Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόλαφος το εισαγγελικό πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή
  • [02] Ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της με την Αθήνα, η τρόικα
  • [03] Αυστρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των βουλευτικών εκλογών
  • [04] Ευρεία δημοσιότητα στη σύλληψη της ηγεσίας της ΧΑ δίνεται στον αυστριακό Τύπο
  • [05] Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ του βελγικού Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής
  • [06] Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά
  • [07] Αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής
  • [08] Άρης-Παναιτωλικός 0-0

  • [01] Κόλαφος το εισαγγελικό πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή

    Κόλαφος για τη δομή και τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής είναι το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο ιστορικό της οργάνωσης, η οποία όπως τονίζει έχει ιεραρχική-πυραμιδική δομή, με "εξουσία του αρχηγού" κατά το χιτλερικό δόγμα. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή, επιλέγει άτομα με γνώσεις στις πολεμικές τέχνες, τα οποία, όπως αναφέρει, εκπαιδεύει σε περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, την Μάνδρα και τη Σαλαμίνα.

    Υπογραμμίζει επίσης, -γεγονός που φέρονται να επιβεβαιώνουν και οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της οργάνωσης- ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί όπλα που φυλάσσονται σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους.

    "Η Χρυσή Αυγή", αναφέρεται στο πόρισμα, "πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980-1990 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση, δηλαδή, τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς της".

    Ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται το καταστατικό της οργάνωσης στο οποίο ρητώς ορίζεται ο διαχωρισμός των δυο δραστηριοτήτων, με κοινή ηγετική ομάδα και με την εξουσία του αρχηγού "να είναι απόλυτη κατά το χιτλερικό δόγμα Fuhrerprinzip (σ.σ. η αρχή του αρχηγού)" η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκριση, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας δράσεις, ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

    Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής "όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους".

    Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι "η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και στη συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία, μέχρι την τελική υλοποίησή της".

    Εξάλλου,η διαδικασία των απολογιών θα ξεκινήσει την Τρίτη με αυτές τριών στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ αμέσως μετά, μετά τις 2 το μεσημέρι θα ακολουθήσουν οι απολογίες του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Ηλία Κασσιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου. Οι ανακριτές προσδιόρισαν τις απολογίες των υπολοίπων εκ των 21 χθεσινών συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και τρείς γυναίκες, για την Τετάρτη. Εντός της εβδομάδας θα προσδιοριστεί και η απολογία του έκτου κατηγορούμενου βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά ο οποίος παραδόθηκε στην Αστυνομία σήμερα μετά το μεσημέρι ενώ εκρεμμεί η σύλληψη άλλων 12 προσώπων.

    [02] Ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της με την Αθήνα, η τρόικα

    Ως ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι συζητήσεις θα διακοπούν προσωρινά για την ολοκλήρωση τεχνικών ζητημάτων και αναμένεται να επαναληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

    Εξάλλου, την εκτίμησή τουότι μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους εκφράζει στο «'Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών ΙωάννηςΣτουρνάρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά ο Ιω. Στουρνάρας

    [03] Αυστρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των βουλευτικών εκλογών

    Το μέχρι τώρα κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τις σημερινές αυστριακές βουλευτικές εκλογές, έχοντας όμως απώλειες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, του 2008, ενώ σημαντική άνοδο έχει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως διαπιστώνεται τόσο από τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν προηγούνται με ποσοστό 26,4% έναντι 23,8% του συγκυβερνώντος μαζί τους στο «Μεγάλο συνασπισμό» συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

    [04] Ευρεία δημοσιότητα στη σύλληψη της ηγεσίας της ΧΑ δίνεται στον αυστριακό Τύπο

    Ευρεία δημοσιότητα στη σύλληψη ηγετικών στελεχών-βουλευτών της Χρυσής Αυγής, "ανάμεσά τους ο ίδιος ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, δίνουν στα σημερινά τους φύλλα οι περισσότερες κυριακάτικες εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων, στις οποίες βέβαια κυρίαρχο και πρώτο θέμα είναι οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία.

    Η υπόθεση των συλλήψεων ήταν, ήδη από χθες, από τα πρώτα θέματα στα δελτία ειδήσεων τόσο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας όσο και της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, στα οποία τονιζόταν η "σκληρή στάση" που πλέον είναι αποφασισμένη να κρατήσει κατά του "νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή", η ελληνική δικαιοσύνη.

    Στις ειδήσεις γινόταν αναφορά στις ανακρίσεις για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις έρευνες που διεξάγονται για τη στοιχειοθέτηση αποδείξεων για εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και τη δίωξη της ως εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για τις αντιδράσεις από την ηγεσία της που, μεταξύ άλλων, απείλησε νωρίτερα με παραίτηση των βουλευτών της, με την οποία θα προκαλούσε επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες της χώρας.

