Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν μας έχουν ζητήσει ούτε συμμετοχή ούτε διευκολύνσεις
  • [02] Η Ελλάδα στην ατζέντα του γερμανικού ντιμπέιτ
  • [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά-Ευαγγ. Βενιζέλου το απόγευμα της Δευτέρας
  • [04] Το ΚΚΕ για τη συνέντευξη Σαμαρά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
  • [05] Προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία, 4 εβδομάδες πριν από τις εκλογές
  • [06] ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 4-1, Αστέρας -Απόλλων Σμύρνης 2-0 και Πανθρακικός-Παναιτωλικός 2-1

  • [01] Δεν μας έχουν ζητήσει ούτε συμμετοχή ούτε διευκολύνσεις

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων», ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος κατά την πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής για όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τόνισε την ετοιμότητα του να ενημερώνει συνεχώς την Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι είναι «στη διάθεση των κομμάτων για κατ' ιδίαν ενημέρωση οσάκις του ζητηθεί».

    Με αφορμή σημερινές ανακοινώσεις κομμάτων που αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στη στάση της Ελλάδος, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι «το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε, είναι κατώτερη των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο Υπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα.

    «Η Ελλάδα καταδίκασε και καταδικάζει με καθαρό και απόλυτο τρόπο το έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων. Η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία (Γενεύη 2), με στόχο μια οριστική και βιώσιμη λύση στο δράμα της Συρίας. Οι θέσεις της χώρας μας διαμορφώνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διαφύλαξη των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων σε μια περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, την ανάγκη συγχρονισμού της στάσης μας σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τη μέριμνα για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών μας συμβάσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.-

    [02] Η Ελλάδα στην ατζέντα του γερμανικού ντιμπέιτ

    Στις 21:25 (ώρα Ελλάδας) η Άγγελα Μέρκελ και ο Πέερ Στάινμπρουκ θα έχουν πάρει τις θέσεις τους ενώπιον των τηλεοπτικών φακών, τεσσάρων δημοσιογράφων που θα τους υποβάλουν ερωτήσεις και 20 και πλέον εκατομμυρίων τηλεθεατών.

    Η μοναδική τηλεμαχία που θα διεξαχθεί ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου διέπεται από αυστηρούς όρους. Θα διαρκέσει 90 λεπτά και οι δύο μονομάχοι θα έχουν στην διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα τόσο για κάθε απάντηση, όσο και για την τελική τους τοποθέτηση. Οι δύο πολιτικοί δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους σημειώσεις. Θα τους δοθεί μόνο μια λευκή κόλλα.

    Η Μέρκελ και ο Στάινμπρουκ θα αντιμετωπίσουν ένα πάνελ τεσσάρων γνωστών τηλεοπτικών παρουσιαστών και η διαδικασία είναι αμερικανικού τύπου. Ο Στάινμπρουκ θα μιλήσει πρώτος. Η Μέρκελ θα έχει τον τελευταίο λόγο. Οι απαντήσεις τους θα πρέπει να είναι σχεδόν ίδιες σε χρόνο. Αμέσως μετά, θα υπάρξει ευρεία κάλυψη από τα ηλεκτρονικά αρχικά ΜΜΕ, για να συζητηθεί ποιος ή ποια αναδείχθηκε νικητής ή νικήτρια.

    Κατά την διάρκεια της μονομαχίας, το Πανεπιστήμιο του Χοχενχάιμ θα διενεργεί έρευνα μεταξύ των θεατών, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια πρώτη εικόνα σχετικώς με το ποιος τελικά επικράτησε του αντιπάλου του.

    Μεταξύ των ζητημάτων αιχμής εκτιμάται ότι θα είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και επί γερμανικού εδάφους, ενώ ο ίδιος ο κ. Στάινμπρουκ έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα επιχειρήσει να «στριμώξει» την αντίπαλό του για να πει την αλήθεια γύρω από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

    Το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έχει αναδειχθεί σε κεντρικό της κατά τα άλλα μάλλον άνευρης προεκλογικής περιόδου και θεωρείται από την αντιπολίτευση ένα δυνητικό «όπλο» στην προσπάθειά της να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Bild am Sonntag έδειξε ότι ένα 62% των πολιτών αναμένουν η Μέρκελ να βγει νικήτρια από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση και μόλις ένα 16% περιμένει ότι ο Στάινμπρουκ θα πείσει πως υπερέχει.

    Ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες ως τις ομοσπονδιακές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία (CDU/CSU) της Μέρκελ παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί, με 41% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Stern αυτή την εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν καθηλωμένοι στο 22%. Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο υποψήφιος που επέλεξε το κόμμα του παρότι δεν είναι ο πρόεδρος του SPD.

    Τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στη Γερμανία αναμένεται να καταλήξουν τι θα ψηφίσουν από σήμερα και τις επόμενες τρεις εβδομάδες κι οι δύο αντίπαλοι ελπίζουν να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν σε λίγη ώρα.

    [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά-Ευαγγ. Βενιζέλου το απόγευμα της Δευτέρας

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα στις 18.00 με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό των Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

    Στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα κατευθυνθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα επιτευχθεί φέτος, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας πως η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών Μνημονίων».

    Τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτός και πως «ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας στο παρελθόν, δέχονται πλέον ότι οι θυσίες του λαού μας πιάνουν τόπο. Ποιοί άραγε και γιατί προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτή την εικόνα;»

    Ο Αντ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε ότι ήταν λανθασμένο το πρώτο μνημόνιο, αλλά προσθέτει ότι διορθώνονται τα λάθη και φέρνει ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όπως σημειώνει, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν ανάσα από τη μείωση του ΦΠΑ και σώθηκαν θέσεις εργασίας.

    Υποστηρίζει πως στον ένα χρόνο διακυβέρνησης υπάρχει σημαντική αλλαγή και την επόμενη χρονιά θα έλθει η ανάκαμψη.

    «Όποιοι δεν τα βλέπουν όλα αυτά, απλά είναι δέσμιοι του λαϊκισμού τους. Αλλά ο κόσμος δεν τους ακούει και δεν τους ακολουθεί πια», λέει χαρακτηριστικά, επικρίνοντας την αντιπολίτευση.

    Αναφέρει ότι η αύξηση της ανεργίας «φρέναρε» και πως «αν δεν σταθεροποιηθεί η χώρα, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις».

    Υπογραμμίζει δε για την κυβερνητική πορεία, ότι «είναι ένας χρόνος σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ταυτόχρονα σταθεροποιεί την οικονομία, φέρνει πολύ κοντά την ανάκαμψη και αποκαθιστά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, με τρόπο που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε».

    Κάνει λόγο για τεράστιες στρεβλώσεις και μεγάλο «πάρτι» στο χώρο της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας, καθώς, όπως τονίζει, «τα κονδύλια δεν πήγαιναν εκεί που έπρεπε». Αναγνωρίζει πως «την ώρα που σπας κατεστημένα άλατα δεκαετιών, θα υπάρξουν και κάποιες προσωρινές αρρυθμίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε οι αρρυθμίες αυτές να είναι πολύ μικρότερες και πολύ λιγότερο επώδυνες».

    Ο Αν. Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δηλώνει δε πως για κάθε απόλυση στο Δημόσιο θα γίνεται μια πρόσληψη.

    Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί αέναου χρέους και σημειώνει ότι πριν μπεί η χώρα στο Μνημόνιο είχε συνολικό χρέος 299 δισ. και τώρα η καθαρή θέση - μετά την επιστροφή 16 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - είναι 305 δισ .

    Προσθέτει ότι αυτά που δανειζόμαστε τώρα, πηγαίνουν να σβήσουν προηγούμενο χρέος με καλύτερα επιτόκια δανεισμού από ό,τι στο παρελθόν και διερωτάται: «δηλαδή εάν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το «νέο δανεισμό»; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

    Διαβεβαιώνει ότι «το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Τελεία και παύλα», επικαλούμενος και σχετική διάψευση της Κομισιόν.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, «γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ελληνική ιδιομορφία», αλλά σημειώνει ότι για την εξάντληση της τετραετίας «κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ».

    [04] Το ΚΚΕ για τη συνέντευξη Σαμαρά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

    «Η ανάκαμψη, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και οι επενδύσεις που επικαλείται ο πρωθυπουργός, δεν θα φέρουν καλύτερες μέρες για το λαό, όπως ισχυρίζεται, αλλά για το κεφάλαιο», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάκαμψης προϋποθέτει το μάτωμα του λαού, με τη συνέχιση των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, την επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, αλλά και με νέες περιπέτειες από την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις».

