Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα εξέρχεται από μία κρίση χωρίς προηγούμενο
  • [02] Στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο
  • [03] Σε εγκάρδιο κλίμα, η συνάντηση Ευ. Μεϊμαράκη με την Β. Ματβιένκο
  • [04] Προβλήματα αύριο στις μετακινήσεις με τρένα και προαστιακό
  • [05] Προφυλακιστέα η πρώην σύζυγος του επιχειρηματία Ι. Καρούζου
  • [06] Υπεγράφησαν οι ΚΥΑ για την κατάργηση 1.929 οργανικών θέσεων στα υπουργεία
  • [07] Όλι Ρεν: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία "φρενάρει την ανάκαμψη"
  • [08] Περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας, "βλέπει" η εφημερίδα Le Figaro

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα εξέρχεται από μία κρίση χωρίς προηγούμενο

    «Βλέπουμε έξοδο από το τούνελ στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια κρίση χωρίς προηγούμενο και παρά τις πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες υπάρχει αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων για ένα κοινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον, είπε, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Μ. Σούλτς σημείωσε ότι συζήτησαν για την ελληνική Προεδρία καθώς και τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και την ΕΕ και για άλλη μια φορά εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ευρωβουλής προς την Ελλάδα τόσο ενόψει της ελληνικής Προεδρίας, όσο και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    «Η στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από τη κρίση παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά σε λύση», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε ότι συμφωνήθηκαν επίσης οι γενικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη διάρκεια της Προεδρίας της και ειδικότερα για τους ελέγχους των συνόρων, τη μετανάστευση αλλά και τον επιμερισμό του κόστους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Τέλος, είπε ότι συζητήθηκαν ορισμένα θεσμικά ζητήματα σε σχέση με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

    Οκ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Σουλτς τόσο τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας όσο και τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Όπως υπογράμμισε, η ελληνική Προεδρία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί πολύ στενά και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι δημοκρατική υποχρέωσή μας αλλά και σημάδι αλληλεγγύης για όλους μας, όπως ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε η ανάγκη για πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ως πρώτες προτεραιότητες, παράλληλα με περαιτέρω μέτρα ολοκλήρωσης αλλά και μέτρα και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κινητικότητας, τη μετανάστευση αλλά και μέτρα για τη θαλάσσια πολιτική.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωβουλής υπογράμμισε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων προς όφελος της ανάπτυξης.

    [02] Στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για διμερή και περιφερειακά θέματα είχαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

    Αναλύοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πολιτική βούληση για ανάπτυξη των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, θέση που εξέφρασε και η Ρωσίδα αξιωματούχος, τονίζοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι η Μόσχα επιθυμεί την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, στηριζόμενες στον αλληλοσεβασμό.

    Ο κ. Τσίπραςδήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε, όμως, ότι είναι θετικός στις διακρατικές συνέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη διμερή συνεργασία.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα του δεν ζητά και δεν πρόκειται να εξαρτήσει την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία από τις θέσεις που εκφράζουν τρίτες πλευρές, όπως η ΕΕ.

    Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και έτσι θα μείνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους και θα ζητά την άδεια τρίτων για να συνεργαστεί με άλλες χώρες, διευκρίνισε.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα, τον Οκτώβριο.

    [03] Σε εγκάρδιο κλίμα, η συνάντηση Ευ. Μεϊμαράκη με την Β. Ματβιένκο

    Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

    Κατά τη συνάντηση, επισημάνθηκε και από τις δυο πλευρές η βούληση για στενότερη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων. Η κ. Ματβιένκο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισημάνει στην εκτελεστική εξουσία την ανάγκη να επισπευσθεί η επικύρωση συμβάσεων των δύο χωρών που έχουν ήδη υπογραφεί και καθυστερεί η ψήφισή τους. Όπως όμως έκανε γνωστό ο κ. Μεϊμαράκης, έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

    [04] Προβλήματα αύριο στις μετακινήσεις με τρένα και προαστιακό

    Προβλήματα στις μετακινήσεις με το τρένο και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα έχει αύριο το επιβατικό κοινό, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00, που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων στα τρένα του ΟΣΕ, ενώ δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία με τους συρμούς του μετρό από Δ. Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.

    [05] Προφυλακιστέα η πρώην σύζυγος του επιχειρηματία Ι. Καρούζου

    Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, η πρώην σύζυγος του επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, που κατηγορείται σε υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων μεγάλων ποσών στην οποία εμπλέκονται και τραπεζικά στελέχη.

