Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για θέματα ελέγχου φοροδιαφυγής κατέθεσε ο Απ. Κακλαμάνης
  • [02] Γ. Καρασμάνης: Τα νοικοκυριά πρέπει να πάρουν φθηνό πετρέλαιο
  • [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Β. Νετανιάχου
  • [04] Επίκαιρη ερώτηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [05] Αποφασισμένες να μην προβούν σε διάθεση πετρέλαιου θέρμανσης οι Ενώσεις - μέλη της ΟΒΕ
  • [06] Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων
  • [07] Νικ Κλεγκ: Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «οικονομική αυτοκτονία»
  • [08] Αναλυτές Eurobank: Ούτε αναγκαίο, ούτε φρόνιμο ένα νέο πακέτο οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων
  • [09] WSJ: Μέλη του ΔΝΤ είχαν αμφισβητήσει έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
  • [10] Επιχείρηση ασφαλείας στη Μεσόγειο θέλει η ΕΕ, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα
  • [11] Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, ένα άγνωστο υπαίθριο μουσείο
  • [12] Μήπως πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση;
  • [13] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν
  • [14] Παρελθόν ο Δερμιτζάκης από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ

  • [01] Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για θέματα ελέγχου φοροδιαφυγής κατέθεσε ο Απ. Κακλαμάνης

    Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καλεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, να απαντήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται ο έλεγχος για 22.000 φορολογούμενους που μετέφεραν τεράστια εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2008 έως το 2011, καθώς, επίσης, για τους περιλαμβανόμενους στη «λίστα Λαγκάρντ» ή άλλους φορολογούμενους μεγάλης κλίμακας, που φέρονται να μετέφεραν μεγάλα ποσά για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο ή σε τράπεζες στο Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούς «παραδείσους».

    Ο κ. Κακλαμάνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, με αφορμή το σχέδιο του προϋπολογισμού 2014 το οποίο, όπως αναφέρει, χαρακτηρίζεται από μέτρα υπερφορολόγησης που «απειλούν, ως συνήθως, τους συνεπείς, πλην αδύναμους, ήδη, φορολογούμενους».

    Επίσης, διερωτάται μήπως υπάρχουν «εγγενείς δυσκολίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις» επικαλούμενος την Ομοσπονδία προσωπικού των ΔΟΥ, η οποία φέρεται να καταγγέλλει ότι ελάχιστοι υπάλληλοι ασχολούνται με το έργο αυτό -παρότι πρόκειται για προφανή και τεράστια φοροδιαφυγή πολλών δισ.- ενώ και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στερείται επαρκούς αριθμού υπαλλήλων κατάλληλων να διεκπεραιώσουν το τόσο σημαντικό αυτό έργο, όπως επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης.

    [02] Γ. Καρασμάνης: Τα νοικοκυριά πρέπει να πάρουν φθηνό πετρέλαιο

    Έκκληση στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, απευθύνει ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.«Η συνταγή της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο έχει αποτύχει»σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η εξίσωση αυτή, πέραν της δυσβάστακτης επιβάρυνσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και δεν πρόκειται να συμβάλει επ' ουδενί στην αύξηση των εσόδων.

    «Πιστεύω ότι τελικά στο οικονομικό επιτελείο θα επικρατήσει ψύχραιμη σκέψη, κοινή λογική και κυρίως μέριμνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα από το σκληρό χειμώνα»τονίζει ο κ. Καρασμάνης, που έχει καταθέσει ερώτηση μαζί με άλλους 25 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα με την οποία ζητούν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης.

    Σε ερώτηση αν θα στήριζε μια κοινή τροπολογία όλων των κομμάτων για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Καρασμάνης σημειώνει:«Είναι ένα πρόβλημα που ακουμπάει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο, ούτε κίτρινο και πρέπει να το στηρίξουμε. Δεν υπάρχουν εδώ κομματικοί ανταγωνισμοί, υπάρχει κοινή λογική».

    Προσθέτει:«Ζητάμε το αυτονόητο, αυτό που ζητούν τα ελληνικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση έχει δείξει κατ` επανάληψη έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί ένα μεγάλο θέμα και μάλιστα για περιοχές, όπως οι δικές μας στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο χειμώνας είναι βαρύς και μεγάλης διάρκειας. Ανησυχούμε μήπως γίνουν και πάλι λάθη, παραλείψεις και υπάρξουν πάλι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Γι αυτό καταθέσαμε την ερώτηση με προτάσεις που έχουν στόχο να απλοποιήσουν αυτές τις διαδικασίες. Για να μπορέσουν πραγματικά τα νοικοκυριά να πάρουν φτηνό πετρέλαιο και το κράτος να εισπράξει έσοδα. Γιατί θέλω να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή είχα επισημάνει ότι η εξίσωση στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, πέραν της δυσβάστακτης επιβάρυνσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και δεν πρόκειται να συμβάλει επ' ουδενί στην αύξηση των εσόδων. Πιστεύω ότι τελικά στο οικονομικό επιτελείο θα επικρατήσει ψύχραιμη σκέψη, κοινή λογική και κυρίως μέριμνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδααπό το σκληρό χειμώνα.

