Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς
  • [02] Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό στην μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, στο Πόρτο Ράφτη
  • [03] Ζ. Μπάουμαν: «Η τωρινή μας κρίση είναι πάνω απ' όλα μια κρίση πολιτικών εκπροσώπων»
  • [04] Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη 4 και 5 Αυγούστου, για λόγους ασφαλείας
  • [05] Αιματηρό επεισόδιο με τρεις τραυματίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • [06] Ένας 35χρονος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κωπηλάτησε σε όρθια στάση την απόσταση από την Κούβα έως τις ακτές των ΗΠΑ
  • [07] Πιο αραιά τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ τον Αύγουστο
  • [08] Αυγουστιάτικη πανσέληνος και φέτος, πάνω από τις ελληνικές αρχαιότητες

  • [01] Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

    Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών και γιασήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αφορά την περιφέρεια της Αττικής, τη Νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία.

    [02] Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό στην μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, στο Πόρτο Ράφτη

    Δύο Έλληνες και ένας Αλβανός, 57, 35 και 50 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν χτες το βράδυ, από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλήματων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για εμπρησμό, στην μεγάλη πυρκαγιά του Πόρτο Ράφτη, η οποία έκαψε σπίτια, μεγάλη έκταση δασική, ενώ χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης δεν μπήκε στο δάσος του Κουβαρά, οπότε η καταστροφή θα ήταν τεράστια.

    Συλληφθέντες είναι ο επικεφαλής και δύο εργαζόμενοι σε συνεργείο, που έκανε ανακαίνιση στο σούπερ μάρκετ LIDL, απο όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.

    Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, ενώ φυσούσε αέρας επτά μποφόρ και παρά τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και τις συνεχείς συστάσεις του Π.Σ. προς τους πολίτες, οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν εργασίες με ηλεκτροκό τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά απο σπινθήρες που έπεσαν σε ξερά χόρτα και να πάρει ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις.

    Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εμπρησμό απο αμέλεια και σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα.

    Η πυρκαγιά απο χτές το βράδυ βρίσκεται σε ύφεση και οι δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της προς το δάσος του Κουβαρά, το οποίο απειλήθηκε άμεσα.

    Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μικροεστίες μόνο στα καμμένα. Ωστόσο, από το πρωί φυσούν και πάλι ισχυροί άνεμοι, γι' αυτό παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις, (70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρα, 18 εθελοντές και δύο οχήματα του δήμου), ενώ ενεργούν απο αέρος δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, μέχρι την πλήρη κατάσβεση των εστιών, για να μην υπάρξει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

    Σε ότι αφορά τις ζημιές, όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, η φωτιά πέρασε μέσα απο τις αυλές πολλών σπιτιών και προξένησε ζημιές σε δύο απο τα κτίρια, ενω στα άλλα έκαψε πέργκολες και περιφράξεις.

    [03] Ζ. Μπάουμαν: «Η τωρινή μας κρίση είναι πάνω απ' όλα μια κρίση πολιτικών εκπροσώπων»

    «Να φέρουμε τα πολιτικά μας εργαλεία, τα οποία είναι ακόμα ολοσχερώς τοπικά, στο επίπεδο των οικονομικών δυνάμεων, που είναι ήδη παγκόσμιες, έτσι ώστε να μπορέσει η πολιτική για ακόμα μία φορά να ελέγξει τις δυνάμεις, που βρίσκονται για την ώρα εκτός ελέγχου», τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή κοινωνιολόγος.

    Και εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στο δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο Ζ. Μπάουμαν, ο οποίος ενσαρκώνει το πρότυπο του διανοητή που έχει δοκιμαστεί και στη δράση, κατά την αντίσταση κατά του ναζισμού και έχει τιμηθεί με τα βραβεία Amalfi για την κοινωνιολογία και τις κοινωνικές επιστήμες (1990) και Adorno (1998), περιγράφοντας τις αντιφάσεις της σύγχρονης εποχής, τονίζει:

    «Η τωρινή μας κρίση είναι πάνω απ' όλα μια κρίση πολιτικών εκπροσώπων ? αν και σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για μια κρίση εδαφικής κυριαρχίας. Κάθε τυπικά κυρίαρχη εδαφική οντότητα (κράτος) μπορεί να λειτουργεί στις μέρες μας ως σκουπιδοτενεκές για προβλήματα που έχουν την καταγωγή τους εκτός βεληνεκούς των οργάνων πολιτικού ελέγχου που διαθέτει».

    Παράλληλα μιλά για τις νέες μορφές κοινωνικών κινημάτων και αναλύει το ρόλο των στρωμάτων που ζουν στην επισφάλεια.

    «Τέτοιες αναγνωριστικές απόπειρες κινημάτων, εξακολουθούν να έρχονται στο προσκήνιο από πολλές γωνιές της κοινωνίας και κυρίως από το «πρεκαριάτο», ένα ραγδαία αυξανόμενο κοινωνικό στρώμα που παραμένει "ενωμένο" μέχρι σήμερα, λόγω μιας αίσθησης ζωής πάνω σε κινούμενη άμμο ή στους πρόποδες ενός ηφαιστείου».

