Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατασβέστηκε η φωτιά στη Θάσο - Έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: «Εφικτή η οριστική έξοδος από την κρίση»
  • [03] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα διεκδικεί νέο γεωπολιτικό ρόλο
  • [04] Αναβάλλονται όλες οι εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Πακιστάν
  • [05] Ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ με λεία 3.700 ευρώ
  • [06] Καίγεται ολοσχερώς λεωφορείο ΚΤΕΛ που κατευθυνόταν στην Καβάλα
  • [07] Θύμα ληστείας έπεσε Βέλγος τουρίστας, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής
  • [08] Οι Βρυξέλλες θα επανεξετάσουν τη σχέση τους με την Αίγυπτο
  • [09] Προβληματισμένος με τη συγκέντρωση των διεθνών ο Τρινκιέρι

  • [01] Κατασβέστηκε η φωτιά στη Θάσο - Έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους

    Κατασβέστηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση κοντά στον ορεινό οικισμό Καλλιράχη, στο νησί της Θάσου. Το τελευταίο μέτωπο τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χθες αργά το απόγευμα από τις πολυάριθμες χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί.

    Για δύο συνεχόμενες μέρες η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε περισσότερα από πέντε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και θαμνώδων εκτάσεων, ξυπνώντας στους κατοίκους του νησιού εφιαλτικές μνήμες από τις μεγάλες πυρκαγιές του 1985 και του 1989 που τότε είχαν καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τον δασικό πλούτο του νησιού.

    Στο νησί παραμένουν ακόμα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες με τη συνδρομή του στρατού, της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Προστασίας και του δήμου βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Από νωρίς σήμερα το πρωί χερσαίες δυνάμεις ελέγχουν λεπτομερώς τις καμένες εκτάσεις και περιφρουρούν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τη φωτιά, ενώ με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων ανοίγονται όλο και περισσότερες προσβάσεις. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο νησί.

    Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, η κινητοποίηση φορέων, υπηρεσιών, στρατού και του απλού κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και συντέλεσε ώστε να μην επικρατήσει πανικός και να βοηθηθεί το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: «Εφικτή η οριστική έξοδος από την κρίση»

    «Η οριστική έξοδος από την κρίση είναι και αναγκαία και εφικτή», δηλώνει σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο Σεπτέμβριος πρέπει να σηματοδοτήσει «την είσοδο στην τελική ευθεία για την οριστική έξοδο από την κρίση» και τη «σταδιακή, αλλά οριστική έξοδο από το Μνημόνιο, που αποτυπώνει μία συνεχόμενη, σκληρή αλλά άνιση διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας μέσω της περιβόητης τρόικας που τους εκπροσωπεί».

    Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι για να το πετύχουμε αυτό «πρέπει να συσπειρώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το δικό μας «εθνικό μνημόνιο», γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται εναντίον του ενδεχομένου λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων «που δεν αντέχει κανείς» ενώ αναφερόμενος στην κρίση σημειώνει ότι «μάς έφερε αντιμέτωπους με μία πικρή αλήθεια που κρύβαμε στη χώρα μας επιμελώς. Τώρα αυτή την αλήθεια κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει. Η οριστική έξοδος από την κρίση είναι και αναγκαία και εφικτή, το πρώτο δε στοιχείο που περιλαμβάνει είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη της εθνικής επιβίωσης».

    «Στην προσπάθεια αυτή», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, «ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι n κοινή επιλογή σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης να επενδύσει πολιτικά στο σενάριο της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής διάλυσης, της θεσμικής αποδιοργάνωσης και της εθνικής ταπείνωσης. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Κάθε καλή είδηση, κάθε ίχνος προοπτικής τούς ενοχλεί και τους εκνευρίζει πολιτικά. Δεν αποδέχονται ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής συναίνεσης. Αυτό είναι, όμως, το πρώτο που χρειαζόμαστε για την πατρίδα μας. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Και η αντιπολίτευση να πάψει να επενδύει στην προσδοκία της καταστροφής» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα διεκδικεί νέο γεωπολιτικό ρόλο

    «Παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, η χώρα μας επανέρχεται στο γεωπολιτικό της περιβάλλον, διεκδικώντας με αξιώσεις και πειστικά επιχειρήματα νέο ρόλο, αφήνοντας πίσω την απομόνωση στην οποία τα τελευταία χρόνια την οδήγησε η εσωστρέφεια και η ιδιαίτερα αρνητική της ψυχολογία» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

    Ο κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που «συμπίπτει με τη δύσκολη, αλλά αναγκαία αναζήτηση κοινής γραμμής πλεύσης, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όχι μόνο για την ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και για την κοινή αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Δύση».

    «Η κυβέρνηση Σαμαρά ξαναδίνει στη χώρα τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μας εισέρχεται σε αβέβαιη και επικίνδυνη τροχιά» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η αναζωογόνηση της διατλαντικής σχέσης προβάλλει ως μονόδρομη επιλογή και για τις δύο πλευρές».

    Η χώρα μας», τονίζει, «παρά και πέρα από την κρίση, διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, η δε γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της ευρύτερης γειτονιάς, την καθιστά αξιόλογο στρατηγικό παίκτη. Ένας ρόλος που αναβαθμίστηκε τους τελευταίους μήνες με το άνοιγμα νέων ενεργειακών διαδρομών προς την Ευρώπη, όπως ο TAP. Αυτήν τη δυνατότητα καλείται να αξιοποιήσει με βασική της αρχή την έντιμη διπλωματία και με στρατηγική, που στην πρόβλεψή της να κινείται πέραν, μετά και μακριά από την οικονομική κρίση».

