Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιω. Μιχελάκης: Πρώτα η αξιολόγηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και μετά η αναδιάρθρωσή τους
  • [02] Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναλυτική καταγραφή του εργατικού δυναμικού
  • [03] Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα
  • [04] Αισιόδοξος για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής
  • [05] «Χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις γιατί δεν υπάρχει προνόμιο στον πόνο» λέει η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού
  • [06] Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς
  • [07] Η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει "πολιτικό ελιγμό"
  • [08] Νέο συμβόλαιο της Ρεάλ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο

  • [01] Ιω. Μιχελάκης: Πρώτα η αξιολόγηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και μετά η αναδιάρθρωσή τους

    Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπαλλήλων των ΟΤΑ, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

    Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και μετά η αναδιάρθρωσή τους, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα για μαζικές απολύσεις στα δημοτικά ραδιόφωνα.

    Πρόσθεσε, όμως, πως μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κανείς κανένα σενάριο αναφορικά με την κινητικότητα.

    Επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει η συναίνεση όλων των φορέων στους ΟΤΑ για να γίνει η αξιολόγηση και οι δήμοι συνεργάζονται. Διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι δεν θα γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους ΟΤΑ.

    Είπε ότι θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ με κοινωνικά κριτήρια από τον ΟΑΕΔ 3800 σχολικοί φύλακες, τονίζοντας ότι έχουν μπει σε διαθεσιμότητα 2234. Το 10% των δημοτικών αστυνομικών θα εξαιρεθεί από την μετακίνηση, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

    [02] Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναλυτική καταγραφή του εργατικού δυναμικού

    Στην αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

    Το σύστημα «Εργάνη», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου 2013 και έως σήμερα μπορούσε να δίνει εικόνα των ροών απασχόλησης (προλήψεις απολύσεις), στο εξής θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες με ακρίβεια ενός εργαζομένου για το ποιοι και πόσοι εργάζονται, με ποιες συμβάσεις, το ύψος των αμοιβών που λαμβάνουν, το είδος και το μέγεθος των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται, τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας, την γεωγραφική κατανομή, την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων.

    «Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια "πυξίδα ακριβείας" που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι "στα τυφλά" με απλές εκτιμήσεις» δήλωσε, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ετήσια κατάθεση των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

    [03] Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα

    Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ.

    "Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων", δήλωσε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

    [04] Αισιόδοξος για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής

    Την ανάγκη αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για όλες τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες από 28 λεπτά στα 40 λεπτά το λίτρο, ώστε η τιμή διάθεσης να πέσει κάτω από το ένα ευρώ, τονίζει ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ο κ. Τζαμτζής, μαζί με άλλους 14 βουλευτές της ΝΔ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα,με αίτημα να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης και να δοθεί σε πολίτες για την πρώτη κατοικία με εισοδηματικά κριτήρια.

    «Πέρυσι διατέθηκαν για επιδόματα θέρμανσης 280 εκατομμύρια ευρώ, εκ ων οποίων απορροφήθηκαν μόνον τα 80 εκατομμύρια»σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ και προσθέτει:«Με την ερώτησή μας επανήλθαμε στο θέμα αυτό και ζητούμε πρώτον να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης. Η επιστροφή πέρυσι ήταν 28 λεπτά το λίτρο. Εμείς ζητούμε να αυξηθεί η επιστροφή αυτή στα 40 λεπτά και έτσι η τιμή να πέσει για τον πολίτη που θερμαίνεται με πετρέλαιο κάτω από το ένα ευρώ.

    Δεύτερον, ζητούμε να δοθεί επίδομα θέρμανσης για την πρώτη κατοικία, αλλά και εκεί να υπάρχουν οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, αυτός που έχει οικονομική δυνατότητα δεν υπάρχει λόγος να πάρει επίδομα θέρμανσης. Επίσης, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα τους ανέργους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους χαμηλόμισθους, τους φτωχούς κτηνοτρόφους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους

    Πρέπει, επίσης, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν το επίδομα και να μην ξαναγίνει αυτό που συνέβη πέρυσι, να μην μπορούν -ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι- να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για να εξασφαλίσουν το επίδομα.

    Τρίτον, ζητούμε να επιδοτηθούν, εκτός από το πετρέλαιο, η καύση ξύλων, πέλετ και βιομάζας, ειδικά στην επαρχία που είναι καύσιμη ύλη τα συγκεκριμένα υλικά. Να λάβουμε, επίσης, υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως του υψομέτρου και της περιόδου κατανάλωσης, καθώς -ιδιαίτερα στην επαρχία και σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές- η περίοδος του χειμώνα είναι έξι και επτά μήνες. Μιλάμε πάντα για επίδομα θέρμανσης και όχι πετρελαίου μόνο, γιατί στην επαρχία κάποιοι καίνε για παράδειγμα ξύλα που στοιχίζουν ακόμη και 5.000 ευρώ τη σεζόν».

