Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Το ΔΝΤ δεν βλέπει «χρηματοδοτικό κενό» στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2014
  • [03] Στο υπουργείο Παιδείας θα παραμείνουν τα δημόσια ΙΕΚ
  • [04] Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας του Ωνασείου
  • [05] Μέτρα για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εισηγείται η ΠΟΜΙΔΑ
  • [06] Ρολόι διαγνωστικό πολυεργαλείο
  • [07] Χρ. Ζώης: "Βαφτίζουν το κρέας ψάρι, όσοι πιστεύουν ότι το πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει νέα μέτρα"
  • [08] Το ΣτΕ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης υπάλληλου του ΙΚΑ
  • [09] Νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας στο ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ
  • [10] Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα λειτουργήσει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών, δήλωσε ο Ν. Δένδιας
  • [11] Mειώθηκε τον Ιούνιο η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA
  • [12] Το ΔΝΤ καλεί την Πορτογαλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

  • [01] Συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

    Ευρεία συζήτηση πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο συνέδριο του κόμματος που συνεχίζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τις εργασίες του με τοποθετήσεις συνέδρων.

    Βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων είναι η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας και της διαγραφής του χρέους. Επίσης σημαντικός αριθμός συνέδρων επισημαίνει την ανάγκη εντονότερης προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του συνεδρίου καθώς προβλέπουν πιθανή προσφυγή στις κάλπες, αλλά και κοινωνικές πιέσεις λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

    Αύριο, παράλληλα με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, θα αρχίσει η συζήτηση πάνω στο σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. Το τελικό σχέδιο Απόφασης θα κατατεθεί στο συνέδριο το πρωί του Σαββάτου. Ήδη επιτροπές συζητούν σημείο προς σημείο τις τελικές διατυπώσεις.

    Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την Διακήρυξη, την Πολιτική Απόφαση, το Καταστατικό και τον κανονισμό εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.

    Το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μοναδικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

    [02] Το ΔΝΤ δεν βλέπει «χρηματοδοτικό κενό» στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2014

    Η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι τον Ιούλιο του 2014, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014».

    Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα και να αποφασίσει για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Αν και ακόμη δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως είπε, αυτό θα ανακοινωθεί επτά μέρες πριν τη συνεδρίαση και πως η δόση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου.

    Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε επίσης στην κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ της περασμένης Δευτέρας, επαναλαμβάνοντας ότι, σε γενικές γραμμές, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά, σημείωσε, ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να «παραμένουν αβέβαιες», για εσωτερικούς και εξωγενείς λόγους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις αναφέρθηκε ξανά στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την στήριξη της χώρας, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ προσδοκά ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για «την αναγκαία χρηματοδότηση».

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία. Το εν λόγω θέμα όμως συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, όπως επισήμανε.

    [03] Στο υπουργείο Παιδείας θα παραμείνουν τα δημόσια ΙΕΚ

    «Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), θα παραμείνουν στο υπουργείο Παιδείας και θα λειτουργήσουν ως περιφερειακές αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης». Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, επειδή θέλουμε να θωρακίσουμε την τεχνολογική εκπαίδευση, μελετήσαμε τα συστήματα που υπάρχουν σε άλλα κράτη και γι? αυτό τα ΔΙΕΚ θα παραμείνουν «ως αποκεντρωμένες περιφερειακές υπηρεσίες, όσο το δυνατόν πιο αυτόνομες και αυτοτελείς και πάντα μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης».

    Η ρύθμιση αυτή έχει ενταχθεί ως άρθρο στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

    [04] Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας του Ωνασείου

    Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας, που αντιμετωπίζει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μετά τη μεσημεριανή συνάντηση, του υπουργού Υγείας με τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου και τον πρόεδρό του, καθηγητή καρδιολογίας, Ι. Λεκκάκη.

    Το πρωί, μάλιστα, ανάστατοι από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο διαπίστωσαν ότι περιήλθε το Κέντρο, και θορυβημένοι με το ενδεχόμενο νέων μισθολογικών μειώσεων, γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας.

    Ο κ. Γεωργιάδης, αφού πληροφορήθηκε επακριβώς την κατάσταση στο Ωνάσειο, συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και διασφάλισε ότι θα δοθούν άμεσα στο Κέντρο τα 7 εκ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, η οποία έχει μειωθεί στο ήμισυ (πέρσι ήταν 14 εκ. ευρώ).

