Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [02] Χωρίς χρηματοδότηση τα κόμματα που εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις
  • [03] Ένας τραυματίας σε επεισόδια μεταξύ οπαδών στο Μεσολόγγι
  • [04] Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα
  • [05] Γ. Άσμουσεν: Από τον βαθμό πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί νέο πακέτο
  • [06] Ιστορική τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ-Ιράν

  • [01] «Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας

    «Στην αντίληψή μας είμαστε μακριά από μια εκλογικίστικη και μικροκομματική αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων. Όπως είναι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ή από την άλλη μεριά άλλα ζητήματα, τα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους με λαϊκή συμμαχία, με κινητοποιήσεις, με δράσεις, με αγώνες κλπ. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να λέμε ποιος κερδίζει - ποιος χάνει», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διαδικτυακή εκπομπή των «Εργαζομένων ΕΡΤ», ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση «κερδίζει, αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα και ενισχύοντας την στρατηγική της πόλωσης».

    «Εμείς θεωρούμε ότι τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, στο ναζισμό, στις εγκληματικές δραστηριότητες οργανώσεων τύπου Χρυσής Αυγής, θα πρέπει ο λαός μας ταυτόχρονα μαζί με τα υπόλοιπα κλαδικά, εργασιακά, οικονομικά του προβλήματα να τον θέσει κι αυτόν, όχι ξεχνώντας βέβαια τα άλλα. Παράλληλα παλεύοντάς τα και διεκδικώντας τα» πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς πως απαντά στο ότι η φράση «πρέπει να τσακιστεί ο φασισμός, εκλαμβάνεται από κάποιους ως απάντηση στη βία με βία, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πέραν της δραστικής ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής και ποινικής αντιμετώπισης του φασισμού για πράξεις που κάνει τώρα, σαν τις τελευταίες ή τις προηγούμενες «πόλεμος και τσάκισμα σημαίνει: Από το απλό πράγμα, τι διδάσκονται τα παιδιά μας από την ώρα που πάνε στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο, στο γυμνάσιο από τους καθηγητές τους και συνολικά από την εκπαίδευση. Πώς μαθαίνουν και ιστορικά, αλλά και σήμερα τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, τι δεινά έχει περάσει η ανθρωπότητα από αυτό το τέρας. Πως εκφράζεται αυτό σήμερα μέσω της Χρυσής Αυγής ή άλλων τέτοιων μορφωμάτων που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ή που μπορεί να εμφανιστούν αύριο» Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με όρους μαζικής πάλης και όχι ατομικά. Ερωτηθείς σχετικά με την μαζικότητα αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαϊκού κινήματος, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «όσο πιο μαζική είναι μια κινητοποίηση τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει ή πιθανότητες καλύτερων αποτελεσμάτων».

    [02] Χωρίς χρηματοδότηση τα κόμματα που εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις

    Νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις, θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη, σήμερα το απόγευμα, στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπου Αθανασίου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων.

    [03] Ένας τραυματίας σε επεισόδια μεταξύ οπαδών στο Μεσολόγγι

    Ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός επεισοδίων μεταξύ οπαδών αθλητικών συλλόγων που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ, στο κέντρο του Μεσολογγίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του.

    Χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για να σταματήσουν τα επεισόδια.

    [04] Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα

    «Ανοικτός» συνεχίζει να παραμένει ο προϋπολογισμός για το 2014, καθώς παρά τη νέα, άνω των τεσσάρων ωρών, διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς προσέγγιση.

    Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για: - το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014.

    - τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία (στη σημερινή συνάντηση ήταν παρούσα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας) - τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

    Στον αντίποδα, υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε, παράλληλα, ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται δε, ότι αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών, αύριο, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου (έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί).

    Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Άγνωστη είναι, τέλος, η ημερομηνία αναχώρησης από την Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

    [05] Γ. Άσμουσεν: Από τον βαθμό πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί νέο πακέτο

    Οι αποφάσεις σχετικά με ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα ληφθούν με γνώμονα τον βαθμό πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο τέλος του ισχύοντος προγράμματος, το 2014, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιεργκ Άσμουσεν.

    Εάν ως τότε η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, «το Eurogroup έχει αποφασίσει ότι θα την βοηθήσει και πέρα από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος» δήλωσε ο κ. 'Ασμουσεν στο ραδιόφωνο της Deutsche Welle και τόνισε ότι αν και η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο και έχει περάσει δύσκολη διαδικασία αναδιάρθρωσης, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. «Ειδικά όταν μια χώρα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, πρέπει να κάνει σημαντικά περισσότερα, κυρίως σε ό,τι αφορά φιλικές για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης.

    Ο κ. Άσμουσεν απέρριψε, πάντως, τις εικασίες που τον θέλουν να γίνεται ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε περίπτωση «μεγάλου» συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΚΤ και να τιμήσει το συμβόλαιό του, το οποίο λήγει το 2019.

    [06] Ιστορική τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ-Ιράν

    Για πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία, αποκάλυψε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιρανός πρόεδρος έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν "γρήγορα" για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η δοκιμασία θα είναι να υπάρξουν σοβαρές, επαληθεύσιμες και ξεκάθαρες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος, όμως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, πρόσθεσε.

    Η ιρανική προεδρία επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 September 2013 - 20:30:20 UTC