Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική η τρόικα στην αποδέσμευση της χρηματοδοτικής βοήθειας
  • [02] Θετικό το ισοζύγιο των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, τον Ιούνιο
  • [03] Παζάρι βιβλίου με τιμές από 1 ευρώ, για όσους μείνουν στην Αθήνα τον Ιούλιο
  • [04] Εντάλματα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Ντ. Μιχαηλίδη και τον γιο του, για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
  • [05] Άγνωστοι εισέβαλαν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [06] ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,4% εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
  • [07] Πολύνεκρο τροχαίο στην Ισπανία

  • [01] Θετική η τρόικα στην αποδέσμευση της χρηματοδοτικής βοήθειας

    Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσαν σήμερα, με γραπτή ανακοίνωσή τους, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποστολή της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές, υπό την επιφύλαξη, ότι θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές.

    Όπως υπογραμμίζεται, η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει σε γενικές γραμμές συμβατό με τις προοπτικές του προγράμματος και να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, όπως αναφέρεται. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ τονίζουν ακόμη ότι ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία συνεχίστηκε, η εφαρμογή των πολιτικών καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν διορθωτικές δράσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και 2014 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να υπάρξει έλεγχος σε υπερκοστολογήσεις στην υγεία. Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος επί της περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας μεταρρυθμίζονται και η αυτονομία και αποτελεσματικότητα της γενικής γραμματείας εσόδων ενισχύονται, υπογραμμίζεται.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να επανέλθει σε τροχιά με την ολοκλήρωση των σχεδίων για το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, την ολοκλήρωση του σχεδίου κινητικότητας και την εκπλήρωση των συμφωνημένων στόχων για υποχρεωτικές απολύσεις.

    Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δύο τραπεζών-γέφυρες και την ολοκλήρωση της στρατηγικής για ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες, τονίζεται.

    Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και για να υπάρξει ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές την πρόοδο στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης τα οποία υποστηρίζονται από την ΕΕ και ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην πρωτογενή περίθαλψη για τους μη ασφαλισμένους.

    Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαιτούμενη νομοθεσία και θα καταθέσει νομοσχέδιο σύντομα στο κοινοβούλιο.

    Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές πράξεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεων τους τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν περιλαμβάνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την τροφοδοσία, αλλά το θέμα αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό για τις ελληνικές αρχές θα συνεχίσει να συζητείται με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

    Αναμένεται από το Γιουρογκρουπ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    [02] Θετικό το ισοζύγιο των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, τον Ιούνιο

    Θετικό κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας είναι και τον μήνα Ιούνιο το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, του υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Θετικό είναι το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων και κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 2008.

    «Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2008, φτάνοντας στα επίπεδα του 2006» τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι αποτελεί «αναμφίβολα, ένα ενθαρρυντικό σήμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ή επιτρέπει τον εφησυχασμό».

    Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων εμφανίζεται στις περιοχές του Ιονίου και του Νότιου Αιγαίου, ενώ αρνητική εικόνα εμφανίζουν οι περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης, λιανικού εμπορίου βιομηχανίας τροφίμων χονδρικού εμπορίου.

    Σε ό,τι αφορά το φύλλο των εργαζομένων, οι απολύσεις γυναικών 52.598 είναι περισσότερες από εκείνες των ανδρών, (38.061), ενώ υπάρχει ισορροπία στις προσλήψεις (52.241 προσλήψεις γυναικών και 52.759 ανδρών).

    [03] Παζάρι βιβλίου με τιμές από 1 ευρώ, για όσους μείνουν στην Αθήνα τον Ιούλιο

    Ανάμεσα σε τρεις χιλιάδες τίτλους βιβλίων και πολλούς συγγραφείς, αλλά και με δελεαστικές τιμές που ξεκινούν μόλις από 1 ευρώ, θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι βιβλιοφάγοι της πόλης, στο καλοκαιρινό παζάρι βιβλίου που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και φιλοξενείται στο πρώην πολυκατάστημα «Fokas» (Σταδίου 41).

    Το παζάρι διαρκεί ένα μήνα και θα λειτουργεί έως τις 3 Αυγούστου.

    Οι τίτλοι που περιλαμβάνει το παζάρι είναι πραγματικά αμέτρητοι, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μάλλον θα μπερδευτούν στα δεκάδες είδη που υπάρχουν: προσχολικής ηλικίας, παιδικό- εφηβικό, καλοκαιρινά παιδικά, ερωτική- αστυνομική- ιστορική λογοτεχνία ενηλίκων, λευκώματα, σπάνιες μελέτες, εκπαιδευτικά, ,σχολικά, λεξικά, μαγειρικής, οδηγούς.

    «Πρόκειται για βιβλία που είτε βγάλανε μεγάλο αριθμό τιράζ, είτε δεν πήγανε καλά γιατί ίσως δεν έγινε διαφήμιση από τον εκδότη», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η διευθύντρια μάρκετινγκ του Ιανού, Μαρία Λιαποπούλου.

    [04] Εντάλματα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Ντ. Μιχαηλίδη και τον γιο του, για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

    Εντάλματα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γιο του Μιχάλη, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοσή τους στην Ελλάδα για την υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Τα εντάλματα αναμένεται να εκτελεσθούν εντός της ημέρας. Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι από την ώρα που εκδόθηκε το ένταλμα η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να το οεκτελέσει.

    Εάν, είπε, ο κ. Μιχαηλίδης και ο γιός του συναινέσουν στην εκτέλεση των ενταλμάτων για έκδοση τους στην Ελλάδα, τότε το θέμα τελειώνει εκεί. Σε περίπτωση άρνησής τους, τότε το Δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει εντός εξήντα ημερών για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

    [05] Άγνωστοι εισέβαλαν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Επεισόδιο σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, όταν ομάδα αγνώστων εισέβαλε στο κτίριο, όπου ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη καθηγητών του Ιδρύματος.

    Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται, αυτή την ώρα, στις εισόδους του κτιρίου και προχωρούν σε προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγούνται στην Ασφάλεια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με το επεισόδιο.

    [06] ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,4% εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

    Μείωση 0,4% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εφέτος, από μείωση επίσης 0,4% τον Μάιο και έναντι αύξησης 1,3% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο πέρυσι.

    Όμως, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις τόσο σε είδη που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όσο και σε προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των καταναλωτών.

    Ειδικότερα, μέσα σε ένα έτος ανατιμήθηκαν κατά 32,6% οι νωπές πατάτες, κατά 6,4% τα νωπά λαχανικά, κατά 3,8% τα νωπά φρούτα, κατά 2,4% τα νωπά ψάρια, κατά 1% τα κρέατα και κατά 0,7% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 25,1% οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 12,3% τα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατά 0,4% οι τιμές της βενζίνης.

    [07] Πολύνεκρο τροχαίο στην Ισπανία

    Εννέα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 15 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα με πούλμαν στην κεντρική Ισπανία, κοντά στην Άβιλα που βρίσκεται βόρεια της Μαδρίτης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

    "Επιβεβαιώνουμε τον θάνατο εννέα ατόμων, τον σοβαρό τραυματισμό πέντε και τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον δέκα στο τροχαίο δυστύχημα με πούλμαν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της περιοχής Καστίγια και Λεόν.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 July 2013 - 10:30:25 UTC