    Επιπλέον, συμφωνήθηκε να δοθούν περίπου 38 εκ. ευρώ, που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ταμείων προς το Κέντρο, κατά την προ ΕΟΠΥΥ περίοδο, έως και τις 31/12/2011.

    [05] Μέτρα για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εισηγείται η ΠΟΜΙΔΑ

    Πέντε μέτρα για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών με κοινό υπόμνημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι Ομοσπονδίες των κατασκευαστών και των μεσιτών.

    Οι προτάσεις των φορέων της αγοράς για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνουν τα εξής:

    - Πλήρη κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας, ή μείωσή τους κατά τουλάχιστον 50% στο τμήμα τους που υπερβαίνει τη μονάδα.

    - Ουσιαστική αύξηση των συντελεστών παλαιότητας, λόγω όχι μόνον της κατάστασης της αγοράς, αλλά και της απαξίωσής τους από μέτρα όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, η υποχρεωτική ανακαίνιση ανελκυστήρων κλπ.

    - Κατάργηση του συντελεστή μεγέθους για τις κατοικίες μεγάλου εμβαδού οι οποίες έχουν απαξιωθεί όχι μόνον από την οικονομική κατάσταση, αλλά από το τεκμήριο κατοικίας, που αφορά και τους ενοικιαστές, γι΄αυτό και έχουν καταστεί κυριολεκτικά πράγματα εκτός συναλλαγής "res extra commercio".

    - Καθιέρωση μειωτικού συντελεστή για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν το φόρο κατοχής.

    - Μαζική μείωση των «τιμών ζώνης» στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

    [06] Ρολόι διαγνωστικό πολυεργαλείο

    Μια συσκευή σε μορφή ρολογιού που θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα μπορεί να μετράει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, την οξυγόνωση του οργανισμού αλλά και την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, θα γίνει πραγματικότητα σε περίπου έξι μήνες από σήμερα. Οι μετρήσεις θα γίνονται με τη βοήθεια ενός τσιπ και οπτικών ακτίνων λέιζερ και οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε ασφαλή εφαρμογή υπολογιστικού νέφους (computing cloud) στον κυβερνοχώρο όπου ο εξουσιοδοτημένος γιατρός θα μπορεί να έχει πρόσβαση ώστε να κάνει διάγνωση ή να συμβουλεύει εξ αποστάσεως.

    Στη δημιουργία του συστήματος των μηχανημάτων και των υλικών αυτής της συσκευής συνέβαλε ο Έλληνας καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO,CNRS, στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ στη Γαλλία, Γεώργιος Χατζηιωάννου.

    ?Με κάλεσαν στην Καλιφόρνια να βοηθήσω στη δημιουργία των συσκευών στις οποίες θα μπουν τα τσιπ. Η κυκλοφορία της συσκευής αυτής θα ανακοινωθεί από την Google σε έξι μήνες. Αρχικά θα είναι ακριβή για να μπορεί να την προμηθευτεί ο μέσος πολίτης, αλλά με την πάροδο του χρόνου η τιμή θα μειωθεί καθώς θα αποσβεστεί το κόστος της έρευνας? ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις τιμώμενους επιστήμονες στο συνέδριο Νanotexnology 2013 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηιωάννου η λογική αυτής της συσκευής είναι η ίδια με τη λογική ενός τηλεφώνου i-phone, που συνδέεται μέσω διαδικτύου με μία εφαρμογή υπολογιστικού νέφους. Η διαφορά είναι ότι θα περιέχει ένα τσιπ μέσω του οποίου θα γίνονται οι μετρήσεις της πίεσης, της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα και της οξυγόνωσης του οργανισμού ενώ οπτικές ακτίνες λέιζερ θα επιτρέπουν την μέτρηση του σακχάρου χωρίς να χρειαστεί να τρυπηθεί αυτός που φοράει τη συσκευή.