    [04] Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη 4 και 5 Αυγούστου, για λόγους ασφαλείας

    Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή 4 Αυγούστου και την Δευτέρα 5 του μηνός για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

    «Έχουμε ανακαλέσει έναν ικανό αριθμό μελών του προσωπικού της πρεσβείας στην Σανάα, εξαιτίας αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλειά της», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ ακολούθησε της ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον ότι σκοπεύει να κλείσει 22 πρεσβείες και προξενεία της την Κυριακή και μετά τη χθεσινή προειδοποίησή της για πιθανούς κινδύνους επίθεσης από την Αλ Κάιντα.

    Και ηγερμανική πρεσβεία στην Υεμένη θα παραμείνει κλειστή αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

    Η ιστοσελίδα παραπέμπει επίσης στις οδηγίες, που επικαιροποίησε σήμερα το ΥΠΕΞ, με τις οποίες προειδοποιεί τους Γερμανούς ταξιδιώτες πως «η κατάσταση σε όλη τη χώρα είναι αβέβαιη στο άμεσο μέλλον».

    [05] Αιματηρό επεισόδιο με τρεις τραυματίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στην οδό Συγγρού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, μία παρέα ατόμων, πιθανότατα αλλοδαποί, μετά από φραστικό επεισόδιο που είχαν με τους υπαλλήλους του καταστήματος τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο τρία άτομα, δύο 21χρονους και έναν 36χρονο.

    Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία "Αγιος Δημήτριος" και "Παπανικολάου", χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Προανάκριση διενεργεί η αστυνομία για να διερευνηθούν τα αίτια του περιστατικού και να εντοπιστούν οι δράστες.

    [06] Ένας 35χρονος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κωπηλάτησε σε όρθια στάση την απόσταση από την Κούβα έως τις ακτές των ΗΠΑ

    Ένας μουσικός από το Τενεσσί έγινε την Παρασκευή ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την απόσταση από την Κούβα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, κωπηλατώντας το κανό του σε όρθια στάση, διανύοντας την απόσταση των 177 χιλιομέτρων μέσα σε 28 ώρες. Ο 35χρονος Μπεν Φρίμπεργκ, έφτασε στο Κέι Ουέστ εξουθενωμένος και με συμπτώματα αφυδάτωσης αλλά «κατά τα άλλα σε καλή κατάσταση».

    Πριν αναχωρήσει από την Κούβα ο τολμηρός κωπηλάτης είπε ότι κάνει αυτό το ταξίδι, «για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

    Ο κιθαρίστας και επικεφαλής συγκροτήματος βρισκόταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όρθιος στο 4 μέτρων κανό και καθόταν μόνο για μικρή ανάπαυλα. Το πλήρωμα του σκάφους υποστήριξης που τον συνόδευε περιελάμβανε ένα γιατρό και έναν πλοηγό. Ο Φρίμπεργκ φορούσε ένα σκουφάκι προστασίας από τον ήλιο, λευκό εφαρμοστό μπλουζάκι με μανίκια, ειδικά γάντια και σορτς που έφτανε κάτω από το γόνατο. Ειδικές κάλτσες θωράκισαν τα πόδια του.

    [07] Πιο αραιά τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ τον Αύγουστο

    Πιο αραιά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας τον Αύγουστο λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

    Έτσι ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι μπορεί να πληροφορείται για τα δρομολόγια όλων των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ, για τον μήνα Αύγουστο, από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr) και το πληροφοριακό τηλεφωνικό κέντρο 185, το οποίο λειτουργεί τις καθημερινές από 06.30 μέχρι 22.30, Σάββατο και Κυριακή από 07.30 μέχρι 22.30, ενώ δεν θα λειτουργήσει στις 15/8/2013.

    [08] Αυγουστιάτικη πανσέληνος και φέτος, πάνω από τις ελληνικές αρχαιότητες

    Μουσικές συναυλίες στον λόφο Φιλοπάππου και την Ελευσίνα, αφιέρωμα στον Λόρκα στις Κυκλάδες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, που θα γνωστοποιηθούν εν καιρώ, έχουν προγραμματιστεί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, της Τετάρτης, 21 του μήνα.

    Τουλάχιστον 71 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-χώροι, μουσεία, μνημεία- θα υποδεχτούν, όπως είθισται εδώ και χρόνια, την πιο διάσημη πανσέληνο της χρονιάς.

    Αριθμός που διαρκώς αυξάνεται, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου δεν έφεραν -όπως αναμενόταν- καμιά αντίρρηση ως προς τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την επικράτεια τη βραδιά της πανσελήνου.

    Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, βιντεοπροβολές και παρατηρήσεις άστρων είναι μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τον πετυχημένο θεσμό του ΥΠΠΟ με την εξασφαλισμένη ανταπόκριση.

    Από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τα Δωδεκάνησα, δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί, με εκδηλώσεις, ή μη, όπως ο λόφος του Φιλοπάππου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων ή ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, που θα πλημμυρίσει με μουσική.

    Επίσης, αρχαιολογικοί χώροι στα νησιά των Κυκλάδων, που θα συμμετάσχουν στον εορτασμό, θα «συντονιστούν» στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς μεταξύ 10 με 11 το βράδυ θα ακουστεί ο «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας» σε απαγγελία Μάνου Κατράκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 August 2013 - 8:30:23 UTC