Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος
  • [02] Ψηλαφίζοντας ... αρχαία στη Στοά του Αττάλου
  • [03] Το Παρίσι δεν θέλει "κλιμάκωση" στην υπόθεση της κατασκοπείας
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ για τις παρακολουθήσεις
  • [05] Λιγότερα υπερκινητικά παιδιά ζουν στα ηλιόλουστα μέρη

  • [01] Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος

    Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν υποστηρικτές του τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, κατά την μεταγωγή του από τις φυλακές Διαβατών στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου έχει προγραμματιστεί για σήμερα να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό η υπεξαίρεση ύψους 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου, υπόθεση για την οποία ο ίδιος καταδικάστηκε πριν από οκτώ μήνες σε ισόβια κάθειρξη.

    Σε μία προσπάθεια τόνωσης του ηθικού του συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα δικαστήρια η σύζυγός του, Ελένη Παπαγεωργοπούλου, φίλοι, συγγενείς και άλλοτε στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας ότι είναι αθώος. «Είσαι ο Κολοκοτρώνης της Θεσσαλονίκης» ακούστηκε από τα χείλη υποστηρίκτριάς του και ο φανερά καταβεβλημένος πρώην δήμαρχος τους απάντησε με ένα χαμόγελο.

    Με το ίδιο όχημα που έγινε η μεταγωγή του Β. Παπαγεωργόπουλου έφτασε στα δικαστήρια το άλλοτε 'δεξί του χέρι' στο δήμο, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, επίσης, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ίδια υπόθεση. «Ήμαστε αθώοι και μας κουβαλάνε με χειροπέδες. Η Δικαιοσύνη θα πει την αλήθεια» φώναξε ο Μ. Λεμούσιας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

    Λίγο αργότερα κατέφθασε από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, ο τρίτος ισοβίτης για την υπεξαίρεση, πρώην ταμίας του δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης.

    Το εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, συμπληρώνουν οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών, αντίστοιχα, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

    Πάντως, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία τόσο του Β. Παπαγεωργόπουλου όσο και του Μ. Λεμούσια να ξεκινήσει κανονικά σήμερα η δίκη, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει. Στο πινάκιο του δικαστηρίου η υπόθεση έχει τον αριθμό 17 και το πιο πιθανό είναι το δικαστήριο να μην την προλάβει και να την αναβάλει για αύριο.

    [02] Ψηλαφίζοντας ... αρχαία στη Στοά του Αττάλου

    Μακέτες, εκμαγεία γλυπτών και άλλων αντικειμένων από την αρχαία αγορά, που σχετίζονται με τους θεσμούς του πολιτεύματος της αθηναϊκής δημοκρατίας, έχουν τη ευκαιρία να... αγγίξουν άνθρωποι με προβλήματα όρασης στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, στη Στοά Αττάλου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Η δράση, που πραγματοποιείται με αφορμή την ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου) και στο πλαίσιο του αφιερώματος για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υλοποιείται από την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

    «Κάθε ένα από τα περίπου 30 εκθέματα υποτιτλίζονται με μεγάλες γραμματοσειρές ή σε γραφή Braille, ενώ η περιήγηση, που περιλαμβάνει ξενάγηση ζωντανή ή και ηχογραφημένη, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Λιάσκα, αρχαιολόγος της Α' ΕΠΚΑ. Και συμπληρώνει: «Πρόκειται κυρίως για αντίγραφα γλυπτών και εκμαγεία από ευρήματα της αρχαίας αγορά, που συνεκτέθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το κάθε ένα δημιουργήθηκε για διαφορετικό λόγο, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, την Εφορεία ή το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, και όλα μαζί συγκεντρώθηκαν σε ενότητες που αφορούν την Αθήνα και την αθηναϊκή δημοκρατία, δηλαδή κυρίως τον 5ο και τον 4ο αι. π. Χ., έτσι ώστε η έκθεση να έχει μια συγκεκριμένη θεματική».

    Η έκθεση γνωριμίας με την Αρχαία Αγορά και τη Δημοκρατία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2013. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 - 3214825 (Μ. Λιάσκα, Κ. Χαρχάλου, Π. Κακύρη, Κ. Κουνιάρη).

    [03] Το Παρίσι δεν θέλει "κλιμάκωση" στην υπόθεση της κατασκοπείας

    Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε ότι "το Παρίσι ζητεί εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον" έπειτα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί "μία κλιμάκωση".

    Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 , η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο είναι "η προετοιμασία που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων", αλλά επίσης και να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Κυρώσεις;

    "Ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού των Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να δώσει τη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε προς κλιμάκωση".

    "Οφείλουμε να έχουμε μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ εταίρων, ακόμη περισσότερο μεταξύ συμμάχων", η σχέση που έχουμε είναι ιδιαίτερα στενή. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, η εμπιστοσύνη δοκιμάσθηκε", είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Από την πλευρά του ο Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε σήμερα στον Τζον Κέρι ότι η Γαλλία ζητεί "εξηγήσεις" για τις "απαράδεκτες" πρακτικές της κατασκοπείας μεταξύ εταίρων "που πρέπει να σταματήσουν", κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το πρωί.

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ για τις παρακολουθήσεις

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι γίνονταν παρακολουθήσεις Γάλλων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον Τύπο- μερικές από τις οποίες έχουν διαστρεβλώσει τις δραστηριότητές μας ενώ μερικές άλλες έχουν εγείρει εύλογα ερωτήματα στους φίλους και τους συμμάχους μας σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνατότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει την επανεξέταση των τρόπων που συλλέγουμε πληροφορίες, έτσι ώστε να ισορροπηθούν σωστά οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και των συμμάχων μας με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε ανθρώπου». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα πρέπει να συνεχίσουν τη συζήτηση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού, αναφέρεται.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [05] Λιγότερα υπερκινητικά παιδιά ζουν στα ηλιόλουστα μέρη

    Οι περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι -για άγνωστο λόγο- υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσο ηλιόλουστο είναι ένα μέρος και στον αριθμό των υπερκινητικών παιδιών που ζουν εκεί.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Αρνς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Biological Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ και άλλες εννέα χώρες. Διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ ηλιοφάνειας και ΔΕΠΥ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αυτισμό και την μείζονα κατάθλιψη.

    Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές παιδικές διαταραχές, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στις αιτίες της. Έχουν πάντως εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικούς - κληρονομικούς, την πρόωρη γέννηση του παιδιού, το μικρό βάρος κατά τη γέννησή του, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη της, την έκθεση σε διάφορες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον κ.α.

    Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, έχουν παρορμητική και υπερκινητική συμπεριφορά και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους μπορεί να εμφανίζει σχετική καθυστέρηση. Το ποσοστό της ΔΕΠΥ εκτιμάται στο 5% έως 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, εμφανίζοντας όμως μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί. Η νέα μελέτη φέρνει στο φως μια από τις πιθανές αιτίες: τον βαθμό της ηλιοφάνειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 October 2013 - 8:30:20 UTC