Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει πριν συνεχίσει το καταστροφικό της έργο
  • [03] Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας
  • [04] Υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ»
  • [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιές στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και τις Κοδέλες Κυνουρίας
  • [06] Εκατό χρόνια από την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου
  • [07] Εντοπίστηκε ένα ακόμη κρησφύγετο του κακοποιού Ιλίρ Κούπα
  • [08] Τουλάχιστον 7 οι τραυματίες από τις εκρήξεις στο εργοστάσιο φιαλών προπανίου
  • [09] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο συνεργείο αυτοκινήτων στην Καλλιθέα
  • [10] Oλοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016

    Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των εταίρων και δανειστών της και η ύφεση που θα σημειώσει φέτος να είναι μικρότερη του αναμενομένου, αν συνεχιστεί η εξαιρετική απόδοση της τουριστικής της περιόδου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    Όπως επισημαίνει σε σχετικό τηλεγραφημά του πρακτορείου, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και σημείωσε ότι ο οικονομικός κίνδυνος έχει περιοριστεί. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών εντόπισε τον κίνδυνο κόπωσης, που συνοδεύει το πρόγραμμα λιτότητας.

    «Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών» είπε.

    «Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν δεν (σσ. το πιστέψουν), δεν πρόκειται (σσ. να τα ψηφίσουν) Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

    Σε αντίθεση με τις τελευταίες προβλέψεις των Ευρωπαίων δανειστών, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, όπως αυτές θα επικαιροποιηθούν το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει τέτοιο κενό.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει πριν συνεχίσει το καταστροφικό της έργο

    Τη θέση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει πριν συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πρέπει να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να φύγει η τρόικα από τη χώρα, να πέσει αυτή η κυβέρνηση της συμφοράς και να οδηγηθούμε στο δημοκρατικό δρόμο, στην κάλπη, για να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή νωπή εντολή, που θα αναδείξει ως πρώτιστο καθήκον τη σωτηρία της κοινωνίας και όχι των τραπεζών».

    [03] Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας

    Σε πραγματικό σάρωμα της χώρας με σχεδιασμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, θα πραγματοποιήσουν από την 1η Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σε όλη τη χώρα 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ, και της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Οι λεπτομέρειες της δράσης καθορίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου και εκ μέρους της ΕΛΑΣ, ο διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Κοντογιάννης και ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας Φώτης Λιάχας.

    Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

    Τα στοιχεία αυτά είναι απλά ενδεικτικά αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

    Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές περιοχές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

    Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    Έλεγχοι θα γίνουν επίσης στην Ήπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μαγνησία και τις ακτές του Πηλίου και την Πελοπόννησο.

    [04] Υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ»

    Υπεγράφη, από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρία «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», η σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών.

    Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα συνολικά οικονομικά ανταλλάγματα για το Δημόσιο θα ανέλθουν (για τη 12ετία) σε τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται η εφάπαξ καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά, και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο ύψους 580 εκατ. ευρώ (για τη 12ετία).

    Η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα εισαχθεί άμεσα προς κύρωση από τη Βουλή, ενώ τελεί υπό την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου.

    [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιές στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και τις Κοδέλες Κυνουρίας

    Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και τις Κοδέλες Κυνουρίας, στην Αρκαδία.

    Η πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12.00, κοντά στον οικισμό Καλύβιζες και καίει πεύκα. Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις γίνεται προσπάθεια να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια, ενώ στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 15 οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Η πυρκαγιά στην Κυνουρία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12.00 και καίει, επίσης, δάσος, αλλά σύμφωνα με την πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    [06] Εκατό χρόνια από την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου

    Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Αυγούστου 1913 και οι δείκτες του ρολογιού 10:25 το πρωί. Οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy και ο Έλληνας οδηγός τους Χρήστος Κάκαλος έγραφαν ιστορία, κατακτώντας, για πρώτη φορά, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2918μ.).

    Σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο Όλυμπος, ένα βουνό "δεμένο" με μύθους και θρύλους, κατοικία των δώδεκα αρχαίων θεών και τόπος ασύγκριτου φυσικού κάλλους αποτελεί "μαγνήτη" για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, που κατακτώντας τις κορυφές του προσπαθούν να "αγγίξουν" λίγη από τη μαγεία του.