    [05] Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ του βελγικού Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής

    Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ του βελγικού Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

    Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βελγικής εφημερίδας L'Echo αναφέρεται στις συλλήψεις βουλευτών, μελών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην έρευνα σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και απειλεί με μαζική παραίτηση των βουλευτών της. Σε αυτή την περίπτωση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, εξέλιξη η οποία είναι υψηλού ρίσκου για τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Εξάλλου και η εφημερίδα La Libre Belgique αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της στις συλλήψεις των μελών και του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτεταμένη έρευνα των αρχών σχετικά με παράνομες δραστηριότητες των μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι ελληνικές αρχές, σημειώνει το δημοσίευμα, κατόρθωσαν να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα κατά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνοντας τελικά τον επικεφαλής της οργάνωσης και αρκετά μέλη, δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία.

    [06] Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά

    "Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά" είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ερωτηθείς αν θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα L' Echo.

    Η συνέντευξη που δημοσιεύεται τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στο Λουξεμβούργο περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις εξελίξεις που οδήγησαν στην προκήρυξη εκλογών αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

    Ως προς την Ελλάδα και το ζήτημα του δημοσίου χρέους της ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανέφερε τα εξής:

    "Υπάρχουν δύο στοιχεία: η έκθεση της τρόικα και η δέσμευση που έχουμε αναλάβει, αφενός να στηρίξουμε την Ελλάδα και αφετέρου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν θα μπω στο παιχνίδι να γράψω σήμερα ένα σενάριο έχοντας απόλυτη άγνοια του τι πρόκειται να συμβεί το 2013, το 2014 και 2015 στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα όταν θα διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Το να πούμε στους Έλληνες πως ότι και να συμβεί θα λάβουν βοήθεια, δεν θα είναι καλό σημάδι. Το να πούμε στη δική μας κοινή γνώμη πως ότι και να συμβεί, οι Έλληνες δεν θα έχουν δεκάρα, είναι αντιπαραγωγικό. Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά."

    [07] Αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    Η κάλυψη των εξελίξεων γύρω από την Χρυσή Αυγή και την σύλληψη της ηγεσίας της συνεχίζεται και σήμερα από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία, είτε με ανταποκρίσεις είτε με αναδημοσίευση πρακτορειακών τηλεγραφημάτων εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για την υπόθεση.

    Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Die Zeit" δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ενώ γίνεται αναφορά και στην σύλληψη του βουλευτή Χρήστου Παππά. Στο δημοσίευμα μεταφέρονται ακόμη οι δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», ενώ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε δεχθεί κριτική ότι παρακολουθούσε αδρανής την δράση του νεοναζιστικού κόμματος.

    Το περιοδικό Focus δημοσιεύει ρεπορτάζ για την δράση της Χρυσής Αυγής και τονίζει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν το πρώτο θύμα ελληνικής καταγωγής και το κράτος απάντησε με εφόδους και συλλήψεις. «Επί μακρόν οι Έλληνες υπέμεναν φοβικά ή ακόμα και επιδοκίμαζαν τις δραστηριότητες της ακροδεξιάς», αναφέρεται στο δημοσίευμα, παραπέμποντας στο ποσοστό του 6,9% που έλαβε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στα υψηλά ποσοστά που κατέγραφαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη Χρυσή Αυγή.

    Στο περιοδικό "Der Spiegel" το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Ακροδεξιά-Ελληνικό δηλητήριο», το οποίο εστιάζει στην έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στην «προσπάθεια των ακροδεξιών να φιμώσουν τους επικριτές τους», καθώς έχουν, όπως επισημαίνεται υποβάλει αγωγές εναντίον 14 ελλήνων δημοσιογράφων, αλλά και εναντίον του Spiegel. «Το κόμμα ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ, επειδή μία αναφορά του περιοδικού (16/2013) για ?τρομερή συμμορία', σύμφωνα με την αγωγή, δυσφημούσε την ?άψογη κοινοβουλευτική παρουσία' του κόμματος».

    Η είδηση προβλήθηκε και από τα δελτία ειδήσεων των δύο καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης, ARD και ZDF, αλλά και από την Γερμανική Ραδιοφωνία. Στο ARD επισημάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή μοιάζει περισσότερο με εγκληματική οργάνωση παρά με κόμμα.

    [08] Άρης-Παναιτωλικός 0-0

    Ο «κατήφορος» του Άρη συνεχίζεται και με τον Ζόραν Μιλίνκοβιτς στο «τιμόνι» της ομάδας. Οι «κίτρινοι», οι οποίοι μετά από έξι αγώνες δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τη χαρά της νίκης, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 με τον Παναιτωλικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ως εκ τούτου παρέμειναν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λίγκας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 September 2013 - 16:30:22 UTC