Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξαρση του παρεμπορίου "φοβάται" η ΕΣΕΕ
  • [02] «Στο επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας κάποιοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ»
  • [03] Ο Ήλιος ετοιμάζεται να αναποδογυρίσει ξανά το μαγνητικό πεδίο του
  • [04] Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου
  • [05] Σταδιακή σταθεροποίηση της ελληνικής αγοράς "βλέπει" ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
  • [06] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι
  • [07] Περίπου 300 τόνοι μολυσμένου ύδατος από τη Φουκουσίμα διαρρέουν καθημερινά στον ωκεανό
  • [08] Αυστραλία: Εντυπωσιακό βήμα προς ανάπτυξη χόνδρου αρθρώσεων από βλαστοκύτταρα

  • [01] Έξαρση του παρεμπορίου "φοβάται" η ΕΣΕΕ

    Το ενδεχόμενο έξαρσης του παρεμπορίου σε όλη τη χώρα επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολές της προς τους 13 περιφερειάρχες και 58 αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας, τις οποίες κοινοποίησε στους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών Ιω. Μιχελάκη, καθώς και στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Ιω. Σγουρό. Οι επιστολές αφορούν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και τις αυξημένες αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών σε αυτό.

    Στις επιστολές σημειώνεται ότι η κατάργηση των Δημοτικών Αστυνομιών και η αναμενόμενη έλλειψη ελέγχων θα προκαλέσει έξαρση του παρεμπορίου, το οποίο, με τον άναρχο τρόπο που ήδη λειτουργεί, ζημιώνει τόσο την τοπική αγορά όσο και τα έσοδα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μόνο εργαλείο που απομένει δεν είναι άλλο από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ).

    «Όπως αντιλαμβάνεσθε, εσείς, στην ουσία προΐστασθε του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει σε τοπικό επίπεδο για τον έλεγχο και την πάταξη του παρεμπορίου και την απαλλαγή της αγοράς από τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που η δράση του επιφέρει. Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι η δραστηριοποίησή σας από κοινού με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το εάν θα ελεγχθεί σε τοπικό επίπεδο το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του οργανωμένου εμπορίου» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

    Εξάλλου, η ΕΣΕΕ προτείνει να γίνει χρήση του διακλαδικού θεσμού, του «Συντονιστικού Κέντρου κατά του Παρεμπορίου», που λειτουργεί ήδη από τον Ιούλιο του 2012 στην Αττική και μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια.

    Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι βρίσκεται ήδη σε διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών για τη συστηματοποίηση και διαβάθμιση γενικών χαρακτηριστικών λειτουργίας την Κυριακή.

    [02] «Στο επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας κάποιοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ»

    Από το υπουργείο Υγείας θα απορροφηθούν στην πλειονότητά τους (περίπου 1.300) οι 2.000 εκπαιδευτικοί, που εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, άλλοι 300 θα ενισχύσουν τους δήμους και από τους εναπομείναντες θα προσληφθούν ωρομίσθιοι στα ΙΕΚ, σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega. Σημείωσε, δε, ότι στο επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας θα ενταχθούν στο καθεστώς κάποιοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

    Ο υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν εκ νέου οριζόντια μέτρα σε όλα τα υπουργεία, λόγω καθυστέρησης στη διοικητική μεταρρύθμιση. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ, πληρώνουμε το γεγονός ότι είχαμε επί έναν χρόνο σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο υπουργό της ΔΗΜΑΡ, που δεν πίστευε και τόσο σε αυτή την αλλαγή και ό,τι δεν το κάνεις εγκαίρως σου έρχεται μετά με πολύ πιο σκληρό τρόπο» είπε.

    Για το νομοσχέδιο της τεχνικής εκπαίδευσης, είπε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο «τομή», που έρχεται ύστερα από πέντε χρόνια διαλόγου.

    Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρακινεί σε κινητοποιήσεις τους εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο. «O ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκπαίδευσης ετοιμάζει έφοδο στα ... θερινά ανάκτορα» υποστήριξε.

    [03] Ο Ήλιος ετοιμάζεται να αναποδογυρίσει ξανά το μαγνητικό πεδίο του

    Κάτι «μεγάλο» ψήνεται στον Ήλιο μας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση του προτού αντιστρέψει για μια ακόμη φορά τους πόλους του πανίσχυρου μαγνητικού πεδίου του, σύμφωνα με τη NASA. Η διαδικασία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως τέσσερις μήνες, συμβαίνει περιοδικά κάθε περίπου 11 χρόνια και σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του 11ετούς ηλιακού κύκλου και το ενδιάμεσο σημείο του «ηλιακού μέγιστου».

    Η αναστροφή των ηλιακών μαγνητικών πόλων θα γίνει αισθητή σε όλο το ηλιακό σύστημα, μέχρι εκεί που εκτείνεται η ηλιόσφαιρα, δηλαδή η μαγνητική επίδραση του άστρου μας στο διάστημα, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα. Καθώς το μαγνητικό πεδίο θα μετακινείται στη νέα θέση του, αναμένεται ο διαστημικός «καιρός» γύρω από τη Γη να γίνει πιο ταραγμένος.

    Όπως δήλωσε ο φυσικός Φιλ Σέρερ του Ηλιακού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου Στάνφορντ, «τα πολικά μαγνητικά πεδία του Ήλιου εξασθενούν σε σημείο μηδενισμού τους και μετά επανεμφανίζονται, αλλά με αντίθετη πολικότητα, μια διαδικασία που συνιστά περιοδικό μέρος του ηλιακού κύκλου».

