Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο
  • [02] Μέχρι τέλος Αυγούστου η πρώτη δόση ΦΑΠ 2012 και φόρου εισοδήματος
  • [03] Στη φυλακή η μητέρα και η γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε νεκρό
  • [04] Σ. Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί ένα τραγικό θάνατο
  • [05] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κυνουρία
  • [06] Νέες διαδηλώσεις χιλιάδων ισλαμιστών στην Αίγυπτο

  • [01] Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    Τουλάχιστον δεκατρείς διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές σήμερα, «Παρασκευή της οργής», μετά την αιματηρή καταστολή που σημειώθηκε την Τετάρτη με εκατοντάδες νεκρούς.

    Οι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο.

    Οκτώ διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

    Σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Καΐρου, στο μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, εν μέσω της διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που διέταξε η υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση.

    Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.

    Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και άρματα μάχης ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε σήμερα πως έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων.

    Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

    Η Αίγυπτος, πολωμένη και βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που άσκησε την εξουσία για ένα χρόνια αντιμετωπίζοντας όλο και πιο πολλά προβλήματα.

    Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.

    Επιδιώκοντας να τερματίσει την κρίση, η αστυνομία εξαπέλυσε την Τετάρτη μια επιχείρηση για να απομακρύνει δύο καταυλισμούς διαδηλωτών των Αδελφών Μουσουλμάνων σε δύο από τις πιο σημαντικές πλατείες του Καΐρου. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 578 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.

    Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, δύο ημέρες μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

    [02] Μέχρι τέλος Αυγούστου η πρώτη δόση ΦΑΠ 2012 και φόρου εισοδήματος

    Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2012, καθώς και η πρώτη δόση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για όσες δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν ως το τέλος Ιουλίου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλονται τις επόμενες ημέρες στους φορολογούμενους τρεις νέες σειρές εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος (η 5η, η 6η και η 7η).

    Από αυτές, οι δύο πρώτες έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης την 30 και 31 Ιουλίου 2013 οπότε η πρώτη δόση του φόρου του εκκαθαριστικού θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Αυγούστου. Η τελευταία έχει ημερομηνία εκκαθάρισης την 14 Αυγούστου οπότε η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου (στην περίπτωση αυτήν οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε δύο διμηνιαίες δόσεις, σε αντίθεση με τους πρώτους που θα έχουν περιθώριο τριών δόσεων ως το τέλος του έτους).

    Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εφιστά στην προσοχή των φορολογούμενων σχετικά με την 5η και 6η αποστολή εκκαθαριστικών λόγω της περιόδου διακοπών που διανύουμε και δεδομένου ότι η πρώτη δόση αυτών θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Αυγούστου. Γι αυτό συνιστά στους φορολογούμενους να ενημερωθούν μέσω του TAXISnet για το ποσό της εκκαθάρισης και για τις ταυτότητες οφειλής είτε των δόσεων είτε της ολικής εξόφλησης.

    Ο ΦΑΠ 2012 (όπως και αυτός του 2011), μπορεί να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις. Η ενημέρωση με το εκκαθαριστικό έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή υποβολής του Ε9. Σημειώνεται πως δεν έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά είτε του 2011 είτε του 2012 όσων δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής (αντικειμενική αξία κάτω των 200.000 ευρώ ή φόρος μέχρι 27 ευρώ).

    [03] Στη φυλακή η μητέρα και η γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε νεκρό

    Προφυλακιστέες κρίθηκαν, η 20χρονη μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό την περασμένη Δευτέρα σε χωματερή των Λεχαινών Ηλείας και η 44χρονη γιαγιά του.

    Οι δύο γυναίκες οδηγηθήκαν σήμερα το μεσημέρι στον ανακριτή Αμαλιάδας και μετά την απολογία τους αποφασίστηκε να οδηγηθούν στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

    Η 20χρονη και η 44χρονη μητέρα της, αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παιδοκτονίας.

    [04] Σ. Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί ένα τραγικό θάνατο

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε και αυτήν τη φορά να εκμεταλλευτεί ένα τραγικό θάνατο για κομματικούς λόγους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Η απώλεια της ζωής του 19χρονου νέου μάς έχει συγκλονίσει όλους και θα διερευνηθεί πλήρως. Δεν προσφέρεται όμως ούτε για κομματικές παντιέρες, ούτε για ρεσιτάλ λαϊκισμού. Βέβαια, αυτήν τη φορά ο λαϊκισμός είναι πολύ βαρύτερος και αγγίζει τα όρια της τυμβωρυχίας. Τα συνηθίζει άλλωστε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ?» επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

    O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο «θάνατος του 19χρονου Θανάση Καναούτη επειδή δεν ακύρωσε ένα εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Η ανεργία που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλου τμήματος της νεολαίας, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης χιλιάδων συμπολιτών μας, συγκροτούν το ακραίο μνημονιακό πλαίσιο της φτώχειας, της απόγνωσης και της καταστολής» σημειώνει.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Θανάσης Καναούτης ήταν ένας ακόμα άνεργος νέος που δεν είχε χρήματα για να καλύψει έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Το κόστος των μεταφορών στις αστικές συγκοινωνίες έχει εκτοξευτεί επί ημερών μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα αύξηση για να συμμορφωθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις».

    [05] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κυνουρία

    Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση εθελοντών αγροτών της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα, παρά τον δυνατό αέρα που φυσά στην περιοχή, πρόλαβαν κι έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας.

    Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, η οποία όμως έκαψε και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η φωτιά ελέγχθηκε λίγο πριν αρχίσει να απειλεί εκτεταμένες καλλιέργειες και σπίτια.

    Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.

    [06] Νέες διαδηλώσεις χιλιάδων ισλαμιστών στην Αίγυπτο

    Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι άρχισαν να διαδηλώνουν πριν από λίγο σε πολλές πόλεις της χώρας.

    Οι ισλαμιστές διαδηλωτές άρχισαν μια πορεία από το βορειοανατολικό Κάιρο προς το κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων το σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού».

    Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, δύο ημέρες μετά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις επιχειρήσεις καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο στρατός της Αιγύπτου έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στην πρωτεύουσα, αναμένοντας το ξέσπασμα συγκρούσεων. Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου πριν από λίγο, ο στρατός και η αστυνομία διεμήνυσαν ότι θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Ο στρατός και η αστυνομία έχουν λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.

    Αναφέρθηκαν ήδη ταραχές στη βόρεια Αίγυπτο. Η αστυνομία άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια και έκανε χρήση δακρυγόνων στην πόλη Τάντα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία στο βορρά, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης σε ενέδρα στο Κάιρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 August 2013 - 14:30:22 UTC