Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που εμπλέκονται σε κακουργήματα
  • [02] Νέα στοιχεία ξετυλίγουν το κουβάρι της Χρυσής Αυγής
  • [03] Κ. Αρβανιτόπουλος: Άμεση εφαρμογή της διαθεσιμότητας
  • [04] Κρίσιμες ώρες στις ΗΠΑ, κίνδυνος για στάση πληρωμών
  • [05] Καλλονή-Ατρόμητος 0-1

  • [01] Στη Βουλή η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που εμπλέκονται σε κακουργήματα

    Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που αφορά την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

    Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια».

    Σύμφωνα, με το άρθρο 7Α του νομοσχεδίου, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμού πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά στελέχη τους κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.

    Για την έκδοση των αποφάσεων που αφορούν την αναστολή ή την άρση της παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

    Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι, υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη ενός πολιτικού κόμματος, τελούνται από ηγετικά στελέχη αυτού σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται άμεσα κατά της ίδιας της χώρας και του πολιτεύματος, ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη αυτής, ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων».

    [02] Νέα στοιχεία ξετυλίγουν το κουβάρι της Χρυσής Αυγής

    Πλούσιο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ανακριτές της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή» προκύπτει από τους τηλεφωνικούς διαλόγους που κατέγραψε με εντολή Εισαγγελέα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Υλικό που απεικονίζει επαρκώς τις δραστηριότητες της οργάνωσης αλλά και την αντίληψη μελών και στελεχών της.

    Από τις συνομιλίες προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση προκύπτουν συγκεκριμένες δράσεις της οργάνωσης, όπως «προστασία» νυχτερινών κέντρων, εμπόριο όπλων, εκβιάσεις και επιθέσεις κατά αλλοδαπών και ημεδαπών.

    Εντύπωση προκαλούν καταθέσεις γειτόνων των Ηλία Παναγιώταρου και Χρήστου Παππά, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο βουλευτές «άδειασαν» τα σπίτια τους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ ξεκινούσε η δικαστική διερεύνηση στον Άρειο Πάγο για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

    Στη μαρτυρική κατάθεση του, πρόσωπο που διέμενε πάνω από το σπίτι του Χρήστου Παππά ανέφερε ότι την περασμένη Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου (ημέρα που διατάχθηκε η δικαστική έρευνα), αιφνιδιαστικά ο βουλευτής με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους φορτώσανε τα πράγματα από το διαμέρισμά τους στη Μιχαήλ Γρηγορίου, αριθμός 21, σε τρία φορτηγά και μετακόμισαν.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια σπιτιού που νοίκιαζε ο Ηλίας Παναγιώταρος στου Παπάγου, ο βουλευτής στις 21 Σεπτεμβρίου εγκατέλειψε το διαμέρισμα χωρίς καμιά προειδοποίηση.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και καταγεγραμμένες συνομιλίες του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού στο Κερατσίνι, καθώς σε μία από αυτές καταφέρεται σε βάρος της συζύγου του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «με τις μα.. που κατέθεσε», τον έβαλε «δέκα χρόνια μέσα ακόμη».

    -Γ. Η άλλη να πούμε, η χαζή μού τα έκανε μαντάρα, με έβαλε δέκα χρόνια μέσα ακόμη, να πούμε, με τις μ..ς της. -Χ. Ποια βρε; -Γ. Η γυναίκα μου με τις μ..ς που πήγε και κατέθεσε. -Χ. Γιώργο, είναι βαρύ το αδίκημα που έχεις κάνει, το? χεις πάρει χαμπάρι; -Γ. Ρε, κατάλαβες τι σου? πα; δεν είναι αυτό... Της είπα να πάει στο σπίτι και να δώσει στους αστυνομικούς, για να μην τα κάνουν κ..ς το σπίτι, όλα τα πράγματα και αυτή έπιασε και τα έδωσε αλλού. Τη μια λέει ότι τα έκαψε, την άλλη λέει έτσι και στο τέλος κάρφωσε και τους άλλους, και πήγανε στο σπίτι τους, γιατί να τους μπλέξει τους άλλους πού πήγε τα πράγματα.

