Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ έχουν «συνεχή διάλογο» με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων
  • [02] Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΕΥΠ
  • [03] «Θα γίνουν βελτιώσεις στον φόρο ακινήτων»
  • [04] Στροφή σε τζάκια και σόμπες λόγω κρίσης
  • [05] Νέα Υόρκη: Στα 21 θα αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα και καπνό
  • [06] Ληστές προκάλεσαν μεγάλη διαρροή βενζίνης από αγωγό, στο Μεξικό
  • [07] Εξοργισμένη η Google με τα σενάρια υποκλοπής των δικτύων της από την NSA

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ έχουν «συνεχή διάλογο» με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "συνεχή διάλογο" με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι «η Ελλάδα κατασκόπευε δύο Αμερικανούς πρέσβεις», καθώς και για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ότι «οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους Έλληνες», η κ. Ψάκι απάντησε ως εξής:

    «Δεν έχω κανένα συγκεκριμένο σχόλιο, εκτός από το να πω ότι έχουμε συνεχή διάλογο με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών. Βέβαια, αυτό θα συνεχιστεί. Όπως γνωρίζετε, τώρα έχουμε μια αναθεώρηση που είναι σε εξέλιξη, όπου θα δούμε όλα αυτά τα ζητήματα».

    Σε άλλη ερώτηση «αν οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στους Έλληνες ή οι Έλληνες στις ΗΠΑ γι' αυτό το σκάνδαλο», η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε:

    «Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο επ' αυτού. Υπάρχει βέβαια διάλογος σε εξέλιξη για μια σειρά θεμάτων. Αλλά, εάν έχουν (οι Έλληνες) επιθυμία να υπάρξει σε υψηλότερο επίπεδο ή ένα διαφορετικό είδος συνάντησης, είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

    [02] Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΕΥΠ

    Με τη διαδικασία του άρθρου 43 Α του Κανονισμού της Βουλής καλείταισήμερασε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δραβίλλας.

    Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό, «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους».

    Η ακρόαση του κ. Δραβίλλα συμπίπτει με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η απόφαση, ωστόσο, της Επιτροπής Θεσμών είχε ληφθεί σε χρόνο παρελθόντα και μάλιστα ομόφωνα, μετά τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο παρακολουθήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα επίσης με τον Κανονισμό, «η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον διοικητή της ΕΥΠ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού».

    [03] «Θα γίνουν βελτιώσεις στον φόρο ακινήτων»

    «Λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν, αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση» ανέφερε για το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων ανώτατη κυβερνητική πηγή σε σύντομη κουβέντα που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες.

    Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είπε χαρακτηριστικά ότι μερικές φορές τα «φουσκώνουμε».

    «Πόσες φορές στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και τελικά λύθηκαν...» σημείωσε και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να πετύχουμε πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα.

    «Όταν πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα, όταν είναι χειροπιαστό, είναι διαφορετικά και μετά προχωράς και στο θέμα του χρέους όπου είναι σημαντική η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοικτό το υπουργείο Οικονομικών σε αλλαγές στο φόρο ακινήτων

    Ευ. Βενιζέλος: Οι βελτιώσεις για τα ακίνητα θα είναι συνεχείς

    [04] Στροφή σε τζάκια και σόμπες λόγω κρίσης

    Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Η αύξηση κατανάλωσης καυσόξυλων από το 2009 έως το 2012 άγγιξε περίπου το 70%, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ ακόμη δεν υπάρχει ο απολογισμός για το 2013.

    «Ο καθένας γνωρίζει σήμερα το πρόβλημα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, τονίζοντας πως, όπως στο παρελθόν υπήρχε ο μεγάλος και ο μικρός δακτύλιος στην Αθήνα για το νέφος, η αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης «πρέπει να εξεταστεί με τον ίδιο τρόπο». «Να μην καίμε ξύλα συγκεκριμένες μέρες μέσα στο χρόνο. Οι πάσης είδους καύσεις αυξάνονται όταν υπάρχει κρύο και άπνοια, για παράδειγμα τα περασμένα Χριστούγεννα. Γι αυτό, καλό θα είναι τις κρύες νύχτες που δεν φυσάει, οι πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια, αλλά να επιλέγουν άλλον τρόπο να ζεσταθούν. Επίσης, πρέπει να προσέχει πολύ ο κόσμος τι ξύλα καίει, εάν τα ξύλα είναι με βερνίκι, το βερνίκι καιγόμενο δημιουργεί ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες.

