Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτεύχθηκε "σημαντική πρόοδος" στην Ελλάδα, επισημαίνει το ΔΝΤ
  • [02] «Έκτροπα εν τω κοινοβουλίω»
  • [03] Υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις φορολογικές διαδικασίες
  • [04] Μόνον το 31% των Ευρωπαίων δηλώνει πως έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ
  • [05] Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Μοριοδότηση για τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο
  • [07] Απολογείται αύριο ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης

  • [01] Επιτεύχθηκε "σημαντική πρόοδος" στην Ελλάδα, επισημαίνει το ΔΝΤ

    Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Ιουλίου για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

    Επίσης, σε έκθεσή του για την κατάσταση στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι επιτεύχθηκε "σημαντική πρόοδος" στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μειώσεις στις αποζημιώσεις και στη φορολογική επιβάρυνση, καθώς και την ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών μεταφοράς και ενέργειας.

    Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΔΝΤ αποδέχτηκε τώρα και όχι δυο μήνες πριν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα "προσωρινό μέτρο" και πως "δεν θα επηρεάσει" τους στόχους του προγράμματος, ενώ τα έσοδα θα καλυφθούν με άλλους τρόπους, με ισοδύναμα μέτρα, όπως είπε.

    [02] «Έκτροπα εν τω κοινοβουλίω»

    Στη Βουλή υπάρχει προηγούμενο αποβολής βουλευτών από την Ολομέλεια και προηγούμενο επεμβάσεων της φρουράς.Πρέπει, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι ο χαρακτήρας των σημερινών επιθέσεων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον χαρακτήρα των αντιπαραθέσεων εκείνης της εποχής.

    Κάποια από τα γεγονότα της εποχής εκείνης, τα λεγόμενα «έκτροπα εν τω κοινοβουλίω», παρατίθενται στο δημοσίευμα αυτό, με αποσπάσματα από το πολύτιμο υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

    Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά των συζητήσεων, θα διαπιστώσει ότι επεισόδια που κάποιες φορές κατέληξαν ακόμη και σε συμπλοκές βουλευτών έως και την επέμβαση της φρουράς, έχουν αποτυπωθεί στα ευρετήρια με την ένδειξη «έκτροπα εν τω κοινοβουλίω» για την περίοδο πριν την μεταπολίτευση αλλά και την περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    [03] Υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις φορολογικές διαδικασίες

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, για τις φορολογικές διαδικασίες.

    Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη, κυρίως για τις διαδικασίες επεξεργασίας του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.

    Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, έξι άρθρα του νομοσχεδίου τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.

    Τα άρθρα 5 και 40 υπερψηφίστηκαν μόνον από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ψήφοι 52 έναντι 41) ενώ τα υπόλοιπα υπερψηφίστηκαν και από τη ΔΗΜΑΡ (ψήφοι 57 έναντι 36).

    Σημειώνεται πως κατά την τακτική υπερψήφιση των υπολοίπων άρθρων και τροπολογιών του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης και Ν. Κακλαμάνης, δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο - τροπολογία που εισήγαγε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας, όπως είπε ο ίδιος.

    [04] Μόνον το 31% των Ευρωπαίων δηλώνει πως έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ

    Ένα σοβαρό πολιτικό χάσμα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων από τη μια και τους πολίτες από την άλλη, κατέγραψε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο -που υλοποιήθηκε στο διάστημα 10-26 Μαΐου σε δείγμα 32.694 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέκα μήνες περίπου πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές.

    Συγκεκριμένα στο ερώτημα της «εμπιστοσύνης», η τάση που καταγράφεται δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν πως την προσφέρουν κατά 31% στην ΕΕ, κατά 26% στα εθνικά κοινοβούλια και κατά 25% στις εθνικές κυβερνήσεις.

    Αναλυτικότερα στο ερώτημα αν «αισθάνεστε πολίτης της ΕΕ», οι Έλληνες πρωτοστατούν στην άρνηση.

    Εξάλλου,«η φωνή μου ακούγεται στην ΕΕ» είναι μια φράση που αντικρούεται μαζικά στην Κύπρο και την Ελλάδα (89%), την Τσεχία και την Πορτογαλία (81%), την Ιταλία (78%) και την Ισπανία (77%). Αντίθετα την ασπάζονται οι πολίτες της Δανίας (56%), του Βελγίου (48%), του Λουξεμβούργου (46%), της Μάλτας (45%) και της Σουηδίας (41%).

    [05] Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις ίδιες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, δρομολογεί τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) από τη μητρική ΔΕΗ και την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του για τη ΔΕΗ και τις κυβερνητικές επιλογές, το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η κίνηση αυτή αποτελεί κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί ?αγορά? ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί».

    [06] Μοριοδότηση για τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο

    Με μοριοδότηση πρόκειται να αντισταθμίσει η κυβέρνηση, την έκθεση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης, που διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.

    Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατόπιν αξίωσης της Τρόικας, πάντα σε σχέση με την καταβολή της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

    [07] Απολογείται αύριο ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης

    Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί αύριο το πρωί ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης που συνελήφθη την Τρίτη και παραμένει κρατούμενος για την υπόθεση επισφαλούς δανείου που χορήγησε η τράπεζα FBΒ, της οποίας κατείχε μεγάλο πακέτο μετοχών.

    Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας καλείται αύριο να απολογηθεί για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορά ποσό 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, που χορήγησε πριν περίπου ένα χρόνο, ως δάνειο η FB Bank και σύμφωνα με την κατηγορία που έχει διατυπωθεί σε βάρος του, κατέληξε μέσω διαδρομών σε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ίδιο.

    Ο κ. Ρέστης αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση του εν λόγω επισφαλούς δανείου και επιμένει ότι τα χρήματα κατέληξαν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, πρώην συνεργάτη του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 July 2013 - 16:30:22 UTC