    Σε συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση αναφέρεται επίσης ως «φάουλ» της οργάνωσης ότι δεν έβαλαν «δικό τους» ιατροδικαστή ώστε να «φανεί» ότι ο Ρουπακιάς ήταν χτυπημένος και επομένως σε άμυνα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αφού ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε αμέσως μετά τη σύλληψη δεν εντόπισε σημάδια συμπλοκής.

    Συγγενικό πρόσωπο, επίσης, του Γιώργου Ρουπακιά αναφέρει σε τηλεφωνική συνομιλία ότι ο κατηγορούμενος τη νύχτα που μαχαίρωσε τον μουσικό ήταν με άλλους δύο στο αυτοκίνητο. Λέει όμως ότι δεν μπορεί «να μπλεχτεί» και να το πει γιατί οι δύο συνεπιβαίνοντες «είναι μακρινοί συγγενείς μου».

    Σε συνομιλίες άλλων εμπλεκομένων γίνεται λόγος για τους «σαλιάρηδες» της Μεσογείων (σ.σ. τα κεντρικά γραφεία του κόμματος), στους οποίους καταλογίζεται ότι έχουν καιρό να βγουν για δράση, «έστω για εφημερίδες, όχι ξύλο και τέτοια». Στην επίμαχη συνομιλία αναφέρεται ότι ο Ρουπακιάς «πήγε στο κυλικείο στη Μεσογείων γιατί σε αυτό της Νίκαιας δεν πληρωνότανε». Ακούγεται ακόμα ότι στη θέση αυτή ο κατηγορούμενος μπήκε με «εντολή του Λαγού» καθώς ο Ρουπακιάς «έχει κουμπαριά με τον Π..», κατηγορούμενο στην υπόθεση, πυρήναρχη της οργάνωσης στη Νίκαια.

    Σε άλλη συνομιλία μελών της οργάνωσης γίνεται αναφορά στον «Νίκο τον κοντό» ο οποίος κανόνισε ώστε κάτοικοι του Κερατσινίου να πετροβολούν, δίπλα στους αστυνομικούς των ΜΑΤ, πολίτες που συμμετείχαν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο μετά τη δολοφονία.

    Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επιπλέον ανώνυμη επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που έφθασε στις 24 Σεπτεμβρίου, στην οποία ο γράφων που αναφέρει ότι είναι πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, δίνονται στοιχεία συγκεκριμένων προσώπων, κατηγορούμενοι ήδη, ως ενεργά μέλη. Αναφέρεται δε, ότι τα έσοδα της οργάνωσης προέρχονται από πωλήσεις όπλων, εκβιάσεις, λαθρεμπόριο και παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.

    Ενδεικτική πάντως της κινητικότητας μελών της οργάνωσης αμέσως μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι είναι η σωρεία κλήσεων στις οποίες στελέχη μιλούν μεταξύ τους. Όπως προκύπτει, ο Νίκος Μιχαλολιάκος την επομένη της δολοφονίας τηλεφώνησε 15 φορές στον συγκατηγορούμενό του πλέον για εγκληματική οργάνωση, Γ. Π., επικεφαλής της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, και «πυρηνάρχη» κατά το κατηγορητήριο.

