Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [03] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της ALCO
  • [04] Κλειστή η η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης λόγω διαρροής υδάτων
  • [05] Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές
  • [06] Ευχετήρια επιστολή Μέρκελ στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για τα 95α γενέθλιά του
  • [07] Μαίνονται οι πυρκαγιές κοντά στο Σίδνεϊ
  • [08] «Η μάχη του Μαραθώνα», μια μελέτη που αποτολμά να καλύψει τα κενά του Ηροδότου
  • [09] Με «Τα μεγάλα κύματα» επέστρεψε το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
  • [10] Ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες της ημέρας
  • [11] «Θετικός» σε απαγορευμένη ουσία και ο Χρήστος Λισγάρας
  • [12] Τουλάχιστον μέχρι το Μουντιάλ του 2014 μένει στη θέση του ο υπ. Αθλητισμού της Βραζιλίας
  • [13] Έτοιμος να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κασίγιας

  • [01] Στη Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει σήμερα σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στη Μαδρίτη, εν όψει του επικείμενου συνεδρίου του ΚΕΑ.

    [02] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Συνεδριάζει, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    [03] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της ALCO

    Με οριακό προβάδισμα 0,7% προηγείται στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΝΔ απάντησε το 21,2% και ΣΥΡΙΖΑ το 20,5% των ερωτηθέντων.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,8%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,7%.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 1,6% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα (Α. Λοβέρδος) 1%. 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 7% και Λευκό το 4,2%. Ένα 8,9% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9% των ερωτηθέντων.

    Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) η ΝΔ λαμβάνει 24,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,6%, η ΔΗΜΑΡ με 4,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,8%, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1,2% και 'Αλλο Κόμμα με 8%. Ενώ 10,4% λαμβάνει η κατηγορία των αναποφάσιστων.

    Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9 - 14 Οκτωβρίου 2013.

    [04] Κλειστή η η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης λόγω διαρροής υδάτων

    Κλειστή είναι από τις 2:30 τα ξημερώματα η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς δυτικά, λόγω διαρροής υδάτων στο οδόστρωμα.

    Όπως έγινε γνωστό, η διαρροή σημειώθηκε από σπασμένο αγωγό της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το οδόστρωμα, στο ύψος του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση για τα οχήματα.

    Ως εκ τούτου, η Τροχαία αποφάσισε να κλείσει τον κλάδο της εσωτερικής περιφερειακής προς δυτικά και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Αντίθετα, κανονικά γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς ανατολικά, όπως και στα δύο ρεύματα της εξωτερικής περιφερειακής οδού.

    Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της ΕΥΑΘ για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

    [05] Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές

    Τέλος οι «δωρεάν» θεραπείες στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ο οποίος προχωρείσήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενος για την ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Υγείας «που εξοντώνει», όπως αναφέρει, «τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, "κλείνοντας το μάτι" στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους».

    Οι φυσικοθεραπευτές χαρακτηρίζουν αδιανόητη και κατάφορη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, για μείωση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας από τα 70 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%.

    Ο ΠΣΦ ζητά αλλαγή πολιτικής διαφορετικά, όπως αναφέρει, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα υποχρεώνονται από την Δευτέρα να καταβάλουν στους φυσικοθεραπευτές τους ολόκληρο το αντίτιμο για τις συνεδρίες φυσικοθεραπειών και να διεκδικούν, στη συνέχεια, την αποζημίωσή τους από τις οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού.

    [06] Ευχετήρια επιστολή Μέρκελ στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για τα 95α γενέθλιά του

    Ευχετήρια επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα έχει τα γενέθλιά του συμπληρώνοντας 95 χρόνια ζωής, έστειλε η 'Αγγελα Μέρκελ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει τις ευχές της και με θερμά λόγια μιλά για την προσφορά του Έλληνα πολιτικού καθ' όλη την διάρκεια της μακράς πολιτικής του διαδρομής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κ. Μέρκελ στο επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ είναι το εξής:

    «Αξιότιμε κύριε πρώην Πρωθυπουργέ,

    Αγαπητέ Κωνσταντίνε Μητσοτάκη,

    Για τα 95α σας γενέθλια, σας συγχαίρω ιδιαιτέρως εγκάρδια, προσωπικώς και εξ ονόματος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας.

    Στη μακρόχρονη πολιτική σας πορεία, εξασφαλίσατε σημαντικά οφέλη για τη χώρα σας. Και ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεισφέρατε σημαντικά στην ανάδειξη του κόμματος σας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Για αυτή σας την αδιάκοπη δράση, σας αξίζει ο σεβασμός και η αναγνώριση.

