Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το 1987 χρονολογείται η δράση της ΧΑ, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτη
  • [02] Όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για τη δυνατότητα δίωξης βουλευτή
  • [03] Ειδικός φρουρός μεταξύ των συλληφθέντων για τη δράση της ΧΑ. Ένταλμα σύλληψης και για έναν ακόμη αστυνομικό
  • [04] Σε εξέλιξη η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής
  • [05] Aστυνομική επιχείρηση με δεκαεπτά συλλήψεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αργολίδα
  • [06] Πρωτοσέλιδες αναφορές διεθνών μέσων για τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής
  • [07] Αρι Φόλμαν: Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι το σινεμά μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο

  • [01] Από το 1987 χρονολογείται η δράση της ΧΑ, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτη

    Τα τελευταία 26 χρόνια τοποθετείται η δράση της Χρυσής Αυγής ανά την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το ιστορικό της οργάνωσης, που καταγράφεται στο εννιασέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, η χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται το 1987.

    [02] Όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για τη δυνατότητα δίωξης βουλευτή

    Ξεκάθαρες είναι οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής ως προς τη δυνατότητα σύλληψης, δίωξης, φυλάκισης βουλευτή χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια της Βουλής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

    Το άρθρο 62 του Συντάγματος που αναφέρεται στις προϋποθέσεις για τη δίωξη βουλευτή είναι αυτό που ρητώς ορίζει ότι «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τη δίωξη, σύλληψη, φυλάκιση βουλευτή για τα αυτόφωρα κακουργήματα». Η συνταγματική αυτή πρόνοια είναι που άνοιξε το δρόμο για τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς τα εντάλματα σύλληψής τους εκδόθηκαν για κακουργήματα που προβλέπουν διαδικασία αυτόφωρου.

    [03] Ειδικός φρουρός μεταξύ των συλληφθέντων για τη δράση της ΧΑ. Ένταλμα σύλληψης και για έναν ακόμη αστυνομικό

    Ένας ειδικός φρουρός είναι μεταξύ των συλληφθέντων για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για έναν ακόμη αστυνομικό.

    Ο ειδικός φρουρός, ο οποίος υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχοποιείται για σχέσεις με την οργάνωση από τηλεφωνικές επικοινωνίες του με μέλη της ΧΑ, οι οποίες προέκυψαν από την άρση τού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    [04] Σε εξέλιξη η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής

    Σε εξέλιξη είναι η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης, που έχουν εκδοθεί από τις δικαστικές Αρχές, σε βάρος βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Μετά τις συλλήψεις του αρχηγού του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκου, και των βουλευτών Ηλ. Κασιδιάρη, Ι. Λαγού, Ηλ. Παναγιώταρου, Γ. Γερμενή, άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε συλλήψεις στελεχών της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι διαφεύγουν της σύλληψης οι βουλευτές Χρ. Παππάς και Ν. Μίχος.

    Όπως έγινε πάντως γνωστό, στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος αναφέρονται περιστατικά, που «δένουν» τη βασική κατηγορία, περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εστιάζει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτη, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της εισαγγελέως Ευτ. Κουτζαμάνη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το περιστατικό του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με τον Αιγύπτιο εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.

    Σημειώνεται ότι στο εννιασέλιδο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, στο οποίο περιγράφεται μεταξύ άλλων η δομή της οργάνωσης της ΧΑ, ο επικεφαλής του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκος, περιγράφεται ως «Φύρερ πριντς» (πρίγκιπας Φύρερ) αποδίδοντάς του τη θεωρία του ηγέτη.

    Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της αυτόφορης διαδικασίας.

    [05] Aστυνομική επιχείρηση με δεκαεπτά συλλήψεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αργολίδα

    Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από χθες το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του 'Αργους, του Ναυπλίου και του Κρανιδίου Αργολίδας, κατά τη διάρκεια της οποίας, έγιναν έλεγχοι σε 124 οχήματα και 213 άτομα.

    Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά 37 άτομα και συνελήφθησαν 17, που κατηγορούνται, ένας για παράβαση της νομοθεσίας περί Τελωνιακού Κώδικα, δύο για καταδικαστικά έγγραφα, ένας για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεκατρείς αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

    [06] Πρωτοσέλιδες αναφορές διεθνών μέσων για τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής

    «Η Ελλάδα καταστέλλει τη δράση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής με συλλήψεις» γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης, καθώς και αρκετών από τα κορυφαία ηγετικά της στελέχη στο Κοινοβούλιο».

    «Είναι η πρώτη φορά που στελέχη πολιτικού κόμματος και βουλευτές του συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974» σημειώνουν οι Τάιμς

    «Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.

    Η σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ήταν πρώτη είδηση στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-tv. «Μετά τη δολοφονία του αντι-φασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα το κύμα γύρισε. Η πολιτική κατεύθυνε την έρευνα και τα στοιχεία βρέθηκαν γρήγορα» σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο.

    Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο η Χρυσή Αυγή θεωρείται υπεύθυνη για 104 ρατσιστικές επιθέσεις από τις αρχές του 2013 και για 156 επιθέσεις το 2012.

    Η γαλλική Λε Παριζιέν αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε «σε κύμα συλλήψεων των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει το ψευδώνυμο Φύρερ».

    [07] Αρι Φόλμαν: Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι το σινεμά μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο

    «Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι το σινεμά μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο γιατί από την δική μου εμπειρία ως προοδευτικός και ως άνθρωπος της αριστεράς, θα έλεγα, ότι όταν γυρίζεις προοδευτικές ταινίες εκείνοι που έρχονται να τις δουν έχουν ήδη πειστεί από τις ιδέες που εκφράζονται σε αυτές. Οπότε τις κάνεις γι' αυτούς που ήδη πιστεύουν.Όσον αφορά τους ακροδεξιούς και τους φασίστες, δεν θα έρθουν να δουν μία τέτοια ταινία. Και αν έρθουν θα σε θεωρήσουν προδότη και θα θέλουν να σε εξαφανίσουν. Δεν θα βγουν έξω από την αίθουσα και θα πουν: "Ω! Αυτή η ταινία μου άνοιξε το μυαλό! Τώρα, δεν πιστεύω πια ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε ξένους και μετανάστες διαφορετικά!". Δεν συμβαίνει ποτέ αυτό».

    Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Αρι Φόλμαν, του αντιπολεμικού αριστουργήματος κινουμένων σχεδίων «Βαλς με τον Μπασίρ», το οποίο με την πρωτοποριακή του τεχνική τον έβαλε στη λίστα των υποψηφίων για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, βρέθηκε για δύο μέρες στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αφιερώματος προς τιμήν του από το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για τη νέα του ταινία του, «The Congress», με πρωταγωνίστρια την Ρόμπιν Ράιτ, που συνδυάζει τη ζωντανή δράση με το animation, την Ελλάδα και τον ρόλο του σινεμά στις μέρες μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 September 2013 - 10:30:24 UTC