Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στον αέρα» το πρώτο δελτίο ειδήσεων της «Δημόσιας Τηλεόρασης»
  • [02] Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο
  • [03] "Διάθεση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος για κοινωνική πολιτική"
  • [04] Τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου

  • [01] «Στον αέρα» το πρώτο δελτίο ειδήσεων της «Δημόσιας Τηλεόρασης»

    Στις 18.00 βγήκε «στον αέρα» το πρώτο δελτίο της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Προκόπη Δούκα. Πρώτο θέμα τού δελτίου ήταν οι εξελίξειςγια τη Συρία.

    Εξάλλου, για αναπαραγόμενες «ατεκμηρίωτες καταγγελίες σχετικά με τη στελέχωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, παρά το ότι έχει, επανειλημμένως, ζητηθεί από την εκπρόσωπο των εργαζομένων στην πρώην ΕΡΤ να συμμετέχει στη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και την μοριοδότηση» κάνει λόγο ο υφυπουργός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία, η στελέχωση της ΔΤ έγινε με πλήθος νέων παρανομιών, αδιαφάνειας και επιλεκτικής εφαρμογής των κανόνων, που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε.

    «Η ασυδοσία και οι παραπλανητικές υποσχέσεις για μια επισφαλή θέση εργασίας είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Η λίστα των επιτυχόντων έχει γίνει Β¨λάστιχοΒ¨. Καθημερινά Β¨μαγειρεύεταιΒ¨, ενώ προκύπτουν συνεχώς ζητήματα νομιμότητας. Έτσι, απορρίπτονται άνευ λόγου επιτυχόντες, των οποίων τα δικαιολογητικά έχουν γίνει αποδεκτά, ενώ καλούνται να υπογράψουν σύμβαση εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου σε ειδικότητες, που δεν περιλαμβάνονται στην πρόσκληση. Απασχολούνται ακόμη εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, ενώ συμβάσεις που έχουν υπογραφεί καταργούνται με ένα τηλεφώνημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    [02] Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο

    Με βελτιωτικές αλλαγές έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια από το Β΄ Θερινό Τμήμα, την ερχόμενη Τρίτη.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπεραμύνεται των νέων ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι καταργείται η δημόσια εκπαίδευση και ενισχύεται η παραπαιδεία.

    Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις όλων των κομμάτων, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ δήλωσε ανοιχτός και για νέες τροποποιήσεις μέχρι την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

    Από τις σημαντικότερές αλλαγές, είναι η αύξηση του ποσοστού και του εισοδηματικού ορίου για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, το ποσοστό μετεγγραφών από 10% επί των θέσεων κάθε σχολής αυξάνεται σε 15%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο από τα 7.500 ευρώ φθάνει στα 9.000 ευρώ.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος από την εκπαίδευση που μπήκε σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα μείνει άνεργος και ότι για το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί μέχρι τέλος.

    [03] "Διάθεση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος για κοινωνική πολιτική"

    Έως το 70% από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, μπορεί να διατίθεται από την επόμενη χρονιά από την κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει -σε μη μόνιμη βάση-, πολιτικές που έχουν στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στον αντίποδα, τουλάχιστον 30% της υπέρβασης του στόχου, θα αφιερώνεται στην αποπληρωμή του χρέους.

    Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση δηλώσεων του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος, από τη Θεσσαλονίκη, είχε χαρακτηρίσει «κοροϊδία» τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει, το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια.

    Προς επίρρωση των λόγων του, το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, του Δεκεμβρίου 2012 (MOU σελίδα 200, παράγραφος 2.5.2.2 iii).

    Παράλληλα, όμως, το υπουργείο σπεύδει να επισημάνει ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, ήτοι της αυστηρής τήρησης των Μνημονίων.

    [04] Τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου

    Τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν σήμερα τα στενά του Βοσπόρου για να μεταβούν, σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή, στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στη Συρία, την ώρα που υπάρχει το ενδεχόμενο μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

    Προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου SSV-201 "Priazovie" πέρασε τα στενά συνοδευόμενο από τα μεγάλα αποβατικά σκάφη "Minsk" και "Novotcherkassk", σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το "Priazovie" είχε αναχωρήσει την Κυριακή από το λιμάνι της Σεβαστούπολης "για μια αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

    Το πρακτορείο αυτό ανέφερε επίσης την προβλεπόμενη άφιξη στις 5 ή 6 Σεπτεμβρίου των άλλων δύο πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 September 2013 - 18:30:24 UTC