Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενική πτώση στις βάσεις σε ιατρικές και νομικές σχολές
  • [02] «Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς»
  • [03] Κορυφώνεται η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου
  • [04] Β. Σόιμπλε: Το 2014 η συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα
  • [05] Προς επίλυση το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης
  • [06] Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Ευ. Βενιζέλου - Δ. Αβραμόπουλου
  • [07] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • [08] Bild: Σε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ υπάρχει η αναφορά ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισ. ευρώ»
  • [09] Ρωσία: «Πρόκληση» στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τα σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
  • [10] Χώρες της Λ. Αμερικής τάχθηκαν κατά μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία
  • [11] Μουσικές περιπλανήσεις με τη σοπράνο Κατερίνα Μηνά

  • [01] Γενική πτώση στις βάσεις σε ιατρικές και νομικές σχολές

    Γενική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) καταγράφεται φέτος, ενώ ανοδικά κινήθηκαν βάσεις στις στρατιωτικές σχολές, καθώς και στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

    Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια.

    Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι).

    Στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του Λυκείου (80.615 πέρυσι).

    Οι κενές θέσεις είναι 836 (1.150 πέρυσι).

    Δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

    [02] «Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς»

    Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA". "Η ρύθμιση θα έρθει στο τέλος του χρόνου, γιατί μέχρι το τέλος θα ισχύει η προηγούμενη", ανέφερε.

    Ο κ. Χατζηδάξης επανέλαβε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως, και υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει ένα πλαίσιο προστατευτικό για όλους τους συμπολίτες μας που είναι σε ανάγκη, μισθωτοί, συνταξιούχοι, των οποίων η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως, από έναν νόμο του 10, τον 3869 και έναν δικό μας, τον 4161 που ενίσχυσε αυτή την προστασία. Κανένας δεν έχει να φοβάται για την πρώτη του κατοικία".

    Για τις επαγγελματικές μισθώσεις και το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης, ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι υπάρχει ειδική ομάδα που μελετά το θέμα, και τα συμπεράσματά της θα συζητηθούν, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Χρειάζεται χρόνος, καθώς το θέμα αφορά χιλιάδες πολίτες, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [03] Κορυφώνεται η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου

    Κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα, με την κίνηση στα λιμάνια να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

    Η έξοδος φέτος από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ήταν ελαφρά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ αύξηση παρουσιάζει από το λιμάνι της Ραφήνας.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή και με καταμετρημένη την επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα έως τη Δευτέρα 26/08, από τον Πειραιά αναχώρησαν τον Ιούλιο του 2013 για κάποιο νησί του Αιγαίου 538.656 επιβάτες, έναντι 554.832 το 2012, ενώ από το Λαύριο 39.416 επιβάτες το 2013, έναντι 43.214 το 2012. Τον Αύγουστο από τον Πειραιά αναχώρησαν 517.890 επιβάτες, έναντι 529.085 το 2012, ενώ από το Λαύριο 39.599 έναντι 36.955 το 2012.

    Από τη Ραφήνα τον Ιούλιο εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα 251.603 επιβάτες, έναντι 161.429 το 2012, ενώ τον Αύγουστο 151.270, έναντι 123.068 το 2012.

    Σημειώνεται ότι το λιμενικό σώμα από την έναρξη της θερινής περιόδου έχει διανέμει τη χάρτα με τα δικαιώματα των επιβατών, που ταξιδεύουν με πλοία, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος.

    [04] Β. Σόιμπλε: Το 2014 η συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

    «Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας (ενν. για την Ελλάδα), θα το συζητήσουμε του χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Westfallen Blatt, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «το αποφάσισαν πανηγυρικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, θα πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε συνεχώς ότι δεν ισχύει» και χαρακτήρισε «συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις δηλώσεις του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα «μεγάλο ψέμα» σε σχέση με την ευρωδιάσωση, το οποίο θα φανεί μετά τις εκλογές.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι «η συζήτηση για ένα νέο "κούρεμα" είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψει η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές».

    [05] Προς επίλυση το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης

    Οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποσπασθούν και θα επανατοποθετηθούν στο σημείο όπου αναβρέθηκαν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Μετρό της πόλης.

    Η απόφαση ελήφθη, αργά χθες το βράδυ, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και των αρχών της πόλης.

    Η νέα, τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" .

    Η νέα πρόταση, καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

    Λεπτομέρειες για τις ακριβείς κινήσεις και αποφάσεις θα δοθούν τις επόμενες ώρες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δίνεται αυτη την ώρα, στη Θεσσαλονίκη, για το συγκεκριμένο θέμα.