    [04] Αναβάλλονται όλες οι εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Πακιστάν

    Οι πακιστανικές αρχές διέταξαν σήμερα την προσωρινή αναστολή των εκτελέσεων θανατοποινιτών που επρόκειτο να ξαναρχίσουν εντός της εβδομάδας, μετά από πενταετές μορατόριουμ και παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν εκφράσει πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ είχε αρνηθεί τον περασμένο Ιούνιο να παρατείνει το μορατόριουμ, με την ελπίδα ότι θα έστελνε έτσι ένα σαφές μήνυμα στις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις και στους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

    Παρά το μορατόριουμ πάντως, ένας στρατιώτης που είχε καταδικαστεί από στρατοδικείο, ο Μουχάμαντ Χουσέιν, απαγχονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

    Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε σήμερα ότι όλες οι εκτελέσεις που προγραμματίζονταν για τις επόμενες εβδομάδες αναστέλλονται "για τρεις μήνες ή μέχρι να συζητηθεί το θέμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου".

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Άλι Ζαρντάρι, η θητεία του οποίου λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου, αντιτίθεται στη θανατική ποινή, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Σαρίφ, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

    Την περασμένη εβδομάδα οι Ταλιμπάν του Πακιστάν απείλησαν ευθέως την κυβέρνηση στην περίπτωση που θα προχωρούσε σε εκτελέσεις ισλαμιστών μαχητών. "Η εκτέλεση των κρατουμένων θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου και η Μουσουλμανική Ένωση (PML-N, το κόμμα του Σαρίφ) θα πληρώσει το τίμημα" αναφέρεται σε ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε στις ημιαυτόνομες ζώνες των φυλών, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [05] Ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ με λεία 3.700 ευρώ

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σε βάρος 56χρονης ιδιοκτήτριας πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, στα Χανιά.

    Το περιστατικό συνέβη το βράδυ του Σαββάτου σε πρακτορείο που βρίσκεται στην περιοχή Μεϊντάνι Χαλέπας.

    Ο δράστης φορούσε γάντια και είχε καλύψει το πρόσωπό του με κουκούλα. Με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, πήρε από το ταμείο το ποσό των 3.700 ευρώ και έφυγε με τα πόδια.

    Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι παρά τις έρευνες στην περιοχή δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

    Τις έρευνες για τη σύλληψη του δράστη έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

    [06] Καίγεται ολοσχερώς λεωφορείο ΚΤΕΛ που κατευθυνόταν στην Καβάλα

    Τα χειρότερα απέφυγαν οι επιβαίνοντες σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο οποίο ξέσπασε φωτιά ενώ κινούνταν επί της Εγνατίας οδού με κατεύθυνση την Καβάλα, καθώς λίγο πριν τα διόδια του χωριού Προφήτης, απομακρύνθηκαν έγκαιρα, μαζί με τις αποσκευές τους.

    Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο βρίσκονται ήδη δύο οχήματα για την κατάσβεσή της και αναμένεται ένα ακόμα.

    [07] Θύμα ληστείας έπεσε Βέλγος τουρίστας, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

    Με τη χρήση σωματικής βίας δύο άγνωστοι αφαίρεσαν από 50χρονο υπήκοο Βελγίου, το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα προσωπικά έγγραφα.

    Το συμβάν έγινε χθες στην Καλλιθέα Χαλκιδικής και κινητοποίησε τις αστυνομικές Αρχές, ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κασσανδρείας Χαλκιδικής.

    [08] Οι Βρυξέλλες θα επανεξετάσουν τη σχέση τους με την Αίγυπτο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες, εφόσον συνεχιστεί η βία και δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντιπάλων πλευρών.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και το πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

    Εάν δεν σταματήσει η βία, "η ΕΕ μαζί με τις χώρες μέλη θα επανεξετάσουν εντός των ερχόμενων ημερών τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και θα υιοθετήσουν μέτρα που θα στοχεύουν στην επίτευξη αυτών των στόχων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [09] Προβληματισμένος με τη συγκέντρωση των διεθνών ο Τρινκιέρι

    Παρά τη νίκη της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ανδρών, με 87-75 επί του πανεπιστημίου Φλόριντα Στέιτ, σε φιλική αναμέτρηση στο Ηράκλειο, ο Ομοσπονδιακός προπονητής Αντρέα Τρινκιέρι δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την έλλειψη συγκέντρωσης που επέδειξαν οι Έλληνες διεθνείς.

    «Είμαι 100% σίγουρος ότι οι παίκτες μου έχουν το ίδιο συναίσθημα με εμένα. Μην με παρεξηγήσετε. Τίποτα κακό δεν έγινε. Απλά ήταν έτσι και έτσι (το είπε στα ελληνικά) στην συγκέντρωση. Εδώ είμαστε στην Ελλάδα που έχει χιλιάδες χρόνια σοφίας. Εύχομαι η ομάδα μου να διαθέτει την ίδια σοφία με τους αρχαίους Έλληνες. Θα πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν μας, θα πρέπει να μάθουμε από αυτές τις μέρες. Αν δεν είμαστε ταπεινοί και δεν παίζουμε με την σωστή συγκέντρωση δεν θα επιβιώσουμε στο παρκέ. Πρέπει να παίζουμε οργανωμένο μπάσκετ και χρειαζόμαστε στο παρκέ να είναι κάθε φορά πέντε παίκτες που να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Απόψε αυτό έγινε μόνο για λίγα λεπτά. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν είμαι τσαντισμένος, είμαι χαρούμενος που αντιμετωπίζω αυτά τα προβλήματα τώρα. Γιατί αν τα αντιμετωπίσουμε τώρα θα έχουμε χρόνο να βρούμε λύσεις. Πάντα λέω ότι δεν με ενδιαφέρουν τα προβλήματα, ανησυχώ για τις λύσεις,» δήλωσε ο Ιταλός τεχνικός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 August 2013 - 10:30:23 UTC