    ?Οι πληροφορίες αυτές θα αποθηκεύονται σε ένα υπολογιστικό νέφος, σε ένα προστατευμένο χώρο που θα ανήκει σε αυτόν που φοράει τη συσκευή, ο οποίος θα μπορεί να δώσει εντολή στον προσωπικό του γιατρό να δει τις μετρήσεις αυτές ανά πάσα στιγμή και σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας είναι άσχημη να δει εξ αποστάσεως τι συμβαίνει. Σήμερα στη Γαλλία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν κρατούν τον ασθενή στο νοσοκομείο μετά από μία εγχείριση, αλλά τον στέλνουν σπίτι και τον παρακολουθούν εξ αποστάσεως και έτσι μειώνεται το κόστος της νοσηλείας? αναφέρει ο κ. Χατζηιωάννου.

    [07] Χρ. Ζώης: "Βαφτίζουν το κρέας ψάρι, όσοι πιστεύουν ότι το πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει νέα μέτρα"

    «Όποιος δεν ομολογεί ότι το πολυνομοσχέδιο περιέχει νέα δυσβάστακτα μέτρα, βαφτίζει το κρέας ψάρι», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑς Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στο Πολυνομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «δρεπάνι που θερίζει τα εισοδήματα των Ελλήνων» και κάνει λόγο για «μπανανίες».

    Ο κ. Ζώης εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο «δεν είναι απλώς μια συρραφή ασχέτων μεταξύ τους διατάξεων», αλλά «πρόκειται για «δρεπάνι» που θερίζει τα εισοδήματα των Ελλήνων και ακρωτηριάζει, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο και κριτήρια, τη Δημόσια Διοίκηση».

    [08] Το ΣτΕ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης υπάλληλου του ΙΚΑ

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που επιβλήθηκε σε υπάλληλο του ΙΚΑ, ο οποίος ζημίωσε τον πρώτο ασφαλιστικό φορέα της χώρας με τεράστια ποσά, τα οποία ωφελήθηκε ο ίδιος και άλλα τρίτα πρόσωπα, ενώ για τις ενέργειες του αυτές καταδικάστηκε αμετάκλητα σε κάθειρξη 18 ετών.

    [09] Νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας στο ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ

    Νομοτεχνικές βελτιώσεις κυρίως σε ό,τι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΣ) κατάθεσε στο νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μετά και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα.

    Μεταξύ άλλων, με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται στα 6 χρόνια - και όχι στα 9 χρόνια όπως αρχικά προβλεπόταν - η θητεία του Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΣ) της ΝΕΡΙΤ - ΑΕ που απαρτίζεται από 7 μέλη.

    [10] Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα λειτουργήσει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών, δήλωσε ο Ν. Δένδιας

    Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών θα λειτουργεί σε πρώτη φάση μέχρι τις 30 Αυγούστου και θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του 2013, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στη διάρκεια επίσκεψης του στη Μυτιλήνη.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί, ο υπουργός επισκέφθηκε κλειστό στρατόπεδο στη Μόρια, που χθες παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, όπου διαμένουν οι παράνομοι μετανάστες.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τη δημιουργία του κέντρου στο στρατόπεδο στη Μόρια προκειμένου αυτό να λειτουργεί σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του Αυγούστου, έως δε το τέλος του χρόνου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

    [11] Mειώθηκε τον Ιούνιο η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

    Mειώθηκε τον Ιούνιο η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους δύο αυτούς μηχανισμούς περιορίστηκε στα 81,9 δισ. ευρώ από 85,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

    Πιο αναλυτικά, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) που χορηγείται μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο στα 20,8 δισ. ευρώ από 19,9 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Όμως μειώθηκε ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ στα 61,1 δισ. ευρώ από 65,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

    [12] Το ΔΝΤ καλεί την Πορτογαλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

    Η Πορτογαλία θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της από τους διεθνείς δανειστές της ώστε να διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ουάσινγκτον.

    Η Λισαβόνα βρέθηκε στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης την περασμένη εβδομάδα μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

    "Δεν θα ήθελα πραγματικά να σχολιάσω τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά απλώς να πω ότι η Πορτογαλία έχει κάνει σταθερή πρόοδο στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τη μεγάλη αποφασιστικότητα και τις θυσίες του πορτογαλικού λαού", είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. "Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η σθεναρή εφαρμογή (του προγράμματος) ώστε να εδραιωθεί η ανάκαμψη", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 July 2013 - 16:30:24 UTC