    [06] Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Ευ. Βενιζέλου - Δ. Αβραμόπουλου

    Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, σήμερα στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Eξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χθεσινή δήλωσή του, και τόνισε ότι η «χρήση χημικών όπλων, είναι απάνθρωπη, είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    [07] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Ανακοινώθηκαν το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, δηλαδή μια ημέρα νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματίσει αρχικά το υπουργείο Παιδείας.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σημειώθηκε πτώση στις σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες), καθώς και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας).

    Δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

    [08] Bild: Σε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ υπάρχει η αναφορά ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισ. ευρώ»

    Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ», υποστηρίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε αυτή την πηγή αναφερόταν χθες ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όταν μιλούσε για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά την περίοδο 2015-2020.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε χθες τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «σύγχυση μεταξύ μικτού και καθαρού ποσού», παραπέμποντας έμμεσα σε επεισόδιο που είχε συμβεί κατά την προεκλογική περίοδο του 1994, όταν ο τότε υποψήφιος του SPD Ρούντολφ Σάρπινγκ είχε υποπέσει σε ανάλογο σφάλμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο επιμένουν ότι ο κ.Σόιμπλε συγκαλύπτει την αλήθεια, επικαλούμενοι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το περιεχόμενο εγγράφου που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ και στο οποίο τονίζεται ότι από την Ελλάδα, για την περίοδο 2015-2020, λείπουν 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι «μικτές ανάγκες χρηματοδότησης», η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εξασφαλίσει η ίδια αυτά τα χρήματα από τις αγορές, αναφέρεται στο έγγραφο,υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν και νέα δισεκατομμύρια.

    [09] Ρωσία: «Πρόκληση» στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τα σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

    Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. "Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Στο στάδιο αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά πολιτικο-διπλωματικά μέσα και πριν από όλα να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να φέρουν εις πέρας την έρευνά τους για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα και να καταθέσουν τα αποτελέσματά της στον ΟΗΕ" , αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, κατά την οποία χαρακτήρισαν "απαράδεκτη" τη χρήση χημικών όπλων "από όπου και αν προέρχεται", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική προεδρία.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [10] Χώρες της Λ. Αμερικής τάχθηκαν κατά μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

    Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν σήμερα κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ορισμένοι εκ των ευρωπαίων συμμάχων τους εξετάζουν το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά του συριακού καθεστώτος."Μια επίθεση κατά της Συρίας θα είχε άκρως σοβαρές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που γνωρίζει ήδη ταραχές", ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών. "Μια επίθεση θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και θα αύξανε τους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    Ο πρόεδος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τάχθηκε "κατά οιασδήποτε επέμβασης και ιδιαίτερα στρατιωτικής, στη συριακή κρίση". Ο ομολογός του της Βολιβίας 'Εβο Μοράλες καταδίκασε και αυτός τις απειλές για επίθεση."Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία", τόνισε. Ο Μοράλες αναφέρθηκε στις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η χρήση των χημικών όπλων έγινε όχι από το καθεστώς, αλλά από τους αντάρτες για να προκαλέσουν διεθνή επέμβαση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος καταδίκασε τις δυτικές απειλές για επιθέσεις κατά της Συρίας.Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι αρχές της χώρας του ματαίωσαν σχέδια που στόχο είχαν τη δολοφονία του τη στιγμή που θα σημειώνονταν οι επιθέσεις κατά της Συρίας.

    Χθες, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Λουίς Αλμπέρτο Φιγκουεϊρέντο δήλωσε ότι η Βραζιλία δε θα υποστηρίξει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μια στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [11] Μουσικές περιπλανήσεις με τη σοπράνο Κατερίνα Μηνά

    Μια υπέροχη βραδιά, "πλημμυρισμένη" από ήχους τζαζ, κλασικού ρεπερτορίου και άφθαρτων στον χρόνο ελληνικών τραγουδιών, χάρισε στους περίπου 2.500 θεατές του Λόφου Κιλκίς η Ελληνοκύπρια σοπράνο Κατερίνα Μηνά στην πρώτη της παρουσία στην πόλη - και δεύτερη στη Μακεδονία.

    Σε μια συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100χρονων από την απελευθέρωση της πόλης, η υψίφωνος, με τους τρεις Κύπριους μουσικούς που τη συνόδευαν - τους Γιάννη Χατζηλοΐζου (πιάνο), Χάρη Ιωάννου (σαξόφωνο) και Ειρηναίο Κουλουρά (κοντραμπάσο) - ερμήνευσε με μοναδική ευαισθησία και λυρισμό, τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της, μελωδίες των Ξαρχάκου, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Τζουανάκου και Μάριου Τόκα, αλλά και αξεπέραστες συνθέσεις των Γκέρσουϊν, Κουρτ Βάϊλ, Κόουλ Πόρτερ, Μπιζέ, καθώς και αποσπάσματα από άριες και όπερες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 August 2013 - 8:30:23 UTC