Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας
  • [02] Προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε παλαιούς ασφαλισμένους
  • [03] Οι σχολικοί φύλακες συναντώνται με τον Κ. Μητσοτάκη
  • [04] Συνάντηση Α. Σαμαρά με Δ. Κουτσούμπα
  • [05] Αυξήθηκε η κίνηση των επισκεπτών στο φαράγγι της Σαμαριάς
  • [06] «Έχω ένα κέφι για την Ελλάδα» λέει ο Βασίλης Αλεξάκης με αφορμή το νέο του βιβλίο
  • [07] Αθώοι οι Σάββας Μιχαήλ και Κωνσταντίνος Μουτζούρης
  • [08] Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις φόρων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών
  • [09] Στ. Κάμπετερ: Η συζήτηση για «κούρεμα» βλάπτει την ίδια την Ελλάδα
  • [10] Β. Πούτιν: "Ο Σνόουντεν...είναι ένας παρεξηγημένος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

  • [01] Πέντε θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας

    Πέντε θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (Global Competitiveness Report 2013-14) και καταλαμβάνει την 91η θέση μεταξύ 148 χωρών από την 91η θέση μεταξύ 146 χωρών πέρυσι.

    Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 3,93 με βάση την κλίμακα από το 1 έως το 7 και προέκυψε από τις επιδόσεις στους εξής 12 επιμέρους δείκτες: Θεσμοί, υποδομές, μακροοικονομικό περιβάλλον, υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση, αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τεχνολογική ετοιμότητα, μέγεθος της αγοράς, επιχειρηματική εξειδίκευση και καινοτομία.

    Η Ελλάδα κινείται υψηλότερα στη διεθνή κατάταξη στους ακόλουθους δείκτες: υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35η θέση), υποδομές (38η θέση), τεχνολογική ετοιμότητα (39η θέση) ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση (41η θέση) και μέγεθος αγοράς (47η θέση). Κάτω από τη μέση της κατάταξης ήταν στους δείκτες επιχειρηματικής εξειδίκευσης (83η θέση) και καινοτομίας (87η θέση), θεσμοί (103η) και αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων (108η). Χαμηλή ήταν η κατάταξή της όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον (147η θέση), την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών (138η) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (127η).

    Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν αναφέρθηκαν οι εξής: η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (22% των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις), η γραφειοκρατία του δημοσίου (21,2%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,5%), η έλλειψη σταθερότητας στις πολιτικές (12%), οι φορολογικοί συντελεστές (9,8%), η διαφθορά (6,9%) και οι περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (5,2%).

    [02] Προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε παλαιούς ασφαλισμένους

    Τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης πλήρους ή μειωμένης από ίδιο δικαίωμα σε ασφαλισμένους που υπήχθησαν στην ασφάλιση για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993, αναφέρει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

    Το «σήμα» για τη διεκδίκηση διπλών συντάξεων από εργαζομένους, συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ, δίνουν εγκύκλιοι που εξέδωσαν το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ (για παλαιούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ για τους οποίους δεν ίσχυε η αναστολή της καταβολής της σύνταξης εφόσον είχαν αναλάβει εργασία).

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεύτερη πλήρη κύρια σύνταξη δικαιούνται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλον φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης (20 έτη).

    Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη ως ανάπηροι και θύματα πολέμου, καθώς και οι μητέρες που λαμβάνουν ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.

    [03] Οι σχολικοί φύλακες συναντώνται με τον Κ. Μητσοτάκη

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με τους εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων, οι οποίοι αυτή την ώρα συναντώνται με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έξω από το υπουργείο, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, υπάρχουν συγκεντρωμένοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

    Η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε στους εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στους δήμους και να εντοπιστούν τα κενά που υπάρχουν, ώστε να ενταχθούν στην κινητικότητα και να τοποθετηθούν εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

    Όσον αφορά τη συνάντηση αντιπροσωπείας σχολικών φυλάκων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους εξηγεί τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει (προεδρικά διατάγματα, μοριοδότηση κλπ) προκειμένου να ενταχθούν στην κινητικότητα.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις 23 Ιουλίου οι 2.250 σχολικοί φύλακες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα οδηγηθούν στην απόλυση.

    Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μεταβεί σε λίγη ώρα στη Βουλή, όπου θα έχει συνάντηση με βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κινητικότητα.

    [04] Συνάντηση Α. Σαμαρά με Δ. Κουτσούμπα

    Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε προβοκάτσια άλλων δυνάμεων και όχι του καθεστώτος Άσαντ την χρήση χημικών όπλων, λέγοντας πως η επίκλησή της εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι «παραμύθι».

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό να επαγρυπνεί και δίπλα στην πάλη του ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, να αναπτύξει αντιπολεμικό αγώνα, απαιτώντας την μη εμπλοκή της χώρας και τη μη παροχή οποιασδήποτε μορφής διευκολύνσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    [05] Αυξήθηκε η κίνηση των επισκεπτών στο φαράγγι της Σαμαριάς

    Κατά 25% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε τον Αύγουστο η κίνηση των επισκεπτών στο φαράγγι της Σαμαριάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης δασών Χανίων.

    Συνολικά το φαράγγι επισκέφθηκαν 29.238 άτομα με την συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγει την είσοδο από το Ξυλόσκαλο Ομαλού.

    Ο αριθμός των επισκεπτών από το Ξυλόσκαλο ήταν τον Αύγουστο 26.309, ενώ από την είσοδο της Αγίας Ρουμέλης επισκέφθηκαν το φαράγγι 2.929 άτομα.

    Τον Ιούλιο είχαν επισκεφτεί το φαράγγι της Σαμαριάς 27.100 άτομα, ενώ συνολικά τους δύο μήνες με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, το φαράγγι επισκέφθηκαν 56.338 άτομα. Η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών διασχίζει το φαράγγι στο σύνολο της διαδρομής των 16 χιλιομέτρων.

    [06] «Έχω ένα κέφι για την Ελλάδα» λέει ο Βασίλης Αλεξάκης με αφορμή το νέο του βιβλίο

    «Ύστερα από 40 χρόνια περιπλανήσεων στο Παρίσι και αφού κατέληξα με το καινούργιο βιβλίο μου στο ωραιότερο και το πιο μυθιστορηματικό σημείο της πόλης, στον Κήπο του Λουξεμβούργου, όπου άρχισα να κουβεντιάζω με τους αστέγους στο υπόγειο καφέ τους, σκέφτομαι πως ίσως έχει έρθει ο καιρός να μείνω περισσότερο καιρό στην Αθήνα. Έχω ένα κέφι για την Ελλάδα».

    Αυτά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Αλεξάκης με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο μικρός Έλληνας», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Εξάντας. Ο συγγραφέας μιλάει ακόμα για την κρίση στη Γαλλία και την Ελλάδα, αναφέρεται στον πολύχρονο αγώνα του να μη χάσει την επαφή του με την ελληνική γλώσσα, και να παραμείνει φανατικός Έλληνας, και εξηγεί με ποιον τρόπο κατόρθωσε να δώσει καινούργια ζωή στους ήρωες του κλασικού μυθιστορήματος.

    ΕΡ: Ο «Μικρός Έλληνας», το καινούργιο σας μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού, αποτελεί ένα λογοτεχνικό σχόλιο για την κρίση τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.

    ΑΠ: Ο κεντρικός μου ήρωας είναι φοβισμένος και καταπονημένος από μιαν εγχείριση που έχει κάνει πρόσφατα στο πόδι του και η σωματική και ψυχική του κατάσταση είναι ανάλογη με την πραγματικότητα η οποία επικρατεί και στις δύο χώρες. Ο ήρωας περιπλανιέται στον Κήπο του Λουξεμβούργου και προσπαθεί να πιάσει κουβέντα με τους αστέγους, συνειδητοποιώντας πως όλοι (κι αυτοί κι εκείνος) είναι τραυματίες. Μικρά ή μεγάλα δράματα παίζονται συνεχώς τριγύρω του, αλλά το χειρότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο χάνουν βαθμιαία τη γλώσσα τους οι άστεγοι. Πρόκειται για κάτι που ερεύνησα ο ίδιος και το γνώρισα από κοντά: ύστερα από ένα διάστημα μοναξιάς και απομόνωσης, κατά τη διάρκεια του οποίου μαθαίνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν, οι άστεγοι δυσκολεύονται να μιλήσουν και να πουν ακόμα και τα στοιχειώδη. Μυθιστόρημα χωρίς φαντασία δεν γίνεται, αλλά, από την άλλη μεριά, ο συγγραφέας οφείλει να διερευνά το τι συμβαίνει τριγύρω του όταν το θέμα του έχει να κάνει με τον κοινωνικό περίγυρο.

