Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Χρηματοδοτημένο για 12 μήνες το ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Παραμένουν έξω από τη Βουλή δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι
  • [03] Αικ. Παπακώστα: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του οκταώρου
  • [04] Ο Εντ. Σνόουντεν θα εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας μέσα σε μια εβδομάδα
  • [05] Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [06] Ξεκίνησε η δίκη για το ναυάγιο του Costa Concordia
  • [07] Κ. Τζαβάρας: Θα υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο
  • [08] Κλείνουν στις 5 το απόγευμα οι σταθμοί του μετρό "Σύνταγμα" και "Ευαγγελισμός"
  • [09] Ευ. Βενιζέλος: Οι συντονισμένες προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • [10] "Persona non grata" χαρακτηρίζουν τον Β. Σόιμπλε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
  • [11] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη

  • [01] ΕΕ: Χρηματοδοτημένο για 12 μήνες το ελληνικό πρόγραμμα

    «Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, ύψους 10 δισ. ευρώ.

    Ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο.

    Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ - 4,6 δισ. ευρώ, περί το τέλος του 2014. Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ύψος του δημοσιονομικού κενού μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

    Συνεχίζοντας, ο Σ. Ο Κόνορ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως είπε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών (stress tests).

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στην Ελλάδα, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες δουλέψαμε πολύ σε αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εφικτή, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τον προϋπολογισμό και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή». Κατέληξε λέγοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2013.

    [02] Παραμένουν έξω από τη Βουλή δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι

    Έξω από τη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, βρίσκονται έως αυτή την ώρα δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο που θέτει σε διαθεσιμότητα δημοτικούς υπαλλήλους.

    Δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος με προορισμό την πλατεία Συντάγματος, συνοδευόμενοι από δημοτικά αυτοκίνητα και μηχανές.

    Οι δήμαρχοι επέδωσαν ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ της προηγούμενης Παρασκευής στον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

    Αυτή την ώρα οι δήμαρχοι-μέλη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος βρίσκονται συγκεντρωμένοι επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ οι εργαζόμενοι σε δήμους όλης της χώρας, κυρίως δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες επί της λεωφόρου Αμαλίας. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να παραμείνουν ως αργά το βράδυ, οπότε θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

    Πριν από λίγη ώρα πάντως δόθηκε στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα καθόδου προς το κέντρο της λεωφόρου Αμαλίας, ενώ το άλλο παραμένει κλειστό.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    [03] Αικ. Παπακώστα: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του οκταώρου

    Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του οκταώρου, ούτε πρόκειται να περάσει τέτοιο θέμα, δηλώνει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα.

    «Απαντώ με τέσσερις λέξεις: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν θα περάσει τέτοιο θέμα, αλλά δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της ισχύουσας διάταξης και του ισχύοντος νομικού πλαισίου» σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ.

    Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Παπακώστα τονίζει ότι «θέτει όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει η χώρα να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Αν αυτό δεν συμβεί αντιλαμβάνεστε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες. Έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις των βουλευτών για ζητήματα που μας απασχόλησαν και αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

    -Αναφέρεστε στους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνομικούς..

    -Αναφέρομαι στους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνομικούς, στα θέματα των τριτέκνων,τα θέματα της επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, όπου οι σπουδές θα αναβαθμιστούν και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φορολογική δικαιοσύνη, κυρίως προς τα κάτω. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θεωρώ ότι άπαντες πρέπει να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις μας ώστε το πολυνομοσχέδιο αυτό, με δεδομένη τη συγκυρία, τις συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο ψηφίζεται, αλλά και την κατάσταση στην Ευρώπη και τη χώρα μας, να ανταποκριθεί, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και τις μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις, στις ανάγκες των πολιτών που είναι μεγάλες και σοβαρές.

    [04] Ο Εντ. Σνόουντεν θα εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας μέσα σε μια εβδομάδα

    Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν ενδέχεται να εγκαταλείψει το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας μέσα σε μία εβδομάδα, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο δικηγόρος ο οποίος του παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην προσπάθειά του να λάβει προσωρινό πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία.

    Ο Ανατόλι Κουτσέρενα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι πιστεύει πως ο Αμερικανός πληροφορικός θα μπορέσει να φύγει από τη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου, που η Μόσχα θεωρεί ουδέτερο έδαφος, και άφησε να εννοηθεί πως αναμένει αυτός να παραμείνει στη Ρωσία προς το παρόν.

    Ο δικηγόρος του είπε ότι ο Σνόουντεν ενδέχεται να ζητήσει και ρωσική υπηκοότητα.

    [05] Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Αττική, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου από τα αρμόδια κέντρα αιμοδοσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προς μετάγγιση αίματος.

    Τα παραπάνω δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία της αντιμετώπισης του ιού.

    «Το υπουργείο Υγείας έχει καλύψει απολύτως τον τομέα ευθύνης του, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό (μέσω της συστηματικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μακρή, προσθέτοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει οδηγίες για πρόσθετα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι πολίτες.