    Να διευρυνθούν τα όρια της Α΄ζώνης και να ενταχθούν περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί με νόμο παραμεθόριες ή προβληματικές

    ΕΡ:Ζητάτε, λοιπόν, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο;

    ΑΠ:Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι. Το υπουργείο έχει καθορίσει ποσότητες. Για παράδειγμα, δίνει στη Α΄ζώνη 3.000 λίτρα, στη Β΄ζώνη δίνει 1900. Γι αυτές τις ποσότητες ζητάμε η τιμή να είναι αυτή που υπήρχε, πριν την εξίσωση του φόρου. Επίσης, έχουν γίνει λάθη και στην κατανομή των γεωγραφικών ζωνών, π.χ. στην Α΄ζώνη είναι πέντε νομοί, ο δικός μου νομός (Πέλλας), που συνορεύει με τη Φλώρινα -η οποία σωστά ανήκει στην Α΄ζώνη- είναι στη Β΄ζώνη, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ζητάμε, λοιπόν, ακόμη να διευρυνθούν τα όρια της Α΄ζώνης και να ενταχθούν περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί με νόμο παραμεθόριες ή προβληματικές γιατί εκεί ο χειμώνας είναι 8 μήνες.

    Διαβάστε επίσης: Αποφασισμένες να μην προβούν σε διάθεση πετρελαίου θέρμανσης οι Ενώσεις - μέλη της ΟΒΕ

    [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Β. Νετανιάχου

    Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και των υπουργών με τους Ισραηλινούς ομόλογούς τους.

    Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και στη συνέχεια μπήκε στην αίθουσα της συναντήσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

    Κατέθεσε στεφάνι, μίλησε με τον πρόεδρο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων κλείνοντας το μήνυμά του "ποτέ ξανά".

    Ο πρωθυπουργός ευγενικά αρνήθηκε να φορέσει το κιπά το εβραικό καπέλο που είναι σύμβολο πίστης.

    [04] Επίκαιρη ερώτηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας

    Για «πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα Ναυπηγεία δόθηκαν δώρο σε εταιρία της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ, πληρώθηκε αστρονομική προκαταβολή πάνω από 1 δισ., παραβιάστηκε κάθε γνωστή αρχή, πρακτική και μεθοδολογία για την υλοποίηση έργων και συμβάσεων και σήμερα το Π.Ν. δεν έχει τα υποβρύχια που παρήγγειλε και είναι αναγκαία στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό και οι εργαζόμενοι είναι στον δρόμο.

    Για τους λόγους αυτούς, καλεί στη Βουλή τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο να απαντήσει αν σκοπεύει το ελληνικό δημόσιο να καταγγείλει άμεσα τη σύμβαση με την ABOU DHABI MAR του κ. Σάφα, αν θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη από την εταιρεία αυτήν και τι ενέργειες θα κάνει ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζητάει να πληροφορηθεί αν σκοπεύει το ελληνικό δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά προκειμένου να αποπερατωθούν άμεσα τα υποβρύχια και να δοθούν προς χρήση στο Πολεμικό Ναυτικό και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Τέλος, ρωτά αν θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες νομικής υποστήριξης και διεκδίκησης στην ΕΕ προκειμένου να ανακληθούν οι περιορισμοί που αφορούν στην κρατική ενίσχυση των Ναυπηγείων.

    [05] Αποφασισμένες να μην προβούν σε διάθεση πετρέλαιου θέρμανσης οι Ενώσεις - μέλη της ΟΒΕ

    Αποφασισμένες να μην αγοράσουν και να μην διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν προηγηθεί γόνιμος διάλογος με την κυβέρνηση για τα άλυτα προβλήματα του κλάδου τους, εμφανίζονται οι 44 Ενώσεις - μέλη της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ).

    "Μας θέλουν συνένοχους σε δύο μέτρα (σ.σ. τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το επίδομα θέρμανσης) που απέτυχαν παταγωδώς και εμείς πλέον αρνούμαστε να αναλάβουμε αυτό το ρόλο" τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κιούσης.

    Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η διάθεση πετρελαίου (στις 15 Οκτωβρίου), ο κ. Κιούσης επισημαίνει ότι "τα πρατήρια έχουν καταντήσει κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με τους καταναλωτές να ρωτούν, εάν, πώς και πότε θα πάρουν το 'πολυδιαφημιζόμενο' επίδομα, ενώ οι πρατηριούχοι ζητούν πληροφόρηση σχετικά με το τι χαρτιά θα πρέπει να κόβουν, πως και σε ποιους".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Σεπτέμβριο η ΟΒΕ επιχειρεί να βρει λύση με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών για τα παραπάνω άλυτα ζητήματα, αλλά μέχρι και σήμερα, "κανείς δεν έχει ιδέα για τίποτα". Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι καταναλωτές έχουν καταφύγει σε άλλους τρόπους προκειμένου να ζεσταθούν "αμφιβόλου ποιότητας και οικονομίας".

    Υπενθυμίζοντας την αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, πέρυσι (μέση πτώση της κατανάλωσης 72% πανελλαδικά) η ΟΒΕ ζητά, για μια ακόμη φορά, τη μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011. Επισημαίνει δε, ότι σήμερα ο ΕΦΚ είναι αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 κατά 1,471%.

    Σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Κιούση, η μη κατάργηση του συστήματος "Ήφαιστος", που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών, τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου.Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα,σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΒΕ, έχει απαξιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε να είναι ένας "ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο".

    [06] Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    Σε 1,3 δισ. ευρώ ανήλθε το ποσό που άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων που διενεργήθηκε σήμερα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,15% από 4,20% στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,040 δισ. ευρώ πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,04 φορές.

    [07] Νικ Κλεγκ: Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «οικονομική αυτοκτονία»

    Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν "οικονομική αυτοκτονία", πρόκειται να υπογραμμίσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ απευθυνόμενος σε επιχειρηματικούς ηγέτες, και να προειδοποιήσει ότι οι φιλοευρωπαίοι "αφυπνίζονται υπερβολικά αργά μπροστά στον κίνδυνο που παραμονεύει".

    Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί πως, αν επανεκλεγεί, θα διεξαγάγει ως το 2017 ένα δημοψήφισμα για τη βρετανική συμμετοχή στην ΕΕ. Οι ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός του πιέζουν για να επισπεύσει το δημοψήφισμα αυτό.

    "Η ημέρα που τρέμω,η ημέρα που ελπίζω να μην έρθει ποτέ,είναι αυτή που θα είναι πια πάρα πολύ αργά: η Βρετανία θα έχει εσφαλμένα ολισθήσει έξω από την ΕΕ και θα κοιτάζουμε το σήμερα λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα", πρόκειται να πει ο Κλεγκ σε ομιλία του στην έδρα στο Λονδίνο της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας Buhler Group, σύμφωνα με το σχέδιο της ομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Ο αρχηγός των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών απηύθυνε επιστολές σε περίπου 100 επικεφαλής επιχειρήσεων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και εμπορικών ομίλων καλώντας τους "να συμμετάσχουν σ' ένα συνασπισμό για το εθνικό συμφέρον -- υψώνοντας το ανάστημά τους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] Αναλυτές Eurobank: Ούτε αναγκαίο, ούτε φρόνιμο ένα νέο πακέτο οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων

    Την εκτίμηση ότι δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε φρόνιμο να εφαρμοσθεί ένα νέο πακέτο οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, πέραν αυτών που ήδη προβλέπονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής, διατυπώνουν οι αναλυτές της Eurobank.

    Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank Πλάτωνας Μονοκρούσος αναφέρει ότι η εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των προβλεπόμενων περικοπών στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από τις αρχές του τρέχοντος έτους περιορίζει σημαντικά την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εφαρμογή ενός τόσο επιθετικού (και επίπονου για την πραγματική οικονομία) προγράμματος λιτότητας.

    Σχετικά με τους προσδιοριστικούς παράγοντες της μελλοντικής εξέλιξης του λόγου χρέους ΑΕΠ, στην ανάλυση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους αναμένεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος (κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό άλλων χωρών της ΕΕ), καθιστώντας επιτεύξιμο τον στόχο δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

    Επίσης, αναφέρεται ότι παρά τον τρέχοντα υψηλό λόγο δημοσίου χρέους ΑΕΠ της Ελλάδας, οι δανειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά μετά το 2016 και να παραμείνουν σε επαρκώς διαχειρίσιμα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 αλλά και του νέου πακέτου ελάφρυνσης χρέους που αναμένεται να ανακοινωθεί έως την άνοιξη του επόμενου έτους.

