Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη στον Ευ. Βενιζέλο του νέου Αμερικανού πρεσβευτή
  • [02] Ν. Αναστασιάδης: «Δεν μπαίνω σε διάλογο χάριν του διαλόγου»
  • [03] Παράταση της θητείας του αρχηγού της ΕΛΑΣ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
  • [04] Πως θα διαμορφωθούν τα ποσά επιχορήγησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
  • [05] Στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των υπουργείων
  • [06] Στην κυκλοφορία η μία λωρίδα της περιφερειακής Θεσσαλονίκης
  • [07] Προς πώληση 4,97 εκατ. ιδίων μετοχών η «Μυτιληναίος»
  • [08] Η Σαουδική Αραβία αρνείται να καταλάβει την έδρα της στο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

  • [01] Επίσκεψη στον Ευ. Βενιζέλο του νέου Αμερικανού πρεσβευτή

    «Να εργαστούμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τις ήδη ισχυρές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες μας» έθεσε ως προτεραιότητά του ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.

    Δηλώνοντας πως μαθαίνει ελληνικά, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέτρεξε στην πρώτη του γνωριμία με την Ελλάδα πριν από 42 χρόνια, όταν είχε ταξιδέψει στη χώρα ως φοιτητής.

    «Πήγα σε πολλά μέρη κι έχω ακόμη τους τουριστικούς οδηγούς και τα εισιτήρια» παρατήρησε και πρόσθεσε πως θέλει να ξαναεπισκεφθεί τα ίδια μέρη. «Με νέα εισιτήρια

    ασφαλώς!» επισήμανε.

    Ο κ. Πιρς, υπογραμμίζοντας πως ανέλαβε μια θέση που «πάντα» ήθελε, σημείωσε ότι ως τώρα στην καριέρα του ασχολήθηκε με τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τη νότια Ασία, εργάσθηκε όμως και στη Δ/ση της Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι χτες, κατά την τελετή διαπίστευσής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αμφότεροι ανέτρεξαν στη γνωριμία τους, κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου (ως υπουργού Εξωτερικών, τότε) στις ΗΠΑ, το 1995.

    [02] Ν. Αναστασιάδης: «Δεν μπαίνω σε διάλογο χάριν του διαλόγου»

    Το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι, μετά από ενάμισι χρόνο, σε κρίσιμη καμπή καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, που θα αρχίσει με κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

    Στη συνέχεια, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν οι συνομιλίες θα διεξάγονται από τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, ενώ οι ηγέτες θα συναντώνται όταν κρίνεται απαραίτητο για λήψη σημαντικών αποφάσεων ή για να ξεπεραστούν ακανθώδη ζητήματα. Η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι ότι πριν συναντηθεί με τον κ. Έρογλου, οι δύο διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν στο κείμενο μιας κοινής δήλωσης, που θα καλύπτει τόσο θέματα ουσίας, όσο και μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό, όμως αντιδρά η τουρκική πλευρά και έτσι φαίνεται ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολο να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου, όπως αρχικά προγραμμάτιζαν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, σε αποκλειστική συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά: «Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε διάλογο χάριν του διαλόγου».

    Εξηγεί ότι η επιμονή του να υπάρξει κοινή δήλωση, πριν την συνάντηση με τον κ. Έρογλου, είναι γιατί θέλει από την αρχή να ξέρει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την ίδια ώρα και να διασφαλίζει, βεβαίως, τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.

    «Γι' αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία» τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και απορρίπτει ότι δέχεται παροτρύνσεις από τον διεθνή παράγοντα για να αρχίσουν οι συνομιλίες, έστω και χωρίς κοινή δήλωση. «Η θέση μας για καλή προετοιμασία έχει βρει κατανόηση από τον διεθνή παράγοντα» δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μετά τη λύση, να παραλύσει το κράτος και φέρνει ως παράδειγμα το Βέλγιο, όπου το κράτος λειτουργούσε παρόλο που η χώρα δεν είχε κυβέρνηση για 18 μήνες.

    Σχολιάζοντας τη θέση του Ντερβίς Έρογλου «δεν θέλω δύο κράτη, αλλά ομοσπονδία, η οποία όμως να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες επί του εδάφους», ο Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι «υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που καθορίζουν πώς μετεξελίσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό και διζωνικό, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Στη θέση της τουρκικής πλευράς, ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «είναι μέρος της συνολικής λύσης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιτάσσει ότι, η πρότασή του για την Αμμόχωστο αναδεικνύει τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου.

    [03] Παράταση της θητείας του αρχηγού της ΕΛΑΣ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    Παρατείνεται η θητεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Νικολάου Παπαγιαννόπουλου, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

    Το ΚΥΣΕΑ συγκλήθηκε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και έλαβε την απόφαση αυτή, μετά από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.

    Η θητεία του κ. Παπαγιαννόπουλου έληγε κανονικά χτες, αλλά μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, όπως προβλέπεται από τον νόμο, παρατείνεται για έναν χρόνο.

