Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόνιο και ΧΑ στην ατζέντα της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες
  • [02] Στον ανακριτή οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • [03] Την έξοδο στις αγορές προετοιμάζει ο πρωθυπουργός
  • [04] ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους
  • [05] Διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ

  • [01] Μνημόνιο και ΧΑ στην ατζέντα της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες

    Οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου και το ζήτημα της Χρυσής Αυγής θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει από σήμεραμέχρι και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL). Με αφορμή την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον επικεφαλής των σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα και τον Επίτροπο Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Laszlo Andor.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας, η οποία θα πρέπει να έχει, ως ελάχιστη συνέπεια, όχι τη συνέχισή του με τρίτο Μνημόνιο, αλλά τον άμεσο τερματισμό του και την αλλαγή πολιτικής. Γι' αυτό είναι τώρα αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που θα άρει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της. Ένα εθνικό σχέδιο για κοινωνικά δίκαιη σταθεροποίηση της οικονομίας και την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνοψίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του και θα επισημάνει τους κεντρικούς άξονες και τις βασικές πολιτικές του.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξάρθρωση της «Χρυσής Αυγής».

    [02] Στον ανακριτή οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών της ΧΑ και ενώπιον των ανακριτών θα βρεθούν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Η απολογία του γενικού γραμματέα της ΧΑ, Νίκου Μιχαλολιάκου, θα γίνει αύριο, ενώ την Πέμπτη θα απολογηθεί ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς.

    Στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καλούνται να λογοδοτήσουν στους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς ως «διευθύνοντες» σε εγκληματική ομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η ανάκριση φαίνεται να έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο και στους έξι πολιτικούς, όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών τού κόμματος, αλλά και αδιάσειστα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.

    Τέλος, οιανακριτές της υπόθεσης της ΧΑ εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης για ήδη κατηγορούμενους.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον ανακριτή την Τρίτη οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    [03] Την έξοδο στις αγορές προετοιμάζει ο πρωθυπουργός

    Μαραθώνιο συναντήσεων με υπευθύνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με σκοπό να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

    Ύστερα από δύο τραπέζια και έναν κύκλο τετ α τετ συναντήσεων ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα κάνει την κίνηση για να βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

    Στις επαφές του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των εταιρειών κυριάρχησε η συζήτηση για το γενικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς θεωρείται ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο εξόδου από τη ευρωζώνη και έχει σταθεροποιηθεί. Οι υπεύθυνοι πάντως ήταν ενημερωμένοι για τα ελληνικά πράγματα και έκαναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και για το πώς πηγαίνει η συγκυβέρνηση με τον έναν μόνο πια κυβερνητικό εταίρο. Έδειξαν ενδιαφέρον για τον αν θα συνεχιστεί η ίδια πορεία της χώρας, αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, αν στην Ευρώπη δεν προκύψουν άλλα προβλήματα που να έχουν επιτώσεις στη χώρα αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ήταν δε ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση των spreads, για την προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. Μάλιστα έδειχναν να μην δίνουν μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αφού έχουν τις δικές τους αναλύσεις.

    Ο κ. Σαμαράς πάντως, από τη Νέα Υόρκη, ήταν αισιόδοξος και έλεγε ότι τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν καλά, γιατί πέραν των άλλων υπάρχει η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με την τρόικα. Φυσικά οι υποψήφιοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και γι' αυτό ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Επίσης, λέει ότι μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής προέχει η ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ομόνοια.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγτον και θα έχει στις 3 το μεσημέρι συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα ακούσει τις αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βέβαια θα κάνει ενημέρωση από τη δική του πλευρά. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μη θέλει να πάρει θέση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μη βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Στις 5:30 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσεν -ίσως το Ινστιτούτο που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους στρατηγικούς και πολιτικούς διαμορφωτές.

    Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας.

    [04] ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους

    Πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της γιγαντιαίας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers στις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με "κινδύνους" στην περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιο άλλο συστημικά σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. "Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλης συστημικής σημασίας, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζει το σύνολο της υφηλίου", τονίζει το Ταμείο στην έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός αυτός δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

    Πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της Λίμαν Μπράδερς, η οποία πυροδότησε διεθνή κρίση, το ΔΝΤ τόνισε στην έκθεσή ότι η πρόοδος στην προσπάθεια προώθησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει "ημιτελής". "Η παγκόσμια οικονομία παραμένει επομένως εκτεθειμένη σε κινδύνους εάν μια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συστημικής σπουδαιότητας κηρύξει πτώχευση", επισημαίνεται στην έκθεση.

    Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό, ένα οικονομικό σοκ μεγάλης κλίμακας θα έπληττε ταυτόχρονα το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η κατάσταση στις οποίες εξελίσσεται ανομοιόμορφα: η Ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και καταγράφει οριακή μόνον ανάπτυξη, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με πολύ πιο βραδύ ρυθμό.

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [05] Διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ

    Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

    Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να τεθούν από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.

    Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει το Κονγκρέσο κατά την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014, ακριβώς τα μεσάνυκτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κογκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

    "Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 October 2013 - 6:30:21 UTC