    Πρέπει να προσέχει αν η καύση είναι καλή ή κακή, καθώς αν είναι κακή κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο από το μονοξείδιο του άνθρακα». Αναφερόμενος στην ευσυνειδησία που χρειάζεται να διακρίνει τις επιλογές μας, ο κ. Ζερεφός υπογραμμίζει: «Όταν επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με πάσης είδους επικίνδυνα αέρια, τα αναπνέουμε όχι μόνο εμείς οι μεγάλοι αλλά και οι μικροί, που δεν χρωστούν τίποτα. Αυτό πρέπει να σκεφτούν όλοι για να δράσουν αντίστοιχα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι το παιδί τους θα αναπνεύσει το ίδιο καρκινογόνο υλικό που αναπνέουν όλοι».

    [05] Νέα Υόρκη: Στα 21 θα αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα και καπνό

    Η πόλη της Νέας Υόρκης ψήφισε χθες, Τετάρτη, να αυξηθεί από τα 18 στα 21 χρόνια η νόμιμη ηλικία για την αγορά καπνού και τσιγάρων και έγινε έτσι η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που παίρνει ένα τέτοιο μέτρο για να προστατεύσει τους νέους από το κάπνισμα.

    Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί επίσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα."Θα σώσει ζωές", υπογράμμισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κριστίν Κουίν. Η Νέα Υόρκη έχει ήδη ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους για τον καπνό. Το κάπνισμα απαγορεύεται στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα πάρκα, στις πλατείες, ακόμη και στις πλαζ της πόλης. Οι φόροι των τσιγάρων είναι επίσης εκεί οι υψηλότεροι των ΗΠΑ, 5,85 δολάρια το πακέτο, με αποτέλεσμα η τιμή του πακέτου των τσιγάρων να φθάνει περίπου τα 12 δολάρια.

    Ως συνέπεια των αποφάσεων αυτών, μέσα σε δέκα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων μειώθηκε από 21,5% το 2002 στο 14,8% το 2011, σύμφωνα με τη δημαρχία. Όμως το ποσοστό των νέων που καπνίζουν έχει παραμείνει το ίδιο από το 2007, στο 8,5%.Οι αρχές πιστεύουν πως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων και καπνού θα μειώσει κατά 55% το κάπνισμα στους νέους ηλικίας 18-20 ετών.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Ληστές προκάλεσαν μεγάλη διαρροή βενζίνης από αγωγό, στο Μεξικό

    Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε περιοχή του δυτικού Μεξικού μετά την πρόκληση μεγάλης διαρροής βενζίνης από ληστές που αντλούσαν καύσιμο από έναν αγωγό της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Pemex.

    Οι αρχές της πολιτείας Χαλίσκο διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση ανθρώπινων απωλειών μετά την εντολή που έδωσε η κυβέρνηση της πολιτείας σε περίπου 7.500 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

    Η Pemex, οι αγωγοί της οποίας αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων ληστών, ανακοίνωσε ότι έκλεισε την ροή βενζίνης μόλις εντοπίστηκε η διαρροή.

    Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι η Pemex της έχει αναφέρει πως έχει υποστεί κλοπές καυσίμου αξίας περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Επιμέλεια: Στ.Μπέκου

    [07] Εξοργισμένη η Google με τα σενάρια υποκλοπής των δικτύων της από την NSA

    Η εταιρεία Google, η μεγαλύτερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, εξέφρασε την Τετάρτη την οργή της σχετικά με τα σενάρια πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας. «Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυά, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, η NSA κατάφερε να «εισχωρήσει» τόσο στα κέντρα δεδομένων της Google όσο και της Yahoo, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.

    Ο Ντάμοντ δήλωσε ότι η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των εν λόγω υποκλοπών «και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google». Ο Ντράμοντ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 October 2013 - 6:30:25 UTC