Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ελλάδα και ΗΠΑ συμπίπτουν για αλλαγές στην οικονομική πολιτική»
  • [02] Σ. Κεδίκογλου: Αναγνώριση και αναβάθμιση της Ελλάδας
  • [03] Ικανοποίηση Ευ. Βενιζέλου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στις ΗΠΑ
  • [04] Ένοπλοι απήγαγαν δύο πιλότους των Τουρκικών Αερογραμμών, στον Λίβανο
  • [05] Ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τους εγκεφάλους αγοριών και κοριτσιών
  • [06] Η καμίλα, ξενιστής του ιού MERS
  • [07] Εννέα νεκροί από επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στο Πακιστάν

  • [01] «Ελλάδα και ΗΠΑ συμπίπτουν για αλλαγές στην οικονομική πολιτική»

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι απέφερε σημαντικά αποτελέσματα. «Πήραμε τη στήριξη που περιμέναμε από την Αμερική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε.

    Μιλώντας στο Μέγκα, ο κ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντική για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται τη δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας , επισημαίνοντας ότι αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα έκανε τη δήλωση στήριξης ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Σημείωσε ότι η Αθήνα συμπίπτει με την Ουάσιγκτον για αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Από μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είπε ο υπουργός, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να πειστεί για αυτό ο ευρωπαϊκός βορράς. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ωθεί στην ανάπτυξη.

    Για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου και των εσόδων του ίδιου διαστήματος, η μέχρι τώρα πορεία οδηγεί υπό προϋποθέσεις σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Εξάλλου, προέβλεψε αύξηση ρυθμού ανάπτυξης το 2014, επισημαίνοντας ότι όλες οι προβλέψεις, θεωρούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλύτερος από το 2013. Ήδη, είπε, τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης φαίνονται.

    Τόνισε, πάντως, ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και εκτίμησε ότι ο δρόμος, είναι μακρύς, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Ο κ. Στουρνάρας είπε: «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τη φοροδιαφυγή», καθώς «όταν δεν κόβεται μια απόδειξη κάποιος κλέβει εμάς και το κράτος». Ανέφερε ότι οι αποδείξεις θα αποκοπούν από το φορολογικό σύστημα και υπάρχουν σκέψεις να δοθούν κάποια κίνητρα για τη συλλογή τους.

    Αναφερόμενος στις καταθέσεις, είπε ότι επιστρέφουν με χαμηλούς ρυθμούς. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ούτε «κουρέματος» των καταθέσεων και επισήμανε ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις, δεν θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, εξάλλου, ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα θα είναι πολύ δύσκολη και επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να φτιάξει ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση μισθών και σημείωσε ότι το 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το χαράτσι.

    [02] Σ. Κεδίκογλου: Αναγνώριση και αναβάθμιση της Ελλάδας

    Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αξία της Ελλάδας και την προσπάθεια που έχει γίνει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας το πρωί στο Μέγκα.

    Ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, στον Λευκό οίκο, έκανε λόγο για αναβάθμιση της Ελλάδας «μια αναβάθμιση που την είδαμε και χειροπιαστά στο πώς εξελίχθηκε η επίσκεψη, στο πώς η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αμερικανικής, δηλαδή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο», τόνισε.

    Αναφέρθηκε εξάλλου, στο κλίμα της συνάντησης λέγοντας ότι ήταν μια «ευχάριστη επιβεβαίωση» καθώς η ελληνική πλευρά είχε τις ενδείξεις ότι θα εξελιχθεί έτσι η συνάντηση. «Ήταν μια πολύ καλή προσωπική χημεία αν θέλετε επειδή χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση αλλά και αυτά τα οποία ειπώθηκαν είναι στον άξονα που κινείται η Ελλάδα, δηλαδή αν θυμάστε για την λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα δεν φέρνει λύση το λέμε χρόνια. Καταφέραμε με όπλο τις θυσίες των Ελλήνων, γιατί οι θυσίες των Ελλήνων είναι που δίνουν την σταθερότητα η οποία μας αναβαθμίζει στην περιοχή στην τρέχουσα συγκυρία», σημείωσε.

    Εξάλλου, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει και όλο και περισσότεροι, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη επισημαίνουν, υπογραμμίζουν, συμφωνούν στην αναπτυξιακή διάσταση».

    Χαρακτήρισε την ανεργία νούμερο ένα εχθρό και μείζον ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα. «Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλα μας τα όπλα, σε εκείνη τη μάχη πρέπει να φέρουμε τώρα αποτελέσματα», επισήμανε.

    [03] Ικανοποίηση Ευ. Βενιζέλου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στις ΗΠΑ

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του σήμερα το πρωί.

    Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως και αναλυτικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων τόσο με τον πρόεδρο Ομπάμα όσο και με τον Αμερικανό υπουργού Εξωτερικών Τζ. Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ απο διπλωματικές πηγές, εκτίμησε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν συμφωνήσει ως προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν σε στενή επαφή καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον».

    Ο κ. Βενιζέλος θα έχει πιθανότατα συνάντηση με τον κ. Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την τελευταία εβδομάδα το Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό υπουργό ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο βάρος που έχει για τα εθνικά θέματα να εκφράζεται με μια φωνή, όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά η χώρα.

    Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος «έδωσε ήδη οδηγίες στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία των κινήσεων που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και τη συνέχεια των σημείων που εθίγησαν στις συζητήσεις αυτές».

    [04] Ένοπλοι απήγαγαν δύο πιλότους των Τουρκικών Αερογραμμών, στον Λίβανο

    Δύο πιλότοι που εργάζονται για τις Τουρκικές Αερογραμμές απήχθησαν νωρίς το πρωί από ενόπλους στον δρόμο του αεροδρομίου της Βηρυτού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Μαρουάν Σαρμπέλ.

    "Επιχείρηση απαγωγής πραγματοποιήθηκε στις 03.00 εναντίον λεωφορείου που μετέφερε μέλη του πληρώματος αεροσκάφους των Τουρρκικών Αερογραμμών από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο. Ενοπλοι απήγαγαν δύο από τους επιβαίνοντες: τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη", είπε.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέσσερις ένοπλοι συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου σημειώθηκε η απαγωγή.

    Ο Μαρουάν Σαρμπέλ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βηρυτό για το συμβάν, ότι ο οδηγός του λεωφορείου ανακρίνεται και ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την υπόθεση.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημερινή απαγωγή είναι πιθανόν να συνδέεται με την απαγωγή εννέα σιιτών Λιβανέζων στη Συρία τον Μάιο 2012, οι οποίοι περιλαμβάνονταν σε ομάδα σιιτών που εξαφανίσθηκε στην περιοχή του Χαλεπίου κατά την επιστροφή από προσκύνημα στο Ιράν. Εκτοτε οι γυναίκες της ομάδας και δύο άνδρες έχουν απελευθερωθεί.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [05] Ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τους εγκεφάλους αγοριών και κοριτσιών

    Οι άνδρες και τα αγόρια με αυτισμό εμφανίζουν διαφορετικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους από ό,τι αντίστοιχα συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών και των κοριτσιών, κάτι που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται η ίδια θεραπευτική προσέγγιση στα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι ο αυτισμός έχει ως συνέπεια διαφορετικού είδους αλλαγές στην νευροανατομία του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμον Μπάρον-Κόεν του Κέντρου Ερευνών Αυτισμού του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα εγκεφάλου "Brain", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής εγκεφαλικής απεικόνισης σε 60 άτομα που έπασχαν από αυτισμό και σε άλλα τόσα υγιή για λόγους σύγκρισης.

    Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση πως, κατά κάποιον τρόπο, η συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή στα κορίτσια δεν είναι παρά μια ακραία μορφή του «ανδρικού» εγκεφάλου, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών τείνει να μοιάζει πιο πολύ με τον υγιή ανδρικό εγκέφαλο παρά με τον υγιή γυναικείο εγκέφαλο. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα αυτιστικά αγόρια, ο εγκέφαλος των οποίων δεν δείχνει αντίστοιχα χαρακτηριστικά «ακραίου» αρσενικού εγκεφάλου.

    [06] Η καμίλα, ξενιστής του ιού MERS

    Οι καμήλες είναι πιθανόν να είναι ένας από τους φορείς μετάδοσης του νέου κορονοϊού MERS στον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε τον περασμένο χρόνο στη Μέση Ανατολή και έχει ήδη προσβάλει 94 ανθρώπους, 46 από τους οποίους έχουν καταλήξει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ερευντητές θεωρούν εδώ και κάποιο διάστημα ότι οι νυχτερίδες είναι οι φορείς του νέου κορονοϊού, αλλά θεωρούν επίσης ότι για να μεταδοθεί στον άνθρωπο ο ιός χρησιμοποιεί ενδιάμεσους ξενιστές.

    Για να επιβεβαιώσει αυτήν την υπόθεση, η υπό τον ολλανδό δρ. Σαντάλ Ρόισκεν διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε δείγματα αίματος 349 ζώων, κυρίως καμηλών, αγελάδων και προβάτων που προέρχονται από πλειάδα χωρών, ανάμεσά τους το Ομάν, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Χιλή.

    Ο νέος κορονοϊός προν το παρόν παραμένει χαμηλής μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο και πλήττει κυρίως άτομα με εύθραυστη υγεία λόγω χρόνιων παθήσεων ή σε ανοσοκαταστολή.Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [07] Εννέα νεκροί από επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στο Πακιστάν

    Ενοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον του πλήθους των πιστών κατά την έξοδο από σουνιτικό τέμενος της πόλης Κουέτα, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το τέμενος Φαρούκια της Κουέτα, όπου χθες 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας.

    Η επαρχία του Μπαλουτσιστάν είναι θέατρο τοπικής εξέγερσης, επιθέσεων των ταλιμπάν του Πακιστάν και βιαιοτήτων κατά της σιιτικής μειονότητας του πληθυσμού.

    Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση σημειώθηκε στο τέμενος όπου είχε μεταβεί για την προσευχή πρώην υπουργός της τοπικής κυβέρνησης, ο Αλι Μαντάντ Ζατάκ.

    Τέσσερα άτομα άνοιξαν πυρ κατά την έξοδο των πιστών μετά την προσευχή του Άιντ αλ-Φιτρ, σκοτώνοντας εννέα και τραυματίζοντας δέκα ανθρώπους. Οι σφαίρες έπληξαν το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού, ο οποίος είναι σώος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 August 2013 - 8:30:22 UTC