    [09] WSJ: Μέλη του ΔΝΤ είχαν αμφισβητήσει έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

    Το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

    Το δημοσίευμα παραθέτει αποσπάσματα από τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου 2010 στην Ουάσιγκτον που είναι σε γνώση της εφημερίδας. Σημειώνει, επίσης, την άποψη κάποιων αξιωματούχων του ότι η αποφασιστικότητα του Ταμείου για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, προκύπτει εν μέρει από τη διαρκή πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα.

    Το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών του Ταμείου.

    Πολλά από τα μέλη που είχαν διαφωνήσει, σημείωσαν ότι το πρόγραμμα έθετε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούσε τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

    Αρκετά μέλη είχαν τονίσει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν περιόριζαν το πολύ υψηλό χρέος της.

    «Η εναλλακτική λύση μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αργεντινής στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διακινδύνευε απλώς «να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο - μία χρεοκοπία της Ελλάδας».

    Οι διευθυντές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας - που εκπροσωπούν και άλλες 38 χώρες - ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλά «πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών που είχαν ελληνικά ομόλογα, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο Ταμείο.

    Οι Ευρωπαίοι διευθυντές «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. «Γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;» ρώτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετίας.

    Οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

    Ορισμένοι από τους διαφωνούντες διευθυντές κατά τη συνεδρίαση εκείνη και ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας, η οποία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά το ένα πέμπτο από το 2009 και την ανεργία της να φθάνει σχεδόν στο 28%, αναφέρει το δημοσίευμα.

    «Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010. Τα πρακτικά δείχνουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθύτατα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις των στελεχών του από την αρχή, θεωρώντας τις «μάλλον αισιόδοξες» και «πολύ ευνοϊκές».

    [10] Επιχείρηση ασφαλείας στη Μεσόγειο θέλει η ΕΕ, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη βούλησή της, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, να οργανώσει μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

    "Θα προτείνω στα κράτη μέλη να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Ισπανία", δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ κατά την άφιξή της σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.

    "Θα ζητήσω την απαραίτητη υποστήριξη και τους απαραίτητους πόρους για να το κάνουμε, για να σώσουμε περισσότερες ζωές", εξήγησε η επίτροπος διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί από την Frontex, την υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.

    Η Μάλστρεμ θα συνοδεύσει αύριο, Τετάρτη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα, όπου περισσότεροι από 200 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε.

    Πέρα από την πρόταση αυτή, οι βόρειες χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να τροποποιήσουν τους κανονισμούς περί ασύλου για να βοηθήσουν την Ιταλία μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 24 αντιτάχθηκαν σε μια τροποποίηση των κανονισμών στο θέμα του ασύλου, όταν μπήκε στο τραπέζι των υπουργών το αίτημα ώστε να υπάρξει μια κατανομή του βάρους.

    Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον Τυνήσιο Μοενσαλέμ Χάλεντ, έναν άνδρα ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι ο καπετάνιος του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες.

    [11] Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, ένα άγνωστο υπαίθριο μουσείο

    Ένα υπαίθριο μουσείο, με εκθέματα καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό από το αντίστοιχο της Αθήνας, αλλά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτό.

    Σε μια έκταση 70 στρεμμάτων το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου περικλείει εντυπωσιακά έργα γλυπτικής σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Ιάκωβος Μαλακατές, αλλά και λαϊκών τεχνιτών του νησιού. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του χώρου αυτού ο δήμος Ζακύνθου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια κήρυξης των σπουδαιότερων ταφικών έργων του Α' Νεκροταφείου Ζακύνθου ως μνημείων.

    Ήδη, αρχιτέκτονες της Υπηρεσίας συντάσσουν τον φάκελο της καταγραφής και τεκμηρίωσης των μνημείων του Νεκροταφείου, προκειμένου να παραπεμφθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προς εξέταση. Στόχος της Υπηρεσίας είναι ο φάκελος να περάσει στα χέρια των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ως τα τέλη Οκτωβρίου. «Το Α' Νεκροταφείο μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια υπαίθρια γλυπτοθήκη, επισκέψιμη όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και για πολιτιστικούς» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του δήμου Ζακύνθου, Άκης Λαδικός.

    Στα σπουδαιότερα μνημεία του Α' Νεκροταφείου συγκαταλέγεται και ο ναόσχημος τάφος του 'Αγγλου τραπεζίτη και φιλέλληνα, Σάμουελ Μπαρφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο το 1816 ως το θάνατό του το 1880. Ο Μπαρφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς διαχειρίστηκε το δάνειο που πήρε η Ελλάδα από την Αγγλία, ενώ υπήρξε στενός φίλος με το λόρδο Βύρωνα.

