμάτευσης
  • [05] Νέος γύρος κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα
  • [06] Η Ιορδανία ζητεί διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων από τη Συρία
  • [07] Σπάνια «υβριδική» έκλειψη Ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα

  • [01] Στην Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί από σήμερα και έως την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία.

    Αύριο ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας,ενώ την Τρίτη θα μεταβεί με ελικόπτερο από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο, όπου θα περιοδεύσει σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα.

    [02] Ακαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του πλοιάρχου του μότορσιπ που βυθίστηκε δυτικά της Καρπάθου

    'Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του πλοιάρχου του μότορσιπ «STELLΑ», με σημαία Σιέρα Λεόνε, που βυθίστηκε άφορτο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, 19 ναυτικά μίλια δυτικά της Καρπάθου.

    Το υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου, έξι αλλοδαποί, είναι καλά στην υγεία τους και περισυνελέγη από ελικόπτερο super puma.

    Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τον λιμένα Αλιάγα Τουρκίας, με προορισμό την Κύπρο.

    [03] Βίντεο και ευρήματα στο "μικροσκόπιο" της Αντιτρομοκρατικής

    Όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από την αστυνομία στο σημείο της διπλής δολοφονικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, προέρχονται από το ίδιο όπλο τύπου Zastava, διαμετρήματος 9 mm.

    Από τον χώρο της διπλής ανθρωποκτονίας είχαν περισυλλεγεί, δώδεκα κάλυκες. Ύστερα από τη βαλλιστική έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, το όπλο δεν ταυτοποιήθηκε με άλλη υπόθεση στο παρελθόν.

    Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., μελετά βίντεο που έχει καταγράψει τη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης. Το βίντεο, όπως δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, παρέδωσε ο ίδιος από τα γραφεία.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι δράστες της δολοφονίας προσέγγισαν πεζή τα θύματα, αφού αποβιβάστηκαν σε κοντινό σημείο, από δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν. Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες άφησαν τη μοτοσικλέτα, μάρκας Honda Varandero, σκούρου χρώματος, λίγο πιο πάνω από τα γραφεια της Χρυσής Αυγής, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, γύρισαν με τα πόδια στο σημείο, όπου βρίσκονταν τέσσερα άτομα και ο ένας τους πυροβόλησε με το εννιάρι πιστόλι.

    Αποτέλεσμα ήταν να πέσουν νεκροί από τις σφαίρες ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης και ο 22χρονος Μανώλης Καπελώνης, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", μετά από χειρουργική αντιμετώπιση των τραυμάτων του στη θωρακική και κοιλιακή χώρα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε χθες βράδυ τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

    [04] Ιω. Στουρνάρας: Ανάγκη «ρεαλιστικής και ψύχραιμης» διαπραγμάτευσης

    Σε όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει ρεαλισμός απ΄όλες της πλευρές, ευελεξία και κοινούς νους» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην «Καθημερινή της Κυριακής», λίγο πριν ξεκινήσουν οι νέες κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

    «Απαιτείται ψυχραιμά απ΄όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας και κυρίως να εγκύψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δύσκολα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

    Εξάλλου, σε δήλωσή του στο «ΒΗΜΑ», ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» και προσθέτει πως «ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν, κινδυνεύουμε να πέσουμε». Σημειώνει ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις πως η προσπάθεια για την οικονομία φθάνει επιτυχώς στο τέλος της».

    [05] Νέος γύρος κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα

    Με σημαντικές μεταξύ τους διαφορές, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αρχίσουν από την Τρίτη έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, από τους πλέον σημαντικούς έως τώρα. Πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

    «Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της. Στον αντίποδα, η τρόικα η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

    Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

    Εν κατακλείδι, η τρόικα ζητεί:

    -αφενός να ληφθούν μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ το 2014 (το Μνημόνιο αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό 2014 πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ)

    -και αφετέρου να προσδιορισθούν από τώρα επακριβώς και να ψηφιστούν από τη Βουλή (πιθανόν μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015- 2016 (με πιθανή, πάντως, ρήτρα μη εφαρμογής τους, εάν νεώτερα στοιχεία καταδείξουν ότι δεν είναι απαραίτητα).

    Και ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» θα λάβει χώρα και σε αυτό στο σημείο. Με την κυβέρνηση να διατείνεται ότι δεν πρέπει να αρχίσει τώρα η συζήτηση για τα μέτρα της διετίας 2015- 2016, καθώς δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ακόμη σαφώς η επίδραση από την ανάπτυξη της οικονομίας, από τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος και από την απόδοση των μεταρρυθμίσεων από το 2015 και μετά. Και με την τρόικα να «ανταπαντά» ότι πρέπει να κλείσουν από τώρα όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, προτού η Ελλάδα εισέλθει σε εκλογικό κύκλο.

    [06] Η Ιορδανία ζητεί διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων από τη Συρία

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β?, η χώρα του οποίου έχει δεχθεί σχεδόν 600.000 πρόσφυγες από τη Συρία, απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, για βοήθεια, επισημαίνοντας ότι η παρουσία των προσφύγων «εξαντλεί» τους περιορισμένους πόρους του βασιλείου.

    «Η Ιορδανία έχει δεχθεί σχεδόν 600.000 πρόσφυγες από τη Συρία, γεγονός που οδηγεί στην εξάντληση των περιορισμένων πόρων της και αυξάνει την πίεση στις υποδομές μας», δήλωσε ο Αμπντάλα σε ομιλία του κατά την έναρξη της νέας περιόδου του κοινοβουλίου της χώρας.

    «Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει άμεσα για να μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε αυτό το βάρος, επαναλαμβάνω ότι η Ιορδανία θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τον λαό της», υπογράμμισε ο βασιλιάς.

    Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων έχουν ζητήσει καταφύγιο στη βόρεια Ιορδανία, ενώ περισσότεροι από 130.000 ζουν στον καταυλισμό Ζαάταρι.

    Το Αμάν έχει κάνει επανειλημμένα έκκληση για διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει το βάρος της αυξημένης εισροής προσφύγων, καθώς η χώρα υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Η αύξηση των προσφύγων έχει επιπτώσεις και στην εκπαίδευση και τις κατοικίες.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [07] Σπάνια «υβριδική» έκλειψη Ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα

    Η σημερινή έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή ως μερική στην Αφρική, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Αμερικής. Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Σε άλλες περιοχές του κόσμου η έκλειψη θα γίνει αντιληπτή ως ολική. Στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17.

    Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της έκλειψης με κυάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια πρέπει να γίνει μόνο με την προσθήκη ειδικών ηλιακών φίλτρων. Αν κανείς παρακολουθήσει την έκλειψη με γυμνά μάτια, διατρέχει κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης. Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

    Η έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης θα είναι ορατή ως ολική. Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει τον Μάρτιο του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 November 2013 - 9:30:25 UTC