    Η κ. Σκαφτούρα συνελήφθη πριν λίγες ημέρες μετά από ένταλμα του ανακριτή Γ. Ανδρεάδη, καθώς της αποδίδεται ενεργή συμμετοχή σε μια σειρά παράνομων πράξεων που φέρεται να οργάνωσε με τον πρώην σύζυγο της, ως στέλεχος των επιχειρήσεών τους στον χώρο των κατασκευών.

    Οι κατηγορίες που την βαρύνουν αφορούν φοροδιαφυγή, που φέρεται να υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ηθική αυτουργία σε απιστία, που φέρονται να διέπραξαν στελέχη τεσσάρων τραπεζών που ενέκριναν την χορήγηση επισφαλών δανείων σε επιχειρήσεις του Ομίλου Καρούζου.

    Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα τα επίμαχα δάνεια φαίνεται να ξεπερνούν, συνολικά, τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Η κατηγορουμένη, με υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή, υποστηρίζει ότι είναι αθώα, ο δε συνήγορός της Αλέξανδρος Λυκουρέζος ανέφερε ότι η εντολέας του αντέκρουσε όλα όσα της καταλογίζονται.

    Η υπόθεση Καρούζου απασχόλησε την δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες και προσφυγές πρώην συνεργάτη τού επιχειρηματία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα χρημάτων» μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

    [06] Υπεγράφησαν οι ΚΥΑ για την κατάργηση 1.929 οργανικών θέσεων στα υπουργεία

    Δόθηκαν, σήμερα, στη δημοσιότητα οι νέες υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), που συνυπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με εννέα συναρμόδιους υπουργούς.

    Εκκρεμούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις με το υπουργείο Παιδείας, μετά την εμπλοκή που έχει σημειωθεί με τους διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (400 οργανικές θέσεις), λόγω των εξαιρέσεων που τέθηκαν (τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας) για συγγενείς που έπεσαν στην τέλεση των καθηκόντων τους.

    Τα υπουργεία που απέστειλαν τις ΚΥΑ είναι το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

    [07] Όλι Ρεν: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία "φρενάρει την ανάκαμψη"

    Η φάση πολιτικής αβεβαιότητας που διέρχεται η Ιταλία, όπου η δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή της από την κυβέρνηση, "φρενάρει την ανάκαμψη" της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

    "Στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου η οικονομία δείχνει ακόμη σημάδια αδυναμίας, η πολιτική αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη", δήλωσε ο Ρεν στη Ρώμη ενώπιον Ιταλών γερουσιαστών.

    Το ΑΕΠ της Ιταλίας οπισθοχώρησε το δεύτερο φετινό τρίμηνο κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο και αυτό συνέβη για όγδοο διαδοχικό μήνα, όμως η ιταλική κυβέρνηση περιμένει ότι η χρονιά θα τελειώσει με την αρχή μιας ανάκαμψης και την έξοδο από την ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο.

    Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, η οποία υποστηρίζεται από ένα πρωτοφανή συνασπισμό αριστεράς-δεξιάς, θα εξακολουθεί να υφίσταται στο τέλος του χρόνου και η αβεβαιότητα αυτή επιβαρύνει την οικονομική συγκυρία της χώρας.

    [08] Περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας, "βλέπει" η εφημερίδα Le Figaro

    Το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Γαλλίας θα αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας στο 95,1% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης περί τα τέλη του 2014, δηλαδή θα ανέλθει σε 1,95 τρισεκ. ευρώ, παρά την δέσμευση του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

    Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει, όταν παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της, την επόμενη εβδομάδα, ότι το χρέος θα φθάσει σε ένα επίπεδο κατά σχεδόν μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα υψηλότερο από την πρόβλεψη την οποία είχε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (94,3% του ΑΕΠ).

    Το χρέος αυτό (1,95 τρισεκ. ευρώ) αντιστοιχεί σε χρέος 30.000 ευρώ για κάθε κάτοικο της χώρας και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

    Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα αυτό από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι το χρέος θα «φθάσει στο αποκορύφωμά του και κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται». Δεν αναφέρθηκε πάντως σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.

    Ο Μοσκοβισί επέρριψε την ευθύνη για την γιγάντωση του χρέους στον συντηρητικό προκάτοχο του Ολάντ, τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 September 2013 - 12:30:21 UTC