    Η πρώτη, ιστορική εκείνη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του "βουνού των Θεών" έγινε επίσημα γνωστή μερικά χρόνια αργότερα, το 1919, με την έκδοση του βιβλίου "La Grece Immortelle", όπου καταγράφεται το όλο εγχείρημα.

    Ήταν Ιούλιος του 1913, όταν ο Ελβετός φωτογράφος-εκδότης Frederic Boissonnas (1858-1946) και ο συμπατριώτης του, συγγραφέας-τεχνοκριτικός Daniel Baud Bovy (1870-1958) φθάνουν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο Ελβετοί, για να αξιοποιήσουν τις οχτώ ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των δύο υποχρεωτικών εμβολιασμών τους για χολέρα, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, εκπληρώνοντας έτσι ένα παλιό τους όνειρο.

    Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως όταν οι τολμηροί αναρριχητές Fred Boissonas και Daniel Baud Bovy μαζί με τον Χρήστο Κάκαλο "κατέκτησαν" την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τής έδωσαν το όνομα "Βενιζέλος" προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού που είχε οδηγήσει τη χώρα σε νίκη στους Βαλκανικούς πολέμους. Η κορυφή απέκτησε το όνομα "Μύτικας", με το οποίο είναι γνωστή έως σήμερα αργότερα.

    Ο "Βενιζέλος" δεν ήταν ο μόνη κορυφή που μετονομάστηκε. Και ο "Θρόνος του Διός", μια άλλη κορυφή βορειότερα" έλαβε αργότερα την ονομασία "Στεφάνι" (2909μ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου είναι - εκτός του "Μύτικα" και του "Στεφανιού" - το "Σκολιό" (2911μ.), η "Σκάλα" (2866μ.), ο "Αγ. Αντώνης" (2815μ.), ο "Προφ. Ηλίας" (2803μ.) και η "Τούμπα" (2785μ.).

    [07] Εντοπίστηκε ένα ακόμη κρησφύγετο του κακοποιού Ιλίρ Κούπα

    Ένα ακόμη κρησφύγετο, του Αλβανού κακοποιού, δραπέτη των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα, ο οποίος διέφυγε κατά τη συμπλοκή με άνδρες της ΕΛΑΣ στη Βροσίνα, όπου έπεσε νεκρός Μαριάν Κόλα, αποκάλυψαν τα δακτυλικά αποτυπώματα, που βρέθηκαν σε σπίτι στο χωριό Κερασοχώρι Θεσπρωτίας.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Κούπα διέρρηξε την κλειδαριά του σπιτιού, πήρε φρυγανιές και κονσέρβες, που βρήκε στα ντουλάπια και άφησε επάνω στο τραπέζι δύο φακούς.

    Η εξέλιξη, προβληματίζει τους αστυνομικούς, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο, ο Αλβανός κακοποιός να πέρασε τα σύνορα και να έφτασε στο αλβανικό χωριό Γιάννιαρι, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

    [08] Τουλάχιστον 7 οι τραυματίες από τις εκρήξεις στο εργοστάσιο φιαλών προπανίου

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τη νύχτα σε εργοστάσιο φιαλών προπανίου κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντα.

    Νωρίτερα,τα ΜΜΕείχαν κάνει λόγο για 15 αγνοούμενους.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του στις εκρήξεις αυτές που σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα και ενώ στο εργοστάσιο εργάζονταν 24 άνθρωποι.

    Η κατάσταση τριών εκ των τραυματιών είναι σοβαρή.

    Οι ίδιες αρχές τόνισαν ότι και οι 53.000 φιάλες προπανίου εξερράγησαν.

    [09] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο συνεργείο αυτοκινήτων στην Καλλιθέα

    Υπό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγη ώρα η πυρκαγιά στο υπόγειο συνεργείο αυτοκινήτων στην Καλλιθέα.

    Πρόκειται για συνεργείο εταιρείας- εμπορίας αυτοκινήτων και πάνω από αυτό υπήρχαν η έκθεση και δύο όροφοι με γραφεία.

    Η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στους υπόλοιπους ορόφους, αλλά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο συνεργείο.

    Στο σημείο παραμένουν οχήματα της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

    [10] Oλοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου

    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

    Το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο είναι 47,5% και τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό περίπου 12%, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΚΤΚ, υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, θα ενημερώσει την Τράπεζα Κύπρου ότι από σήμερα εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης και όλα τα καθήκοντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα ασκούνται από το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, μέχρι να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 July 2013 - 12:30:27 UTC