    [05] «Χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις γιατί δεν υπάρχει προνόμιο στον πόνο» λέει η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Σμύρνη η καταστροφή μια κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922», η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού , επανέρχεται αυτήν την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στο Μουσείο Μπενάκη, με ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο άγνωστες εικόνες, ξεχασμένες σε «κλειστά αρχεία» της Ευρώπης και της Αμερικής, για τον Διωγμό και την Ανταλλαγή του ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού από το 1922 έως το 1924.

    Η έρευνά της για τον βίαιο διωγμό των Ελλήνων και στη συνέχεια, για τους χιλιάδες αφανείς «ανταλλάξιμους» χριστιανούς και μουσουλμάνους ανάμεσα στις δύο χώρες, που ξεριζώθηκαν υποχρεωτικά από τις εστίες τους, επικεντρώνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις, γιατί «δεν υπάρχει προνόμιο στον πόνο», αναγνωρίζει η σκηνοθέτις.

    '

    Ετσι στην ταινία «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα 1922-1924», δίνεται βήμα σε πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, να αφηγηθούν από κοινού το βίωμα του ξεριζωμού από τις χαμένες πατρίδες και της εγκατάστασης τους στις νέες, όπως αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά στις προσφυγικές οικογένειες. Όπως στο Σάνο Χάλο από τον Πόντο, την Ανθούλα Ρουμελιώτη από την Πέργαμο, την Καλλιόπη Γεωργιάδου από την Καππαδοκία ή τον Χασνού Καραμάν από το Ηράκλειο και τη Μουφιντέ Πεκίν από τα Χανιά.

    H προηγούμενη ταινία για τη Σμύρνη και η καινούργια, «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου», λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά και αποτελούν μια ενότητα. «Η πρώτη ταινία» εξηγεί η Μαρία Ηλιού, «μιλούσε για τους Έλληνες και τους Αρμένιους που χάθηκαν στην Καταστροφή αλλά συγχρόνως θύμιζε ότι η Σμύρνη είναι μια πόλη και μια έννοια που συνδέεται με τον κοσμοπολιτισμό και τη χαρά της ζωής. Η δεύτερη, που διηγείται την ιστορία του Διωγμού και του ξεριζωμού, έγινε με την ελπίδα πως τόσα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του 1922-1924 μπορούμε να διηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία και από τις δυό πλευρές του Αιγαίου...τιμώντας τον κόσμο που χάθηκε, τον κόσμο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του, αλλά επίσης τιμώντας και την επιστήμη της ιστορίας».

    [06] Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εθελοντικό πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών, που έφθασε τους 2.182 υπαλλήλους, αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των εργαζομένων του Ομίλου στην Ελλάδα.

    O στόχος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου ήταν να καλύψει ποσοστό 10% των εργαζομένων, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ομίλου Πειραιώς.

    [07] Η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει "πολιτικό ελιγμό"

    Η συριακή αντιπολίτευση κατήγγειλε ως "πολιτικό ελιγμό" την ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου για την αποφυγή μίας δυτικής στρατιωτικής επιχείρησης και ζήτησε και πάλι μία "ισχυρή απάντηση" κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

    "Η τελευταία έκκληση του (ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ αποτελεί πολιτικό ελιγμό που εντάσσεται στο πλαίσιο των άχρηστων καθυστερήσεων και η οποία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά περισσότερους νεκρούς και καταστρφοές για τον συριακό λαό", σύμφωνα με ανακοίνωση της συριακής αντιπολίτευσης που εκδόθηκε τη νύκτα.

    [08] Νέο συμβόλαιο της Ρεάλ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο

    Παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης για αρκετά ακόμη χρόνια θα παραμείνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Το μέλλον του Πορτογάλου σούπερ σταρ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» είχε τεθεί εν αμφιβόλω, ιδιαίτερα από τη στιγμή που που ο 28χρονος άσος είχε παραδεχτεί πρόσφατα ότι του λείπει το αγγλικό ποδόσφαιρο.

    Ο πρόεδρος της διάσημης ισπανικής ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ, κατάφερε τελικά να τα βρει με τον Ρονάλντο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψουν την επέκταση της συνεργασίας τους για τρία ακόμη χρόνια, έως το 2018.

    Ο ίδιος ο Πορτογάλος άλλαξε ψυχολογία και επιμένει, πλέον, ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη Ρεάλ και είναι χαρούμενος που παίζει ποδόσφαιρο στην Ισπανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 September 2013 - 10:30:22 UTC