    [12] Μήπως πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση;

    Μήπως διακατέχεστε από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία σας, ψάχνετε συνεχώς πληροφορίες στο διαδίκτυο κι εφόσον βρείτε συμπτώματα που ταιριάζουν με τα δικά σας αρχίζετε να πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια πάθηση, κάνετε διάφορες εξετάσεις και πηγαίνετε απ' τον έναν γιατρό στον άλλο; Τότε το πιο πιθανό είναι να πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση. Τι είναι η κυβερνοχονδρίαση; Πότε εμφανίζεται και τι προκαλεί; Ποια είναι η χαρακτηριστική συμπεριφορά του κυβερνοχόνδριου; Πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς αυτή την κατάσταση; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η εξειδικευμένη σε Μη Κατευθυντική Ευμψύχωση Ομάδων, σχολική -εξελικτική ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου.

    "Η κυβερνοχονδρίαση είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει - και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί" εξηγεί η κ. Μήτσιου και προσθέτει: "Εφόσον βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει, πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό: για παράδειγμα, ένας πόνος στο στομάχι είναι ένδειξη έλκους ή πίσω από μια ταχυπαλμία κρύβεται ένα σοβαρό θέμα με την καρδιά του και όχι μια απλή ενόχληση. Συνήθως, δηλαδή, φοβάται ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του. Η 'ειρωνεία' είναι ότι το άτομο ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο για τυχόν ασθένειες, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις, αλλάζει συνεχώς γιατρούς διότι ψάχνει όχι τόσο τη θεραπεία αλλά εκείνο το γιατρό ή εκείνη την πληροφορία που θα του επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι".

    Πολλές από τις πληροφορίες που "ταξιδεύουν" ελεύθερα στο διαδίκτυο είναι χρήσιμες για αρκετούς ανθρώπους. Ωστόσο, για ένα υποχόνδριο άτομο, οι πληροφορίες αυτές - που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι έγκυρες και αξιόπιστες - το θέτουν [λανθασμένα] σε συναγερμό. "Το διαδίκτυο δεν είναι από μόνο του επιβλαβές, ο τρόπος που το χειριζόμαστε το κάνει επιβλαβές" υπογραμμίζει η κ. Μήτσιου.

    [13] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν

    Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σήμερα νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τροποποίηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα προϊόντα του καπνού που έχει ως στόχο να καταστήσει λιγότερο ελκυστική την κατανάλωσή τους, κυρίως μεταξύ των νέων. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

    Καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "να τολμήσει", ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι στόχος των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι η μείωση κατά 2% του αριθμού των καπνιστών στην ΕΕ σε διάστημα πέντε ετών.

    Ομως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία θα διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα παραμένει αβέβαιο, διότι οι ευρωβουλευτές παραμένουν διχασμένοι επί του θέματος.

    Το λόμπι της καπνοβιομηχανίας διεξάγει εδώ και μήνες ενταντική καμπάνια με στόχο να αδειάσει το νομοσχέδιο από κάθε ουσιώδες περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο η Philip Morris έχει επενδύσει 1,4 εκατομμύριο ευρώ για να πείσει τους ευρωβουλευτές για την απάλειψη των υποχρεωτικού χαρακτήρα πλευρών του σχεδίου της ευρωπαϊκής οδηγίας.

    Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Υγείας των 16 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του νομοθετικού πλαισίου.

    Το κείμενο θα έπρεπε να έχει συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε για ένα μήνα κατόπιν αιτήματος των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των ευρωσκεπτικιστών.

    Περί τις 176 τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο κείμενο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Το αρχικό κείμενο προβλέπει την απαγόρευση των αρωματισμένων και των "σλιμ" τσιγάρων και την τοποθέτηση προειδοποιητικών επιγραφών στο 75% των δύο επιφανειών των πακέτων.

    Ως προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το θέμα έγκειται στο αν θα πρέπει να χαρακτηρισθούν φάρμακα και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.

    [14] Παρελθόν ο Δερμιτζάκης από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ

    Ο Παύλος Δερμιτζάκης αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ.

    Μετά το 1-1 στην έδρα του Πανθρακικού ο 44χρονος προπονητής ειδοποιήθηκε από τη διοίκηση της κρητικής ΠΑΕ ότι θα λυθεί η συνεργασία τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Νιόπλιας θεωρείται ο βασικός υποψήφιος για να πάρει τη θέση του Δερμιτζάκη στον πάγκο της ομάδας του Ηρακλείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 October 2013 - 10:30:24 UTC