Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: Τέσσερα τα "κλειδιά" εξόδου από το Μνημόνιο
  • [02] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
  • [03] "Λουκέτο" στους δήμους έως την Τετάρτη
  • [04] Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο ζητά το ΚΚΕ

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: Τέσσερα τα "κλειδιά" εξόδου από το Μνημόνιο

    Τον οδικό χάρτη για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο σκιαγραφεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία του Σαββάτου.

    Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος , η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, η ενίσχυση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και η μείωση των επιτοκίων αποτελούν τα κλειδιά για αλλαγή σελίδας, τόνισε ο υπουργός.

    «Αν εμείς δεν είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τους λαούς της ΕΕ να μας θεωρούν αξιόπιστους» επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Στουρνάρας.

    Για τα φορολογικά έσοδα ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι:«η υστέρηση που παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα είναι διαχειρίσιμη, ερμηνεύσιμη και αντιστρέψιμη».

    Για τη φοροδιαφυγή τόνισε ότι «γίνεται συνεχής προσπάθεια για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι φοροφυγάδες δεν παραμένουν πια στο απυρόβλητο αντίθετα στερούνται ακόμα και την ελευθερία τους, πρωτοφανές για την οικονομική ιστορία της χώρας μας».

    [02] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

    Οριακό προβάδισμα 0,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής». Η ΝΔ διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ(29,1% έναντι 28,7% ωστόσο στην παράσταση νίκης προηγείται με 51% έναντι 34% του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το 50% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε απολύσεις στο δημόσιο, ενώ το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 30% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 12%, ο Ευάγ. Βενιζέλος 3%, ο Π.Καμμένος 2%, ο Ν. Μιχαλολιάκος 3%, και ο Φώτης Κουβέλης 2%. Μεγάλος χαμένος της τελευταίας περιόδου, η ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε από την κυβερνητική πλειοψηφία για να ενταχθεί στην αντιπολίτευση. Για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας συμφωνεί το 32%, ενώ το 62% διαφωνεί.

    [03] "Λουκέτο" στους δήμους έως την Τετάρτη

    Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, αποφάσισε η ΚΕΔΕ κατά την έκτακτη συνέλευσή της. Στις 15 και 17 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ, στις 16 Ιουλίου οι δήμοι θα κλείσουν στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα. Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.

    Εν τω μεταξύ, κατά την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ, οι περισσότεροι δήμαρχοι έθεσαν τις παραιτήσεις τους στο ΔΣ της Ένωσης. Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα της κρίσιμης συνέλευσης, όπου τελικά καταμετρήθηκαν 200 από τους 325 δημάρχους της χώρας, οι δήμαρχοι προτίθενται να θέσουν θέμα παραίτησης των ιδίων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων τους, εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις προτάσεις τους.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις του ψηφίσματος, η τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Κι αυτό, διότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Ειδικά για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες αναφέρεται ότι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.

    Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει σύμφωνη με το μέτρο της κινητικότητας, αλλά, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις. Κλείνοντας τη συνέλευση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, έθεσε το παράδειγμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι μηχανικοί του οποίου αυτήν τη στιγμή δεν αξιοποιούνται, ενώ, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες δήμων που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

    Η ΚΕΔΕ ζητά να συγκληθεί, άμεσα, ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των υπουργείων, των φορέων τους, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει σοβαρός διάλογος για την κινητικότητα.

    [04] Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο ζητά το ΚΚΕ

    «Το πολυνομοσχέδιο και τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τους απολυμένους - με ή χωρίς διαθεσιμότητα -, αφορούν όλο το λαό, γιατί εντείνουν τη φοροληστεία, καταργούν και αυτόν τον πετσοκομμένο κατώτατο μισθό και διαμορφώνουν έναν κρατικό μηχανισμό ακόμη πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες, ακόμη πιο προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, με ακριβές ή ανύπαρκτες υπηρεσίες για τις λαϊκές οικογένειες» επισημαίνει σε σχόλιο του, το ΚΚΕ.

    Ταυτόχρονα καλεί σε κοινό αγώνα και μαζική-λαϊκή απάντηση υπογραμμίζοντας «να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα». «Καμία υποταγή στα βάρβαρα μέτρα και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που θα πληρώσει πανάκριβα ο λαός. Καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και κόμματα, που υποκλίνονται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Λαϊκή Συμμαχία και συμπόρευση με το ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 July 2013 - 10:30:20 UTC