Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Πισσαρίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Άλλο λιτότητα, άλλο μεταρρυθμίσεις
  • [02] "Ρίχνουν" τα ομόλογα οι πολλές δηλώσεις, λένε οικονομολόγοι της ΕΚΤ
  • [03] Αθ. Σκορδάς: «Υπάρχει πάντα ένας φόβος απέναντι στο καινούργιο και την αλλαγή»
  • [04] Η Αντέλ Εξαρχόπουλος στην Αθήνα

  • [01] Χρ. Πισσαρίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Άλλο λιτότητα, άλλο μεταρρυθμίσεις

    «Η λιτότητα είναι που προκαλεί την ανεργία. Να αφήσουμε τη λιτότητα στην άκρη» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών, καθηγητής στο London School of Economics (LSE), Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    «Η πολιτική της λιτότητας δεν λειτουργεί. Η λιτότητα έχει προχωρήσει σε υπερβολικά στάδια, που δεν χρειάζονται, και πιστεύω ότι ο λόγος είναι οι πολιτικές αποφάσεις. Το έχουν συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη Γερμανία, δηλαδή η Λαγκάρντ με τη Μέρκελ και, δυστυχώς, αυτοί είναι οι δύο πιο ισχυροί παράγοντες στην Ευρώπη» σημειώνει ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, που βρέθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για να μιλήσει με θέμα «η ανεργία των νέων».

    Εξάλλου, σε διάλεξή του, σήμερα στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με θέμα "Ανεργία των νέων: Γιατί είναι τόσο υψηλή και πού πάμε μετά;", ο κ. Πισσαρίδης, επεσήμανε την ύπαρξη ανελαστικών παραμέτρων σε ότι αφορά στην αύξηση της νεανικής ανεργίας, σε χώρες οι οποίες πλήττονται από ύφεση και τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη την οδό της κυβερνητικής παρέμβασης για την ανάσχεσή της, ιδίως σε χώρες που μαστίζονται από ύφεση.

    [02] "Ρίχνουν" τα ομόλογα οι πολλές δηλώσεις, λένε οικονομολόγοι της ΕΚΤ

    Δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη δημοσιονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης είχαν μετρήσιμο αποτέλεσμα στην "ψαλίδα" (spreads) των αποδόσεων των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, διαπίστωσε έρευνα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.

    Η επίπτωση ήταν μεγαλύτερη για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που βασίσθηκε σε 25.000 δημοσιεύματα από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2011, προκειμένου να διερευνηθεί πως οι πολιτικές δηλώσεις επηρέασαν τις αποδόσεις των ομολόγων στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρωζώνης.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι «σε πολλά χρονικά σημεία στη διάρκεια της κρίσης, συγκεκριμένες μορφές πολιτικών δηλώσεων μάλλον πρόσθεσαν αβεβαιότητα στις απόψεις που επικρατούσαν στις αγορές», όπως δήλωσαν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

    [03] Αθ. Σκορδάς: «Υπάρχει πάντα ένας φόβος απέναντι στο καινούργιο και την αλλαγή»

    «Έγνοια μας είναι πώς θα περιορίσουμε τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα και πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας» τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναφερόμενος στη δυνατότητα λειτουργίας των μικρών εμπορικών καταστημάτων έως και 52 Κυριακές τον χρόνο.

    «Υπάρχει πάντα ένας φόβος απέναντι στο καινούργιο και την αλλαγή» σημειώνει ο κ. Σκορδάς, μιλώντας για τις αντιδράσεις μερίδας του εμπορικού κόσμου. «Θυμίζω ότι και όταν συζητήθηκε η πεζοδρόμηση της οδού Βουκουρεστίου, υπήρξαν πολλοί εμπορικοί σύλλογοι που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορεί ο πελάτης να φτάνει με το αυτοκίνητό του στο μαγαζί και γι αυτό θα μπει λουκέτο στα μαγαζιά. Η ζωή απέδειξε ότι, αντιθέτως, η πεζοδρόμηση ευνόησε τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων και γι αυτό τα επόμενα χρόνια το αίτημα ήταν για περισσότερες πεζοδρομήσεις. Άρα η δική μας άποψη είναι ότι ο φόβος για το καινούργιο είναι αυτό που πολλές φορές προσδιορίζει μια συντηρητική άποψη για αυτό το θέμα. Όπως έδειξε και η μελέτη του ΟΟΣΑ σε 30 χώρες στην Ευρώπη η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε θετικές επιπτώσεις και στον κύκλο εργασιών και στην πτώση των τιμών και στην αύξηση της απασχόλησης. Άρα, δεν νομίζω ότι κάτι το οποίο αποδεικνύνεται μέσα από μια επιστημονική έρευνα μπορεί να το αμφισβητεί ο φόβος και η προκατάληψη».

    [04] Η Αντέλ Εξαρχόπουλος στην Αθήνα

    Η ταινία - αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Καννών, H «Ζωή της Αντέλ - Μπλε, το πιο Ζεστό Χρώμα» (La vie d'Adele) του Αμπντελατίφ Κεσίς θα προβληθεί στην τελετή λήξης του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της πρωταγωνίστριάς της, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

    Η «Ζωή της Αντέλ» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα φέτος στο φεστιβάλ των Καννών αλλά ήταν οι τολμηρές σκηνές της Εξαρχόπουλος με την συμπρωταγωνίστριά της Λεά Σεντού εκείνες για τις οποίες συζητήθηκε περισσότερο.

    H ταινία του Αμπντελαντίφ Κεσίς, που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας στις 31 Οκτωβρίου καταχειροκροτήθηκε στις προβολές της, επαινέθηκε θερμά από τους κριτικούς και κέρδισε την ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ Καννών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 July 2013 - 12:30:24 UTC