    Ύστερα από 40 χρόνια διαμονής και περιπλανήσεων στο Παρίσι, κατέληξα στο ωραιότερο και το πιο μυθιστορηματικό σημείο της πόλης, στον Κήπο του Λουξεμβούργου, συναντώντας τους αστέγους στο υπόγειο καφέ τους. Κι από εδώ μοιραία ανοίγει η πόρτα για την Ελλάδα.

    [07] Αθώοι οι Σάββας Μιχαήλ και Κωνσταντίνος Μουτζούρης

    Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι κατηγορούμενοι, μετά από μήνυση μελών της Χρυσής Αυγής, Σάββας Μιχαήλ, γραμματέας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) και Κωνσταντίνος Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ.

    Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών από τους δεκάδες συγκεντρωμένους σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης των κατηγορουμένων, ενώ απαλλακτική ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα Έδρας.

    Οι κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκαν, αφορούσαν τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, διέγερσης σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια και διατάραξης κοινής ειρήνης. Κατά το κατηγορητήριο, βάση της μήνυσης των μελών της Χρυσής Αυγής, το ΕΕΚ εξέδωσε κάλεσμα για τη διαδήλωση με σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά», το οποίο είχε αναδημοσιεύσει ο ανεξάρτητος συλλογικός διαδικτυακός χώρος «Indymedia». Ο πρώην πρύτανης βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς, κατά τους μηνυτές, παρείχε τους servers του πανεπιστημίου.

    [08] Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις φόρων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών

    Eπιμένει ο υπουργός Οικονομικών ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων. Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και πρόσθεσε: «Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα».

    Υπογράμμισε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και τα στοιχεία αυτό δείχνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο.

    Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τα χρέη του παρελθόντος, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

    Ειδικότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνει πιο ελκυστικά.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε, το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.

    [09] Στ. Κάμπετερ: Η συζήτηση για «κούρεμα» βλάπτει την ίδια την Ελλάδα

    Η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βλάπτει την Ελλάδα, καθώς τρομάζει τους επενδυτές, υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ και καλεί τους Πράσινους να βάλουν τέλος στη σχετική φιλολογία.

    Η συζήτηση, επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ σε συνέντευξή του στην «Οζναμπρύκερ Τσάιτουνγκ» (Osnabruecker Zeitung), «βλάπτει, σε τελική ανάλυση, τον Ευρωπαίο φορολογούμενο», σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως λέει, στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει για χρηματοδότηση στις κεφαλαιαγορές.

    Ασκεί μάλιστα έντονη κριτική στο κόμμα των Πρασίνων που συντηρεί τη συζήτηση, προειδοποιώντας ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να φοβίσει τους επενδυτές και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα».

    Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών παίρνει ωστόσο αποστάσεις και από τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Έσσης και αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατικών, Φόλκερ Μπουφιέ υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. «Όλες αυτές οι εικασίες που διατυπώνονται πριν από το καλοκαίρι του 2014 απλώς παραπλανούν» δηλώνει, αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια και το 2015 -το ύψος της, διευκρινίζει, θα προσδιοριστεί το 2014.

    [10] Β. Πούτιν: "Ο Σνόουντεν...είναι ένας παρεξηγημένος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίσθηκε σήμερα τον πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν χαρακτηρίζοντάς τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρεξηγημένο" από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Κατανοώ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θέλουν να τον παρουσιάζουν ως προδότη, αλλά πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης, θεωρεί εαυτόν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...και μαζί μας συμπεριφέρεται έτσι", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal.

    "Ο κ. Σνόουντεν δεν προσπάθησε ποτέ να μάς δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Δεν έχουμε πάρει τίποτε από αυτόν , ούτε και θέλουμε", δήλωσε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση για τον αν ο αμερικανός τεχνικός πρότεινε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να κάνει αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες των αμερικανών συναδέλφων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 September 2013 - 10:30:22 UTC