    Σε συνομιλία συγγενικού προσώπου του Ρουπακιά, επίσης λίγο μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, επικρίνεται η δήλωση Κασσιδιάρη, ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής: -Α .. Τέλος πάντων, αυτοί οι άνθρωποι απ' ό,τι βγήκε στην τηλεόραση έχουν τάγματα παντού, έχουν τάγματα ασφάλειας κρούσης, δεν ξέρω πώς τα λένε, κρούσης εφόδου, δεν ξέρω πώς τα λένε. -Β: Εφόδου λέγεται.. -Α: Εφόδου? απ? αυτό. Λοιπόν, όταν βλέπεις ένα τέτοιο πράγμα κι όταν, δηλαδή, εγώ τον Κασιδιάρη τον έβλεπα που μίλαγε στην τηλεόραση και γύριζε κι έλεγε «εγώ δεν τον ξέρω» και ο άλλος ότι «είναι τρελός», δηλαδή μου ήρθε να πάω εκεί να τον πιάσω από το λαιμό και να του πω «ρε κερατά, ποιος τους εκπαίδευσε γι? αυτό το θέμα, ποιος τους έκανε να γίνονται δολοφόνοι; Πες μου ποιος; Εγώ; Εσύ τους έκανες και εσύ ο ίδιος αυτή τη στιγμή τους απαρνείσαι».

    [03] Κ. Αρβανιτόπουλος: Άμεση εφαρμογή της διαθεσιμότητας

    Επιστολή με την οποία ζητεί να εφαρμόσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) περί διαθεσιμότητας και στη συνέχεια να παραδώσουν τα ονόματα των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ, απέστειλε στους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

    Πηγές από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι «η μη εφαρμογή της ΚΥΑ συνιστά παράβαση καθήκοντος» και προσέθεταν ότι «το αίτημα περί ανάκλησης της ΚΥΑ αποτελεί ανάκληση της εθνικής πολιτικής και της εθνικής προσπάθειας».

    Σχετική εγκύκλιο αλλά και επιστολή προς τους πρυτάνεις και τους προϊσταμένους των διευθύνσεων του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων απέστειλε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Κυριαζής.

    Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων οφείλουν να εφαρμόσουν την ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας 1.349 υπαλλήλων έως τις 9 Οκτωβρίου.

    Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους ζήτησαν σήμερα ανάκληση της απόφασης και συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή μέθοδο αξιολόγησης των δομών του πανεπιστημίου.

    Παράλληλα, προανήγγειλαν ότι οι διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ενώ θα καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ομόφωνη απόφαση των πρυτάνεων για κοινή προσφυγή στο ΣτΕ

    Πρόταση των πρυτάνεων στον υπουργό Παιδείας για διάλογο

    [04] Κρίσιμες ώρες στις ΗΠΑ, κίνδυνος για στάση πληρωμών

    Οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν απόψε την πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε την καθυστέρηση, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Με ψήφους 54 κατά έναντι 46 υπέρ, η Γερουσία απέρριψε την πρόταση αυτή καθώς και την τροπολογία της Βουλής με την οποία ανακαλείτο ο φόρος στα ιατρικά μηχανήματα. Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει ως στόχο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα επιστρέψει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υπερψηφιστεί ή όχι.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, δήλωσε απόψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν πρόκειται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό εάν δεν περιλαμβάνει ορισμένες παραχωρήσεις από τους Δημοκρατικούς στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

    Όταν ρωτήθηκε αν οι Ρεπουμπλικανοί θα εξέταζαν την πιθανότητα μιας "καθαρής" λύσης, ενός νομοσχεδίου που θα συνέβαλε στη συνέχιση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες πλέον για να βρεθεί μια διέξοδος, ο Μπένερ απάντησε: "Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί".

    Ο Μπένερ είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν απόψε να ψηφίσουν και πάλι την πρόταση με την οποία εγκρίνεται η προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και την τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής, για ένα χρόνο, της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

    Νωρίτερα, η Γερουσία είχε απορρίψει ένα παρεμφερές σχέδιο των Ρεπουμπλικανών και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, προειδοποίησε ότι το Σώμα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση αφορά το σύστημα μεταρρύθμισης της υγείας.

    Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να γίνει μετά την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα αυτό στις 23.45 απόψε, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    [05] Καλλονή-Ατρόμητος 0-1

    Ο Ατρόμητος νίκησε στο ΟΑΚΑ την τυπικά γηπεδούχο Καλλονή με 1-0 σε αγώνα για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε με πέναλτι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο 62΄.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 September 2013 - 20:30:22 UTC