    [04] Πως θα διαμορφωθούν τα ποσά επιχορήγησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

    Αναλυτικά στοιχεία για το πως διαμορφώνονται τα ποσά επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων από τον τακτικό προϋπολογισμό, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά το συνολικό ποσό ύψους 12.137.040.000 ευρώ που θα πάρουν τα ταμεία, θα καταμεριστεί ως εξής:

    ΙΚΑ: 2.800.000.000 ευρώ

    ΟΓΑ: 3.140.000.000 ευρώ

    ΟΑΕΕ: 1.400.000.000 ευρώ

    ΕΟΠΥΥ: 1.108.000.000 ευρώ

    ΝΑΤ: 1.000.000.000 ευρώ

    ΤΑΠ-ΟΤΕ: 534.600.000 ευρώ

    ΟΑΕΔ: 473.990.000 ευρώ

    ΕΚΑΣ: 750.000.000 ευρώ

    Κοινωνική Χρηματοδότηση: 320.000.000 ευρώ

    Αντιπαροχή έναντι περιουσίας στους τομείς ασφάλισης της ΔΕΗ: 578.000.000 ευρώ

    Λοιπά Ταμεία: 31.750.000 ευρώ

    Η ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορούσε στο ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με δεδομένα και τα ελλείμματα στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) που καλύπτουν τις συντάξεις του 90% των ασφαλισμένων.

    [05] Στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των υπουργείων

    Στη Βουλή διαβίβασαν, 12 από τα 18 υπουργεία στα οποία είχε κατατεθεί ερώτηση, στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων τους.

    Την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, ζητώντας από κάθε υπουργείο να απαντήσει ποιος είναι ο μέσος μισθός για κάθε κατηγορία υπαλλήλων που απασχολούνται αλλά και ποιος είναι ο μέσος μισθός στους φορείς, τους οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται σε κάθε υπουργείο.

    Η προθεσμία των 25 ημερών που δίνει ο Κανονισμός στα υπουργεία προκειμένου να στείλουν έγγραφες απαντήσεις στη Βουλή έχει εκπνεύσει από τον Σεπτέμβριο, αλλά υπάρχουν υπουργεία που δεν ανταποκρίθηκαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που τους ασκήθηκε.

    Ανάμεσα στα υπουργεία που δεν έστειλαν τα στοιχεία για τους μισθούς των υπαλλήλων που απασχολούν είναι και τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Αλλά και κάποια υπουργεία περιορίστηκαν σε απαντήσεις με το συνολικό μισθολογικό κόστος και όχι το μέσο μισθό, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο απέστειλε μόνο το συνολικό μηνιαίο μισθοδοτικό κόστος, ενώ δεν διαβιβάστηκαν τα στοιχεία για τους μισθούς 3.737 δικαστικών λειτουργών.

    Συγκεντρωτικά στοιχεία απέστειλε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

    Από τα στοιχεία πάντως που βρίσκονται στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προκύπτουν αποκλίσεις προς τα άνω για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ.

    [06] Στην κυκλοφορία η μία λωρίδα της περιφερειακής Θεσσαλονίκης

    Στην κυκλοφορία δόθηκε η μία λωρίδα της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς τα δυτικά, καθώς αποκαταστάθηκε η βλάβη σε αγωγό της ΕΑΥΘ.

    Εξαιτίας της βλάβης, η τροχαία έκλεισε από τα ξημερώματα την περιφερειακή οδό στο ύψος του νοσοκομείου "Παπανικολάου", αφού ο δρόμος είχε γεμίσει νερά και υπήρχε κίνδυνος για τους οδηγούς.

    Σε λίγη ώρα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο κομμάτι της εσωτερικής περιφερειακής οδού.

    [07] Προς πώληση 4,97 εκατ. ιδίων μετοχών η «Μυτιληναίος»

    Την πρόθεσή της να προβεί στην πώληση 4.972.383 ιδίων μετοχών ανακοίνωσε, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εταιρεία Μυτιληναίος ΑΕ.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία, σε συνέχεια της από 17.10.2013 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, θα προβεί κατά το χρονικό διάστημα από 18.10.2013 έως 31.12.2013 σε πώληση 4.972.383 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,25% του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με κατώτατη τιμή 5,00 ευρώ ανά μετοχή.

    [08] Η Σαουδική Αραβία αρνείται να καταλάβει την έδρα της στο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να αναλάβει με τη σειρά της μια θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας αυτό τον ισχυρό θεσμό ότι έχει "δύο μέτρα και δύο σταθμά", κάτι το οποίο δυσχεραίνει την αποστολή του παγκόσμιου οργανισμού να τερματίζει συγκρούσεις και πολέμους.

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει τη θέση της μέχρι να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις, όμως δεν διευκρίνισε ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει.

    "Η Σαουδική Αραβία (...) δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έως ότου αυτό το τελευταίο μεταρρυθμισθεί και του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει το καθήκον του και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το χειρισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να ασκούν πίεση για ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και με τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες στη σύγκρουση αυτή.

    Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Τα άλλα κράτη συμμετέχουν στο σώμα αυτό σε εναλλασσόμενη βάση.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 October 2013 - 10:30:23 UTC