    «Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσοι του τάζουν σωτηρία μέσα από τον αντιλαϊκό δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καπιταλιστικού συστήματος. Συμπόρευση με το ΚΚΕ και ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας για να μη μείνει κανένας μόνος απέναντι στην αντιλαϊκή καταιγίδα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

    [05] Προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία, 4 εβδομάδες πριν από τις εκλογές

    Αδιαμφισβήτητο φαίνεται να είναι πλέον το προβάδισμα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν έναντι του δευτέρου κόμματος και εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, όπως δείχνουν και οι τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό και δημοσιεύονται αντίστοιχα στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων «Κουρίρ», «Ντερ Στάνταρντ» και «Εστεραιχ», καθώς και στο αυριανό τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ» και οι οποίες στο σύνολό τους φέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να προηγείται του Λαϊκού κατά τρεις έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης και σε απόσταση επίσης τριών έως πέντε μονάδων από το τέταρτο, τους Πρασίνους.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κουρίρ», οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 27 ο/ο -- έναντι 29,3 ο/ο στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008 --, το Λαϊκό Κόμμα στο 24 ο/ο (26 ο/ο το 2008), οι Ελεύθεροι στο 20 ο/ο (17,5 ο/ο) και οι Πράσινοι στο 14 ο/ο (10,4 ο/ο), ενώ το νεόκοπο κόμμα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ στο 7 ο/ο και το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας στο 3 ο/ο (έναντι του 10,7 ο/ο στις εκλογές του 2008), το οποίο, μη συγκεντρώνοντας το απαραίτητο 5 ο/ο, φέρεται να μένει εκτός της προσεχούς Βουλής.

    Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 26 ο/ο και το Λαικό με 22 ο/ο, το Κόμμα των Ελευθέρων με 19 ο/ο, οι Πράσινοι 16 ο/ο, η Ομάδα Στρόναχ 9 ο/ο και ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας 3%.

    Ένα ποσοστό 28 ο/ο για τους Σοσιαλδημοκράτες και 23 ο/ο για το Λαϊκό Κόμμα, καταγράφει η δημοσκόπηση της «Εστεράιχ», ενώ αντίστοιχα τα ποσοστά για τα άλλα κόμματα είναι 19 ο/ο των Ελευθέρων , 15 ο/ο των Πρασίνων, 9 ο/ο της Ομάδας Στρόναχ και 2 ο/ο του Συνασπισμού.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του περιοδικού «Προφίλ», οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 28 ο/ο, το Λαικό Κόμμα 24 ο/ο, οι Ελεύθεροι 20 ο/ο, οι Πράσινοι 15 ο/ο, η Ομάδα Στρόναχ 7 ο/ο και ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας 2%.

    [06] ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 4-1, Αστέρας -Απόλλων Σμύρνης 2-0 και Πανθρακικός-Παναιτωλικός 2-1

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Στοχ, που πέτυχε δύο γκολ και δημιούργησε άλλο ένα, ο ΠΑΟΚ επικράτησε άνετα 4-1 του Πανιωνίου στην Τούμπα, σε αναμέτρηση για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Σκόρερ του «Δικεφάλου» ήταν οι Σαλπιγγίδης (31΄), Στοχ (54΄ και 84΄ με πέναλτι) και Κίτσιου (76΄), ενώ για τους «κυανέρυθρους» το γκολ πέτυχε ο Αραβίδης με πέναλτι στο 81΄.

    Πρώτη νίκη μετά από τρεις αγώνες στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας για τον Αστέρα Τρίπολης, που επικράτησε 2-0 του Απόλλωνα στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης". Το σκορ άνοιξε στο 51ο λεπτό από αυτογκόλ του Δεληζήση και διαμορφώθηκε στο 90΄ από τον Μπαράλες.

    Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας πέτυχε ο Πανθρακικός, που επικράτησε 2-1 του Παναιτωλικού στην Κομοτηνή. Ο Τζάνης στο 13΄ και ο Ιγκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου σκόραραν για τους νικητές, ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Θεοδωρίδης στο 32΄.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 September 2013 - 18:30:22 UTC