    Σας εύχομαι επίσης προσωπική ευτυχία και την ευλογία του Θεού.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,

    Angela Merkel»

    [07] Μαίνονται οι πυρκαγιές κοντά στο Σίδνεϊ

    Ένας νεκρός και εκατοντάδες καμένα σπίτια είναι ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθεί να μαίνεται στα Γαλάζια Όρη (Blue Mountains) γύρω από το Σίδνεϊ.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός 63χρονου και εξακολουθούν να μαίνονται εκατό φωτιές από τις οποίες οι 30 εκτός ελέγχου. Η χθεσινή νύχτα ήταν φρικιαστική.

    Καθώς ξημέρωσε παχύ στρώμα καπνού κάλυπτε τον ουρανό του Σίδνεϊ που στην κυριολεξία ασφυκτιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμα η αποτίμηση της συμφοράς. Εικάζεται ότι τα σπίτια που κάηκαν ανέρχονται σε εκατοντάδες αφού μόνο σε ένα δρόμο έγιναν στάχτη 150 οικίες.

    Η θερμοκρασία υποχώρησε κάπως αλλά από την Κυριακή αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και νέοι ισχυροί άνεμοι και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να θέσουν την πύρινη λαίλαπα υπό έλεγχο.

    [08] «Η μάχη του Μαραθώνα», μια μελέτη που αποτολμά να καλύψει τα κενά του Ηροδότου

    Τι ώρα ξεκίνησε η μάχη του Μαραθώνα- πρωί, όπως οι περισσότερες μάχες στην αρχαιότητα - ή απόγευμα; Ποιο δρόμο επέλεξαν οι Αθηναίοι για να φθάσουν στο πεδίο της μάχης; Πόσους μαχητές διέθεταν οι Έλληνες και πόσους στρατιώτες οι Πέρσες; Πήραν μέρος και οι δούλοι; Πόσο χρόνο κράτησε η μάχη που έκρινε την τύχη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης; Ποια ήταν η στρατηγική της επίθεσης; Πόσοι ήσαν οι νεκροί εκατέρωθεν; Πού τάφηκαν οι πεσόντες Αθηναίοι; Πόσοι αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα; Ποια ήταν τα αναθήματα της νίκης;

    Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο με τίτλο «Η μάχη του Μαραθώνα» και υπότιτλο «Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση», του φιλόλογου, ιστορικού και αρχαιολόγου Χρήστου Διονυσόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν.

    Σε αυτή την έκδοση μεγάλου σχήματος 217 σελίδων, ο συγγραφέας, αφού μελέτησε 669 συγγραφείς, 913 άρθρα και βιβλία , αποτολμά να συμπληρώσει τα κενά που άφησε για τη μεγάλη μάχη ο Ηρόδοτος στην Ιστορία του. Ο μελετητής παραθέτει όλες τις μαρτυρίες της αρχαιότητας αλλά και της νεοτερικότητας, όλα τις πηγές, όλες τις εκτιμήσεις , όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις ερμηνείες και, όταν έχει δεμένη την δική του εκδοχή, καταλήγει στο συμπέρασμά του.

    [09] Με «Τα μεγάλα κύματα» επέστρεψε το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

    Αυλαία σήκωσε, χθες βράδυ, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, επιστρέφοντας δυναμικά μετά από τέσσερα χρόνια για να παρουσιάσει έως τις 27/10, νέες κινηματογραφικές μορφές και παλιές πρωτοποριακές δημιουργίες.

    Το φιλόδοξο δεκαήμερο πρόγραμμα άνοιξε με την κωμωδία «Les Grandes Ondes (a l'Ouest)» («Τα μεγάλα κύματα» ( προς τη Δύση), παρουσία του σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ. «Όταν οι καιροί είναι σκληροί πρέπει να γυρίζουμε κωμωδίες» θύμισε ο Ελβετός σκηνοθέτης τα λόγια του «μάστορα της κωμωδίας», Ερνστ Λούμπιτς. Η ταινία του Λ.Μπαγέ εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του '70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαριφάλων.

    Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς (Χαρούν Φαρόκι, Πέδρο Κόστα, Ρομπέρτο Ροσελίνι), σύσταση νέων τμημάτων (και διαγωνιστικού), οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, εργαστήρια) και εικαστικές εκθέσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, «επιδιώκει να αναδείξει την εγγενή πολυμορφία της κινηματογραφικής δημιουργίας και να καλλιεργήσει μια νέα κινηματογραφοφιλία, στο καλλιτεχνικά ανήσυχο κοινό όλων των ηλικιών και κατηγοριών, στους φιλότεχνους και σκεπτόμενους ανθρώπους εν γένει» σημειώνει η γενική γραμματέας του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της για την έναρξη του φεστιβάλ.

