Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Μάλτα και Ιταλία ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα
  • [02] Χωρίς ρεύμα περιοχές της Β. Ελλάδας
  • [03] Συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της μείωσης συντάξεων και εφάπαξ
  • [04] Τετράωρη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου
  • [05] Ιω. Στουρνάρας: Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα
  • [06] Στους δρόμους οι Πορτογάλοι κατά του νέου προϋπολογισμού λιτότητας
  • [07] Πρόωρες κάλπες στο Λουξεμβούργο

  • [01] Σε Μάλτα και Ιταλία ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα

    Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2014.

    Αύριο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε Μάλτα και Ιταλία για επαφές με τους ομολόγους του, προκειμένου να διαμορφωθεί για το θέμα μια σαφής και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πολιτική, με έμφαση, όμως, στις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

    Τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του σε Ιταλία και Μάλτα θα συνοδεύσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    [02] Χωρίς ρεύμα περιοχές της Β. Ελλάδας

    Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιούνται σήμερα, σε τρεις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο έργων συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων. Οι διακοπές αφορούν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τη Φλώρινα και χωριά της Ξάνθης.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Συγκεκριμένα, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθούν διακοπές σε περιοχές του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και στην περιοχή μεταξύ των οδών Ροστάν, Λεβή, Βασιλίσσης Όλγας και Αθ. Διάκου στον κεντρικό δήμο. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, χωρίς ρεύμα θα μείνει όλη η περιοχή Καστανά στον δήμο Χαλκηδόνας. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 μμ θα κοπεί το ρεύμα στον δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στις περιοχές της επέκτασης σχεδίου πόλεως και Κρεαταγοράς.

    Από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί θα μείνουν χωρίς ρεύμα περιοχές του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και από τις 9 μέχρι τις 12 το μεσημέρι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, εκατέρωθεν της οδού Αρδαμερίου. Από τις 11 μέχρι τη μιάμιση θα κοπεί το ρεύμα στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης (μεταξύ των οδών Καραμανλή, Μπότσαρη, Σόλωνος και Μητροπόλεως), ενώ από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2.30 μμ δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές του Λαγκαδά.

    Στη Φλώρινα και την Ξάνθη

    Στη Φλώρινα, οι διακοπές αφορούν εκτεταμένο τμήμα της πόλης (περίπου 45 οδούς), ενώ στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθούν σε χωριά του δήμου Μύκης.

    Περισσότερες πληροφορίες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από τις προγραμματισμένες διακοπές στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας- ΔΕΔΔΗΕ (www. deddie.gr).

    [03] Συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της μείωσης συντάξεων και εφάπαξ

    Με αιτήσεις συνταξιούχων που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεων τους (κυρίων και επικουρικών) και του εφάπαξ (που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας) θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Οι αιτήσεις των συνταξιούχων, αρχικά είχαν κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή, τις εισήγαγε στο ΣτΕ, προς συζήτηση με διαδικασίες εξπρές, λόγω σπουδαιότητας του θέματος που θίγουν, αλλά καi καθώς ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό πολιτών, αφού εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν καταθέσει προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για το ζήτημα αυτό.

    Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων που έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

    Σύμφωνα με τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72% περίπου.

    Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, υποστηρίζουν ότι από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ό έτος της ηλικίας τους μειώθηκαν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κατά 40%. Επίσης, αναφέρουν ότι για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κυρίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, ενώ οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ μειώθηκαν από το ίδιο χρονικό σημείο (1.1.2011) κατά 15%, όπως επικαλούνται οι συνταξιούχοι.

    Παράλληλα, εκπαιδευτικός ασφαλισμένος στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων αναφέρει ότι μειώθηκε το εφάπαξ του σε ποσοστό 34,27%. Η μείωση αυτή οφείλεται στις διαδοχικές μειώσεις του χορηγούμενου εφάπαξ που έγιναν μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αλλά και στην καθυστέρηση, πλέον των δύο ετών, της καταβολής του, που είχε ως συνέπεια να μεσολαβήσουν μνημονιακοί νόμοι και να περικόψουν επιπρόσθετα το ανώτατο πλαφόν του εφάπαξ.

    Στις αιτήσεις του οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Εξάλλου, οι μειώσεις αυτές είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως επίσης προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80 του Συντάγματος.

    Ακόμα, οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

    Τέλος, ένας από τους συνταξιούχους ζητεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη η οποία του προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά του Ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι ζητούν να τους καταβληθούν οι διαφορές στις συντάξεις και το εφάπαξ.

    [04] Τετράωρη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα για τέσσερις ώρες και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και ανατολικού Αιγίου.

    Ειδικότερα, το κομμάτι της εθνικής έκλεισε στις 8:00 και θα παραμείνει κλειστό έως τις 12:00, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες σε δίκτυα της ΔΕΗ.

    Στη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας, τα οχήματα κινούνται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

    [05] Ιω. Στουρνάρας: Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα

    Ώς το Ιούνιο θα είναι κόλαση, θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας, τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Η εφημερίδα αποκαλύπτει τον κατάλογο 35 σημείων με όλα όσα ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από τους υπουργούς.

    Επίσης, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα.Επισημαίνει ότι απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές, ενώ παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα.

    [06] Στους δρόμους οι Πορτογάλοι κατά του νέου προϋπολογισμού λιτότητας

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαντοΣάββατοστην Πορτογαλία κατά των νέων σοβαρών περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα της χώρας βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014 και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Οι διαδηλωτές κάλεσαν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας να απορρίψει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο περιλαμβάνει τις περικοπές που χρειάζεται να γίνουν για να ανταποκριθεί η χώρα στους όρους του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της.

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός αυτός, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδό της από το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα επιτρέψει την επιστροφή της στις αγορές.

    Ωστόσο οι στόχοι αυτοί μπορεί να διακυβευθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει την εξουσία να εμποδίσει σημαντικές περικοπές των δαπανών, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα.

    [07] Πρόωρες κάλπες στο Λουξεμβούργο

    Επανεκλογή του "αιώνιου" Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για μια νέα θητεία ή μια πνοή "φρέσκου αέρα": οι ψηφοφόροι στο Λουξεμβούργο αποφασίζουν σήμερα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η έκβαση των οποίων είναι περισσότερο αβέβαιη παρά ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες.

    Τα 628 εκλογικά τμήματα που είναι διασκορπισμένα στη δεύτερη μικρότερη (μετά τη Μάλτα) χώρα της ΕΕ, η οποία αριθμεί 238.587 εκλογείς, ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

    Έπειτα από 18 χρόνια στην εξουσία, ο Γιούνκερ, επικεφαλής του Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV), προκάλεσε εκλογές επτά μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας του, αφού τον εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (LSAP), ο παραδοσιακός εταίρος του.

    Συνολικά εννέα κόμματα παίρνουν μέρος σήμερα στις βουλευτικές εκλογές, από την άκρα αριστερά με το Ντέι Λενκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα ως τη λαϊκιστική δεξιά του ADR.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 October 2013 - 8:30:21 UTC