    [04] Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου

    Την πλήρη αντίθεσή τους σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας εκφράζουν οι σύλλογοι των εργαζομένων στα νοσοκομεία Κορίνθου, Άργους, Αμαλιάδας, Κυπαρισσίας, Κρεστένων και Μολάων και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις διαρκείας για το επόμενο διάστημα.

    Οι σύλλογοι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου συναντήθηκαν στην Τρίπολη και συζήτησαν τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων κάνοντας λόγο για «βάρβαρη επιδρομή εναντίον υγειονομικών και ασθενών».

    Οι σύλλογοι, σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι, «οι αποφάσεις των κυβερνώντων και των τροϊκανών που όλες έχουν ληφθεί ερήμην του ελληνικού λαού, οδηγούν σε απόλυτη διάλυση τα νοσοκομεία μέσω των συγχωνεύσεων, καταργήσεων, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Αποτέλεσμα, τραγικές ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ασυντήρητα ασθενοφόρα, χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα, υπέρογκες αυξήσεις στα νοσήλια, διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες των εξετάσεων, φαρμάκων, θεραπειών κλπ, αύξηση των ανασφάλιστων ανέργων και παράδοση της Υγείας στα γερμανικά συμφέροντα με την υπογραφή συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση».

    Προσθέτουν ότι αποφάσισαν μεταξύ άλλων, «έναρξη κινητοποιήσεων και ενεργή συμπαράσταση αν η κυβέρνηση ανακοινώσει κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις οπουδήποτε. Γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία με συμμετοχή και των γιατρών με στόχο τη μέγιστη συσπείρωση όλων των εργαζομένων. Συντονισμό δράσεων και αγωνιστική συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στους δήμους και όποιον άλλο κλάδο μπαίνει στο στόχαστρο».

    [05] Σταδιακή σταθεροποίηση της ελληνικής αγοράς "βλέπει" ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

    «Οι μέχρι σήμερα καλοκαιρινές πωλήσεις των καταστημάτων και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων κινούνται με αρνητικό πρόσημο, αλλά σε πολύ χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα αρνητικής μεταβολής» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

    Το λιανικό εμπόριο έχει ξεχωριστές προσδοκίες από τις φετινές θερινές εκπτώσεις, καθώς μπορεί να δώσουν στις επιχειρήσεις μία ανάσα ζωής μέσα στη βαθύτατη κρίση. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουν.

    Σχολιάζοντας τον αρνητικό πληθωρισμό και την πορεία της αγοράς είπε ακόμη πως «Η περίοδος των θερινών τακτικών εκπτώσεων που θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου, ίσως είναι ο προπομπός σταθεροποίησης της μειούμενης κατανάλωσης στην αγορά». «Όπως φαίνεται από τα στοιχεία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα του έτους καταγράφεται αποπληθωρισμός κάτι που καταγράφηκε τελευταία φορά το 1968, γυρίζοντας την αγορά 45 χρόνια πίσω» πρόσθεσε.

    [06] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

    Σύννεφα πυκνού μαύρου καπνού εξακολουθούν να καλύπτουν τον ουρανό πάνω από το αεροδρόμιο, στο οποίο έχουν σπεύσει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικοί.

    Θύματα δεν έχουν αναφερθεί.

    Η αεροπορική εταιρεία Kenya Airlines ανακοίνωσε από την πλευρά της τη ματαίωση, για άγνωστο διάστημα, όλων των πτήσεών της, με εξαίρεση πέντε, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από και προς τη Μομπάσα. Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν έξω από το αεροδρόμιο, ένα από τα σημαντικότερα της ανατολικής Αφρικής, το οποίο έχει αποκλείσει η αστυνομία.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [07] Περίπου 300 τόνοι μολυσμένου ύδατος από τη Φουκουσίμα διαρρέουν καθημερινά στον ωκεανό

    Αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι περί τους 300 τόνους μολυσμένου ύδατος από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα διαρρέουν καθημερινά στον ωκεανό μετά τη σημερινή δέσμευση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργού ύδατος.

    Ο Άμπε κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση με τη διαρροή του μολυσμένου ύδατος και να διασφαλίσει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, η Tokyo Electric Power,θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περισσότερα από 40 χρόνια και να κοστίσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειώσει την ποσότητα του ραδιενεργού ύδατος που διαρρέει σε 60 τόνους ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [08] Αυστραλία: Εντυπωσιακό βήμα προς ανάπτυξη χόνδρου αρθρώσεων από βλαστοκύτταρα

    Ερευνητές από τη Μελβούρνη φαίνεται ότι έχουν κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης χόνδρου αρθρώσεων από βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία καρκίνων, οστεοαρθρίτιδας και σοβαρών τραυματισμών.

    Χόνδροι στο μέγεθος ενός μπιζελιού, δημιουργήθηκαν, σε διάστημα 28 ημερών στο Νοσοκομείο St. Vincent's της Μελβούρνης.

    «Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη η οποία θα μας εξυπηρετήσει τα μέγιστα στη χειρουργική ανάπλαση χόνδρου αρθρώσεων» δηλώνει ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, επίκουρος καθηγητής Ντέμιαν Μάγιερς, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα μια ανάπλαση του χόνδρου είχε ζωή μόνο δύο ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 August 2013 - 8:30:23 UTC