    [06] Ξεκίνησε η δίκη για το ναυάγιο του Costa Concordia

    Συνεχιζόταν ως πριν από λίγο η κατάθεση που δίνει κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του ο Φραντσέσκο Σκετίνο, ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που είχε ναυαγήσει την 13η Ιανουαρίου 2012, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

    Ο Σκετίνο, που δικάζεται στο Γκροσέτο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή και εγκατάλειψη πλοίου, είπε ότι του προξενεί «εντύπωση που το πλοίο μου βρίσκεται ακόμη στα ανοικτά του νησιού Τζίλιο».

    Οι δικαστές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των μαρτύρων που θα καλέσουν να καταθέσουν. Η διαδικασία διεξάγεται σε ένα θέατρο του Γκροσέτο.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σκετίνο ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από το δικαστήριο του Γκροσέτο να υπάρξει ένας συμβιβασμός: αυτός θα προβλέπει την καταδίκη του πελάτη τους σε 3,5 χρόνια φυλάκιση και μερική αναγνώριση της ποινικής του ευθύνης. Δεν είναι σαφές αν οι δικαστές θα αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση, που σύμφωνα με σχολιαστές εμφανίζεται να μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη του πλοιάρχου για το πολύνεκρο ναυάγιο.

    Δυο ώρες μετά την πρόσκρουση του πλοίου του σε ύφαλο, ο Σκετίνο βρισκόταν ήδη στην ξηρά.

    [07] Κ. Τζαβάρας: Θα υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο

    Τη βεβαιότητα ότι «ακόμη και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν κι άλλες βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο για το καλό και προς το συμφέρον των ομάδων που πλήττονται» εξέφρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Σε πολλά ζητήματα έχουν γίνει δεκτά τα αιτήματα κοινωνικών κατηγοριών που πλήττονται από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου και είμαι βέβαιος ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν κι άλλες βελτιώσεις για το καλό και προς το συμφέρον των ομάδων που πλήττονται» τονίζει ο κ. Τζαβάρας.

    «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Είναι μια πολύ δύσκολη για όλους μας περίσταση, όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν περιορισμό δικαιωμάτων ή όταν κατά κάποιο τρόπο δημιουργούνται νέα δεδομένα στη ζωή των πολιτών εξαιτίας ρυθμίσεων που η ψηφίζει η βουλή εκ λόγων ανάγκης. Και αυτό είναι κάτι που κάποιοι πολλές φορές δεν θέλουν να συνειδητοποιούν: ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς εκτάκτων συνθηκών, συνθηκών υψίστης εθνικής ανάγκης που επιβάλουν περιορισμούς. Νέα μέτρα όμως σε συντάξεις και μισθούς δεν πρόκειται να ψηφιστούν. Είναι κατηγορηματική η δήλωση του πρωθυπουργού και όλων ημών.

    [08] Κλείνουν στις 5 το απόγευμα οι σταθμοί του μετρό "Σύνταγμα" και "Ευαγγελισμός"

    Κλειστοί θα είναι από τις 5 το απόγευμα οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

    [09] Ευ. Βενιζέλος: Οι συντονισμένες προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

    Απέδωσαν καρπούς οι συντονισμένες προσπάθειές μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη μείωση τουΦΠΑ στην εστίαση. Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται έτσι σημείωσε τονιζοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά.

    Βεβαίως, πρόσθεσε, πρέπει να περάσει στην κατανάλωση και πρέπει να ενισχύσει τη φορολογική μας συνείδηση, την έντιμη συμπεριφορά όλων μας, μεταξύ μας και στη σχέση μας με το κράτος. Γιατί μόνον έτσι και το κράτος μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει έντιμο απέναντι στους πολίτες. Γιατί έχουμε και εδώ πολύ μεγάλο πρόβλημα επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    [10] "Persona non grata" χαρακτηρίζουν τον Β. Σόιμπλε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

    «Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αντί να προχωρά σε "ανθρωποθυσίες", απολύοντας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και επιβάλλοντας δυσβάστακτη φορολογία στους Έλληνες φορολογούμενους, θα πρέπει να απαιτήσει από τον persona non grata Σόιμπλε, την άμεση εξόφληση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, συνολικού ποσού 162 δισ ευρώ, πλέον τόκων» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

    [11] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη

    Στην φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, Δημήτρη Μόκκα οι δυο 30χρονοι που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε στην ανάκριση η αστυνομία, στους δύο κατηγορούμενους αποδίδονται συγκεκριμένες πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που εντάσσονται σε «διεθνές σχέδιο διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών». Συγκεκριμένα, τους αποδίδεται η αποστολή παγιδευμένου πακέτου -τρομοδέματος- στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο το οποίο δεν έφθασε ποτέ στον παραλήπτη του, καθώς ανεφλέγη στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι στις 3 Ιουλίου, η βομβιστική επίθεση -με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού- στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Ιουνίου, ενώ τους αποδίδεται συμμετοχή και στην ανατίναξη του αυτοκινήτου σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου, στο 'Αργος στις 12 Ιουνίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 July 2013 - 12:30:23 UTC