    Στο ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ, θα προβληθούν εννέα μεγάλου μήκους και έντεκα μικρού μήκους ταινίες, καθώς και αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα.

    [10] Ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες της ημέρας

    Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις άχρηστες και επιβλαβείς τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί μέσα στη μέρα, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, για πρώτη φορά παρέχει άμεσα πειραματικά δεδομένα σε μοριακό επίπεδο, που δείχνουν ότι ο «καθαρισμός» του σκληρά εργαζόμενου εγκεφάλου αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αιτίες ύπαρξης του ύπνου. Η έρευνα έτσι αποκαλύπτει γιατί ο καλός και επαρκής ύπνος είναι αναγκαίος σε ένα οργανισμό.

    Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την δρα Μάικεν Νέντεργκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", ανακάλυψαν πως τα βοηθητικά εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται στη διάρκεια του ύπνου, ώστε να ανοίξουν μεγαλύτερα διάκενα μεταξύ των νευρώνων, επιτρέποντας την απορροή από τον εγκέφαλο των επιζήμιων ουσιών. Η αποτυχία του σωστού καθαρισμού από τις τοξικές πρωτεϊνες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων εγκεφαλικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ο ύπνος - κοινό γνώρισμα όλων των θηλαστικών- συνιστά ένα εξελικτικό μυστήριο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν λίγο-πολύ επιβεβαιώσει πως παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη, στην μάθηση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

    [11] «Θετικός» σε απαγορευμένη ουσία και ο Χρήστος Λισγάρας

    Ο Μανούσος ήταν ο πρώτος παίκτης που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας στο ματς της Καλλονής με τον Αστέρα Τρίπολης στην αρκαδική πόλη.

    Στην ίδια αναμέτρηση, όμως, συνέβη ανάλογο περιστατικό, αυτή την φορά με «δράστη» ποδοσφαιριστή των γηπεδούχων.

    Αν και από την ΠΑΕ δεν ανακοινώθηκε κάτι μέχρι τώρα, εντούτοις ο Χρήστος Λισγάρας βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και αναμένεται η ομάδα του να ζητήσει και την εξέταση του δεύτερου δείγματος. Ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ματς της 8ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

    [12] Τουλάχιστον μέχρι το Μουντιάλ του 2014 μένει στη θέση του ο υπ. Αθλητισμού της Βραζιλίας

    Ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, Αλντο Ρεμπέλο, θα μείνει τελικά και τουλάχιστον μέχρι το Μουντιάλ του 2014, στην θέση του, καθώς δέχθηκε σχετικό αίτημα της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ.

    Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα «G1» της εφημερίδας «Globo», ενώ από την προεδρία επιβεβαιώθηκε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η παραμονή του Ρεμπέλο, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρεμπέλο ανακοίνωσε εχθές ότι τον Δεκέμβριο θα παραιτηθεί, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του κυβερνήτη του Σάο Πάουλο.

    [13] Έτοιμος να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κασίγιας

    Το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου εξετάζει ο Ίκερ Κασίγιας. Ο 32χρονος, «σημαία» των «μερένγκες», έχει μόλις μία συμμετοχή στην εφετινή περίοδο στην πριμέρα ντιβιζιόν, καθώς έχει χάσει την θέση του κάτω από τα δοκάρια από τον Ντιέγκο Λόπεθ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του στο χέρι την περασμένη σεζόν.

    «Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει στο επόμενο τρίμηνο θα μπορούσα να πω ότι θα κοιτάξω να φύγω», τόνισε ο διεθνής γκολκίπερ και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ από τότε που ήμουν μικρό παιδί, αλλά εάν έρθει η ώρα θα πρέπει να να παρθεί κάποια απόφαση».

    Η μοναδική εμφάνιση του Κασίγιας με την φανέλα της Ρεάλ ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο, ήταν στις επιλογές του Βιθέντε ντελ Μπόσκε για το ματς των προκριματικών του Μουντιάλ 2014 με τη Γεωργία. «Το Σεπτέμβριο ήθελα να φύγω και ήμουν έτοιμος νε ενημερώσω τον πρόεδρο. Αποφάσισα τελικά να παραμείνω μέλος αυτής της ομάδας για ακόμη περισσότερο. Πάντοτε ήθελα να μείνω στον σύλλογο, αλλά θέλω να παίζω. Θα δώσω μάχη για να επανέλθω στο αρχικό σχήμα.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 October 2013 - 6:30:23 UTC